Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Churchill valaha Afrika gyöngyszemének nevezte Ugandát. Ma már az ugandai kormány leginkább a "gifted by nature", magyarul "a természet által megajándékozva" szlogent használja az ország turizmusának fellendítésére. Földvári András, az SN Brussels légitársaság magyarországi "országmenedzsere" szerint Ugandának minden esélye megvan, hogy komoly idegenforgalmi beruházási célpont legyen. A magyar befektetők számára is.

Február 3. és 6. között a belga SN Brussels légitársaság európai értékesítési vezetői bejárták Uganda déli-délnyugati részét, a fővárost, Kampalát és a környező kisebb városokat. Az út célja az volt, hogy a megismerjék az afrikai „terméket”, mi az, amit ajánl a légitársaságuk, és hogy lássák, milyen is egy afrikai ország. Az SN Brussels magyar képviselője, Földvári András, meghosszabbította még pár nappal a hivatalos utat, hogy feltérképezze Uganda turisztikai lehetőségeit.

Az 2002-ben megalakult SN Brussels az egyik legnagyobb Afrikába repülő légitársaság, Uganda mellett még 12 afrikai országba üzemeltet járatokat. A társaság már hosszú évek óta jelen van Ugandában. Olcsóbb repülőjegy árakkal próbál segíteni a különböző nemzetközi szervezeteknek, önkénteseknek, misszionáriusoknak abban, hogy elutazhassanak Afrikába, de támogatja az Ugandában dolgozó ngo-kat is. 2003 novembere óta hivatalos partnere az UNICEF Belgiumi Bizottságának. Ugyanígy támogatja a oktatásfejlesztéssel foglalkozó Soft Power Education-t, amely az árva vagy nagyon szegény gyerekek számára óvodát hoz létre, általános iskolákat újít fel, malária ellenes felvilágosítást szervez, valamint kórház építésébe kezdett az országban. Földvári András elmondta, hogy előfordult olyan is, amikor a társaság stewardess-ei gyűjtést rendeztek, és a csomagokat árvaházakban osztották szét.

Az SN Brussels magyar országmenedzsere lelkesen mesélt Ugandai útjáról. Az ország valóban bővelkedik a természeti szépségekben, a turisztikai lehetőségek tehát adottak. A termőföldeket aktívan használják ki, még a vulkáni földeket is teraszosan művelik, próbálnak minden négyzetcentimétert hasznosítani. Az ugandaiak nagy erőfeszítést fordítanak az iskolázásra. Az országmenedzser elmondása szerint a tanév első napján százasával álltak sorban az emberek a tandíjat befizetni, a gyerekek pedig egyenruhában, ha kopottban is, de tisztán ballagtak az iskolába.
Az infrastruktúra viszont még a nagyvárosokban is eléggé el van maradva. "Kabale-ből például 3 óra alatt értünk le a Mgahinga-Gorilla Nemzeti Parkba, ami csak 80 km." - mondta el Földvári. A vendéglátásban sem jobb a helyzet, ahogy ő fogalmazott: "Van nagyon luxus, napi 500 dollárba kerülő szoba és van olyan is, ahol a mellékhelyiség egy földbe vájt lyuk." Az egyik nemzeti parkban például nem volt bevezetett villany, de működött műholdas tv generátorról. A meleg zuhanyt pedig úgy oldották meg, hogy egy nagy vashordó alá tüzet raktak.

Földvári András szerint Ugandában sok a külföldi idegenforgalmi beruházás, és érződik még az európai dominancia, melyre jó példa, hogy az idegenforgalmi hivatal vezetője például német. Az utazás szempontjából az ugandai fizetőképes kereslet még kicsi. A Viktória tavon például jelentős a forgalom, de a helyiek még ezt is drágállják. Európába inkább csak olyan nagyvárosokba, mint London, Brüsszel, Párizs, Róma utaznak úgy, hogy az üzleti utakat meghosszabbítják egy-két nappal. De a Kelet-Afrikai Közösségben (Tanzánia, Kenya, Uganda) például útlevél nélkül is átléphetnek egyik országból a másikba. Most van kialakulóban egy középosztály, amely majd utazni fog a jövőben.

Földvári András összefoglalása szerint pozitív csalódás volt számára az út, főként az emberek miatt. Az ugandaiak nem gorombák, tolakodóak, hanem kedvesek, barátságosak, látják az európaiakkal való barátság értelmét. "Uganda lehet Afrika Thaiföldje ebből a szempontból: a fogadó infrastruktúra hiányosságait az emberek kedvességével lehet kárpótolni" - fogalmazott.

Idegenforgalmi szempontból Afrika, s így például Uganda komoly konkurrenciája lehetne Ázsiának, Földvári véleménye szerint. Aktív pihenésre van lehetőség, a szuvenírek is beszerezhetők és az időeltolódást is könnyebb átvészelni, főleg gyerekekkel utazók esetében. A légi közlekedés is javul Ugandába, Európából repül az SN Brussels mellett a KLM és a British Airways is, bár még kicsit drágább a jegy, mint például Kenyába, ahová nagyobb a forgalom.. Kampalában, a fővárosban fogják megrendezni a Brit Nemzetközösség konferenciáját, mely lökést adhat a turisztikai infrastruktúra fejlődésének: két 4-5 csillagos szálloda építése már el is kezdődött.  
Bár a magyarok közül ma még elég kevesen utaznak afrikai országokba - részben az árnak, részben a távolságnak köszönhetően -, a fiatalok közül már egyre többen vágynak egzotikusabb helyekre. Földvári szerint jó lehetőség lenne többek között például Uganda és Magyarország között végzős vendéglátóipari főiskolások cserediákként való utaztatása tanulás, szakmai gyakorlat céljából. "Hiszen aki Afrikában tapasztalatot szerez, az a Balatont is fogja tudni kezelni" - magyarázta.

Mint "országmenedzser" Földvári feladata az, hogy utasokat szerezzen a légitársaságnak.. Utazási irodákkal, nemzetközi szervezetekkel, vállalatokkal tartson kapcsolatot, és ügyfeleket keressen azokra a célállomásokra, ahova nincs a Malévnek közvetlen járata. Így mostantól kezdve Ugandát fogja majd népszerűsíteni az utaztatói körökben. "Jó lenne ha sikerülne egy olyan túraszervező céget találni, akik kalandturizmussal foglalkoznak. Nagyon szeretném, ha Uganda is felkerülne a magyarországi idegenforgalmi térképre, s az aktív vakációnak egy érdekes színfoltja lenne." - mondta el Földvári András.

Forrás: http:// www.africainfo.hu

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu