Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Alkonyatkor világszerte milliószám gyúlnak fények az utcákon,hogy aztán hajnalban ismét kialudjanak.A lámpák jó részét maga a napfény kapcsolja be és ki.

A közvilágítást időkapcslók vezérlik,amelyeknéhány,egymáshoz közeli utca lápáit működtetik.Az első időkapcsolók még mechanikus szerkezetűek voltak,s ezeket,mint az órákathetente fel kellett húzni és be kellett állítani.

A korszerű időkapcsolók többsége már elektromos órával működik,amely egy tárcsát forgat.A tárcsán lévő kiálló fogak kapcsolják ki és be a világítást a beállított időpontokban.E kapcsolók hasonlóak a háztartásokban vagy a központifűtési-rendszerekben használt időkaocsolókhoz.

A napkeltéhez és napnyugtához alkalmazkodva egy mechanikus szerkezet hónapról hónapra megváltoztatja a ki- és bekapcsolást szabályzó fogak helyét.

A közvilágítássl foglalkozó mérnökök a közelmultban egy olyan fényelektromos vezérlőberendezést fejlesztettek ki,amely a lámpák áramellátását szabályozza.

A berendezés fényérzékeny anyagot - például kadmium-szulfidot vagy szilíciumot - tartalmazó fotocellát helyeznek el.Hajnalban a cellára esőfény hatására elektronok kezdenek áramlani az atomok között,a fényérzékeny  réteg vezetőképessé válik,s a rajta átfolyó áram kikapcsolja a lámpák áramellátását biztosító kapcsolót.Sötétedéskor a fényérzékeny anyag elektronjai mozdulatlanná válnak,az áram már nem jut el a kapcsolóhoz,s a fények ismét kigyulnak.A ki- és bekapcsolás pontos időpontja az időjárási viszonyoktól is függ.

Címkék: hétköznap csodák

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ezt nem tudtam ,hogy az időjárás is befolyásolja a közvilágítást.Akkor most meginnt tanultam.Köszi üdv.mari

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

ez a kép is milyen szép  köszönöm

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

                                        Debreceni karácsonyi fények

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu