Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 Festetics-kastély, Keszthely

Ez az ország negyedik legnagyobb - 101 helyiséggel rendelkező -, ugyanakkor legigényesebben helyreállított és berendezett kastélya. Ma az egész műemlék épület múzeum. Parkja védett.

Keszthely - Festetics-kastély, KeszthelyA barokk kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte el. Az U alakú egyemeletes épületet Festetics Kristóf fia, Pál bővítette, az ő nevéhez fűződik a mai múzeumi bejárat. Festetics Pál fia, Festetics György 1792 és 1804 között kialakíttatta a kápolnát és megépíttette a kétemeletes könyvtári szárnyat, amelynek - eredetiben megmaradt - bútorzatát Kerbl János keszthelyi asztalos készítette.network.hu

A kastély egy része a II. világháború végétől szovjet hadikórház, aztán magyar laktanya, majd egyetemi kollégium volt, de otthont adott a városi könyvtárnak és a zeneiskolának is.

A barokk kastélyban berendezett kiállítások közül kiemelkedik a főúri életmódot és a Festetics család történetét bemutató rész, a könyvtár, a Windischgrätz trófeakiállítás, a díszfegyver-kiállítás és a hintómúzeum.

A kastély különféle lakószobáit (kis szobák, kék szalon, sarok szoba, nagy szalon) a főúri élet korabeli tárgyaival rendezték be.
A Kristóf-szoba a gazdasági nagyhatalmat képviselő Festetics Kristóf nevét viseli, a teremben látható az egykori tekintélyes családfő egész alakos tölgyfa domborműve. Vele szemben fia, Pál márványmozaik képe függ, ő Mária Terézia bizalmas tanácsadója volt, és jelentősen gyarapította a családi vagyont. Az I. Festetics György-emlékkiállítás névadója a család legkiemelkedőbb történelmi szerepet betöltő tagja, aki nagyon művelt, öt nyelven beszélő személyiség volt.

A bejárat feletti egykori ebédlő ma zeneterem. 

A könyvtárat Festetics György alapította, a nagytermet 1799 és 1801 között építtette. A gyűjtemény első darabjai még a XVIII. század első évtizedeiben kerültek a család tulajdonába, a törzsállomány jelentős részét György fia, László gyűjtötte össze. Festetics György elsőként nyitotta meg a könyvtárát a nyilvánosság előtt. A könyvállomány 1880-as években 35 000 kötet volt, amely a világháborúig 50 000 kötetre gyarapodott. A háború alatt a könyvtár nem károsodott, ezt követően a szovjet katonai parancsnokság és a város vezetői gondoskodtak megőrzéséről. A könyvtár jelenleg 80 000 kötetet őriz.

A Windischgrätz trófeagyűjtemény Nagy Endre zalai származású vadász jóvoltából került a keszthelyi múzeumba. A 272 darabból álló, négy világrészből származó trófeagyűjtemény egyharmada látható állandó kiállításon.
A déli szárny földszinti helyiségeiben időszaki kiállítások kapnak helyet.
A Festeticsiek XIX. században épített, ezer négyzetméteres kocsiházában és lovardájában pedig az ország egyetlen Hintómúzeuma látható. Az összességében 35 darabos gyűjteményben a Monarchia korabeli anyag a leggazdagabb, de látható az 1700-as években készült hintó is. A maga nemében páratlan műkincsállomány Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb hintómúzeuma.network.hu

 

http://www.vendegvaro.hu/Festetics_kastely_Keszthely

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu