Kis türelmet...
Amaryllis
Tenyészhely: A frissen vett vagy átteleltetett hagymákat tartsuk nagyon világos és meleg helyen, miután tágas, Florasca B vagy Bioland B virágfölddel megtöltött cserépbe helyeztük őket. (A hagyma félig álljon ki a földből.)
Öntözés, tápanyag: Eleinte alig öntözzük. Amikor megjelenik a hajtás, adjunk neki több vizet. A tőkocsány általában a levelek előtt bújik elő, de előfordulhat fordítva is. Elvirágzás után vágjuk le a tőkocsányt, a növényt bőséggel öntözzük, és augusztusig hetente tápoldatozzuk. A leveleknek szép nagyra kell nőniük, hogy a hagyma minél több energiát raktározhasson el. Augusztustól lassan hagyjuk abba az öntözést, és hagyjuk elhervadni a leveleket.
További gondozás: Az elszáradt leveleket távolítsuk el, és a hagymát a következő hajtatásig 15 fok körüli, száraz tőzegben tároljuk. Szaporítás: Fiókhagymákkal, melyeknek alma nagyságúnak kell lenniük, mielőtt leválaszthatjuk őket az anyanövényról. Másik lehetőség: A hagyma egy-egy pikkelyleveléből képezett dugvánnyal, vagy magról is szaporítható, ám mindkét módszer igen körülményes. Kártevők, betegségek: Vörös üszög, ami egy jellegzetes amarillisz-gomba betegség. A túl hűvös és nedves tenyészhely elősegíti kialakulását. Amikor a gomba még nem hatolt be túl mélyen a szövetekbe, akkor az érintett részeket kivághatjuk, és beszórhatjuk faszénporral - így még gyakran megmenthető a hagyma. Vigyázat! Az amarillisz mérgező anyagokat tartalmaz.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!