Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az ősz kedvence. Miért együnk sok szőlőt?

 

A pirostól a lilán át, egészen a fehérig, és már-már szinte feketéig számtalan színárnyalata és felhasználási módja van a szőlőnek. Ehetjük nyersen, befőttnek, dzsemnek, szőlőléként és még sorolhatnánk. Egészségünkre gyakorolt hatása pedig legalább ennyire számottevő.


network.hu

 

A szuperélelmiszerként is emlegetett kedvenc őszi gyümölcsünk 8000 éve ismert, ekkor ültették először. Azóta egyre nagyobb területeken hódít, és mondhatni az egész világon ismerik és fogyasztják. Pozitív egészségügyi hatása van többek közt a rákos betegségek megelőzésében, a szívbetegségekre és ajánlott magas vérnyomás ellen is.

Tápértéke

Az ajánlott napi adag minimum egy csésze, kb. 32 szemből álló szőlő. Egy ilyen adag fehér vagy vörös szőlő 104 kalóriát, 1,09 g fehérjét, 0,24 gramm zsírt, rostot, 4,8 milligramm C-vitamint, 10 mikrogramm A-vitamint, 288 mg káliumot, 0,54 mg vasat és 3 mikrogramm folsavat tartalmaz.

Mivel magas víztartalma van, kiválóan hidratálja a szervezetet. Egy csésze szőlő minimálisan 70 milliliter vizet tartalmaz. Főleg a vörös szőlő nagyon sok antioxidánst tartalmaz, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani a szem egészségének megőrzése érdekében.

Megelőzhetjük a rákos megbetegedéseket

Erős antioxidáns, polifenol tartalma miatt képes megakadályozni, hogy kialakuljon a rák valamilyen formája a szervezetben. De a már kialakult betegséget is könnyebben le lehet küzdeni, ha sok szőlőt fogyasztunk. A mértékkel fogyasztott vörösbor is jó hatással van a szívbetegség leküzdésére.

Szívbetegség ellen

Egy bizonyos flavonoid tartalma miatt a szőlő természetes gyulladáscsökkentőként funkcionál. Véd az érelmeszesedés ellen, és képes csökkenteni a koleszterinszintet is. Csökkenti a vérnyomást, és a szervezetben fellépő gyulladásos reakciókat, megvéd az infarktus ellen is. Sok szőlő fogyasztása által fenntarthatjuk a csont-és izomtömeget, megakadályozhatjuk a vesekő kialakulását.

Mivel sok káliumot tartalmaz, kiváló vérnyomáscsökkentőnek is bizonyul. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig enyhíti az allergia okozta reakciókat, irritációkat is.

/Internet/

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu