Kis türelmet...
Megfázás elleni tippek a kamrából :
Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgöket, és az arcüregekben lévö dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévo izotiocianát nevü vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetösége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erös, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás idöszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levö vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szürjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
Erös paprika
A csípos füszer leginkább a hörgökben és az arcüregekben lévo dugulást enyhíti. A paprika csípösségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelö sejteket a tüdöben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévo vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgöket, és az arcüregekben fellépö dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertözéseket, mint például a tüdögyulladást is képes legyözni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érzödik annyira az intenzív íz.
TIPP
Hagymatea
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Fözzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evökanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafözettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gözölgö, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás elött érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint füszerezhetjük fahéjjal, szegfüszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-füszerkeveréket is vásárolhatunk.
Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gözölgö ital, melyet meghülésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szeretö családtag viszi az ágyába.
Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás idöszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgökben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévo kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
TIPP
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.
Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva örzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentösége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg idöben.
Citrusfélék
A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentö antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerösíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.
Jó tudni!
A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.
Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetbol.
Természetes gyógymód - érelmeszesedés ellen és az immunrendszer erösítésére!
|
Ha a témával kapcsolatban van észrevételed, vagy saját tapasztalatod, akkor SZÓLJ HOZZÁ !
Üdv:Marcsi
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!