Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mentsük meg a ketreces tilalmat! - Aktuális kampányunk

Az Európai Unióban több mint 200 millió tojótyúk él ketrecbe zsúfoltan, amely mérhetetlen fizikai és pszichikai szenvedést okoz az állatoknak. Az EU tilalma a hagyományos ketreces tojótyúktartás betiltására megingani látszik. Annak ellenére, hogy az EU állampolgárainak többsége eddig is világosan és egyértelműen kifejezte támogatását iránta. Egyes EU tagállamok és a tojásipar bizonyos szereplői együttesen kampányolnak a tilalom ellen arra a téves értelmezésre hivatkozva, hogy elkerülhetetlen gazdasági károkat fog okozni. Ha az EU tagállamok csatlakoznak ahhoz a növekvő számú élelmiszer-kiskereskedelmi lánchoz és a fogyasztók többségéhez, akik támogatják a tilalmat, akkor nem szükszégszerűen okozhat károkat, valamint a vidéki gazdaság számára előnyökkel szolgál.

Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy cselekedjünk. A politikai döntéshozóknak és a kereskedelmi láncok vezetőinek tudomásul kellene vennie, hogy a tojásipar nem a mi érdekünket képviseli - nem azokét az EU állampolgárokét, akik igenis akarják a tilalmat.

  

A tilalom

  

Közel három évtizedes lobbi és kampány eredményeképpen született meg a hagyományos ketreces tojótyúktartás tilalma, mely az egész állatvédő mozgalom számára történelmi jelentőségű. Ebben az úttörő munkában kitüntetett szerepe volt brit partnerszervezetünknek, a Compassion in World Farming-nak. Az Európai Unió 1999-ben fogadta el a Tojótyúk Irányelvet (1999/74/EC) - azt a jogszabályt, amely a hagyományos ketrecek használatát 2012-től véglegesen megtiltja. A Nemzetközi Tojásszövetség (International Egg Commission) tájékoztatása szerint a döntés híre a ketrecgyártók globális piacán félelmet keltett. Azt vélelmezik, hogy a dominó hatás elve alapján talán más országok is hasonló tilalmat fognak bevezetni, köztük az USA, Kanada és Ausztrália.

  

Kérdéses tilalom?

Bár az 1999-es jogszabály világosan megfogalmazza, hogy a tilalom 2012-től hatályos, ez a határidő mégis úgy tűnik, hogy kérdésessé válhat. Időközben ugyanis az Európai Bizottságnak jelentést kell tennie arról, hogy hogyan halad a jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelés, vagyis ebben az esetben a tojásgyártók átállása a hagyományos ketreces tartásról más gazdálkodási formára. Egyes EU tagállamok és a tojásipar egyes szereplői arra törekszenek, hogy a jelentés tegyen javaslatot a tilalom későbbi bevezetésére vagy netán teljes elvetésére.A tilalom ellen lobbizók azzal érvelnek, hogy bevezetése gazdasági károkat okozna. Egyik ellenérvük az, hogy a tilalom hatására nagymértékben meg fog nőni az EU-n kívülről származó olcsó, ketreces tojás importja. Másik ellenérvük szerint a nem ketreces rendszerek üzemeltetése sokkal költségesebb, amit ráadásul az iparnak magának kell biztosítania. Megfelelő kormányzati tervezéssel valamint a kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók támogatásával együtt egyik forgatókönyv megvalósulása sem valószínűsíthető.

Címkék: csirke fauna kampány ketrec tojótyúk állat állatvédelem

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu