Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Nagyanyáink kedvence: a birsalma

A birs késő őszi gyümölcs, amelynek két fajtáját különböztetik meg, a birsalmát és a birskörtét, de ez a besorolás csupán eltérő formájuk miatt alakult ki. A köznyelv ritkán tesz különbséget, és minden birset birsalmának nevez.

Akárcsak az alma, a birs is egész tavaszig eltartható száraz, hűvös helyen. Kiváló és értékes táplálék a téli hónapokra. Nyersen kemény húsú, fanyar gyümölcs, és ez akkor sem változik, ha színe érett sárgára változik. Leggyakrabban kompótot és birsalmasajtot készítenek belőle, de az utóbbi időkben újra divatba jött alapanyagként, így egyre több ízletes és különleges recept főszereplője.

A birsgyümölcs húsában sok a csersav, szénhidrát- és energiatartalma viszont alacsony. Savas kémhatásának is köszönhetően megmozgatja az emésztőrendszert, segíti a gyomor működését. Sok C-vitamint is tartalmaz, de mivel általában nem nyersen fogyasztjuk, a vitamin nagy része a feldolgozás során tönkremegy. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektintartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételeket, kiegyensúlyozza az anyagcserét, és közvetett úton rendben tartja a vér koleszterinszintjét. A birsalma kisebb mennyiségben tartalmaz még B1- és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is.

A népi gyógyászatban elsősorban görcsoldóként ismerik; a legjobb hatás érdekében célszerű levét kipréselni és nyersen fogyasztani. Szinte bántóan savanyú íze mézzel vagy nádcukorral enyhíthető. Nagyanyáink nagy kedvence volt a birsalmából készített rostos ivólé, amely szinte minden régi receptkönyvben megtalálható. A megtisztított birsalmát kevés vízben, cukorral és szegfűszeggel kell megfőzni, ez után turmixolni, majd még egyszer átfőzni és végül lehűteni. Feldolgozás előtt a birsalma külső, szőrös burkát mindenképpen el kell távolítani, viszont kompótkészítéshez a sárga héját nem szükséges lehámozni. A birsalmasajt hosszas főzése során színe narancssárgától rózsaszínig változik, attól függően, hogy a főzés melyik szakaszában adjuk hozzá a cukrot. Az érett gyümölcsöket elég csak átforralni, és a kemény hús azonnal puhává változik. Bátran fűszerezhetjük fahéjjal és szegfűszeggel – ez utóbbi ráadásul fokozza a gyümölcs gyulladáscsökkentő gyógyhatását is.

Címkék: A birsalma jótékony hatásáról

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

kis magdolna üzente 16 éve

ezt nem is tudtam,köszi az infot

Válasz

Boros Katalin üzente 16 éve

 Előzmény: anutyi, 2007-10-18 19:04Katika!Nagyon szeretem bárhogy ,de sajnos az idén nekünk nem termett semmi.Venni még nem vettem,de fogok!Ma sütőtököt eszegetek nagyon szeretem.A sütőtököt én is imádom! Tavaly kaptunk a nagybátyámtól 1db 16kg-os sütőtököt. Nehezen de elfogyott.:))

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Aki még csak nyersen próbálta a birsalmát, azt igen kellemetlen élmények érhették. A birsalmának ugyanis még éretten is magas a pektintartalma, húsa igen kemény, íze fanyar és savanykás. "Nyers" tulajdonságai ellenére ma már az egész világon elterjedt gyümölcs. Őshazája valószínűleg a Kaukázus vidéke és Perzsia. Tavasszal fehéres és hússzínű virágokkal díszíti a kertet, gyümölcse pedig fajtától függően szeptember végén, októberben érik. 7-15% cukrot, 1-3% pektint és 15-25 mg% C-vitamint tartalmaz. P-vitamin-, más néven citrintartalma elérheti a 300 mg%-ot. A P-vitamin vérzékenységgel járó, illetve skorbuthoz hasonló betegségek megelőzésére, gyógyítására szolgál. Nálunk főként házikertekben termesztik, a piacon főleg őstermelőktől vásárolhatunk birsalmát.   Csemege télire A birsalmából rendkívül ízletes csemege készíthető, mely megédesítheti a szürke őszi és téli napokat. Az érett birsalmákat alaposan meg kell mosni, héjukról el kell távolítani a szürkés bevonatot. Ezek után negyedeljük és távolítsuk el a magházat. A "kukacos" birseket is nyugodtan felhasználhatjuk, de természetesen a furkált részeket vágjuk ki a húsból. Forró vízben puhára kell főzni, majd a leszűrt gyümölcsöt össze kell törni (mintha burgonyapürét készítenénk). Az összetört birset addig főzzük, míg kavargatás közben a lábas alját meg nem látjuk. Minden kg tört gyümölcshöz 80 dkg cukrot keverünk és további 10-15 percig kavargatjuk. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt. Ha kész, akkor tetszés szerinti formába öntjük, de sietni kell, mert nagyon gyorsan alvad. Ízlés szerint keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót vagy mazsolát. Ha megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk 2-3 hétig. Ha kész, fogyasztásig celofánba csomagolva tároljuk. Jó étvágyat a birsalmasajthoz!

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Katika!Nagyon szeretem bárhogy ,de sajnos az idén nekünk nem termett semmi.Venni még nem vettem,de fogok!Ma sütőtököt eszegetek nagyon szeretem.

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

Tudtátok, hogy a birsalma nagyon jó savanyúsgban? A késő őszi vegyessavanyúságba mindég tesznek, kellemes illatot ad neki!

Válasz

Boros Katalin üzente 16 éve

Magóca ! Nagyon finom lehetett a  gyümölcsszósz! Hmm!:)) Én a birsalámt nagyon szeretem.Édesanyám birsalmasajtot csinált diódarbkákkal! Azt imádtam!:)

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Drága Katus!Te nagyon vigyázol az egészségünkre.Nem gondoltam,hogy a birs ennyi mindenre jó.Az a gondom,hogy bár nagyon szeretem a gyümölcsöt,ehhez a fajtájához nagyon nehezen jutok hozzá.Pedig milyen finom a birsalmasajt.Köszönöm a hasznos infót.Üdv:Erika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Katusom ! köszi, hogy irtál a birsalmáról, én nagyon szeretem. Éppen tegnap főztem meg, igy már azt nem tudom lefotozni. Tegnap értekezleten voltam a Kamaránál , kinéztem az ablakon és egy szép nagy birsalmafát láttam  szép sárga gyömömölcsökkel és tele a fa alja lehullott birsalmákkal. Szünetben kimentem és amit elértem leszedtem. Gondolom ezzel senkinek nem ártottam hiszen a többi ugyis ott rohad el.Otthon nagyon finom gyümölcsszószt kézsitettem belőle, tettem még hozzá almát, körtét és persze izesitettem fahéjjal és szegfűszeggel. Bundáskenyérrel megettük, nagyon finom volt.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu