Kis türelmet...
Bio kovászos uborka
Bio termelésből származó friss, ropogós, 6-12 cm hosszúságú uborkából készült, kaporral, fokhagymával, sóval, borssal ízesített savanyúságunk, mely finom, hagyományos zamatával képes akár télen is visszaidézni a nyári ízeket, hangulatot.
Alapadatok:
Nettó tömeg: 700 g
Töltő tömeg: 350 g
Összetevők: Bio uborka, víz, bio kapor, bio fokhagyma, bio rozsliszt, só, bors
Az uborka élettani hatása:
Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kobakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. A zöldségek közül az egyik legegészségesebb.
Jelentős az élettani hatása. Nagyon nagy százalékban (96%) vizet tartalmaz, valamint gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kálciumban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). A káliumtartalma segíti a vesék működését.
Érdemes egész évben fogyasztani, ugyanis, ha hosszú távon fogyasztjuk, bőrünkre és hajunkra nagyon jó hatással van. Javít mind a kettő tónusán, állagán. Egész megjelenésünk, fittebb egészségesebb lesz. Az uborkának nagy jelentősége van a lúgosítás szempontjából is.
A tejsavas erjesztés és a kovászos uborka élettani hatása:
Tejsavas erjesztéssel sokféle és nagy mennyiségű zöldségfélét tartósítanak. A romlás megakadályozására a tejsavbaktériumok savtermelő tevékenységét használják fel.
A tejsavas erjedés során a tejsavképző baktériumok a tartósítandó anyagban lévő cukorral táplálkoznak és azokat hőtermelés mellett tejsavvá alakítják. Ezzel magyarázható, hogy amíg. a friss zöldség pl. 5% cukrot tartalmaz, addig a belőle készített savanyított zöldségben
a cukor csak nyomokban található, helyette viszont 1 - 2 % tejsav mutatható ki. Az erjedés során keletkezett hőt a tejsavbaktériumok energiaforrásként használják életfolyamataikhoz.
A tejsavbaktériumok által termelt tejsav hatása kettős:
Kellemes ízt ad a terméknek. Ez természetesen csak akkor kívánatos, ha ilyen jellegű és ízű végterméket kívánunk előállítani pl: sósvizes uborka, kovászos uborka, sózott tök, savanyított káposzta.
Olyan mértékig csökkenti a tartósítandó élelmiszer pH-értékét, hogy ezáltal lehetetlenné válik a kellemetlen íz- és illatanyagokat termelő, állományrontó, romlást okozó mikroorganizmusok elszaporodása. Ezeknek a káros mikroorganizmusoknak a pH-optimuma 6 - 7 körül van. Olyan közegben, melynek a pH értéke 4.5 alatti, már nem tudnak élettevékenységet folytatni. A tejsav tehát konzerváló, tartósító hatást fejt ki.
A sónak döntő szerepe van a spontán erjedés irányításában. Hatására a növényi szövetekből a víz és az oldott sejtanyagok kivonódnak és a mikroorganizmusok számára hozzáférhetővé válnak. A só szelektív hatást gyakorol a jelenlévő igen sokféle mikroorganizmusra. Ennek eredményeként a tápanyagokat a sótűrő szervezetek (pl.: a tejsavbaktériumok) használják fel. A sólé teremtette kedvező körülmények között a tejsavbaktériumok gyorsan elszaporodnak és erjesztő tevékenységük folytán egyre több tejsav keletkezik. A tejsav specifikus mikroorganizmus ellenes hatása és a pH csökkentése révén fokozatosan háttérbe szorítja, majd elpusztítja a nem savtűrő mikroorganizmusokat. Az erjesztés alatt egymással szorosan összefüggő fizikai és mikrobiológiai folyamatok zajlanak le.
A tejsavas erjesztésű kovászos uborka, erjesztés által létrejött, táplálkozás szempontjából értékes jobbra forgató (L+) tejsavat tartalmaz. Ezt a test a Lactatdehydrogenase enzim segítségével alakítja át. Az anyagcsere szempontjából központi fontosságú. Az emberi szervezet átváltoztatja a tejsavat és az izmokban, májban, valamint a vörösvértestekben tárolja energiatartalékként. Az alapsav-háztartás irányítása szempontjából a tejsav kiegyenlítő szerepet játszik.
Ha célunk a szabad gyökök lekötése, akkor erre az egyik leghatásosabb és leggyorsabb mód, a
tejsavas erjesztéssel savanyított készítmények fogyasztása.
A fentiek alapján mondhatjuk, hogy a kovászos uborka nemcsak finom, zamatos savanyúságunk, hanem kiemelkedően egészséges táplálékunk is, melynek levét, ízlés szerint
akár hígítva is fogyaszthatjuk, egészséges és üdítő italként.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Szilvalekvár hagyományos eljárással
Feketeáfonya lekvár
Bio vörösáfonya lekvár
Bio tőzegáfonya lekvár