Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Bio kovászos uborka

 

Bio termelésből származó friss, ropogós, 6-12 cm hosszúságú uborkából készült, kaporral, fokhagymával, sóval, borssal ízesített savanyúságunk, mely finom, hagyományos zamatával képes akár télen is visszaidézni a nyári ízeket, hangulatot.

 

Alapadatok:

 

Nettó tömeg: 700 g

Töltő tömeg: 350 g

Összetevők: Bio uborka, víz, bio kapor, bio fokhagyma, bio rozsliszt, só, bors

 

Az uborka élettani hatása:

 

Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kobakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. A zöldségek közül az egyik legegészségesebb.

Jelentős az élettani hatása. Nagyon nagy százalékban (96%) vizet tartalmaz, valamint gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kálciumban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). A káliumtartalma segíti a vesék működését.

Érdemes egész évben fogyasztani, ugyanis, ha hosszú távon fogyasztjuk, bőrünkre és hajunkra nagyon jó hatással van. Javít mind a kettő tónusán, állagán. Egész megjelenésünk, fittebb egészségesebb lesz. Az uborkának nagy jelentősége van a lúgosítás szempontjából is.

 

A tejsavas erjesztés és a  kovászos uborka élettani hatása:

 

Tejsavas erjesztéssel sokféle és nagy mennyiségű zöldségfélét tartósítanak. A romlás megakadályozására a tejsavbaktériumok savtermelő tevékenységét használják fel.

A tejsavas erjedés során a tejsavképző baktériumok a tartósítandó anyagban lévő cukorral táplálkoznak és azokat hőtermelés mellett tejsavvá alakítják. Ezzel magyarázható, hogy amíg. a friss zöldség pl. 5% cukrot tartalmaz, addig a belőle készített savanyított zöldségben

a cukor csak nyomokban található, helyette viszont 1 - 2 % tejsav mutatható ki. Az erjedés során keletkezett hőt a tejsavbaktériumok energiaforrásként használják életfolyamataikhoz.

A tejsavbaktériumok által termelt tejsav hatása kettős:

 

Kellemes ízt ad a terméknek. Ez természetesen csak akkor kívánatos, ha ilyen jellegű és ízű végterméket kívánunk előállítani pl: sósvizes uborka, kovászos uborka, sózott tök, savanyított káposzta.

Olyan mértékig csökkenti a tartósítandó élelmiszer pH-értékét, hogy ezáltal lehetetlenné válik a kellemetlen íz- és illatanyagokat termelő, állományrontó, romlást okozó mikroorganizmusok elszaporodása. Ezeknek a káros mikroorganizmusoknak a pH-optimuma 6 - 7 körül van. Olyan közegben, melynek a pH értéke 4.5 alatti, már nem tudnak élettevékenységet folytatni. A tejsav tehát konzerváló, tartósító hatást fejt ki.

A sónak döntő szerepe van a spontán erjedés irányításában. Hatására a növényi szövetekből a víz és az oldott sejtanyagok kivonódnak és a mikroorganizmusok számára hozzáférhetővé válnak. A só szelektív hatást gyakorol a jelenlévő igen sokféle mikroorganizmusra. Ennek eredményeként a tápanyagokat a sótűrő szervezetek (pl.: a tejsavbaktériumok) használják fel. A sólé teremtette kedvező körülmények között a tejsavbaktériumok gyorsan elszaporodnak és erjesztő tevékenységük folytán egyre több tejsav keletkezik. A tejsav specifikus mikroorganizmus ellenes hatása és a pH csökkentése révén fokozatosan háttérbe szorítja, majd elpusztítja a nem savtűrő mikroorganizmusokat. Az erjesztés alatt egymással szorosan összefüggő fizikai és mikrobiológiai folyamatok zajlanak le.

A tejsavas erjesztésű kovászos uborka, erjesztés által létrejött, táplálkozás szempontjából értékes jobbra forgató (L+) tejsavat tartalmaz. Ezt a test a Lactatdehydrogenase enzim segítségével alakítja át. Az anyagcsere szempontjából központi fontosságú. Az emberi szervezet átváltoztatja a tejsavat és az izmokban, májban, valamint a vörösvértestekben tárolja energiatartalékként. Az alapsav-háztartás irányítása szempontjából a tejsav kiegyenlítő szerepet játszik.

Ha célunk a szabad gyökök lekötése, akkor erre az egyik leghatásosabb és leggyorsabb mód, a

tejsavas erjesztéssel savanyított készítmények fogyasztása.

 

A fentiek alapján mondhatjuk, hogy a kovászos uborka nemcsak finom, zamatos savanyúságunk, hanem kiemelkedően egészséges táplálékunk is, melynek levét, ízlés szerint

akár hígítva is fogyaszthatjuk, egészséges és üdítő italként.

 

Címkék: Áldos zrt

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu