Hozzávalók:
1 db ananász ( ha kisebb, kettő)
A töltelékhez:
a kivájt ananász felkockázott belseje
1 zacskó gyorsrizs
kevés vaj
30 dkg füstölt tarja
3 darab kaliforniai paprika: 1 db sárga
1 db piros
1 db zöld
1 póréhagyma
csipetnyi gyömbér
pici őrölt koriander- és mustármag
A díszítéshez:
Ízlés szerint salátalevél, paprikacsíkok, tejföl
Elkészítése gyors és egyszerű. Az eredmény nagyon mutatós és finom hideg köret.
A hosszában félbevágott ananász belsejét kivájjuk és kockákra vágva egy nagy tálba félretesszük.
Megfőzünk egy zacskó gyorsrizst. Kihűlése után szintén a tálba tesszük.
Kis vajon megsütjük a csíkozott tarját a karikázott póréval és a felcsíkozott paprikákkal.
Ezután az egészet óvatosan elkeverjük, fűszerezzük és betöltjük az ananászokba.
Szépen díszítve tálaljuk. Családunkban igen népszerű.
Jó étvágyat!
Ünnepi menü
Körben szép piros paradicsom ragyog,
középen szeletelt sajt-halom kucorog.
Rajta zöld bogyók kelletik magukat,
A vendégek bizony fenik rá fogukat...
Fűszerrel kevert finom vaj is akad,
kenyér-szeletkék süttetik hasukat.
Finom borocska kínáltatja magát,
vidítja egyben a vendégek hadát.
Mi jöhet ezután? Kezdődik a trakta,
kedves atyámfia víg születésnapja!
A zsírban hússzelet billeg, irul-pirul,
illatától a gyomor nagyokat kordul.
Egy tálon ananász, belseje kivájva,
kehelyként heverve töltelékét várja.
Rendhagyó körítés, én úgy gondolom,
ízlik e, elfogy e, aggodalmaskodom.
Pezseg a hangulat, az idő meg szalad.
Hátra már csak épp' az édesség marad.
Forró barackok és hideg fagyi-halmok,
pergetett méz rajtuk, s olvadt csokirajzok.
Még egy cseppnyi fahéj, citromfű ágacskák,
sehogy sem lehet már fokozni tovább.
Nem is kell, kapós: azt hiszem, jól látom.
Nem maradt bizony semmi sem a tálon.
Marie Marel
(2008. július 25. 15 óra)
Kapcsolódó cikkek:
Piszoár memoár
Euridiké éneke
Alulexponált...
Tente