Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A sízés a sportok kÖzÖtt talán a legrégebbi, mintegy négyezer éves hagyományokra visszatekintő sportág, melynek múltját, fejlődését a világ számos pontján mutatják be múzeumok és tárlatok.

 

Természetesen a jelentős múzeumok az európai és az észak-amerikai kontinensen találhatóak, hiszen itt bír a legrégebbi hagyományokkal a télisport és itt a legnagyobb a sízők aránya is. A múzeumokat általában az adott ország síszÖvetsége, az olimpiai szÖvetség, sífelszerelés gyártók, vagy nagyobb síterepek üzemeltetik, de léteznek magángyűjtemények is.

 

 

Természetesen az Internet terjedésének kÖszÖnhetően ma már virtuális sí-múzeumot is találunk a világhálón. A múzeumok az üzemeltetőtől függő profillal rendelkeznek, a síterepek kÖzelében általában a síterep tÖrténelmét bemutató múzeumokat találunk, míg a sílécgyártók értelemszerűen a saját tÖrténelmüket mutatják be az általuk létrehozott múzeumokban. Ezekből a múzeumokból mutatjuk most be dióhéjban a legérdekesebbeket.

 

Képzeletbeli utazásunkat az észak-amerikai kontinensen kezdjük. A kanadai Ottawában található símúzeum, amely 1971 óta várja a látogatókat, a kiállítás a sítechnika szinte valamennyi hozzávalójának fejlődésébe betekintést enged rendkívüli gyűjteménye segítségével. Hasonló tárlattal várja a látogatókat a New Hampshire állam Cannon Mountain település símúzeuma.

 

Itt a felszereléseken kívül régi sí témájú képeslapok, plakátok is kiállításra kerültek, amelyeknek másolatait a látogatók meg is vásárolhatják. A kaliforniai Mammoth Mountain síkÖzpont a "sízés művészete" kiállításnak ad otthont, a tárlat elsősorban régi plakátok, képek bemutatására és filmkülÖnlegességek vetítésére épül.

 

símúzeum

 

A legnagyobb múzeum a síterepeiről híres Vail-ben található, a hatalmas gyűjteményt egy non-profit szervezet tartja fenn 1976 óta, a tárlatokon a felajánlásokból származó mintegy 1500 darab, elsősorban Colorado állam 130 éves sí tÖrténelmével kapcsolatos felszerelést, régi fotót, filmfelvételt és egyéb dokumentumot tekinthetnek meg az idelátogatók. Ellenpólusként érdemes megemlíteni itt a világ legkisebb símúzeumát, amely a németországi Harz kÖzéphegységben található Kamp-Lintfort városka tanácsházának egykori kamrájában kapott elhelyezést, a mindÖssze 1,6 négyzetméter területű "szobácskában", ahol a hely szűkÖsségéhez képest megpróbálták a legtÖbb felszerelést, dokumentumot és fotót elhelyezni, a tárlat a kÖrnyékbeli hegység télisport tÖrténelmét mutatja be.

 

A legrégebbi sí-tÖrténelemmel foglalkozó múzeum természetesen a sízés őshazájában, Norvégiában, az Oslo melletti Holmenkollen-ben található az 1923-ban alapított múzeumban a sízés tÖrténetét az első barlangrajz ábrázolásoktól egészen napjainkig kÖvethetik végig a látogatók. A tárlaton olyan külÖnlegességek taláhatóak, mint a sarkkutató Nansen és Amundsen sífelszerelései, illetve V. Olav király gyermekkori sílécei. Természetesen a hagyományos norvég kézműves technikával készített sífelszerelések mellett napjaink ultramodern gyártási technológiával készült sífelszerelései is kiállításra kerültek. KülÖn kiállítás alapjául szolgál az 1952-es oslo-i és az 1994-es lillehammer-i téli olimpia.

 

Hasonlóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a finnországi Lahti símúzeuma, itt a hely jellegéből adódóan leginkább az északi sízés tÖrténelmét ismerhetik meg a látogatók. Szép példa a magángyűjteményen alapuló símúzeumra a liechtensteini Vaduz-ban található 100 év európai sítÖrténelmét feldolgozó kiállítás, amelyet Noldi Beck hozott létre, a hatvanas években egy pár régi síkÖtéssel kezdődő gyűjtÖgetés mára változatos és gazdag tárlattá nőtte ki magát. A lelkes gyűjtő tÖbbek kÖzÖtt olyan kuriózumokat tudhat magáénak, mint Toni Sailer 1958-as világkupája, vagy Hanni Wenzel 1980-as olimpiai síruhája.

 

Hazánkhoz legkÖzelebb az ausztriai Mürzzuschlag-ban található símúzeum, a "Winter!Sport!Museum!" a télisportok teljes palettájának tÖrténelmét bemutatja az alpesi sízéstől a jéghokiig, ezáltal a lehető legkÖzelebb hozva a látogatókat a téli sportok varázslatos világához.

 

A felszereléseken és képeken kívül az Összes jelentős télisport siker, vagy tragikus bukás dokumentuma megtalálható.

 

Az 1947-es alapítású múzeum egyike a legnagyobbaknak, melynek tematikus időszakos kiállításain olyan kuriózumok kerülnek bemutatásra, mint a kezdetleges pályamegmunkáló gépek, hóágyúk, felvonókabinok, valamint a télisport felszerelések teljes választéka a kezdetektől napjainkig.

 

A múzeum további érdekessége, hogy a múzeum külÖn épületében található a világ legnagyobb, kizárólag télisport témájú kÖnyvtára.

 

Az intézmény a múzeum fenntartásán és a tárlatok szervezésén kívül a kÖzelben található Semmering-Stuhleck síterepen is rendez évenként úgynevezett hagyományőrző síversenyeket, amelyeken a résztvevők korhű ruhákban és felszerelésekkel állnak rajthoz, bemutatva ezzel a sízés tÖrténelmének egy-egy részletét a sípálya kÖzÖnsége számára.

 

Ausztriában maradva érdemes még megemlíteni az alpesi sízés "feltalálójának" Mathias Zdarsky-nak a szülőhelyén, az alsó-ausztriai Lilienfeldben található múzeumot, amely Zdarsky életművét mutatja be, a Muckenkogel nevű hegy kÖzelében.

 

A Muckenkogel arról nevezetes, hogy a világon elsőként itt állt rÖgzített sarokkal sílécre ember és itt születtek meg a klasszikus alpesi sízés olyan alapelemei, mint például a hóeke, vagy a támasztott lendület, ezen a helyen rendezték a tÖrténelem első hivatalos síversenyét is, amelyen Zdarsky lelkes tanítványai álltak a rajthoz. Ennek a versenynek az emlékére a múzeumot fenntartó Zdarsky egyesület évente rendez nosztalgia síversenyt az eredeti, korhű felszerelésekkel, az eredetivel megegyező nyomvonalon.

 

Nyugati szomszédunknál a már leírtakon kívül érdemes még megemlíteni a kitzbühel-i és az arlberg-i símúzeumot is. A franciaországi lausanne-i olimpiai múzeumban a téli olimpiák teljes, képes és filmes dokumentációját megtalálhatjuk, ezen kívül jelentős még a Courchevelben található símúzeum is.

 

2003 januárjában a szlovákiai KÖrmÖcbányán is létrejÖtt egy időszakos sí tárlat a Szlovák Nemzeti Múzeum rendezésével, itt két szinten a pénzérmék és medálok szlovákiai múzeumában kapott helyet a kiállítás, amely a szlovákiai sísport tÖrténelmét mutatta be, számos, az ország külÖnbÖző múzeumaiból ÖsszegyűjtÖtt dokumentummal, fotóval. A tárlat fő vonulatát a Magyar Kárpát Egyesület tÖrténete adta, olyan sí pionírok életútjának bemutatásával, mint a kÖrmÖcbányai Angyal Gejza, vagy a késmárki Grósz Alfréd.

 

A végén érdemes szót ejteni a jelentősebb on-line símúzeumokról, ezeken az oldalakon általában megtalálhatóak a jelentős símúzeumok linkjei, valamint rengeteg érdekesség, olyan tárgyak, fotók, dokumentumok képei is, amelyeket az oldalt látogatók küldtek be saját személyes gyűjteményükből. A két legjelentősebb on-line símúzeumot a www.skiinghistory.org és a www.vintageskiworld.com oldalakon találjuk.

 

www.simania.hu

Szerző: Hernádi László

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu