Kis türelmet...
Fehér kifli (prücskös) 70 dkg liszt 2 dkg elesztő 30dkg zsir Az elesztőt es a zsirt habosra keverjuk, hozzaadjuk a lisztet es egy keves sot. Annyi tejet adunk hozza, hogy jol nyujthato tesztat kapjunk. Vekonyra nyujtjuk, kiszaggatjuk es lekvarral toltjuk. Kikent sutőlemezre rakjuk es sutjuk. Porcukorban meghempergetjuk. Hókifli Hozzávalók: 50 dkg retesliszt 25 dkg margarin 1 evőkanal porcukor, 2 dkg elesztő, csipet so 2 dl tejfol, ha szukseges 1 – 1.5 dl tej Elkészítés: Az elesztőt keves langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a tobbi hozzavaloval tesztat gyurunk. Ha a teszta esetleg nem allna ossze, keves langyos tejet lehet meg hozza tenni, mig elerjuk a megfelelő allagot. Ketfele vesszuk, letakarva 15-30 percig pihentetjuk. 3 mm vastagsagura nyujtjuk, koroket szaggatunk belőle, majd megtoltjuk. A toltelek lehet barmi, dio, lekvar, mak, gesztenye. Feltekerjuk, kifliket hajtunk belőluk. Sutőpapiros tepsin, előmelegitett 180 fokos sutőben kb. 15 percig sutjuk, meg melegen vanilias porcukorba forgatjuk. Finom, puha, omlos teszta! Kalács 1 kg liszt 4 evőkanal cukor A hozzavalokat jol eldolgozzuk es 4 reszre osztjuk 15 szem edesitő tejben feloldva Egyenkent kinyujtjuk es megtoltjuk. 14 evőkanal etolaj A toltelekkel egyutt a tepsiben kelesztjuk. 8 dkg elesztő Előmelegitett sutőben sutjuk, ha kihűlt 4 tojassargaja etolajjal megkenjuk a tetejet. 6 dl tej, pici so Édes kalács / kenyersutőgephez / 23 dkg sima liszt 23 dkg retes liszt 3 dl tej 10 dkg margarin 10 dkg porcukor 2 tojassargaja . cs elesztő 10 dkg mazsola, 2 cs vaniliascukor, csipet so 2-3 evőkanal kakao / ami elhagyhato / kicsi fahej / ami elhagyhato /, reszelt citromhej, izles szerint dio, szaritott gyumolcs Kelt ostoros rétes /Nagyon jo kelt kalacs alap turos batyu, lekvaros bukta, kakaos csiga stb…/ A tésztához: 60 dkg liszt 3 tojas sargaja 3 evőkanal olaj 6 dkg kristalycukor 4 dl langyos tej 5 dkg elesztő 1 mokkaskanal so A töltelékhez: 25 dkg sutőmargarin 20 dkg kristalycukor 3 evőkanal kakaopor 3 tojas felvert habja Elkészítés: A tesztahoz valokat egy talban jol bedagasztjuk - az elesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, es meleg helyen 50 percig kelesztjuk a duplajara. Ez idő alatt elkeszitjuk a tolteleket: jol kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaoport is. A tesztat lisztezett gyurolapra boritjuk, es 2 egyforma reszre osztjuk - ebből az egyik db-t 3, es a masik db-t is 3 reszre vagjuk majd. Az első 3 db-t egyenkent teglalap alakura nyujtjuk, es megkenjuk kakaos kremmel. (A kremet is 2 reszre kell elosztani, majd azt is 3-3 reszre.) Az első 3 tekercset ugy feltekerjuk, mint a beiglit - majd harmas fonassal FONOTT KALACSOT hajtogatunk. Ebből a mennyisegből 2 kalacsunk lesz, melyeket kikent, magas falu tepsibe teszunk, tetejuket felvert tojassal kenjuk meg. Ugy 20x30 cm tepsit hasznaljunk, mert akkor jo, ha a kalacs a tepsi falahoz er (mert igy csak felfele novekedhet). 10 perc pihenes utan kozepes langgal 35-40 percig sutjuk. Szilvalekváros bukta tortaformában 50 dkg liszt 4 tojassargaja 2 dl tej 2 dkg elesztő 1 cs vanilias cukor 10 dkg porcukor 1 citromhej Az elesztőt a cukros tejben/langyos/ futtatni, majd beleonteni a liszt kozepebe beletesszuk a tojassargakat es osszeallitom. Jol kidolgozom robottal. Kelesztem meleg helyen 40 perc kb. Kinyujtom 1 cm-re es kb 10 x10 es kockakat vagok, kozepebe valamilyen kemenyebb lekvart teszek es gombocot csinalok. Kivajazott tortaformaba rakom egymasmelle es minden gomboc, minden oldalat olvasztott vajjal megkenem. Tetejet tojassargajaval kenem es sutom. Mazsolás császármorzsa 2,5 dl finomliszt 2,5 dl griz 5 dl tej 4 tojas 10 dkg mazsola 5 dkg cukor 4 evőkanal olaj 1 cs vanilias cukor, 1 mokkaskanal so A lisztet es a grizt osszekeverjuk es hozzaadjuk a tejet es a mazsolat. Jol osszedolgozzuk es 1 orat pihenni hagyjuk. A tojasok sargajat a cukorral kikeverjuk, hozzaadjuk a sot es a tejes masszahoz ontjuk. A felvert tojas feherjet a masszahoz adjuk es ovatosan osszekeverjuk. A serpenyőbe olajat teszunk es kisebb adagokban kisutjuk, kozben apro darabokra szabdaljuk. Porcukorral, lekvarral talaljuk. Albert keksz süti 3 cs nagyobb Albert keksz 6 dl tej sűrű kremet főni 4 evőkanal liszt 25 dkg margarin habosra kikeverni 30 dkg porcukor 1 tortabevono 1 cs vanilias cukor 2 evőkanal kakao Amikor a főzott krem kihűlt, akkor a masik kremmel osszekeverjuk, ket reszre osztjuk es az egyik felebe kakaot teszunk. A kekszeket valtakozva a feher es barna kremmel megkenve osszeragasztjuk, majd leontjuk tortabevonoval. Izles szerint dioval meg lehet szorni. Masnap ferden felszeleteljuk. Pudingos keksz Hozzávalók: 3 dl tej 4 evőkanal porcukor 1 csomag (49 g) főznivalo csokolade izű pudingpor 1 evőkanal keserű kakaopor 1 nagy doboz kerek haztartasi keksz 12,5 dkg margarin Elkészítése: Elkeszitjuk a kremet. Ehhez 2 deci tejet egy kis labasba ontunk, beleszorjuk a porcukrot, es folforraljuk. A pudingport es a kakaot a maradek tejjel elkeverjuk, majd lassan a forro tejbe csorgatjuk. Szunet nelkul kevergetve kis langon addig főzzuk, amig sűrű pudingot nem kapunk. Ezutan levesszuk a tűzről, a margarint jol elkeverjuk benne, es megvarjuk, amig langyosra hűl. Egy nagy, hosszukas talcara, kb. 40 cm hosszu alufolia darabot fektetunk. A kekszeket egyenkent megkenjuk a kakaos kremmel, es egymashoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a keksz rudat az alufolia kozepere fektetjuk, es szorosan beletekerjuk. Hűtőszekrenybe tesszuk, es 1 napon at pihenni hagyjuk. Talalaskor kicsomagoljuk, eles kessel ferden, 1 centi vastag szeletekre vagjuk. Ne feljunk, nem fog szetesni, a krem osszefogja. Nagymama csörögéje 2 osszemarek liszt 2 tojas, 1 dionyi zsir keves so, cukor langyos viz a gyurashoz Mindent osszedolgozok, ugy, hogy lagy tesztat kapjak. Vekonyra elnyujtom es olvasztott zsirral megkenem, majd osszehajtogatom es pihentetem kb 30 percig. Ezt a műveletet tobbszor kell csinalni. Derelyevagoval vagom es vilagosra sutom. Porcukorral es lekvarral talalom. Andi csörögéje 2 pohar tejfol 15 dkg cukor 1 kg liszt, 1 cs sutőpor 4 tojas pici szodabikarbona izles szerint so A hozzavalokat eldolgozom, ugy, hogy lagy tesztat kapjak. Pihentetem. Derelyevagoval vagom es vilagosra sutom. Porcukorral es lekvarral talalom. Rétes tészta 30 dkg liszt 1 doboz kefir 15 dkg margarin A hozzavalokat jol eldolgozni es 5 orat a hűtőben tarolni. Ezutan 5 gombocot formalni belőle, vekonyra elnyujtani es tetszőleges toltelekkel megtolteni. Olyan, mint a retes. Joghurtos gyümölcsös süti 2 pohar joghurt A hozzavalokat jol eldolgozom a tepsibe ontom, 2 pohar cukor a tetejere friss vagy befőtt gyumolcsot teszek. 4 tojas Sutes utan fahejas cukorral megszorom. 3 pohar liszt 1 cs sutőpor 1 cs vaniliascukor Poharas meggyes süti 1 pohar tejfol A tojast, cukrot, olajat, tejfolt jol eldolgozni, 1 pohar etolaj majd hozzaadni a sutőporos lisztet. 2 pohar cukor Mindent jol elkeverni, kikent tepsibe onteni, meggyel megszorni es sutni. 3 pohar liszt Vegul porcukrozni. 4 tojas 1 cs sutőpor Finom túros 40 dkg liszt 10 dkg porcukor 3 reszre osztani 1 cs sutőpor 1 kg turo 20 dkg porcukor 2 reszre osztani 3 tojas Mazsola Osszeallitasa: liszt – toltelek – liszt – toltelek - liszt es vegul egy csomag olvasztott margarint a tetejere locsolunk. Lassu tűzon sutjuk. Lusta asszony rétese 30 dkg liszt 20 dkg cukor 1 cs sutőpor 50 dkg tehenturo 4 egesz tojas 5 dl tej 1 pohar meggy 1 cs vanilias cukor A cukrot, a lisztet es a sutőport szarazon osszekeverjuk. A margarinnal nagy tepsit kikenunk, es a lisztes keverek felet egyenletesen beleszorjuk. Erre ramorzsoljuk a turot, majd a meggyet vagy a mazsolat. A lisztes keverek masik felevel betakarjuk. A tojasokat villaval habosra verjuk, majd osszekeverjuk a vanilias cukorral es a tejjel, valamint olvasztott keves margarinnal. Szepen raontjuk a tesztara, ugyelve arra, hogy a tejes ontet mindenhol fedje. Előmelegitett sutőben, kozepes langon kb. 45 percig sutjuk. Reszelős túrós 40 dkg liszt 25 dkg margarin 12 dkg porcukor . cs sutőpor 1 cs vanilias cukor 1 tojassargaja 3 kaveskanal kakao Töltelék: 50 dkg turo 20 dkg porcukor 1 cs vanilias cukor 1 evőkanal liszt 3 tojassargaja 3+1 tojashab A teszta hozzavaloit jol eldolgozzuk, majd az egyik felet a tepsibe reszeljuk. Az elkeszitett tolteleket rarakjuk es a teszta masik felet rareszeljuk. Előmelegitett sutőben sutjuk. Túró egér 3 tojas 25 dkg turo 6 evőkanal liszt A tojasokat kikeverem, majd a turoval es a liszttel osszedolgozom. Kanallal kis halmokat szaggatok es a forro olajban kisutom. Porcukorral meghintve talalom. Üdítő szelet 7 tojassargaja 7 evőkanal cukor 5 evőkanal liszt 2 evőkanal kakao Piskotat sutunk. 7 tojas kemeny habja 1 dl etolaj 1 cs sutőpor Töltelék: 3 evőkanal porcukor 1 cs vaniliascukor Kikeverni. 25 dkg margarin 25 dkg turo Teteje: 7 dl szensavas uditő Megfőzzuk es ha langyosra hűlt belekeverunk 8 evőkanal 2 cs vaniliaspuding porcukrot es 1 cs vaniliascukrot. Boci szelet 11 evőkanal cukor A tojasok sargajat a cukorral habosra keverjuk, majd 11 evőkanal olaj beledolgozzuk a tobbi hozzavalot, legvegen a tojasok 15 evőkanal tej felvert habjat. 15 evőkanal liszt Zsirozott, lisztezett tepsibe rakjuk. 2 evőkanal kakaopor 4 tojas 1 cs sutőpor Töltelék: 50 dkg turo A hozzavalokat jol eldolgozzuk es kis kanallal a tesztara 4 evőkanal buzadara kanalazzuk, nem baj, ha belesullyed a tesztaba. 1 tojas Sutes utan, ha kihűlt tarka lesz a teszta, mint a boci. 20 dkg cukor 1 cs vaniliascukor Bagolyszemes túrószelet Bagolyszemes túrószelet 1 csipet so 4 db tojas 1 cs vanilias pudingpor 2 cs vanilias cukor 12,5 dkg margarin 25 dkg cukor 50 dkg turo A golyókhoz 3 evőkanal kakaopor 2 db tojas 15 dkg cukor 20 dkg liszt 13 dkg margarin 1/2 csomag sutőpor Bagolyszemes túrószelet Hozzalatok a masszahoz: a tojasok sargajat elvalasztom a feherjetől. A sargajat es a tobbi hozzavalot lehetőleg geppel, alaposan osszekeverem. A feherjekből pici soval kemeny habot verek, s ovatosan beleforgatom a masszaba. A kakaos tesztabol kisebb gombocokat gombolyitek, es a kivajazott, kilisztezett tepsibe atlos sorokban lerakom. Erre simitom ra a masszat, de ugy, hogy a gombocok teteje kikukucskaljon. Előmelegitett tepsiben 20-25 percig sutom. Megvarom, hogy kihűljon, mert csak akkor lehet szepen vagni. Minden szeletre jusson egy-egy bagolyszem. A golyókhoz A golyokhoz valo alapanyagokat, azaz a margarint, a lisztet, a cukrot, a tojast, a kakaot pici sutőporral osszedolgozom, es pihenni teszem. Kráter Tészta: 5 db tojassargajat 25 dkg porcukorral kikeverjuk, hozzaadunk 1dl tejet, 1 dl etolajat, 2 evők kakaoport, 25 dkg lisztet, 1 cs sutőport vegul a 5 tojas kemeny habjat. Nagyobb tepsibe (gaztepsi) ontjuk es vizes kanallal a tetejere szaggatjuk a kihűlt pudingot, es margarinnal kikent előmelegitett sutőben, 180-200 fokon kb. 20-25 perc alatt megsutjuk. Krém: 6 dl tejből, 2-3 evőkanal cukorral, 2 cs vanilia pudingot főzunk, megvarjuk mig kihűl. Máz: 1 nagy pohar tejfolt 4 evőkanal cukorral es 1 vanilias cukorral, reszelt citromhejjal elkeverunk es rakenjuk a forro tesztara, es par percre visszatoljuk a sutőbe. Túrós-kakaós kevert A tésztához: 1 tojas 25 dkg cukor 5 dkg puha margarin . l tej 4 dkg kakaopor 25 dkg liszt 1 sutőpor A túrókrémhez: 25 dkg turo 4 evőkanal cukor 4 evőkanal tejfol . cs. vanilias pudingpor 1 cs. vanilias cukor A lisztben elkeverem a sutőport, majd mindent egy keverőedenybe teszek es egy mixelő ruddal sima tesztava keverem. Sutőpapirral belelt kozepes tepsibe ontom. A turokrem hozzavaloit is egy keverőedenybe teszem, majd ezt is a mixelő ruddal keverem kremesre. A turokremet habzsakba toltom vagy egyszerűen egy nylon zacskoba, aminek a sarkabol levagok akkorat, hogy kisujjnyi vastagsagban tudjam kinyomni belőle a kremet, majd kacskaringosan a tesztara nyomom. Előmelegitett 200 C-os sutőben megsutom. Ha mar erzem az illatat, egy fogpiszkalot szurok bele. Ha mar nem tapad ra a teszta, elkeszult. Túrós vagy Lekváros bukta Hozzávalók: 30 dkg liszt+ meg amennyit felvesz a dagasztasnal 2 dkg elesztő 1 kaveskanal sutőpor 0,75 dl natur joghurt 0, 75 dl etolaj 0,75 dl langyos tej 1 kisebb tojas 4 evőkanal cukor 1 cs vanilias cukor 1 csapott kaveskanal so Elkészítés: A langyos tejben felfuttatjuk az elesztőt. A lisztet egy talba szitaljuk, hozzaadjuk a maradek cukrot, a vanilias cukrot, a sot, a sutőport, es osszekeverjuk. Ezutan az elesztős tejet osszekeverjuk a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojassal egyutt, es bedagasztjuk a tesztat. Ha ragadna, adjunk hozza lisztet. Ezt kovetően megkelesztjuk, majd lisztezett feluleten atgyurjuk. Ujjnyi vastagra kinyujtjuk, teglalapokat vagunk es lekvarral megtoltjuk, majd feltekerjuk. Sutőpapirral belelt tepsire tesszuk a buktakat, es fel orat letakarva kelesztjuk, majd felvert tojassal vagy tojassargajaval megkenjuk. Előmelegitett sutőben 180 fokon 25-30 perc alatt pirosra sutjuk. Porcukorral megszorva kinaljuk. Aljnélküli túrós Hozzávalók: 1 kg turo 15 dkg lagy margarin 5 evőkanal buzadara 2 evőkanal liszt 10 evőkanal kristalycukor 4 egesz tojas csipet so, reszelt citromhej 1-2 csomag vanilias cukor 1 mokkaskanal szodabikarbona ( vagy fel csomag sutőpor ) Tetejére: 1 pohar tejfol 1 evőkanal liszt 1 tojas A hozzavalokat osszekeverjuk, kozepes meretű lisztezett, zsirozott tepsibe ontjuk. A tetejere valokat kikeverjuk, evőkanallal racsurgatjuk es elsimitjuk a tetejen. Forro sutőben kozepes langon szep pirosra sutjuk. (Kb : 40 perc) Túrós süti / Andi–fele / . kg turo Az egeszet jol osszekeverjuk, es vajazott-lisztezett tepsibe ontjuk. 4 evőkanal cukor Lassu tűznel sutjuk. 4 evőkanal liszt 2 kis doboz tejfol 4 tojas 1 cs vanilias cukor . cs sutőpor citromhej mazsola Másik változat: 1 kg turo 15 dkg puha vaj egy pohar /kb 2 dl/ cukor 1 evőkanal citromle 1 citrom reszelt heja 1 cs boubon vanilias puding 1 evőkanal liszt 4 tojas mazsola Egy keverőtalba tesszuk a turot es vajat, villaval jol osszedolgozzuk. Hozzaadjuk a pudingport, cukrot, citromlet, citrom reszelt hejat es a lisztet. Robot geppel jol osszedolgozzuk es a tojasokat egyenkent keverjuk hozza. Addig keverjuk, amig kremes allagu nem lesz. Előmelegitett sutőben lassu tűznel kb 180 fokon 40-45 percig sutjuk. Amikor mar nem forro porcukorral megszorjuk. Túrós mazsolatorta A tésztához:
/ 26 cm-es tortaforma /
30 dkg liszt 10 dkg cukor 20 dkg margarin 1 tojas 1 citrom reszelt heja
A töltelékhez:
80 dkg turo
1 kis doboz tejfol
4 tojas
25 dkg cukor
3 cs vanilias cukor
1 citrom reszelt heja
pici so
30 dkg mazsola
2-3 evőkanal liszt (a turo savotartalmatol fugg)
Elkészítés:
A tesztahoz a vajat a liszttel elmorzsoljuk. Hozzaadjuk a tojast, a cukrot es a citromhejat.
Kerek cipova gyurjuk, es lisztezett deszkan vekonyra kinyujtjuk. Egy kerek tortaforma aljat es
oldalat kibeleljuk vele.
A toltelekhez a turot osszetorjuk, picit megsozzuk, belekeverjuk a tejfolt es a tojasok sargajat.
Hozzaadjuk a cukrot, a vanilias cukrot, a reszelt citromhejat, belekeverjuk a beaztatott mazsolat.
A tojasok feherjet kemeny habba verjuk, es beleforgatjuk a turoba. Attol fuggően, hogy mennyire hig
a turonk, 2-3 evőkanal lisztet keverunk bele. A mazsolas turokremet raontjuk a tesztara, es
előmelegitett 150 fokos sutőben megsutjuk.
Cseh bögrés sütemény, (bögrés túrós)
Tésztához:
2 bogre retesliszt
1 bogre tej
1 bogre cukor
1 cs sutőpor
1 tojas
12,5 dkg margarin
A töltelékhez:
50 dkg turo
10 dkg cukor
2 dl tejfol
1 cs vanilias cukor
Elkészítés:
A margarint a cukorral habosra keverjuk, majd hozzaadjuk a tojast is. A reteslisztet elkeverjuk a
sutőporral, majd az előbbiekhez adjuk. Hozzaadunk 1 bogre tejet. Az egeszet jol osszekeverjuk, majd
margarinozott, lisztezett tepsibe ontjuk. A toltelek hozzavaloit is osszekeverjuk, raontjuk a tesztara.
Előmelegitett sutőben, 180 fokon 30-35 percig sutjuk.
Tejfölös csodabogár
Hozzávalók:
/ a tepsi31*23 cm /
20 dkg liszt 30 dkg cukor 1 nagy doboz tejfol ( 375 gramm ) 2 tojas 1 cs sutőpor 10 dkg tortadara
Elkészítés:
A liszttel keverjuk el a sutőport majd adjuk hozza a tejfolt, a cukrot, a tojasokat es jol keverjuk ossze.
A legvegen keverjuk bele a tortadarat, hogy ne legyen ideje elazni. Sutőpapiros tepsibe teve tegyuk
az előmelegitett sutőbe 160-170 fokon 30 perc alatt sussuk keszre ugy, hogy ne nyitogassuk a sutő
ajtajat, ez nagyon fontos.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!