Kis türelmet...
fontos. Süllyedős meggyes Hozzávalók: 4 db nagy vagy 5 db kisebb tojas 25 dkg margarin 25 dkg cukor 25 dkg liszt, 1 cs. sutőpor kb. 60 dkg magozott meggy A szobahőmersekletű margarint a cukorral jo habosra keverem. Egyenkent hozzakeverem a tojasokat, majd a sutőporral elkevert lisztet. Addig keverem geppel, mig az egesz habos, kremes allagu lesz. Ettől majd nagyon konnyű es puha lesz a teszta. Egy tepsit kibelelek sutőpapirral. (Ha keves a meggy es kisebb tepsibe teszem, akkor vastagabb lesz a teszta, de ez a mennyiseg eleg egy nem tul nagy merető sutő tepsijebe.) Igy a teszta kicsit laposabb lesz, de tobb gyumolcs fer el rajta. A meggyet megszorom liszttel, mert igy sules kozben nem sullyed el az osszes gyumolcs, hanem jobban eloszlik a tesztaban es 200C-os sutőben megsutom. Pöstyéni túrós Hozzávalók: 8 tojas 8 evőkanal cukor 8 pupos evőkanal retesliszt 35 dkg turo 2 - 3 evőkanal cukor 5 dkg mazsola 1 citrom reszelt heja A turot a cukorral, a mazsolaval es a reszelt citromhejjal osszekeverem. A tojasfeherjeket a cukorral habba verem, es a sargajakat ovatosan hozzaadom. Ket reszre osztom. Az egyikbe, mint a piskotatesztaba, a lisztet keverem, a masik felet meg ovatosan beleforgatom a turokrembe. Egy papirral belelt tepsibe előszor a piskotateszta 2/3-at simitom, majd erre kerul a turos keverek. Tetejet a maradek piskotamasszaval beracsozom, a racsok koze baracklekvart teszek es 180 C-os sutőben kb. 30 perc alatt megsutom /tepsi:25*35/. Kockara vagva, vanilias porcukorral meghintve talalom. Kígyórétes Hozzávalók: kb. 1 dl langyos tej 2 dkg elesztő 2 evőkanal cukor 1 egesz tojas + 1 tojassargaja 20 dkg vaj 50 dkg liszt, csipet so Az elesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd osszegyurjuk a felolvasztott vajjal es a tobbi hozzavaloval. A tesztat 4 cipora osztjuk, majd mindegyikből tepsi hosszusagu es kb. 20 cm szelessegű teglalapokat nyujtunk. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 cm melysegben ferden bevagdossuk. A teszta kozepere tesszuk a tolteleket, majd a bevagdalt szeleket keresztbe, egymasra hajtogatjuk. Tojassargajaval megkenjuk es előmelegitett sutőben 180 fokon sutjuk, mig szep piros lesz. Ha kihűlt porcukorral megszorva talaljuk. A toltelek lehet meggy, turo, dio, mak, stb. Túrós és almás mákos házi rétes Hozzávalók: kb. 10 dkg liszt (lehet tobb is, attol fuggően, hany rudat akarsz kesziteni) 1 tojas csipet so tej, amennyit felvesz Rántáshoz: 14 dkg zsir vagy sutőmargarin 14 dkg liszt Túrós töltelék: 1/2 kg turo 3 evőkanal cukor mazsola reszelt citromhej 2 vanilias cukor 1 kis pohar tejfol (20%-os) Almás töltelék
:
1 kg alma 20 dkg porcukor 20 dkg daralt mak
Elkészítése
:
A hozzavalokbol kalacs lagysagu tesztat keszitesz. Ezt vekonyra kinyujtod. A lisztből es a zsirbol vagy sutőmargarinbol, csinalsz egy egyszerű rantast, es ezzel megkened a kinyujtott tesztat. Osszehajtogatod, es pihenteted 50 percet. Ezalatt elkeszited a toltelekeket. En turosat, es almasat szoktam csinalni. A turot osszetorod, beleteszed a hozzavalokat, kremesre keszited, es felhasznalasig hűtőbe teszed. Az almat megpucolod, lereszeled, belekevered a porcukrot es a makot. A tesztat annyi reszre vagod, ahany rudat szeretnel. Egyesevel kinyujtod, hajszalvekonyra, de vigyazz, ne szakadjon. Lazan megtoltod mindegyiket, es mint a beiglit feltekered. Egesz tojassal lekened, amikor feltekerted, es kozvetlenul sutes előtt is kend le. 180C fokos sutőben szep pirosra sutod.
Túrós – Almás - Meggyes linzer
/mami-fele/
50 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg margarin
1 tojas
1 cs sutőpor
so
1 kis doboz tejfol
A hozzavalokat jol osszedolgozzuk, ha nem elegendő a tejfol akkor meg adunk hozza. Ket reszre
osztjuk es a toltelekkel megtoltjuk. A tolteleket izles szerint keszitjuk el. Meggyet es az almat is
pudinggal osszefőzzuk.
Előmelegitett sutőben kb. 20 percig sutjuk.
Túrós-gyümölcsös rakott piskóta
Hozzávalók:
1 cs vanilias pudingpor
2 db tojas
1 dl eperszorp
30 dkg erdei gyumolcs
10 dkg cukor
3 dl tej
1 cs vanilias cukor
30 dkg babapiskota
35 dkg turo
A tojasok sargajat kikeverjuk a cukor harmadaval meg a vanilias cukorral, es osszedolgozzuk az
attort turoval. A tojasok feherjet kemeny habba verjuk a masodik harmad cukorral. A tejből a
szorppel (vagy 1 dl befőttlevel), a maradek cukorral es a vanilias pudingporral sűrű kremet főzunk.
Levesszuk a tűzről, s ha kihűlt, ovatosan belekeverjuk a tojashabot meg a turot. A piskotakkal
kirakjuk egy tal aljat. Beboritjuk annyi kremmel, hogy eltakarja a piskotakat, majd megrakjuk a
megmosott es lecsepegtetett gyumolcsokkel. Addig retegezzuk, amig tart a hozzavalokbol. A vegen a
tetejere krem kerul. Ha kihűlt, egy napra a hűtőszekrenybe tesszuk pihenni. Talalaskor a tetejet
megszorjuk fahejas porcukorral, es gyumolccsel diszitve kinaljuk.
Túrós – mákos - meggyes rétes
2-3 evőkanal mez
1 dl tej
25 dkg daralt mak
1 cs vanilias cukor
6 dkg porcukor
1 db tojas
1 db citrom
25 dkg turo
1 evőkanal rum
1 evőkanal mazsola
1 cs reteslap
1 csipet őrolt fahej
30 dkg meggybefőtt
2 evőkanal etolaj
A tojasfeherjet kemeny habba verjuk. A turot attorjuk, jol kikeverjuk a tojas sargajaval, a
porcukorral, a citrom reszelt hejaval meg a vanilias cukorral. Ezutan ovatosan hozzaadjuk a felvert
tojashabot, valamint a rumban aztatott mazsolat. A makos toltelekhez a tejet felforraljuk,
belekeverjuk a daralt makot meg a mezet, csipetnyi őrolt fahejjal izesitjuk.
A reteslapokat harmasaval tiszta konyharuhara teritjuk, retegenkent beolajozzuk. Egyenletesen
elkenjuk rajta a maktolteleket, majd erre rasimitjuk a turotolteleket. Megszorjuk a lecsopogtetett
meggybefőttel, majd a konyharuha segitsegevel a retest feltekerjuk.
A rudak tetejet is beolajozzuk, a tekercseket olajjal kikent tepsire helyezzuk, s 170 fokra
előmelegitett sutőben kb. 25 perc alatt megsutjuk. Porcukorral meghintve talaljuk, vaniliasodot is
kinalhatunk hozza
Tóthék Rákóczi túrósa
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12 dkg cukor
12 dkg vaj, 1 db citromheja, 1 db tojassargaja
1 dl tejfol, 1 cs. sutőpor
Krém :
20 dkg cukor
75 dkg turo
4 db tojassargaja, 9 dkg zsemlemorzsa, 1 cs vanilias cukor
Tetejére:
16 dkg porcukor
8 db tojasfeherje
A sutőport beleszorjuk a megszitalt lisztbe, hozzaadjuk a vajat, a cukrot, a tojassargajat, a tejfolt, a
citromhejat, majd az egeszet osszegyurjuk. Foliaba csomagoljuk, es legalabb egy oran at a hűtőben
pihentetjuk. A pihentetett tesztat lisztezett deszkan kb.1 cm vastagsagura kinyujtjuk, beletesszuk egy
sutőpapirral belelt tepsibe, megszurkaljuk, es előmelegitett sutőben, 180 fokon rozsaszinűre sutjuk.
Ezutan raszorjuk a zsemlemorzsat, megkenjuk a turos toltelekkel, majd visszateve sutőbe keszre
sutjuk. A tojasok feherjet a porcukorral kemeny habba verjuk, es rasimitjuk a kesz sutemenyre. A
langyos sutőbe epp csak addig tesszuk vissza a tepsit, hogy szepen raszaradjon a hab a tetejere.
Túrós lepény
Hozzávalók:
20 dkg liszt
3 dkg margarin
1dl tej, 1,5 dkg elesztő, 2 dkg cukor, 1 tojassargaja
Töltelék:
25 dkg turo
5 dkg cukor
1 tojas, 1 vanilias cukor, mazsola
Készítés:
A hozzavalokbol kelt tesztat keszitunk. Mikor megkelt, kinyujtjuk kerek tepsi nagysagura.
A toltelek hozzavaloit is osszekeverjuk, es rasimitjuk a teszta tetejere.
A sutőt előmelegitjuk, es 190C-on szep rozsaszinűre sutjuk.
Gyümölcs kocka
Tészta:
0,5 kg turo
4 dl tejfol A hozzavalokat osszedolgozzuk es megsutjuk.
4 tojas
4 evőkanal liszt, 4 evőkanal cukor
citromhej, mazsola, 1 cs sotőpor
Krém:
1 l tej Sűrű kremet főzunk es a megsult tesztara tesszuk.
3 cs vaniliaspuding Tetejere gyumolcs+zsele.
vaniliascukor
Büfés túrós
Tésztához:
/34x35 tepsi/
25 dkg liszt 15 dkg margarin 10 dkg cukor 1 tojas, 1/2 cs sutőpor, keves tejfol
Töltelékhez:
50 dkg turo
4 tojas
2 cs vanilias cukor
2 dl tejfol
20 dkg cukor
10 dkg liszt
0,5 l tej, 6 evőkanal cukor
Elkészítés:
Egy nagy gaztepsit kivajazunk es felretesszuk. A teszta hozzavaloit osszegyurjuk es a kivajazott
tepsibe belenyomkodjuk (egyenletesen elosztva). Szorjunk ra lisztet, mert igy nem ragad.
A turohoz hozzaadjuk a tojassargakat, a cukrokat, a lisztet, a tejfolt es jol osszekavarjuk, majd
hozzaontjuk a tejet. Ne ijedjunk meg, nagyon hig lesz, de sutes kozben szepen megszilardul!
Raontjuk a tesztara es betesszuk sulni előmelegitett 200 fokos sutőbe, kb. 20 percre.
Kozben a tojasfeherjeket habba verjuk, ha kemeny, 6 pupos evőkanal cukrot teszunk bele es tovabb
verjuk (Jo kemeny hab legyen!)
A 20 perc leteltevel kivesszuk a tesztat, es a habot ovatosan a tetejere kenjuk, nem baj, ha a
turotoltelek teteje ekkor meg lagy. Kb 10 percre visszatesszuk a sutőbe. Megsutjuk a habot is rajta.
Ha kesz, hagyjuk hűlni, majd a tetejere kakaoport szitalunk es szeleteljuk.
Francia túrós pite
Tésztához:
/25x20 tepsi /
25 dkg liszt 12 dkg margarin 1 tojassargaja 1/2 cs sutőpor 5 dkg porcukor 1/2 dl tej
Töltelékhez:
1 cs vanilias cukor
50 dkg turo
1 tojassargaja +2 tojasfeherje
izles szerint cukor, citromhej, mazsola
Krémhez:
1 cs vaniliapuding
5 dl tej
4 evőkanal cukor
Elkészítés:
A teszta hozzavaloit osszegyurjuk, 1/3 -at felretesszuk, ebből megcsinaljuk a racsokat, a tobbit a
tepsibe nyujtjuk. A toltelek hozzavaloit osszekeverjuk, majd felverjuk a tojasfeherjet habnak, es azt
is belekeverjuk. Ezt a turos kremet a tesztara kenjuk. Majd a pudingot a tejjel es a cukorral felfőzzuk,
es meg melegen a turokremre ontjuk. Vegul beracsozzuk a tesztat.
Előmelegitett sutőben180 fokon, 40 percig sutjuk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!