Kis türelmet...
Mákvirág kalács A tésztához: 500 g finomliszt 40 g friss elesztő 350 ml langyos tej 3 evőkanal porcukor 1 mokkaskanal so, 2 evőkanal etolaj A töltelékhez: 8 evőkanal daralt mak 8 evőkanal porcukor 50 g olvasztott vaj 1 cs. vanilias cukor, 1 db citrom reszelt heja Elkészítés: Az elesztőt a langyos tejnek kb egyharmad reszevel, csipet cukorral felfuttatjuk, majd beletesszuk az osszetevőket a kenyersutő tartalyaba az osszes hozzavalot a felfuttatott elesztővel egyutt. Ezutan lisztezett asztalra tesszuk a tesztat es kb 30x40 cm-es teglalappa nyujtjuk. Meglocsoljuk a tesztat az olvasztott vajjal, ugy, hogy mindenhol vajas legyen, raszorjuk a makos-porcukros kevereket, meghintjuk a vanilias cukorral es rareszeljuk a citromhejat. Feltekerjuk a tesztat. Ezutan koszoruba hajtjuk a kalacsunkat, a vegeit egymasba dugva, osszedolgozva, szep kerekre igazitjuk. Eles kessel bemetsszuk a kalacsot, korbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket felreforditva, lapjara igazitjuk. A kalacsot letakarva, 20 percig pihentetjuk. Pihentetes utan a kalacsot lekenjuk tojassargajaval. Előmelegitett sutőben, kb 200 C-on, sutőpapirral belelt tepsiben, 35-40 perc alatt, keszre, pirosra sutjuk. Akkor tudjuk biztosan, hogy atsult a kalacsunk, ha a fogpiszkalot beleszurva, nem ragad ra a teszta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejet, kongo hangot ad. Habos diós szelet Tészta: 6 tojas sargaja 25 dkg margarin 25 dkg cukor 25 dkg liszt 1 cs sutőpor 1 citrom heja es leve Töltelék: 6 feherje 15 dkg cukor 30 dkg daralt dio Elkészítés: A tojasok sargajat a cukorral es margarinnal habosra keverjuk es hozzaadjuk a lisztet, sutőport, a citrom hejat es levet. Osszedolgozzuk, es zsirozott tepsibe tesszuk. A tetejet baracklekvarral megkenjuk es ratesszuk a dios tolteleket. A toltelekhez a tojasfeherjet a cukorral kemeny habba verjuk es beletesszuk a daralt diot. A teszta tetejere simitjuk es előmelegitett sutőben 180 fokon megsutjuk. Diós rácsos szelet 40 dkg liszt
Töltelék:
20 dkg margarin 10 dkg daralt dio 18 dkg cukor 20 dkg cukor . citrom leve 2 dkg kakaopor 1 tojas 3 tojas kemeny habja 1 cs sutőpor 3 tojassargaja 1 cs vanilias cukor rum Linzertesztat keszitunk es 2/3 reszet kinyujtjuk es a tepsibe tesszuk. Megkenjuk lekvarral es rasimitjuk a tolteleket. A megmaradt tesztabol rudakat sodrunk es beracsozzuk a suti tetejet. Lassu tűznel sutjuk es melegen porcukrozzuk. Nyitott diós fonat A tésztához
:
50 dkg liszt 5 dkg elesztő 5 dkg porcukor 2 dl tej 4 tojas sargaja 2 tasak vanilias cukor csipet so 1 citrom reszelt heja 12 dkg margarin
Töltelék
:
5 dkg mazsola, fel deci rum, 5 dkg cukrozott narancshej, 1 dl tej, 8 dkg cukor, 2 csomag vanilias cukor, 3 dkg margarin, 15 deka daralt dio, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mokkaskanal őrolt fahej
Máz
:
2 evőkanal citromle, 4 evőkanal porcukor. Az elesztőt 1 kiskanal cukorral es 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet talba szitaljuk, hozzaadjuk az elesztős tejet, egy keves lisztet keverunk hozza, letakarjuk, es 10 percig kelesztjuk. Kozben a maradek tejet elkeverjuk a tojassargakkal, a maradek cukorral, soval, reszelt citromhejjal es a felolvasztott, langyos vajjal. 2-3 reszletben a liszthez adjuk, holyagosra kidolgozzuk, konyharuhaval letakarjuk, es a ketszeresere kelesztjuk.(35-40 perc) A toltelekhez forro vizzel leoblitjuk a mazsolat, szarazra toroljuk, meghintjuk a rummal. A cukrozott narancshejat aprora vagjuk. Felforraljuk a tejet a kristalycukorral, a vanilias cukorral es a vajjal, beleszorjuk a diot es a morzsat, 2 percig főzzuk, szikkasztjuk. Levesszuk a tűzről, elkeverjuk a fahejjal, a narancshejjal es a mazsolaval, hagyjuk kihűlni. A sutőtepsit kibeleljuk sutőpapirral. A tesztat lisztezett munkalapon teglalap formara nyujtjuk, megkenjuk a toltelekkel, feltekerjuk es a tepsibe fektetjuk; hosszanti iranyban pontosan a kozepen kettevagjuk es a ket fel tekercset ovatosan ugy fonjuk,hogy mindig a vagott fele legyen felul. Letakarjuk, ketszeresere kelesztjuk, es előmelegitett forro sutőben 35-40 percig sutjuk. A mazhoz a citromlevet es a cukrot sűrű peppe keverjuk, a sutőből kivett tekercset azonnal, forron megkenjuk vele, es hagyjuk kihűlni.
Bagolyszem
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
3 db tojassargaja
2 dkg elesztő
6 evőkanal tej
3 db kockacukor
Töltelék:
3 db tojasfeherje
15 dkg kristalycukor
15 dkg daralt dio
A lisztet, a margarint es a tojassargajakat osszegyurjuk a tejjel es cukorral felfuttatott elesztővel.
Harom cipot formalunk belőle, es 20 percig pihentetjuk. A tojasokfeherjeket kemeny habba verjuk,
es belekeverjuk a dios cukrot. Teglalap alakura nyujtjuk a cipokat, ket szeluket hosszaban a lekvarral
megkenjuk es egymassal szemben, parhuzamosan majdnem a kozepeig feltekerjuk, hogy a habos
toltelek is elferjen. A ket tekercs kozotti melyedesbe toltjuk a habos diot. A tekercseket sutőpapirral
belelt tepsibe rakjuk, es 180 fokra előmelegitett villanysutőben kb. 25 perc alatt megsutjuk.
Macskaszem
Macskaszem:
2 kaveskanal cukor
1 csipet so
1 dl tej
1,5 dkg elesztő
15 dkg vaj
4 tojassargaja
30 dkg finom liszt
Töltelék:
1/2 uveg meggybefőtt
1 cs vanilias cukor
1 dl tejfol
4 tojasfeherje
20 dkg cukor
20 dkg daralt dio
Macskaszem
Az elesztőt 2 kaveskanal cukorral a langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzavalokkal osszegyurjuk.
A tesztat harom reszre osztjuk, es 15 ~ 28 cm nagysagura nyujtjuk. A kinyujtott teszta ket szelere
sorba rakjuk a kimagozott meggyet, azutan mindket oldalt feltekerjuk ugy, hogy kozepen 2-3 cm
uresen maradjon. A ket szelen feltekert tesztat cukros tejfollel megkenjuk, es 180 fokos sutőben
megsutjuk. Ugyeljunk arra, hogy ne szaritsuk ki. Ha kihűlt, 1,5 cm szeles szeletekre vagjuk.
Töltelék
A daralt diobol, a cukorbol, a vanilias cukorbol es a felvert tojasfeherjekből keszult masszat az
uresen maradt reszre betoltjuk.
Telefonszelet
50 dkg liszt
Töltelék:
2 dkg zsir 20 dkg dio 1 . dl tej 15 dkg cukor 2 dkg cukor 3 tojasfeherje habba verve 2 dkg elesztő, 3 tojassargaja A tejben a cukorral az elesztőt megfuttatjuk, majd a tobbi hozzavaloval jol eldolgozzuk. Gyufaszal vastagsagura kinyujtjuk, baracklekvarral megkenjuk, szeleit felhajtjuk es a kozepere vegig diotolteleket teszunk. Fimon kelt 30 dkg liszt Ebből retestesztat gyurunk, pihentetjuk es 3 reszre osztjuk. 12 dkg zsir Vekonyra nyujtjuk es lekvarral megkenjuk, toltelekkel 3 tojassargaja megtoltjuk. 2 dkg elesztő Előmelegitett sutőben megsutjuk. 2-3 dl tej so Töltelék: 15 dkg dio Tojasfeherjet habba verjuk es osszekeverjuk a dioval es cukorral. 15 dkg porcukor 5 tojas feherje Tortalaptöltelék 25 dkg daralt dio 35 dkg cukor 20 dkg margarin 6 tojassargaja 20 dkg cukrot megolvasztok, majd a margarint belekeverem es besűritem. A 15 dkg cukrot a tojassargajakkal kikeverem es a tűzon kevert előbbi masszahoz adom. Amikor egyneműve valik a tűzről leveve a diot belekeverem es forron a tortalapra kenem Vaníliás kiflik 30 dkg liszt 25 dkg margarin 12 dkg sutőcukor 12 dkg daralt dio 1 vanilias cukor Készítés: A margarint habosra keverjuk a cukorral, majd hozzaadjuk a lisztet es a diot. A tesztat jol osszegyurjuk. Kis idő leteltevel, mintha nudlit keszitenenk, ujjnyi vekony hosszu hengereket sodrunk, es 5-6 cm-es darabokra vagva, kifliket formalunk belőle. Sutőpapirral belelt tepsibe rakjuk. Előmelegitett sutőben, 180C-on vilagosra sutjuk. Meg melegen vanilias porcukorral megszorjuk, es hidegen fogyasztjuk. Levegőtől vedve sokaig friss marad, sőt egyre finomabb lesz. Ízes tallérok 60 dkg finomliszt 25 dkg porcukor 25 dkg vaj 3 tojas 2 cs vanilias cukor 1 citrom leve es reszelt heja 1 cs sutőpor A vilag legegyszerűbb es leggyorsabban keszithető sutemenye. Az osszegyurt tesztat nem kell pihentetgetni, azonnal lehet nyujtani, es mehet a sutőbe. Barmilyen formaval szaggathatjuk. Felebe kakaot is gyurhatunk. Amilyen egyszerű, olyan finom, es olyan gyorsan el is fogy. Elkészítés: A hozzavalokbol tesztat gyurunk. Ket reszre osztjuk, es vekonyra nyujtjuk. Tetszőleges mintazatu szaggatoval kiszaggatjuk. Kivajazott sutőlemezre rakosgatjuk, es megsutjuk. (Vigyazzunk, meg ne egjen, mert eleg gyorsan sul.) Baracklekvarral osszeragasztjuk. Porcukorral megszorjuk. Masnapra megpuhul. Csoda kifli recept Tésztához: 50 dkg liszt 4 db tojassargaja 25 dkg sutőmargarin 2,5 dl tejfol 1 ek zsir pici so Töltelékhez: 15 dkg dio 15 dkg mak 4 tojasfeherje izles szerint cukor Szorashoz: 10 dkg porcukor 1 cs vanilias cukor Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, pici soval, majd beletesszuk a tojassargakat, a tejfolt es osszeallitjuk, hogy konnyű, lagyabb tesztat kapjunk. Ha kell, egy keves tejet is adhatunk hozza. 4 cipot formalunk belőle, egyenkent kinyujtjuk, olvasztott zsirral megkenjuk, lazan feltekerjuk es addig pihentetjuk, amig a tolteleket elkeszitjuk. A toltelekhez a diot es a makot ledaraljuk, a tojasfeherjet felverjuk kemeny habba es felet a izesitett (cukrozott) diohoz, a masik felet az izesitett (cukrozott) makhoz lazan hozzakeverjuk. A feltekert rudakat masfel cm-es darabokra vagjuk (1 rudbol kb. 18-20 db lesz). A masfel cm-es darabokat a vagott oldalara fektetjuk es egyenkent kinyujtjuk, kozben lisztezzuk, hogy ne ragadjon. Majd megtoltjuk, lazan feltekerjuk es kiflive formazzuk. Olvasztott zsirral vekonyan kikent tepsibe rakjuk es megsutjuk. Meg melegen vanilias porcukorba forgatjuk a kifliket. Nagyon finom, leveles, porhanyos vendegvaro kifli. Sokaig elall. Fagyi szelet Tésztához: 15 dkg liszt 20 dkg cukor 10 dkg daralt dio 5 tojas, 6 evőkanal viz, 1 cs sutőpor Krémhez: 4 dl tej 2 evőkanal liszt 2 cs vanilias puding, 1 tojassargaja 25 dkg margarin 20 dkg porcukor, 1 cs vanilias cukor Mázhoz: 5 tojasfeherje 15 dkg cukor Elkészítés: A tojasok feherjet kemeny habba verjuk. Amikor mar kemeny, hozzaadjuk a cukrot majd a tojasok sargajat, vizet, lisztet es a diot, es piskotatesztat sutunk. Kb. 25-30 perc (tűproba!). Mig sul a teszta, addig elkeszitjuk
a krémet:
a pudingot es a lisztet simara keverjuk a tejjel,
tojassargajaval, majd megfőzzuk. Amig hűl a puding, addig a margarint a cukorral es a vanilias cukorral habosra keverjuk. Mikor mar teljesen kihűlt (hidegre!) a puding, akkor a ket kremet osszekeverjuk. A kremet egyenletesen a kihűlt tesztara simitjuk. Gőz folott kemenyre verjuk a tojasfeherjeket a cukorral, es a kremre tesszuk, utana csoki daraval megszorjuk. Vizbe martott kessel szeleteljuk.
Csokis-diós kocka
Hozzávalók:
18 dkg porcukor
8 tojas
2 kaveskanal kakao
18 dkg daralt dio
1 evőkanal zsemlemorzsa, 1 cs sutőpor
Mázhoz:
15 dkg vaj
1 evőkanal tej
15 dkg cukor
3 evőkanal kakao
Elkészítés:
A tojasokat szetvalasztjuk. A feherjet kemeny habba verjuk, a sargajat pedig kikavarjuk a
porcukorral. A daralt diot, a zsemlemorzsat, a 2 kaveskanal kakaot es a sutőport egy talban
elkeverjuk, majd azt a tojassargajas masszaval jol osszekeverjuk. A habot lazan a tesztaba forgatjuk.
Sutőpapirral belelt tepsibe tesszuk es előmelegitett sutőben, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsutjuk.
Ha kesz, meg melegen kiforditjuk a tepsiből es lehuzzuk rola a sutőpapirt, majd egy deszka
segitsegevel forditsuk vissza. Amig a teszta hűl, elkeszitjuk a mazat. A vajat es kis edenyben
felolvasztjuk lassu tűzon, majd hozzaadjuk a tejet es a cukrot. Amikor felforrt, es a cukor is elolvadt,
levesszuk a tűzről es 3 evőkanal kakaot belekeverunk (a kakaot vagy egy kis szűrő segitsegevel vagy
egy kanallal nyomjuk porra, hogy ne legyen csomos a maz). A mazat melegen raontjuk a suti
tetejere, igy 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki reteg. Amikor megdermedt, a tesztat kockara felvagva
talaljuk.
Diós hókifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
fel citrom reszelt heja
1 db tojas+2 db tojassargaja
20 dkg daralt dio
20 dkg porcukor
1 cs vanilias cukor
Elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzaadjuk a tojast, a tojassargakat, cukrot, vanilias cukrot, a
daralt diot es a reszelt citromhejat. A tesztat osszegyurjuk, es 30 percre hideg helyre tesszuk pihenni.
Ezutan lisztezett deszkan kinyujtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban
osszetekerunk.
Előmelegitett sutőben 10 percig sutjuk 180 C fokon. Meg melegen porcukozzuk.
Diós linzervirágok
Hozzávalók:
38 dkg liszt
30 dkg őrolt dio
18 dkg porcukor
1 cs vanilias cukor
30 dkg margarin
3 tojas sargaja
1 citrom reszelt heja
csipetnyi so
A hozzavalokbol linzertesztat keszitunk, es 1-2 orara a hűtőbe tesszuk, majd 2-3 mm vastagsagura
nyujtjuk, es kiszaggatjuk. A lyukas viragokat lekenjuk felvert tojassal, es meghintjuk a durvara
apritott dioval, majd 180 fokos, előmelegitett sutőben sutjuk. Ha kihűltek, lekvarral osszeragasztjuk.
Alaposan meg kell lisztezni alatta a munkalapot, hogy oda ne ragadjon. Ha megis megtortenne, akkor
kessel ala kell nyulni. Mivel sok dio van benne, ezert nehezebb vele dolgozni, de megeri.
Diós teasütemény
Hozzávalók:
50 dkg liszt
17 dkg porcukor
28 dkg margarin
4 db tojassargaja
ket kiskanal sutőpor
15 dkg dio vagy mandula vagy mogyoro ( daralt ). + a tetejere amennyi ramegy.
A hozzavalokbol tesztat gyurunk, es hűvos helyen 1 orat pihentetjuk. Ezutan 2 cm vastagsagura
kinyujtjuk. Tetejet egesz tojassal lekenjuk, meghintjuk a dioval vagy mandulaval, vagy mogyoroval
( amivel a tesztajat is keszitettuk ) . Kis pogacsa szaggatoval felholdakat szaggatunk belőle.
A kifliket kis tavolsagra egymastol sutőpapiros tepsin, 180 fokon kb. 10 perc alatt vagy addig amig
egy kis szint nem kap megsutjuk. Ha kihűlt vanilias porcukorral meghintjuk.
Baklava
/Inci-fele/
Hozzávalók:
1 csomag reteslap /12 lapos /
40 dkg dio
1 cs mazsola
5 dkg cukor
Öntethez:
2,5 dl olaj
1 kis doboz tejfol Jol osszekeverjuk.
1 cs sutőpor
2 tojas
A sziruphoz:
30 dkg cukor
5 dl viz
Elkészítés:
A reteslapbol 4 reteg lesz. A tepsit olajjal megkenjuk. Leteszunk 3 reteslapot es a tetejet megkenjuk
az ontettel, megszorjuk a dios-mazsolas keverekkel es egy kicsi cukorral. Ujra 3 reteslap kovetkezik
es a dios keverek, majd ismet 3 reteslap es a dios-mazsolas keverek. Vegul betakarjuk a
reteslapokkal es ezt a reteget csak olajjal kenjuk meg. A tetejet meg nyersen feldaraboljuk.
Előmelegitett sutőben 200 fokon kb. 30 perc alatt megsutjuk. Amikor kivesszuk a sutőből
meglocsoljuk a sziruppal. Hagyjuk kihűlni es csak utana fogyasztjuk.
Barackmag
Tésztához:
36 dkg liszt
22 dkg porcukor
25 dkg margarin
20 dkg daralt dio
3 evőkanal. kakaopor
2 evőkanal rum
Krémhez:
3 tojas
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
keserűmandula aroma
A teszta hozzavaloit osszegyurom.
Kis golyokat formazok belőle, es vajazott formakba nyomkodom. 200 C-os sutőben megsutom.
Vigyazni kell, nehogy megegjen, mert a kakao miatt nem igazan latni, hogy barnul. Ovatosan
kiszedem a formabol es kihűtom.
Kozben elkeszitem a kremet. A tojasokat a porcukorral a tűzon ovatosan sűrűre főzom es kihűtom. A
kihűtott kremet kikeverem a margarinnal, majd annyi mandulaaromaval izesitem, hogy kellemes
mandulas ize legyen, de ne legyen tul zold, ha szines az aroma.
Megjegyzés:
legalabb 1 nappal előbb kell elkesziteni, mert ennyi idő kell, hogy kremtől a teszta kicsit
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!