Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mákvirág kalács

A tésztához:

500 g finomliszt

40 g friss elesztő

350 ml langyos tej

3 evőkanal porcukor

1 mokkaskanal so, 2 evőkanal etolaj

A töltelékhez:

8 evőkanal daralt mak

8 evőkanal porcukor

50 g olvasztott vaj

1 cs. vanilias cukor, 1 db citrom reszelt heja

Elkészítés:

Az elesztőt a langyos tejnek kb egyharmad reszevel, csipet cukorral felfuttatjuk, majd beletesszuk az

osszetevőket a kenyersutő tartalyaba az osszes hozzavalot a felfuttatott elesztővel egyutt. Ezutan

lisztezett asztalra tesszuk a tesztat es kb 30x40 cm-es teglalappa nyujtjuk. Meglocsoljuk a tesztat az

olvasztott vajjal, ugy, hogy mindenhol vajas legyen, raszorjuk a makos-porcukros kevereket,

meghintjuk a vanilias cukorral es rareszeljuk a citromhejat. Feltekerjuk a tesztat. Ezutan koszoruba

hajtjuk a kalacsunkat, a vegeit egymasba dugva, osszedolgozva, szep kerekre igazitjuk. Eles kessel

bemetsszuk a kalacsot, korbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket felreforditva, lapjara igazitjuk.

A kalacsot letakarva, 20 percig pihentetjuk. Pihentetes utan a kalacsot lekenjuk tojassargajaval.

Előmelegitett sutőben, kb 200 C-on, sutőpapirral belelt tepsiben, 35-40 perc alatt, keszre, pirosra

sutjuk. Akkor tudjuk biztosan, hogy atsult a kalacsunk, ha a fogpiszkalot beleszurva, nem ragad ra a

teszta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejet, kongo hangot ad.

Habos diós szelet

Tészta:

6 tojas sargaja

25 dkg margarin

25 dkg cukor

25 dkg liszt

1 cs sutőpor

1 citrom heja es leve

Töltelék:

6 feherje

15 dkg cukor

30 dkg daralt dio

Elkészítés:

A tojasok sargajat a cukorral es margarinnal habosra keverjuk es hozzaadjuk a lisztet, sutőport, a

citrom hejat es levet. Osszedolgozzuk, es zsirozott tepsibe tesszuk. A tetejet baracklekvarral

megkenjuk es ratesszuk a dios tolteleket. A toltelekhez a tojasfeherjet a cukorral kemeny habba

verjuk es beletesszuk a daralt diot. A teszta tetejere simitjuk es előmelegitett sutőben 180 fokon

megsutjuk.

Diós rácsos szelet

40 dkg liszt

 

Töltelék:

20 dkg margarin 10 dkg daralt dio

18 dkg cukor 20 dkg cukor

. citrom leve 2 dkg kakaopor

1 tojas 3 tojas kemeny habja

1 cs sutőpor 3 tojassargaja

1 cs vanilias cukor rum

Linzertesztat keszitunk es 2/3 reszet kinyujtjuk es a tepsibe tesszuk. Megkenjuk lekvarral es

rasimitjuk a tolteleket. A megmaradt tesztabol rudakat sodrunk es beracsozzuk a suti tetejet.

Lassu tűznel sutjuk es melegen porcukrozzuk.

Nyitott diós fonat

A tésztához

 

:

50 dkg liszt

5 dkg elesztő

5 dkg porcukor

2 dl tej

4 tojas sargaja

2 tasak vanilias cukor

csipet so

1 citrom reszelt heja

12 dkg margarin

Töltelék

 

:

5 dkg mazsola, fel deci rum, 5 dkg cukrozott narancshej, 1 dl tej, 8 dkg cukor, 2 csomag vanilias

cukor, 3 dkg margarin, 15 deka daralt dio, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mokkaskanal őrolt fahej

Máz

 

:

2 evőkanal citromle, 4 evőkanal porcukor.

Az elesztőt 1 kiskanal cukorral es 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet talba szitaljuk, hozzaadjuk

az elesztős tejet, egy keves lisztet keverunk hozza, letakarjuk, es 10 percig kelesztjuk. Kozben a

maradek tejet elkeverjuk a tojassargakkal, a maradek cukorral, soval, reszelt citromhejjal es a

felolvasztott, langyos vajjal. 2-3 reszletben a liszthez adjuk, holyagosra kidolgozzuk, konyharuhaval

letakarjuk, es a ketszeresere kelesztjuk.(35-40 perc)

A toltelekhez forro vizzel leoblitjuk a mazsolat, szarazra toroljuk, meghintjuk a rummal. A cukrozott

narancshejat aprora vagjuk. Felforraljuk a tejet a kristalycukorral, a vanilias cukorral es a vajjal,

beleszorjuk a diot es a morzsat, 2 percig főzzuk, szikkasztjuk.

Levesszuk a tűzről, elkeverjuk a fahejjal, a narancshejjal es a mazsolaval, hagyjuk kihűlni.

A sutőtepsit kibeleljuk sutőpapirral. A tesztat lisztezett munkalapon teglalap formara nyujtjuk,

megkenjuk a toltelekkel, feltekerjuk es a tepsibe fektetjuk; hosszanti iranyban pontosan a kozepen

kettevagjuk es a ket fel tekercset ovatosan ugy fonjuk,hogy mindig a vagott fele legyen felul.

Letakarjuk, ketszeresere kelesztjuk, es előmelegitett forro sutőben 35-40 percig sutjuk.

A mazhoz a citromlevet es a cukrot sűrű peppe keverjuk, a sutőből kivett tekercset azonnal, forron

megkenjuk vele, es hagyjuk kihűlni.

Bagolyszem

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg margarin

3 db tojassargaja

2 dkg elesztő

6 evőkanal tej

3 db kockacukor

Töltelék:

3 db tojasfeherje

15 dkg kristalycukor

15 dkg daralt dio

A lisztet, a margarint es a tojassargajakat osszegyurjuk a tejjel es cukorral felfuttatott elesztővel.

Harom cipot formalunk belőle, es 20 percig pihentetjuk. A tojasokfeherjeket kemeny habba verjuk,

es belekeverjuk a dios cukrot. Teglalap alakura nyujtjuk a cipokat, ket szeluket hosszaban a lekvarral

megkenjuk es egymassal szemben, parhuzamosan majdnem a kozepeig feltekerjuk, hogy a habos

toltelek is elferjen. A ket tekercs kozotti melyedesbe toltjuk a habos diot. A tekercseket sutőpapirral

belelt tepsibe rakjuk, es 180 fokra előmelegitett villanysutőben kb. 25 perc alatt megsutjuk.

Macskaszem

Macskaszem:

2 kaveskanal cukor

1 csipet so

1 dl tej

1,5 dkg elesztő

15 dkg vaj

4 tojassargaja

30 dkg finom liszt

Töltelék:

1/2 uveg meggybefőtt

1 cs vanilias cukor

1 dl tejfol

4 tojasfeherje

20 dkg cukor

20 dkg daralt dio

Macskaszem

Az elesztőt 2 kaveskanal cukorral a langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzavalokkal osszegyurjuk.

A tesztat harom reszre osztjuk, es 15 ~ 28 cm nagysagura nyujtjuk. A kinyujtott teszta ket szelere

sorba rakjuk a kimagozott meggyet, azutan mindket oldalt feltekerjuk ugy, hogy kozepen 2-3 cm

uresen maradjon. A ket szelen feltekert tesztat cukros tejfollel megkenjuk, es 180 fokos sutőben

megsutjuk. Ugyeljunk arra, hogy ne szaritsuk ki. Ha kihűlt, 1,5 cm szeles szeletekre vagjuk.

Töltelék

A daralt diobol, a cukorbol, a vanilias cukorbol es a felvert tojasfeherjekből keszult masszat az

uresen maradt reszre betoltjuk.

Telefonszelet

50 dkg liszt

 

Töltelék:

2 dkg zsir 20 dkg dio

1 . dl tej 15 dkg cukor

2 dkg cukor 3 tojasfeherje habba verve

2 dkg elesztő, 3 tojassargaja

A tejben a cukorral az elesztőt megfuttatjuk, majd a tobbi hozzavaloval jol eldolgozzuk. Gyufaszal

vastagsagura kinyujtjuk, baracklekvarral megkenjuk, szeleit felhajtjuk es a kozepere vegig

diotolteleket teszunk.

Fimon kelt

30 dkg liszt Ebből retestesztat gyurunk, pihentetjuk es 3 reszre osztjuk.

12 dkg zsir Vekonyra nyujtjuk es lekvarral megkenjuk, toltelekkel

3 tojassargaja megtoltjuk.

2 dkg elesztő Előmelegitett sutőben megsutjuk.

2-3 dl tej

so

Töltelék:

15 dkg dio Tojasfeherjet habba verjuk es osszekeverjuk a dioval es cukorral.

15 dkg porcukor

5 tojas feherje

Tortalaptöltelék

25 dkg daralt dio

35 dkg cukor

20 dkg margarin

6 tojassargaja

20 dkg cukrot megolvasztok, majd a margarint belekeverem es besűritem.

A 15 dkg cukrot a tojassargajakkal kikeverem es a tűzon kevert előbbi masszahoz adom. Amikor

egyneműve valik a tűzről leveve a diot belekeverem es forron a tortalapra kenem

Vaníliás kiflik

30 dkg liszt

25 dkg margarin

12 dkg sutőcukor

12 dkg daralt dio

1 vanilias cukor

Készítés:

A margarint habosra keverjuk a cukorral, majd hozzaadjuk a lisztet es a diot. A tesztat jol

osszegyurjuk. Kis idő leteltevel, mintha nudlit keszitenenk, ujjnyi vekony hosszu hengereket

sodrunk, es 5-6 cm-es darabokra vagva, kifliket formalunk belőle. Sutőpapirral belelt tepsibe rakjuk.

Előmelegitett sutőben, 180C-on vilagosra sutjuk. Meg melegen vanilias porcukorral megszorjuk, es

hidegen fogyasztjuk. Levegőtől vedve sokaig friss marad, sőt egyre finomabb lesz.

Ízes tallérok

60 dkg finomliszt

25 dkg porcukor

25 dkg vaj

3 tojas

2 cs vanilias cukor

1 citrom leve es reszelt heja

1 cs sutőpor

A vilag legegyszerűbb es leggyorsabban keszithető sutemenye. Az osszegyurt tesztat nem kell

pihentetgetni, azonnal lehet nyujtani, es mehet a sutőbe. Barmilyen formaval szaggathatjuk. Felebe

kakaot is gyurhatunk. Amilyen egyszerű, olyan finom, es olyan gyorsan el is fogy.

Elkészítés:

A hozzavalokbol tesztat gyurunk. Ket reszre osztjuk, es vekonyra nyujtjuk. Tetszőleges mintazatu

szaggatoval kiszaggatjuk. Kivajazott sutőlemezre rakosgatjuk, es megsutjuk. (Vigyazzunk, meg ne

egjen, mert eleg gyorsan sul.) Baracklekvarral osszeragasztjuk. Porcukorral megszorjuk.

Masnapra megpuhul.

Csoda kifli recept

Tésztához:

50 dkg liszt

4 db tojassargaja

25 dkg sutőmargarin

2,5 dl tejfol

1 ek zsir

pici so

Töltelékhez:

15 dkg dio

15 dkg mak

4 tojasfeherje

izles szerint cukor

Szorashoz:

10 dkg porcukor

1 cs vanilias cukor

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, pici soval, majd beletesszuk a tojassargakat, a tejfolt es

osszeallitjuk, hogy konnyű, lagyabb tesztat kapjunk. Ha kell, egy keves tejet is adhatunk hozza.

4 cipot formalunk belőle, egyenkent kinyujtjuk, olvasztott zsirral megkenjuk, lazan feltekerjuk es

addig pihentetjuk, amig a tolteleket elkeszitjuk.

A toltelekhez a diot es a makot ledaraljuk, a tojasfeherjet felverjuk kemeny habba es felet a izesitett

(cukrozott) diohoz, a masik felet az izesitett (cukrozott) makhoz lazan hozzakeverjuk. A feltekert

rudakat masfel cm-es darabokra vagjuk (1 rudbol kb. 18-20 db lesz).

A masfel cm-es darabokat a vagott oldalara fektetjuk es egyenkent kinyujtjuk, kozben lisztezzuk,

hogy ne ragadjon. Majd megtoltjuk, lazan feltekerjuk es kiflive formazzuk. Olvasztott zsirral

vekonyan kikent tepsibe rakjuk es megsutjuk.

Meg melegen vanilias porcukorba forgatjuk a kifliket. Nagyon finom, leveles, porhanyos vendegvaro

kifli. Sokaig elall.

Fagyi szelet

Tésztához:

15 dkg liszt

20 dkg cukor

10 dkg daralt dio

5 tojas, 6 evőkanal viz, 1 cs sutőpor

Krémhez:

4 dl tej

2 evőkanal liszt

2 cs vanilias puding, 1 tojassargaja

25 dkg margarin

20 dkg porcukor, 1 cs vanilias cukor

Mázhoz:

5 tojasfeherje

15 dkg cukor

Elkészítés:

A tojasok feherjet kemeny habba verjuk. Amikor mar kemeny, hozzaadjuk a cukrot majd a tojasok

sargajat, vizet, lisztet es a diot, es piskotatesztat sutunk. Kb. 25-30 perc (tűproba!).

Mig sul a teszta, addig elkeszitjuk

 

a krémet:

a pudingot es a lisztet simara keverjuk a tejjel,

tojassargajaval, majd megfőzzuk. Amig hűl a puding, addig a margarint a cukorral es a vanilias

cukorral habosra keverjuk. Mikor mar teljesen kihűlt (hidegre!) a puding, akkor a ket kremet

osszekeverjuk. A kremet egyenletesen a kihűlt tesztara simitjuk. Gőz folott kemenyre verjuk a

tojasfeherjeket a cukorral, es a kremre tesszuk, utana csoki daraval megszorjuk.

Vizbe martott kessel szeleteljuk.

Csokis-diós kocka

Hozzávalók:

18 dkg porcukor

8 tojas

2 kaveskanal kakao

18 dkg daralt dio

1 evőkanal zsemlemorzsa, 1 cs sutőpor

Mázhoz:

15 dkg vaj

1 evőkanal tej

15 dkg cukor

3 evőkanal kakao

Elkészítés:

A tojasokat szetvalasztjuk. A feherjet kemeny habba verjuk, a sargajat pedig kikavarjuk a

porcukorral. A daralt diot, a zsemlemorzsat, a 2 kaveskanal kakaot es a sutőport egy talban

elkeverjuk, majd azt a tojassargajas masszaval jol osszekeverjuk. A habot lazan a tesztaba forgatjuk.

Sutőpapirral belelt tepsibe tesszuk es előmelegitett sutőben, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsutjuk.

Ha kesz, meg melegen kiforditjuk a tepsiből es lehuzzuk rola a sutőpapirt, majd egy deszka

segitsegevel forditsuk vissza. Amig a teszta hűl, elkeszitjuk a mazat. A vajat es kis edenyben

felolvasztjuk lassu tűzon, majd hozzaadjuk a tejet es a cukrot. Amikor felforrt, es a cukor is elolvadt,

levesszuk a tűzről es 3 evőkanal kakaot belekeverunk (a kakaot vagy egy kis szűrő segitsegevel vagy

egy kanallal nyomjuk porra, hogy ne legyen csomos a maz). A mazat melegen raontjuk a suti

tetejere, igy 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki reteg. Amikor megdermedt, a tesztat kockara felvagva

talaljuk.

Diós hókifli

Hozzávalók:

50 dkg liszt

30 dkg margarin

fel citrom reszelt heja

1 db tojas+2 db tojassargaja

20 dkg daralt dio

20 dkg porcukor

1 cs vanilias cukor

Elkészítése:

A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzaadjuk a tojast, a tojassargakat, cukrot, vanilias cukrot, a

daralt diot es a reszelt citromhejat. A tesztat osszegyurjuk, es 30 percre hideg helyre tesszuk pihenni.

Ezutan lisztezett deszkan kinyujtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban

osszetekerunk.

Előmelegitett sutőben 10 percig sutjuk 180 C fokon. Meg melegen porcukozzuk.

Diós linzervirágok

Hozzávalók:

38 dkg liszt

30 dkg őrolt dio

18 dkg porcukor

1 cs vanilias cukor

30 dkg margarin

3 tojas sargaja

1 citrom reszelt heja

csipetnyi so

A hozzavalokbol linzertesztat keszitunk, es 1-2 orara a hűtőbe tesszuk, majd 2-3 mm vastagsagura

nyujtjuk, es kiszaggatjuk. A lyukas viragokat lekenjuk felvert tojassal, es meghintjuk a durvara

apritott dioval, majd 180 fokos, előmelegitett sutőben sutjuk. Ha kihűltek, lekvarral osszeragasztjuk.

Alaposan meg kell lisztezni alatta a munkalapot, hogy oda ne ragadjon. Ha megis megtortenne, akkor

kessel ala kell nyulni. Mivel sok dio van benne, ezert nehezebb vele dolgozni, de megeri.

Diós teasütemény

Hozzávalók:

50 dkg liszt

17 dkg porcukor

28 dkg margarin

4 db tojassargaja

ket kiskanal sutőpor

15 dkg dio vagy mandula vagy mogyoro ( daralt ). + a tetejere amennyi ramegy.

A hozzavalokbol tesztat gyurunk, es hűvos helyen 1 orat pihentetjuk. Ezutan 2 cm vastagsagura

kinyujtjuk. Tetejet egesz tojassal lekenjuk, meghintjuk a dioval vagy mandulaval, vagy mogyoroval

( amivel a tesztajat is keszitettuk ) . Kis pogacsa szaggatoval felholdakat szaggatunk belőle.

A kifliket kis tavolsagra egymastol sutőpapiros tepsin, 180 fokon kb. 10 perc alatt vagy addig amig

egy kis szint nem kap megsutjuk. Ha kihűlt vanilias porcukorral meghintjuk.

Baklava

/Inci-fele/

Hozzávalók:

1 csomag reteslap /12 lapos /

40 dkg dio

1 cs mazsola

5 dkg cukor

Öntethez:

2,5 dl olaj

1 kis doboz tejfol Jol osszekeverjuk.

1 cs sutőpor

2 tojas

A sziruphoz:

30 dkg cukor

5 dl viz

Elkészítés:

A reteslapbol 4 reteg lesz. A tepsit olajjal megkenjuk. Leteszunk 3 reteslapot es a tetejet megkenjuk

az ontettel, megszorjuk a dios-mazsolas keverekkel es egy kicsi cukorral. Ujra 3 reteslap kovetkezik

es a dios keverek, majd ismet 3 reteslap es a dios-mazsolas keverek. Vegul betakarjuk a

reteslapokkal es ezt a reteget csak olajjal kenjuk meg. A tetejet meg nyersen feldaraboljuk.

Előmelegitett sutőben 200 fokon kb. 30 perc alatt megsutjuk. Amikor kivesszuk a sutőből

meglocsoljuk a sziruppal. Hagyjuk kihűlni es csak utana fogyasztjuk.

Barackmag

Tésztához:

36 dkg liszt

22 dkg porcukor

25 dkg margarin

20 dkg daralt dio

3 evőkanal. kakaopor

2 evőkanal rum

Krémhez:

3 tojas

25 dkg porcukor

25 dkg margarin

keserűmandula aroma

A teszta hozzavaloit osszegyurom.

Kis golyokat formazok belőle, es vajazott formakba nyomkodom. 200 C-os sutőben megsutom.

Vigyazni kell, nehogy megegjen, mert a kakao miatt nem igazan latni, hogy barnul. Ovatosan

kiszedem a formabol es kihűtom.

Kozben elkeszitem a kremet. A tojasokat a porcukorral a tűzon ovatosan sűrűre főzom es kihűtom. A

kihűtott kremet kikeverem a margarinnal, majd annyi mandulaaromaval izesitem, hogy kellemes

mandulas ize legyen, de ne legyen tul zold, ha szines az aroma.

Megjegyzés:

 

legalabb 1 nappal előbb kell elkesziteni, mert ennyi idő kell, hogy kremtől a teszta kicsit

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu