Kis türelmet...
Darázsfészek 50 dkg liszt 2 kisebb tojas 2,5 dkg elesztő 1,5 dkg cukor 3,5 dl tej Töltelék: Tetejére: 15 dkg porcukor 10 dkg vaj 15 dkg vaj 1 dl tej 15 dkg daralt dio vagy mak A hozzavalokat jol eldolgozzuk. 1 orat pihentetjuk, majd ismet holyagosra dolgozzuk, addig, hogy az edeny falatol elvaljon. 30 percig ismet kelesztjuk es 3 mm vastagra kinyujtjuk. A toltelekkel megtoltjuk, feltekerjuk es 3 cm szeles szeletekre elvagjuk. Lapjara teve jol kivajazott tepsibe tesszuk, olvasztott vajjal megkenjuk es 180 fokos sutőben 15-20 percig sutjuk. Keves cukros tejszinnel / vagy tejjel / meglocsoljuk es 200 fokos sutőbe meg 15 percig sutjuk. Talra szedjuk es vaniliascukorral meghintjuk. Zserbószelet 60 dkg liszt 30 dkg margarin Tesztat gyurunk belőle. 10 dkg cukor Legalabb 1 orat a hűtőben pihentetjuk, de meg 1 dl tej jobb ha egy ejszakat. 1,5 dkg elesztő 2 tojassargaja . dl rum So, csipetnyi szodabikarbona Töltelék: 40 dkg daralt dio 40 dkg baracklekvar Osszedolgozni. 30 dkg cukor Osszeallitjuk a sutit: teszta – toltelek – teszta – toltelek – teszta Villaval megszurkaljuk, tojassal megkenjuk es 45 percig meg pihentetjuk, majd lekenjuk ujra tojassal. Mersekelt tűznel sutjuk. Babuka süteménye 2 kanal baracklekvar Elkeverjuk. 1 kanal margarin 27 dkg cukor 2 dl tej 27 dkg liszt 1 lapos kaveskanal szodabikarbona 5 dkg daralt dio Az előzőleg kikeverthez adjuk es az egeszet jol kikeverjuk. Lisztezett, zsirozott tepsibe ontjuk a tetejet vagott dioval megszorjuk, es lassu tűznel megsutjuk. Ha kihűlt kettevagjuk es baracklekvarral megkenjuk. Beigli 55 dkg liszt A lisztet a margarinnal majd a tojassal elmorzsoljuk. 25 dkg margarin 3 tojassargaja 3 dkg elesztő 1,5 dl tej 8 dkg cukor . dl rum So Az egeszet jol osszedolgozzuk es hűtőbe tesszuk. Mákos töltelék: Diós töltelék: 20 dkg mak 20 dkg dio 2 evőkanal mez 2 evőkanal baracklekvar 12 dkg cukor 12 dkg cukor 1,5 dl tej 1 dl tej 5 dkg mazsola 5 dkg mazsola 1 citrom heja 1 narancs heja 3 dkg reszelt csoki . dl rum A cukorral osszekevert makot es a diot is a tejjel leforrazzuk, majd a tobbi hozzavaloval eldolgozzuk. A toltelekeket is behűtjuk. A tesztat 4 reszre osztjuk es vekonyra kinyujtjuk, a toltelekkel megkenjuk es feltekerjuk. Tetejet tojassal megkenjuk es 1 orat pihentetjuk, ismet megkenjuk tojassal es villaval megszurkaljuk. Sutőben kb. 1 ora alatt megsutjuk. Diós csiga /Vera-fele / 50 dkg liszt 3 tojassargaja 1 pupos mokkaskanal sutőpor A hozzavalokat jol eldolgozom 1 kis doboz tejfol es a hűtőben egy ejszaka pihentetem. 2 dkg elesztő pici so 6 dkg cukor 25 dkg margarin Töltelék: 25 dkg dio 25 dkg cukor 3 tojas felvert habja A tesztabol 4 gombocot csinalok es kb. 10 cm szeles, hosszu csikot nyujtunk. Megtoltjuk es feltekerjuk, majd 1 cm szeles karikakat szeletelunk belőle. Alul picit osszenyomjuk, hogy kisse kinyiljon. Betesszuk sulni es egy kicsit kesőbb a csigak teszta reszet tojasfeherjevel megkenjuk. Akar 2-3 nap mulva is jo. Rengeteg lesz belőle. Mákos sütemény Tésztához: 30 dkg liszt 2 db tojas sargaja 15 dkg margarin 5 dkg porcukor 1/2 dl tej 1/2 tasak sutőpor csipet so Töltelékhez: 5 dkg margarin 15 dkg porcukor 2 dl tej 15 dkg liszt 1/2 tasak sutőpor 20 dkg daralt mak 2 db tojas feherje 1 db citrom reszelt heja 2 cl sutőrum kb. 10 dkg lekvar Elkészítés: A teszta hozzavaloit osszegyurjuk, es ket cipora osztjuk. (Az egyik egy kicsit nagyobb legyen, hogy a tepsi oldalara is jusson.) A nagyobbikat kinyujtjuk, es kibelelunk vele egy kb. 20x30 cm-es tepsit. Megkenjuk lekvarral, rasimitjuk a tolteleket, es befedjuk a masik kinyujtott tesztalappal. A toltelekhez a margarint a porcukorral habosra keverjuk, hozzatesszuk a tejet, a makot, a sutőporral elkevert lisztet, a rumot, a citromhejat, es vegul ovatosan belevegyitjuk a habba vert tojasfeherjet. A teszta tetejet villaval megszurkaljuk, es előmelegitett (legkevereses 180 fok) sutőben pirosra sutjuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kiboritjuk, es kb. 4x6 cm-es szeletekre vagjuk. Talalaskor tetejet porcukorral hintjuk meg, de vanilia ontetet is kinalhatunk hozza. Ördögszem Hozzávalók : 35 dkg liszt 14 dkg (por)cukor 14 dkg dio 28 dkg margarin, tetszes szerinti lekvar forgatashoz kb. 10 dkg kristalycukor A diot megdaraljuk. A cukrot es a margarint habosra keverjuk, hozzaadjuk a diot es a lisztet. Nem tevedes, tojas nincs benne. Se sutőpor, se egyeb lazito anyag. 1-2 orara hűtőbe tesszuk, kicsit megszilardul, sokkal konnyebb lesz vele dolgozni. A tesztabol lisztezett munkalapon hengereket sodrunk, melyből eles kessel 2-3 cm-s szeleteket vagunk. Mindegyiket tenyerunk kozott golyova gombolyitjuk, s sutőpapiros tepsire ultetjuk - nem tul kozel egymashoz. A golyok kozepebe vizbe martott fakanal nyelevel ovatosan kis lyukat furunk, de ne lyukasszuk at a tesztat - ez lesz a lekvar helye. 180 fokra előmelegitett sutőben vilagosra sutjuk kb. 10 perc alatt, figyeljuk, mert gyorsan sul! Azon forron megforgatjuk kristalycukorban. Ha kihűltek a kis sutemenyek, a lyukakba kiskanallal lekvart csorgatunk, melyet előzőleg felforraltunk. A lekvar majd egeszen megdermed, nem fog osszeragadni a sutemeny! Almás krémes 60 dkg liszt A teszta alapanyagait osszegyurom, 3 reszre osztom, vekonyra 20 dkg zsir kinyujtom es megsutom a lapokat. 20 dkg cukor 2 tojas 1 cs sutőpor 2 cs vanilias cukor 3-4 evőkanal tejfol Krém: . l tej Megfőzom a pudingot es a tojasokat belekeverem, lehűtom. 2 cs vanilias puding 1 cs vanilias cukor 2 tojas 15 dkg cukor Kikeverem es a kihűlt pudinggal osszekeverem. 25 dkg margarin Töltelék: 1,5 kg alma 2 evőkanal vaj a reszelt almat vajon addig parolom, amig a leve elfő. Cukorral 10 dkg cukor es fahejjal izesitem. Amikor minden alkotoelem kihűlt osszeallitom a sutit. Lap – krem – lap –almatoltelek – lap. Masnap lehet szeletelni. Almás-meggyes / Ibolya fele / 50 dkg liszt A hozzavalokat osszedolgozzuk es ket lapot sutunk belőle. 1 cs sutőpor 20 dkg cukor 1 tojas+1 sargaja 25 dkg margarin Tej a gyurashoz Töltelék: Almás Meggyes 70 dkg alma 50-60 dkg meggy 30 dkg porcukor 30 dkg porcukor 3 cs vaniliaspuding 3 cs vaniliaspuding 7 dl viz 7 dl viz 5 dl vizben a gyumolcsot főzőm meg es a 2 dl vizben a pudingot elkeverem es a gyumolcsos masszaval egyutt megfőzom. A megsult lapokat a meleg toltelekkel megtoltom. Lenyomtatom es masnap szeletelem. Almás krémes / Andi fele / 1,5 kg alma 20 dkg liszt 20 dkg cukor 5 tojas . dl tej 2 evőkanal olaj 5 dkg kakaopor 1 cs sutőpor A tojassargajakat a cukorral a tejjel es az olajjal osszekeverjuk, majd hozzaadjuk a lisztet es a sutőport. Jol osszedolgozzuk. Vegul belekeverjuk a kemeny habot. A reszelt almat alufoliaval kibelelt tepsibe tesszuk, raontjuk a teszta 2/3-t a maradekhoz kakaot keverunk es a tetejere csorgatjuk. Előmelegitett sutőben megsutjuk, kb.35-40 perc. Krém: 2 cs vaniliaspuding megfőzzuk es kihűtjuk 8 dl tej 15 dkg margarin kikeverjuk es a hideg pudinggal osszedolgozzuk 20 dkg porcukor Reszelt citromhej Máz: 5 dkg margarin 2 evőkanal kakao allandoan kevergetve olvasztjuk, es a tetejere kenjuk. 1 evőkanal cukor 1 evőkanal viz Almás linzer /Dedi-fele/ 60 dkg liszt 25 dkg cukor 2 kanal fagyos zsir 1 cs sutőpor, csipet so 1 cs vaniliascukor 1 tojas, 1 kis doboz tejfol A hozzavalokat jol eldolgozni es ket reszre osztani. Az egyik felet zsirozott, lisztezett tepsibe tenni es az elkeszitett almatolteleket ratenni majd a masik resszel befedni. Tetejet villaval megszurkalni es tojassal megkenni. Előmelegitett sutőben előszor 170
o majd 200 o
-kon sutni. Porcukorral megszorni.
Kekszes almás
2 cs haztartasi keksz
10 db reszelt alma
2 cs vanilias puding Kemenyre főzzuk es a reszelt almaval elkeverjuk.
5-6 evőkanal cukor
. l tej
Az edeny aljat kirakjuk keksszel es raontjuk az almas tolteleket, majd beboritjuk keksszel. A tetejere
csokimazt teszunk.
Almás álom
35 dkg liszt
1/2 pohar tejfol
1 tojas +2 sargaja
. cs sutőpor
25 dkg margarin
10 dkg cukor, citrom hej
Töltelék:
1 kg reszelt alma
15-20 dkg cukor
izles szerint fahej, 1 citrom reszelt heja
A margarint elmorzsolom a liszttel es hozzaadva a tobbit nagyon jo allagu, konnyen kezelhető tesztat
kapok. Lehet picivel tobb tejfolt,ha ugy latjuk,hogy nem eleg puha a teszta. 2 lapot nyujtok. első
lapot beleteszem a kikent tepsibe ra az almatoltelek.. Az alma ha leveses akkor ebbe is lehet tenni 2
evőkanal darat, diot, vagy zsemlemorzsat. Az almara teszem a masik lapot villaval megszurom tobb
helyen, a tetejet tojassal megkenem. Előmelegitett sutőben megsutom.
Máglyarakás
10 db kifli
1 l tej
6 tojas
36 dkg cukor
1 cs vaniliascukor
1 kg alma
fahej, baracklekvar, 1 citrom heja
A karikara vagott kiflit leforrazom a vanilias tejjel es letakarom konyharuhaval. Időnkent atforgatom,
hogy mindenhol atazzon. A 6 tojassargajat kikeverem 18 dkg cukorral, majd ovatosan beleforgatom
a kifli karikakat. A tepsit kivajazom es meghintem zsemlemorzsaval es beleteszem a kifli felet, amire
teszem a felszeletelt almat, amelyet fahejjal hintek meg. Az almat beboritom a kifli masik felevel. A
tetejet lekvarral megkenem es előmelegitett sutőben 25-30 percig felig megsutom. Ekkor kiveszem
es rateszem a 6 tojas 18 dkg cukorral felvert habjat, melyhez 2 evőkanal lekvart is teszek. Ezzel
egyutt keszre sutom a sutit.
Rózsafánk
35 dkg liszt
2 tojas
1 tojassargaja
4 evőkanal porcukor
3 evőkanal tejfol
pici so, 1 evőkanal rum
1 keshegynyi sutőpor
A hozzavalokat jol osszedolgozzuk, majd kulonboző meretű pogacsaszaggatoval kiszurjuk a tesztat.
A karikakat egymas tetejere tesszuk, a kozepet megnyomjuk, hogy osszeragadjon, majd a szeleit
bevagdossuk, hogy sutes kozben kinyiljon, mint a rozsa. Forro, bő olajban kisutjuk. Kozepere lekvart
teszunk es porcukorral talaljuk.
Fahéjas fánkkarikák
45dkg liszt
1 es 1/2 dl tej
1 tojas
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanal porcukor
1/2 kaveskanal so
1/2 teaskanal őrolt fahej
. csomag elesztő
A hozzavalokat osszedolgozzuk. Kenyersutőgeppel is csinalhatjuk.
Nyujtsuk ki a tesztat 1-2cm vastagra. Egy nagy fankszaggatoval vagy pogacsaszaggatoval es
szaggassunk koroket. Kozepet kis pogacsaszaggatoval szurjuk ki. A tesztat lazan takarjuk le es
hagyjuk meg kelni 30 percig. Melyebb serpenyőben forrositsunk olajat es 3-4 fankot sussunk csak
egyszerre. Amint aranybarnara sultek forditsuk meg. Papirtorlőn csopogtessuk le.
3evőkanal cukrot 1evőkanal fahejjal elkeverunk es ebben forgassuk meg a meleg fankokat.
Ugyeljunk arra, hogy a sutesnel az olaj ne legyen tul forro, mert akkor sotetek lesznek a fankok.
Mindig annyi olajban sussuk, hogy a fank lebegjen, ne erjen a serpenyő aljara, mert akkor is konnyen
megeg. Sutes kozben folyamatosan nezzuk a fankokat, hogy szep vilagosak maradjanak.
Nekem 15 db fank lett belőle. Lekvarba martogatva fogyasztottuk.
Túrós fánkkarikák
Hozzávalók :
50 dkg liszt
3 dkg elesztő
2 dl tej
6 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 db tojassargaja
2 evőkanal rum
25 dkg turo
1 csipet so, 2 csipet sutőpor
Az elesztőt futtassuk fel 1/2 dl tejjel, keveske cukorral es 2 evőkanal liszttel. Dolgozzuk kremesre a
puha vajat a tojassargajakkal , a rummal, a turoval, es a porcukorral. Adjuk hozza a felfuttatott
elesztőt, az atszitalt lisztet (a sutőporral ), a sot es a maradek langyos tejet ( de csak fokozatosan
amennyit a liszt felvesz ).Egy kozepesen lagy tesztat kell kapnunk. Dagasszuk ki es kelesszuk
meleg helyen 40 percig. Gyurjuk at a megkelt tesztat , majd nyujtsuk ki 1 cm vastagsagura.
Szurjunk ki belőle korongokat egy 8 cm atmerőjű pogacsaszaggatoval vagy poharral. A kozepuket
pedig szurjuk ki egy joval kisebb kb. 3 cm-es pogiszaggatoval. Helyezzuk a fankokat lisztezett
vagy sutőpapiros feluletre ,takarjuk le őket konyharuhaval es kelesszuk tovabbi 30 percig.
Bő olajban , lassu tűzon sussuk a fankokat aranybarnara , majd szedjuk konyhai papirtorlőre. Ha
kisultek forgassuk meg őket cukorban vagy szorjuk meg porcukorral. Sargabaracklekvart
kinalhatunk melle.
Vigyazzunk, hogy az olaj ne legyen tul forro, mert a fankok konnyen megeghetnek!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!