Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Kekszes őzgerinc

Hozzávalók:

5 dkg keserű kakaopor

25 dkg porcukor

2 dl viz

50 dkg haztartasi keksz

0,3-0,5 dl rum

25 dkg margarin

Elkészítése:

A haztartasi keksz felet ledaraljuk, masik felet kisebb darabokra torjuk. A vizet egy labasba ontjuk, a

porcukrot, a kakaot es a margarint hozzaadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzuk. A tűzről lehuzzuk, a

rummal izesitjuk, a ketfele kekszet belekeverjuk. Egy őzgerincformat folpackkal kibelelunk, a

kekszes masszat elsimitjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 orara betesszuk a hűtőszekrenybe, hogy

megdermedjen. Talalaskor vagodeszkara boritjuk, a folpackot lehuzzuk rola, es a keksztekercset

kisujjnyi vastagon folszeleteljuk.

Pöttyöske keksztekercs

50 dkg keksz A kekszet osszetorjuk, a csokis masszaba forgatjuk es

. dl rum folpackra tesszuk es rudakka formazzuk,

25 dkg margarin mikor kihűlt szeleteljuk.

1 . dl tej

20 dkg cukor

3 dkg kakao

1 evőkanal liszt

Gesztenyés keksztekercs

Tészta:

50 dkg daralt haztartasi keksz

20 dkg porcukor

2 evőkanal kakaopor

vanilias cukor

kb. 3 dl tej

rum, vagy rum aroma

Krém:

25 dkg gesztenyemassza

10 dkg porcukor

12 dkg margarin

keves rum, vagy rum aroma

Elkészítése:

A teszta hozzavaloit osszegyurjuk, ha nem all ossze keves tejet rakhatunk hozza. A kremhez a

gesztenyemasszat villaval osszetorjuk, es osszedolgozzuk a rummal, porcukorral, Ramaval. A tesztat

kettevesszuk, vekonyra kinyujtjuk, megkenjuk a kremmel, es szorosan feltekerjuk. Tetejet keves

rumos tejjel megkenjuk, es megszorjuk kokuszreszelekkel. Ha kesz, hűtőbe tesszuk.

Gesztenyés kifli

Hozzávalók:

4 dkg porcukor

1 evőkanal tejfol

2 tojassargaja

20 dkg vaj

35 dkg liszt

1 evőkanal rum

1 csipet so

Töltelék:

30 dkg gesztenyemassza

1 evőkanal rum, tej

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzaadjuk a tojassargajat, a tejfolt, a porcukrot, egy evőkanal rumot

meg egy csipet sot, s rugalmas tesztat gyurunk. Legalabb fel oraig hideg helyen pihentetjuk, majd

meglisztezett deszkan fel centi vastagsagura nyujtjuk. Ezutan fankszaggatoval kiszurjuk, vagy het

centis negyzetekre szabjuk. A tejjel lazitott, a maradek rummal izesitett gesztenyepureből halmokat

rakunk ra. A tesztakat kifli alakura osszesodorjuk, sutőlemezre fektetjuk, a tetejuket tojassal

megkenjuk. Előmelegitett sutőbe tolva, kozepes langon szep vilagossargara sutjuk.

Gesztenyés patkó

A tésztához:

25 dkg liszt

1 tojassargaja

0,5 dl tej

1 dkg elesztő (ha nincs, jo a sutőpor is)

3 dkg porcukor, pici so

10 dkg margarin

Töltelékhez:

porcukor (izles szerint)

10 dkg babpiskota

35-40 dkg gesztenyemassza

0,5 dl tej

Elkészítése:

A teszta hozzavaloit osszegyurjuk, 15 percig pihentetjuk. Majd (ebből a mennyisegből kb. 21 db)

gombocot keszitunk, amit egyesevel ovalisra nyujtunk. A gesztenyemasszabol is csinalunk

ugyanennyi gombocot, majd mindegyiket egyesevel megsodorjuk henger alakura es rafektetjuk a

kinyujtott tesztakra. Betakarjuk a tesztaval a gesztenyet, szeleit osszenyomkodjuk, megsodorjuk,

majd patko alakura formalva, sutőpapirral kibelelt tepsibe tesszuk. 1 tojas + 1 tojassargajat felverunk,

ezzel egyesevel megkenjuk a patkokat. Ha megszaradt a tojas, akkor ujra kenjuk, ettől marvanyos

lesz a teteje. 180 fokos sutőben kb. 30 perc alatt rozsaszinűre sutjuk. Aki szereti, az tehet a

gesztenyes masszaba vanilias tejbe aztatott mazsolat is. A vegen porcukorral meghintjuk.

Csokoládé szelet

7 dkg margarin

1 tojas

25 dkg cukor Jol kikeverni az egeszet.

3 dkg kakao

. citrom heja

1 cs sutőpor

25 dkg liszt fokozatosan hozzaadni es tovabb keverni a masszat.

3 dl tej

Zsirozott, lisztezett tepsibe tenni es mersekelt tűznel sutni. Teljesen ki kell hűteni es csak utana lehet

elvagni es tolteni. Ha nem varod meg, hogy hidegre kihűljon szettorik a teszta.

Töltelék:

20dkg meggy Megfőzni, majd turmixolni a meggyet. 2 dl vizben 1 cs vanilia

10 dkg cukor pudingot feloldani es a meggyel osszefőzni

1 dl viz

Gofri

4 dl tej A szaraz hozzavalokat osszekeverem es a vajas tejet

5 dkg vaj fokozatosan hozzaadom, majd robotgeppel jol eldolgozom,

30 dkg liszt amig holyagos nem lesz a teszta.

. cs elesztő

csipet so, 1 evőkanal cukor

reszelt citromhej, fahej izles szerint

2 egesz tojas

Somlói galuska

Tésztához:

6 tojas

6 ek porcukor

6 ek liszt

1 ek cukrozatlan kakaopor

csipet so

vaniliakrem

Rétegezéshez:

2 dl tej

1 dl rum

1 nagy marek mazsola, amit 1 dl rumban leaztatunk

10 dkg daralt dio

Csokiöntethez:

10 dkg vaj

10 dkg cukor

3 ek cukrozatlan kakaopor

2 ek hideg tej

Elkészítés:

Ket piskotat sutunk: egy simat es egy kakaosat. Ehhez a tojasok feherjet a soval kemeny habba

verjuk. A tojassargakat a cukorral, geppel, habosra keverjuk, hozzaadagoljuk a lisztet. A masszat

megfelezzuk, es az egyik felehez hozzakeverjuk a kakaoport. A tojasfeherje habot elfelezve, egyik,

ill. a masik talba ovatosan beleforgatjuk.

Ket, sutőpapirral belelt tepsire teritjuk a piskotatesztakat vekonyan, ugyelve, hogy kozel egyforma

nagysaguak legyenek. 180 fokra előmelegitett sutőben kb. 10-12 perc alatt (tűproba!) megsutjuk.

Elkeszitjuk a vaniliakremet.

A kihűlt piskotakat megfelezzuk, es kovetkezik a retegezes: egy sima piskotaval kezdunk,

meglocsoljuk egy kis rummal elkevert tejjel, megkenjuk a vaniliakremmel, megszorjuk a

lecsepegtetett mazsolaval es meghintjuk a dioval. Erre jon a kakaos piskota, az előzőek szerint jarunk

el, majd meg egy sima piskota, es a toltes, vegul a megmaradt kakaos piskotaval zarjuk az egeszet.

Ha maradt krem, mazsola es dio, ezt is megkenjuk, megszorjuk, ha nem, az sem baj. Foliaba

csomagoljuk es legalabb 4-5 orara hűtőbe tesszuk, de meg jobb, ha egy egesz ejszakara ott felejtjuk.

A csokiontethez gőz felett osszeolvasztjuk a vajat es a cukrot, es a gőzről leveve hozzakeverjuk a

kakaoport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.

A reteges piskotabol desszertes gyűrűvel (vagy egy poharral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk

csokival es tejszinhabbal talaljuk.

Vanília szósz:

3 tojassargaja

1/2 l tej

3 evőkanal cukor

1 vanilia rud kikapart magja

3 teaskanal etkezesi kemenyitő

Elkészítés:

A hozzavalokat egy talban (kezi habverő segitsegevel) csomomentesre kikeverjuk.

Gőz felett, folyamatosan kevergetve, sűrű kremme főzzuk

Somlói galuska

/ Andi fele /

Piskóta:

10 tojassargaja

10 kanal cukor habosra keverni

9 kanal viz

1 cs sutőpor a tobbihez keverni

10 kanal liszt

+ 10 tojas habja

Öntet a piskótára:

1,5 l viz

Cukor

Krém:

3 l tej

20 dkg kakaopor folforralni

1 kg cukor

15 dkg vaniliaspuding kikeverjuk es a felforralt kremet raontve a kettőt osszekeverjuk.

1 dl viz Rumaromaval izesitjuk.

Magyar pite

60 dkg liszt Az osszetevőket jol eldolgozzuk

2 dkg szalagare es 4 lapot sutunk belőle.

6 dkg zsir

2 tojas

2 dl tej

15 dkg cukor

Krém:

1 l tej

40 dkg cukor

6 dkg kakao

12 dkg liszt

Vegul a főzott kremhez 10 dkg margarint adunk. Langyosra hűlt kremmel kenjuk meg a lapokat.

Osztrák sárgabarackos

25 dkg liszt

10 dkg viz!

10 dkg olaj

25 dkg cukor

4 tojas

. cs sutőpor, 1 reszelt citromhej

A 4 tojast habosra verem a cukorral beleontom a vizet , tovabb verem, beleontom az olajat

csorgatva, kozben keverem es vegul a liszttel elkevert sutőport teszem hozza. Ezutan kikent tepsibe

ontom es kirakom a tetejet felezett erett sargabarackkal. Előmelegitett sutőben kisutom.

Tetejet porcukorral szorni.

Barmilyen gyumolccsel lehet –belesupped kisse a tesztaba a gyumolcs. Napokig puha.

Gyümölcskenyér karácsonyra

6 tojas

12 dkg cukor

12 dkg liszt

3 dkg olvasztott vaj

1 citrom reszelt heja

5 dkg durvara vagott dio

3 dkg reszelt etcsoki

3 dkg mazsola, 10 dkg kandirozott gyumolcs

A tojasok sargajat habosra keverjuk a cukor felevel, a cukor masik felevel felverjuk a tojasok

feherjet. A hozzavalokat osszedolgozzuk vegul hozzaadjuk a tojashabot. Kizsirozott, lisztezett

tepsibe vagy őzgerinc formaba ontjuk es kb 50-60 perc alatt megsutjuk.

Bajor karácsonyi kalács – Stollen

Hozzávalók:

őrolt fahej

so

1 cs vanilias cukor

szegfűszeg, reszelt citromhej

cukrozott narancshej

5 dkg mazsola, 5 dkg mandula

1 evőkanal rum

2 dl tej

8 tojassargaja

20 dkg vaj

5 dkg kristalycukor

3 dkg elesztő

60 dkg finom liszt

Az elesztőt langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk, egy kis liszttel megszorjuk, es fel oran at

pihentetjuk. A felpuhitott vajat a maradek cukorral, vanilias cukorral es a tojassargakkal habosra

keverjuk. Hozzaadjuk az elesztős kevereket, a lisztet, a maradek tejet, a rumot, a reszelt citromhejat,

a szegfűszeget, a fahejat, egy csipet sot, es alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen fel orat kelesztjuk.

A mazsolat, a durvara vagott mandulat es a narancshejat aprankent adjuk a mar megkelt tesztahoz,

amelyet jol atgyurunk, es fel oran at kelni hagyunk. A tesztabol rudat formalunk, kibelelunk vele egy

kivajazott, kilisztezett Stollen-tepsit vagy egy őzgerincformat, es 200 fokra előmelegitett sutőben 45

perc alatt megsutjuk. Meg forron vanilias porcukorral meghintjuk.

Karácsonyi figurás süti

25 dkg liszt

12,5 dkg cukor

1 tojas

12,5 dkg vaj

csipet so

A tojast a cukorral es soval jol kikeverjuk es ovatosan hozzaadjuk a vajat, majd a lisztet

kanalankent es csomomentesre dolgozzuk a tesztat. Kinyujtjuk es kulonboző formakkal kiszurjuk,

ezutan 150 fokon kb 10 percig sutjuk. Sutes utan porcukrozzuk es szines cukorral diszitjuk.

Stollen kalács karácsonyra

Hozzávalók:

150 g mazsola

3 ml rum

500 g liszt

10 g vanilias cukor

100 g porcukor

50 g elesztő

210 ml langyos tej

200 g vaj

1 db tojas

70 g egesz mandula (hantolt, vagy hantolatlan)

170 g cukrozott vegyes gyumolcs

1 csipet so

0.5 kiskanal őrolt fahej

0.5 kiskanal őrolt szegfűszeg

0.25 kiskanal őrolt szerecsendio

1 citrom reszelt heja

1 narancs reszelt heja

A díszítéshez:

75 g vaj

75 g porcukor

Elkészítés

A mazsolat a rumba, es keves meleg vizbe aztassuk be. A tejet, a porcukrot es az elesztőt tegyuk egy

talba, jol keverjuk el, es tegyuk felre. A cukrozott gyumolcsoket es a mandulat is vagjuk aprora.

A lisztet tegyuk egy ustbe, amiben a tesztat fogjuk dagasztani, es keverjuk el a lisztben a keves sot.

A vajat olvasszuk fel, de ugyeljunk, hogy ne legyen forro, csak langyos! Ha az elesztő felfutott,

hozzaadjuk a tojast, az olvasztott vajat, az őrolt fűszereket, es a narancs valamint a citrom reszelt

hejat. Az osszetevőket alaposan keverjuk ossze, majd ontsuk a lisztre. A tesztat alaposan gyurjuk

ossze - legalabb 10 percen at -, majd tegyuk hozza a lecsurgatott mazsolat, az aprora vagott

mandulat, es kandirozott gyumolcsoket. Ha ez megvan, ismet alaposan gyurjuk at a tesztat, majd

takarjuk le, es meleg helyre teve, kb 90 perc alatt kelesszuk a ketszeresere. A sutőt előmelegitjuk 175

C-ra, a sutőlemezt sutőpapirral lefedjuk. A kelesztes utan atmozgatjuk a tesztat, majd egy 30 cm

hosszu, elkeskenyedő vegű rudat nyujtunk belőle. A rud kozepet nyujtofaval elvekonyitjuk. Az

egyik gombolyded szelet rahajtjuk, es a melyedesbe fektetjuk. Mindket hosszanti oldalat kezunkkel

benyomkodjuk, gerincet formazunk a stollen tetejen, majd a sutőlemezre tesszuk, es 15 percen at

kelesztjuk. Ha megkelt a kalacs, 55-60 perc alatt keszre sutjuk az előmelegitett 175 C-os sutőben.

A kisult kalacs tetejet, meg forron lekenjuk az olvasztott vajjal, es vastagon leporcukrozzuk. A

teljesen kihűlt kalacsot foliaba csomagolva hűvos helyen taroljuk. Sokaig elall! Fogyasztashoz

vekony szeleteket vagunk, es ugy kinaljuk.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu