Kis türelmet...
Kekszes őzgerinc Hozzávalók: 5 dkg keserű kakaopor 25 dkg porcukor 2 dl viz 50 dkg haztartasi keksz 0,3-0,5 dl rum 25 dkg margarin Elkészítése: A haztartasi keksz felet ledaraljuk, masik felet kisebb darabokra torjuk. A vizet egy labasba ontjuk, a porcukrot, a kakaot es a margarint hozzaadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzuk. A tűzről lehuzzuk, a rummal izesitjuk, a ketfele kekszet belekeverjuk. Egy őzgerincformat folpackkal kibelelunk, a kekszes masszat elsimitjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 orara betesszuk a hűtőszekrenybe, hogy megdermedjen. Talalaskor vagodeszkara boritjuk, a folpackot lehuzzuk rola, es a keksztekercset kisujjnyi vastagon folszeleteljuk. Pöttyöske keksztekercs 50 dkg keksz A kekszet osszetorjuk, a csokis masszaba forgatjuk es . dl rum folpackra tesszuk es rudakka formazzuk, 25 dkg margarin mikor kihűlt szeleteljuk. 1 . dl tej 20 dkg cukor 3 dkg kakao 1 evőkanal liszt Gesztenyés keksztekercs Tészta: 50 dkg daralt haztartasi keksz 20 dkg porcukor 2 evőkanal kakaopor vanilias cukor kb. 3 dl tej rum, vagy rum aroma Krém: 25 dkg gesztenyemassza 10 dkg porcukor 12 dkg margarin keves rum, vagy rum aroma Elkészítése: A teszta hozzavaloit osszegyurjuk, ha nem all ossze keves tejet rakhatunk hozza. A kremhez a gesztenyemasszat villaval osszetorjuk, es osszedolgozzuk a rummal, porcukorral, Ramaval. A tesztat kettevesszuk, vekonyra kinyujtjuk, megkenjuk a kremmel, es szorosan feltekerjuk. Tetejet keves rumos tejjel megkenjuk, es megszorjuk kokuszreszelekkel. Ha kesz, hűtőbe tesszuk. Gesztenyés kifli Hozzávalók: 4 dkg porcukor 1 evőkanal tejfol 2 tojassargaja 20 dkg vaj 35 dkg liszt 1 evőkanal rum 1 csipet so Töltelék: 30 dkg gesztenyemassza 1 evőkanal rum, tej A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzaadjuk a tojassargajat, a tejfolt, a porcukrot, egy evőkanal rumot meg egy csipet sot, s rugalmas tesztat gyurunk. Legalabb fel oraig hideg helyen pihentetjuk, majd meglisztezett deszkan fel centi vastagsagura nyujtjuk. Ezutan fankszaggatoval kiszurjuk, vagy het centis negyzetekre szabjuk. A tejjel lazitott, a maradek rummal izesitett gesztenyepureből halmokat rakunk ra. A tesztakat kifli alakura osszesodorjuk, sutőlemezre fektetjuk, a tetejuket tojassal megkenjuk. Előmelegitett sutőbe tolva, kozepes langon szep vilagossargara sutjuk. Gesztenyés patkó A tésztához: 25 dkg liszt 1 tojassargaja 0,5 dl tej 1 dkg elesztő (ha nincs, jo a sutőpor is) 3 dkg porcukor, pici so 10 dkg margarin Töltelékhez: porcukor (izles szerint) 10 dkg babpiskota 35-40 dkg gesztenyemassza 0,5 dl tej Elkészítése: A teszta hozzavaloit osszegyurjuk, 15 percig pihentetjuk. Majd (ebből a mennyisegből kb. 21 db) gombocot keszitunk, amit egyesevel ovalisra nyujtunk. A gesztenyemasszabol is csinalunk ugyanennyi gombocot, majd mindegyiket egyesevel megsodorjuk henger alakura es rafektetjuk a kinyujtott tesztakra. Betakarjuk a tesztaval a gesztenyet, szeleit osszenyomkodjuk, megsodorjuk, majd patko alakura formalva, sutőpapirral kibelelt tepsibe tesszuk. 1 tojas + 1 tojassargajat felverunk, ezzel egyesevel megkenjuk a patkokat. Ha megszaradt a tojas, akkor ujra kenjuk, ettől marvanyos lesz a teteje. 180 fokos sutőben kb. 30 perc alatt rozsaszinűre sutjuk. Aki szereti, az tehet a gesztenyes masszaba vanilias tejbe aztatott mazsolat is. A vegen porcukorral meghintjuk. Csokoládé szelet 7 dkg margarin 1 tojas 25 dkg cukor Jol kikeverni az egeszet. 3 dkg kakao . citrom heja 1 cs sutőpor 25 dkg liszt fokozatosan hozzaadni es tovabb keverni a masszat. 3 dl tej Zsirozott, lisztezett tepsibe tenni es mersekelt tűznel sutni. Teljesen ki kell hűteni es csak utana lehet elvagni es tolteni. Ha nem varod meg, hogy hidegre kihűljon szettorik a teszta. Töltelék: 20dkg meggy Megfőzni, majd turmixolni a meggyet. 2 dl vizben 1 cs vanilia 10 dkg cukor pudingot feloldani es a meggyel osszefőzni 1 dl viz Gofri 4 dl tej A szaraz hozzavalokat osszekeverem es a vajas tejet 5 dkg vaj fokozatosan hozzaadom, majd robotgeppel jol eldolgozom, 30 dkg liszt amig holyagos nem lesz a teszta. . cs elesztő csipet so, 1 evőkanal cukor reszelt citromhej, fahej izles szerint 2 egesz tojas Somlói galuska Tésztához: 6 tojas 6 ek porcukor 6 ek liszt 1 ek cukrozatlan kakaopor csipet so vaniliakrem Rétegezéshez: 2 dl tej 1 dl rum 1 nagy marek mazsola, amit 1 dl rumban leaztatunk 10 dkg daralt dio Csokiöntethez: 10 dkg vaj 10 dkg cukor 3 ek cukrozatlan kakaopor 2 ek hideg tej Elkészítés: Ket piskotat sutunk: egy simat es egy kakaosat. Ehhez a tojasok feherjet a soval kemeny habba verjuk. A tojassargakat a cukorral, geppel, habosra keverjuk, hozzaadagoljuk a lisztet. A masszat megfelezzuk, es az egyik felehez hozzakeverjuk a kakaoport. A tojasfeherje habot elfelezve, egyik, ill. a masik talba ovatosan beleforgatjuk. Ket, sutőpapirral belelt tepsire teritjuk a piskotatesztakat vekonyan, ugyelve, hogy kozel egyforma nagysaguak legyenek. 180 fokra előmelegitett sutőben kb. 10-12 perc alatt (tűproba!) megsutjuk. Elkeszitjuk a vaniliakremet. A kihűlt piskotakat megfelezzuk, es kovetkezik a retegezes: egy sima piskotaval kezdunk, meglocsoljuk egy kis rummal elkevert tejjel, megkenjuk a vaniliakremmel, megszorjuk a lecsepegtetett mazsolaval es meghintjuk a dioval. Erre jon a kakaos piskota, az előzőek szerint jarunk el, majd meg egy sima piskota, es a toltes, vegul a megmaradt kakaos piskotaval zarjuk az egeszet. Ha maradt krem, mazsola es dio, ezt is megkenjuk, megszorjuk, ha nem, az sem baj. Foliaba csomagoljuk es legalabb 4-5 orara hűtőbe tesszuk, de meg jobb, ha egy egesz ejszakara ott felejtjuk. A csokiontethez gőz felett osszeolvasztjuk a vajat es a cukrot, es a gőzről leveve hozzakeverjuk a kakaoport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk. A reteges piskotabol desszertes gyűrűvel (vagy egy poharral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival es tejszinhabbal talaljuk. Vanília szósz: 3 tojassargaja 1/2 l tej 3 evőkanal cukor 1 vanilia rud kikapart magja 3 teaskanal etkezesi kemenyitő Elkészítés: A hozzavalokat egy talban (kezi habverő segitsegevel) csomomentesre kikeverjuk. Gőz felett, folyamatosan kevergetve, sűrű kremme főzzuk Somlói galuska / Andi fele / Piskóta: 10 tojassargaja 10 kanal cukor habosra keverni 9 kanal viz 1 cs sutőpor a tobbihez keverni 10 kanal liszt + 10 tojas habja Öntet a piskótára: 1,5 l viz Cukor Krém: 3 l tej 20 dkg kakaopor folforralni 1 kg cukor 15 dkg vaniliaspuding kikeverjuk es a felforralt kremet raontve a kettőt osszekeverjuk. 1 dl viz Rumaromaval izesitjuk. Magyar pite 60 dkg liszt Az osszetevőket jol eldolgozzuk 2 dkg szalagare es 4 lapot sutunk belőle. 6 dkg zsir 2 tojas 2 dl tej 15 dkg cukor Krém: 1 l tej 40 dkg cukor 6 dkg kakao 12 dkg liszt Vegul a főzott kremhez 10 dkg margarint adunk. Langyosra hűlt kremmel kenjuk meg a lapokat. Osztrák sárgabarackos 25 dkg liszt 10 dkg viz! 10 dkg olaj 25 dkg cukor 4 tojas . cs sutőpor, 1 reszelt citromhej A 4 tojast habosra verem a cukorral beleontom a vizet , tovabb verem, beleontom az olajat csorgatva, kozben keverem es vegul a liszttel elkevert sutőport teszem hozza. Ezutan kikent tepsibe ontom es kirakom a tetejet felezett erett sargabarackkal. Előmelegitett sutőben kisutom. Tetejet porcukorral szorni. Barmilyen gyumolccsel lehet –belesupped kisse a tesztaba a gyumolcs. Napokig puha. Gyümölcskenyér karácsonyra 6 tojas 12 dkg cukor 12 dkg liszt 3 dkg olvasztott vaj 1 citrom reszelt heja 5 dkg durvara vagott dio 3 dkg reszelt etcsoki 3 dkg mazsola, 10 dkg kandirozott gyumolcs A tojasok sargajat habosra keverjuk a cukor felevel, a cukor masik felevel felverjuk a tojasok feherjet. A hozzavalokat osszedolgozzuk vegul hozzaadjuk a tojashabot. Kizsirozott, lisztezett tepsibe vagy őzgerinc formaba ontjuk es kb 50-60 perc alatt megsutjuk. Bajor karácsonyi kalács – Stollen Hozzávalók: őrolt fahej so 1 cs vanilias cukor szegfűszeg, reszelt citromhej cukrozott narancshej 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula 1 evőkanal rum 2 dl tej 8 tojassargaja 20 dkg vaj 5 dkg kristalycukor 3 dkg elesztő 60 dkg finom liszt Az elesztőt langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk, egy kis liszttel megszorjuk, es fel oran at pihentetjuk. A felpuhitott vajat a maradek cukorral, vanilias cukorral es a tojassargakkal habosra keverjuk. Hozzaadjuk az elesztős kevereket, a lisztet, a maradek tejet, a rumot, a reszelt citromhejat, a szegfűszeget, a fahejat, egy csipet sot, es alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen fel orat kelesztjuk. A mazsolat, a durvara vagott mandulat es a narancshejat aprankent adjuk a mar megkelt tesztahoz, amelyet jol atgyurunk, es fel oran at kelni hagyunk. A tesztabol rudat formalunk, kibelelunk vele egy kivajazott, kilisztezett Stollen-tepsit vagy egy őzgerincformat, es 200 fokra előmelegitett sutőben 45 perc alatt megsutjuk. Meg forron vanilias porcukorral meghintjuk. Karácsonyi figurás süti 25 dkg liszt 12,5 dkg cukor 1 tojas 12,5 dkg vaj csipet so A tojast a cukorral es soval jol kikeverjuk es ovatosan hozzaadjuk a vajat, majd a lisztet kanalankent es csomomentesre dolgozzuk a tesztat. Kinyujtjuk es kulonboző formakkal kiszurjuk, ezutan 150 fokon kb 10 percig sutjuk. Sutes utan porcukrozzuk es szines cukorral diszitjuk. Stollen kalács karácsonyra Hozzávalók: 150 g mazsola 3 ml rum 500 g liszt 10 g vanilias cukor 100 g porcukor 50 g elesztő 210 ml langyos tej 200 g vaj 1 db tojas 70 g egesz mandula (hantolt, vagy hantolatlan) 170 g cukrozott vegyes gyumolcs 1 csipet so 0.5 kiskanal őrolt fahej 0.5 kiskanal őrolt szegfűszeg 0.25 kiskanal őrolt szerecsendio 1 citrom reszelt heja 1 narancs reszelt heja A díszítéshez: 75 g vaj 75 g porcukor Elkészítés A mazsolat a rumba, es keves meleg vizbe aztassuk be. A tejet, a porcukrot es az elesztőt tegyuk egy talba, jol keverjuk el, es tegyuk felre. A cukrozott gyumolcsoket es a mandulat is vagjuk aprora. A lisztet tegyuk egy ustbe, amiben a tesztat fogjuk dagasztani, es keverjuk el a lisztben a keves sot. A vajat olvasszuk fel, de ugyeljunk, hogy ne legyen forro, csak langyos! Ha az elesztő felfutott, hozzaadjuk a tojast, az olvasztott vajat, az őrolt fűszereket, es a narancs valamint a citrom reszelt hejat. Az osszetevőket alaposan keverjuk ossze, majd ontsuk a lisztre. A tesztat alaposan gyurjuk ossze - legalabb 10 percen at -, majd tegyuk hozza a lecsurgatott mazsolat, az aprora vagott mandulat, es kandirozott gyumolcsoket. Ha ez megvan, ismet alaposan gyurjuk at a tesztat, majd takarjuk le, es meleg helyre teve, kb 90 perc alatt kelesszuk a ketszeresere. A sutőt előmelegitjuk 175 C-ra, a sutőlemezt sutőpapirral lefedjuk. A kelesztes utan atmozgatjuk a tesztat, majd egy 30 cm hosszu, elkeskenyedő vegű rudat nyujtunk belőle. A rud kozepet nyujtofaval elvekonyitjuk. Az egyik gombolyded szelet rahajtjuk, es a melyedesbe fektetjuk. Mindket hosszanti oldalat kezunkkel benyomkodjuk, gerincet formazunk a stollen tetejen, majd a sutőlemezre tesszuk, es 15 percen at kelesztjuk. Ha megkelt a kalacs, 55-60 perc alatt keszre sutjuk az előmelegitett 175 C-os sutőben. A kisult kalacs tetejet, meg forron lekenjuk az olvasztott vajjal, es vastagon leporcukrozzuk. A teljesen kihűlt kalacsot foliaba csomagolva hűvos helyen taroljuk. Sokaig elall! Fogyasztashoz vekony szeleteket vagunk, es ugy kinaljuk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!