Marcipános mandulatorta
Az alap egy sacher torta.
20 dkg olvasztott csokoládét összekevertem 20 dkg vajjal, 20 dkg kristálycukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 6 tojás sárgájával. Miután jó habosra kevertem, felváltva, óvatosan hozzáadtam 20 dkg lisztet és a 6 tojás keményre felvert habját. (Ha kicsit könnyebb tésztát akarunk kapni, akkor egy kis sütőport is tehetünk bele, különben elég tömör lesz.)
Krém: 3 dl tejben felfőztem 15 dkg darált mandulát, hozzáadtam 1 csomag, kevés tejben elkevert mandulás pudingport és jó sűrűre főztem. Kihűtöttem. 25 dkg vajat vagy margarint habosra kevertem porcukorral (ízlés szerint). Egy kis tubus cukrozott sűrített tejet is adtam hozzá, ennyivel kevesebb cukrot használtam fel. Pár csepp mandulaaromával ízesítettem, de csak annyival, hogy nem lett zöld. A két részt összekevertem, és megtöltöttem vele a tortát.
Marcipánnal borítottam be és díszítettem.
.
.
.
Reszelt túrós kakaós
Egy közepes (lasagna ) tepsire való mennyiség hozzávalói:
Tésztájához:
27 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
18 dkg Ráma margarin
2 dkg kakaó
1. csomag vaníliás cukor
½ csomag sütőpor
Töltelék:
50 dkg túró
2 tojássárgája
18 dkg porcukor
3 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
A tésztához a lisztet elkeverem a sütőporral, cukorral, majd a vajjal elmorzsolom. Robotgéppel készítem, mert a linzerfélék nem szeretik a kéz melegét. Hozzáadom a tojássárgáját és a kakaót is. Ekkor kézzel még egy kicsit átgyúrom, hogy összeálljon, fóliába teszem, és a hűtőben hagyom pihenni
Közben elkészítem a tölteléket. Ha olyan morzsalékos túrónk van, mint nekem volt, akkor a mixelőrúddal vagy aprítóval nagyon jól krémesíthetjük. Összekeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a tojássárgájával és a habbá vert fehérjével.
Egy közepes tepsit kibélelek sütőpapírral, a tészta felét egyenletesen belereszelem a reszelő durvább részével, rásimítom a túrókrémet, majd a maradék tésztát a tetejére reszelem és kb. 200 °C-os sütőben megsütöm.
Kihűlés után kockákra szeletelem. Tapasztalatom szerint a maradékot inkább papírral takarjuk le (hogy szellőzhessen), mint fóliával, mert a fólia alatt a tészta a túró nedvességétől nagyon visszapuhul.
.
.
.
Kekszes - almás / Ráma recept
Hozzávalók: 1 kg alma , 8 dl víz, 20 dkg cukor , 3 cs. főzni való vaníliás pudingpor , 50 dkg háztartási keksz
A tetejére : 3-4 ek kakaópor , 4 ek porcukor , 5 dkg vaj, 8 – 10 ek.víz
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, ráöntünk 5 dl vizet, a cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy tepsi alját kirakunk keksszel és rákenjük krémet. A tetejére szintén keksz kerül.
A kakaót a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel vízgőz fölött felforraljuk. A tűzről levéve az 5 dkg vajat hozzá adjuk, majd ezt a mázat a keksz tetejére kenjük.
Ha kihűlt egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően összepuhul és forró vizes késsel szépen szeletelhető.
.
.
.
Tigris szelet
- Tésztához:
- 380 g búzaliszt
- 3 csapott teáskanál sütőpor
- 220 g porcukor
- 1 tasak vanillincukor
- 1 narancs reszelt héja
- 6 tojás (közepes méretű)
- 60 ml langyos víz
- 240 ml napraforgó olaj
- sárga ételszínezék (ízlés szerint)
- 3 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- Krémhez:
- 480 g őszibarack konzerv
- 100 g kekszes, vagy kukoricapelyhes csokoládé
- 1 tasak zselatin fix
- 250 g ricotta krémsajt, (vagy jól áttört túró)
- 1 citrom leve
- 30 g porcukor
- 1 tasak vanillincukor
- 400 ml hideg habtejszín
Elkészítése:
A tepsit (30x40 cm-es) sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A kakaópor és az ételszínezék kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát elfelezzük, egyik feléhez hozzáadunk kevés sárga ételszínezéket, a másik feléhez a kakaóport. A tésztát középről indulva a tepsibe öntjük úgy, hogy felváltva 2 evőkanál sárga, majd 2 evőkanál kakaós tészta kerüljön egymás fölé. A tésztát ne simítsuk el, a tepsi oldalát megütögetve hagyjuk, hogy egyenletesen szétosztódjon. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A megsült süteményt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A barackot lecsöpögtetjük, apró kockákra vágjuk, a csokoládét nagyobb darabokra törjük, a süteményt elfelezzük. Az egyik tortalap köré sütőkeretet helyezünk. A ricottát a citromlével, a cukorral, a vanillincukorral és a zselatin fixszel elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. Amint a ricottás massza zselésedni kezd, hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd a barack- és a csokoládédarabokat is. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon, majd ráhelyezzük a felső tortalapot is. A süteményt legalább 3 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. A sütit ízlés szerint kockára vágjuk, majd tálaljuk.
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőmérséklet: légkeverés: 160 gáz: 2-3 fokozat
Stracciatella
Hozzávalók:
4 tojásból piskótalap
1 l tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 narancs
3-4 kanálnyi narancsszörp
7-8 dkg csokoládé
25 dkg cukor
1 csomag zselatin
3 dl tejszín
A tepsit kibélelem sütőpapírral. 4 tojásból sütök egy vékony piskótalapot. Leválasztom a sütőpapírról, de visszateszem rá a piskótát.
A krémhez a tejből és a vaníliás pudingporból, valamint 25 dkg cukorból főzök egy vaníliás pudingot. Ebbe még melegen belekeverem a narancs lereszelt héját, a levében meg feloldok egy zacskó zselatint. (Elkeverem a narancslében, majd a mikróban kb. fél perc alatt felolvasztom.) Hozzákeverem a pudinghoz és néhány kanál narancsszörppel ízesítem. Hagyom kihűlni. Közben felverem a tejszínt habbá és lereszelem a csokoládét (a reszelő uborkaszeletelő részén, akkor egy kicsit durvább reszeléket kapok). A kihűlt pudingba lazán beleforgatom a tejszínhabot és a csokireszeléket. A piskótalapra simítom a krémet, és a hűtőbe teszem hűlni.
Közben egy sütőpapír lapra mintákat rajzolok, és csokit olvasztok. Sütőpapírból tölcsért készítek, ebbe kanalazom az olvasztott csokit, összezárom a tölcsér száját, a hegyét levágom és a sütőpapír hátoldalára az átlátszó rajzok mentén, felrajzolom a csokimintákat. A papírt a hűtőbe teszem és hagyom megszilárdulni. A lehűlt süteményt kockákra szeletelem, egy-egy tejszínrózsával és csokimintával díszítem.
.
.
Méteres kalács
Tésztához:
- 25 dkg porcukor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 25 dkg liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- 3/4 cs. sütőpor
- Krémhez:
- 25 dkg Rama
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál rum
- 4 dl tej
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- Tetejére:
Elkészítése: 4 tojássárgát 25 dkg porcukorral kikeverünk. Hozzáadunk 1,5 dl olajat, 1,5 dl meleg vizet, 25 dkg lisztet, háromnegyed cs. sütőport, és a 4 tojás felvert habját. Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe 3 evőkanál kakaót teszünk, és őzgerinc formában egyenként megsütjük. Krém: 25 dkg vajat vagy sütőmargarint, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál rumot habosra keverünk. 1 csomag puncs ízű pudingot a szokásos módon elkészítünk, és ha kihűlt, a vajhoz vagy sütőmargarinhoz keverjük. A tésztát felszeleteljük, és állítva, szeletenként megkenjük a krémmel, (1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém, felváltva, amíg el nem fogy). Végül az egész tésztát csokoládéval leöntjük, ferdén szeleteljük.
.
.
-
Üdítős szelet
Tésztához:
- Krémhez:
- 25 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 25 dkg túró
- Tetejére:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl narancsos üdítő
Elkészítése: A kakaós piskótát elkészítjük, és rákenjük a következő krémet: a margarint a cukorral habosra keverjük, és belevegyítjük az áttört túrót. A pudingporokat az üdítőben megfőzzük, és amikor hűlni kezd, a sütire kenjük.
.
.
.
Emeletes kekszes krémes
Hozzávalók (-):
-
- kb. 3 cs szögletes, nem darált keksz
- 2 l tej
- kókuszreszelék
- 3 tojás
- 2 csomag vaníliás puding
- 7 ek cukor
- 1 ek liszt
- 1 csomag gesztenyemassza
- 12,5 dkg margarin
- A tetejére:
- tortabevonó,vagy étcsoki
- kevés olaj
- Karamell öntethez:
- 12 ek cukor
- 4 dkg margarin
- 8 dl tej
Elkészítése: A kekszeket 4,5 dl tejbe megmártom, mindkét oldalát, és tepsibe rakom. Másfél csomag pudingot, a tojássárgát, a cukrot, a lisztet beleöntöm a 7,5 dl tejbe, és addig főzöm, amíg jó sűrű nem lesz. Ekkor belekeverem a kemény habbá vert tojásfehérjét, jól összekeverem, hozzáadom a kis kockákra vágott margarint, és így is jól összekeverem. A krém felét rátöltöm a kekszre. Erre kókuszreszeléket szórok, rá pedig a kis darabokra vágott gesztenyemasszát teszem. A gesztenyemasszára jön a karamell öntet: 12 ek cukrot karamellizálok, amikor szép barna, hozzáadom a vajat vagy sütőmargarint, felengedem 8 dl tejjel, melyben elkevertem a vaníliás pudingot. Addig főzöm, amíg sima, és sűrű lesz. Jöhet a 2. réteg keksz, a krém másik felét rátöltöm a kekszre, a krémre kókuszreszeléket, a kókuszreszelékre a karamell öntetet. Amikor a karamellöntetet is rátettem a kókuszreszelékre, jöhet a tortabevonó, melyet gőz fölött kevés olajjal megolvasztok. Meg kell várni, amíg a csoki megszilárdul kissé, és 3 órára mehet be a hűtőbe.
.
.
.
Kókuszos tejszínes szelet
Hozzávalók (-):
- Tészta:
- 7 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 3 evőkanál liszt
- Krém:
- 2 cs karamellás puding
- 5 dl tej
- 1 Rama
- 25 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 2 tojássárgája
- Tetejére:
- 0,5 l növényi tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 habfixáló
Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belerakjuk a kókuszt, a lisztet, és megsütjük. A pudingot a tejben megfőzzük. A Ramát a cukorral, a kakaóporral, és a tojássárgával kikeverjük, és a kihűlt pudinghoz keverjük. Ezt a krémet a tésztára rakjuk, a tetejére pedig a tejszín kemény habját, majd megszórjuk kakaóporral.
.
.
.
Gyerek mogyorós
Hozzávalók (-):
-
- 6 db tojásfehérje
- 6 evők. cukor
- 1 evők. étolaj
- 2 evők. liszt
- 2 evők. zsemlemorzsa
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg vágott dió
- kb. 1/2 üveg mogyorókrém
- háztartási keksz
- Krém:
- 1/2 liter tej
- 6 db tojássárgája
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás puding
- 3 evők. liszt
- 10 dkg csokoládé
- 25 dkg margarin
- 2 dl tejszín
Elkészítése: A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a sütőporos lisztet, és a zsemlemorzsát. Tepsibe tesszük, megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük, és a meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel. Krém készítése: a tojássárgát, a pudingport, a lisztet, a fél liter tejből egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, a tojássárgás masszához öntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. A krémet elfelezzük, az egyik feléhez az olvasztott csokoládét adjuk. A két krémet kihűtjük, a 25 dkg margarint simára keverjük, elfelezzük, és a kétféle krémhez adjuk. A tésztát megkenjük mogyorókrémmel, majd rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém, a tetejére pedig a 2 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.
Sütési idő: 20-30 perc
Sütési hőmérséklet: közepes
.
.
.
Barackok
Hozzávalók (-):
-
- 20 dkg lágy vaj vagy sütőmargarin
- 25 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 8 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
Elkészítése: 20 dkg lágy vajat vagy sütőmargarint 25 dkg porcukorral elkeverünk. Adunk hozzá 1 egész tojást, 1,5 dl tejet, 8 dkg lisztet, amiben 2 teáskanál sütőport előzőleg elkevertünk. Ezt a folyékony masszát egy óráig pihentessük a konyhában, (nem hűtőben). Utána keverjünk hozzá 70 dkg lisztet, és kézzel dolgozzuk össze, gyúrjuk tésztává. Gömbölygessünk kicsi golyókat a tésztából, és sütőpapiros tepsin, forró sütőben süssük világossárgára. Én a golyókat sütés előtt tenyérrel egy kissé lelapítottam. Nagyon vigyázzunk, hogy ne süssük túl a golyókat, mert akkor száraz lesz a süti. Éppen csak egy kis színt kell kapnia sütéskor. Ezután a sütőből kivéve, még melegen, egy késsel, vagy kávéskanállal kivájjuk a félgömbök közepét. A töltelékhez egy fémedényben 20 dkg vajat vagy sütőmargarint gőz fölött 3 egész tojással, és 6 dkg cukorral krémmé főzzünk. Adjuk hozzá a kivájt félgömbök közepét, a rumot, és egy púpos evőkanál baracklekvárt. Színezzük meg kakaóporral. Töltsük be a barackokat, és illesszük össze. A színezéshez a piros és a zöld ételfestéket egy kevés langyos vízben feloldjuk, és ecsettel fessük be a barackok egyik oldalát először pirosra, majd forgassuk azonnal kristálycukorba. Ezután a másik felét zöld színűre, és szintén cukorba forgatjuk.
Sütési idő: 10-15 perc
Sütési hőmérséklet: közepes
.
.
.
Somlói torta
Hozzávalók (-):
-
- 12 tojás
- 12 evőkanál kristálycukor
- 12 evőkanál finomliszt
- 2 teáskanál kakaópor
- 1 evőkanál darált dió
- 1 csomag sütőpor
- Krém:
- 1/2 vaníliarúd
- 5 evőkanál finomliszt
- 15 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 8 dl tej
- 1 evőkanál zselatin
- Öntet:
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 15 dkg dió
- reszelt citromhéj
Elkészítése: A tésztát 4 részletben készítjük el. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgát a cukorral kikeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, a két masszát lazán összekeverjük, azután négyfelé osztjuk. Az egyikhez 3 evőkanál sütőporral elkevert lisztet, a másikhoz 3 evőkanál darált diós, sütőporos lisztet, a harmadikhoz és a negyedikhez ugyancsak 3-3 evőkanál kakaós-sütőporos lisztet keverünk, majd a piskótákat 22 cm-es kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett tortaformában külön-külön megsütjük. Az egyik kakaós piskótalapot a tortaformába helyezzük, és finoman meglocsoljuk a rumos öntettel. Rákenjük a krém harmadát, és megszórjuk rumba áztatott mazsolával, meg durvára vágott dióval. Befedjük a sima piskótával, locsolunk, kenünk és szórunk. Erre a diós lap kerül, amit ugyancsak meghintünk az öntettel, rákenjük a maradék krémet, rászórjuk a maradék diót és a mazsolát, majd betakarjuk a másik kakaós lappal. A tortát hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul. Tálalás előtt kivesszük a formából, és a tetejét kakaóval díszítjük. Krém: a krémhez a tojások sárgáját a liszttel, és egy kevés tejjel palacsintatészta sűrűségűre kikeverjük. A többi tejet a cukor felével, és a félbevágott vaníliával felforraljuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A felforralt tejet a lisztes-tojásos-tejes masszához öntjük, és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a tojáshabot, és a kevés langyos tejben feloldott zselatint. Öntet: az öntethez a cukrot 1 dl vízben sűrű sziruppá főzzük, majd amikor kihűlt, összekeverjük a rummal, és a reszelt citromhéjjal.
Sütési idő: 10 perc
Sütési hőmérséklet: 180 fok
.
.
.
Grillázs
EGYENLŐ ARÁNYBAN CUKOR ÉS DARÁLTDIÓ KEVERÉKE. OLVASZD FEL A CUKROT TEDD BELE A DARÁLTDIÓT KEVERD JÓL EL, ÉS LEHET FORMÁZNI. LEGJOBB MÁRVÁNYLAPON KÉSZITENI . NYÚJTSD KI MINT A TÉSZTÁT, SZABJ BELŐLE FORMÁKAT VIGYÁZZ MERT NAGYON FORRÓ. MELEGEN LEHET FORMÁZNI. VÉGÜL AZ EGYES DARABOKAT FORRÓ CUKORBA MÁRTVA ÖSSZE KELL RAGASZTANI. GYORSAN KELL VELE DOLGOZNI. A DISZITÉSE 1 TOJÁS FEHÉRJE, 15 DKG PORCUKOR PÁR CSEPP ECET, KEMÉNY HABBÁ KELL VERNI ÉS LEHET DISZITENI
.
.
.
.
.
Marcipános szelet
Hozzávalók:
10 dkg margarin 10 dkg cukor 4 tojássárgája 2 kanál tejföl 3 kanál kakaó 10 dkg liszt 1/2 sütőpor
Elkészítés:
Ezt kikavarjuk és a 4 tojásfehérje habját is hozzáadjuk
Megsütjük mint a piskótát
Marcipán:
1 ráma, 20 dkg porcukor, 1/4 kg búzadara, 1 mandulakivonat, kb fél dl tej
addig főzni még megpuhul majd a kihült tésztára tenni és mikor a krém is kihült a tetejére egy tortabevonó.
.
.
.
Marcipános szelet
Hozzávalók:
Tészta:
4 tojás, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 dl tejföl.
Krém:
25 dkg margarin,25 dkg porcukor, 25 dkg búzadara,1 keserűmandula aroma.
Teteje:
7 evőkanál kakaó,7 evőkanál porcukor,4 evőkanál forró víz,10 dkg vaj.
Elkészítés:
Tészta:
A tojást és a margarint jó habosra keverjük,hozzáadjuk a porcukrot,és állandó keverés mellett beledolgozzuk a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, és legvégül a tejfölt. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb. 200 fokon, 30 percet sütjük.
Krém:
Margarint gőz fölött felolvasztjuk,hozzáadjuk porcukrot,búzadarát,mandula aromát. Nem kell se sütni, se főzni,hagyjuk a búzadarát megdagadni, hogy kenhető sűrűségű legyen.
A kihűlt tésztát ketté vágjuk. Az alsó lapra rákenjük a krémrt, beborítjuk a felső lappal, majd erre kenjük a csoki mázat.
Teteje:
Kakaót,porcukrot,forró vizet,vajat összemelegítjük. Ha kissé kihűlt tésztára kenjük.Nem szárad ki,könnyen szelhető lesz.
Legalább egy éjszakát hagyjuk pihenni, mert a dara akkor tud megpuhulni, és úgy lesz valósághű a "marcipán".
Kommentáld!