Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

ZÖLDDIÓ LIKŐR

 

1/2 l vodka

4 közepes nagyságú zölddió negyedelve

1/2 kávéskanál egész ánizsmag

4 ép szegfűszeg

1/2 narancs héja

csipetnyi egész kömény

 

Üvegbe tettem a hozzávalókat és kb. decemberig áztattam őket. A cukor karamell formájában ment hozzá. 40 dkg cukrot karamellizáltam és felöntöttem 2 dl vízzel, majd addig forraltam, amíg sziruppá sűrűsödött. Kihűtöttem és - kóstolgatás után - ennek kb. a 2/3-át öntöttem hozzá.

.

.

.

NOCINO

Diószedés Szent Iván éjszakáján /június 21/ 
Eredeti összetevők:

  • 30 szem zölddió
  • 1½ liter 96%-os alkohol
  • 750 g cukor
  • 10 g fahéj
  • 10 g szegfűszeg
  • 1 db citrom héja
  • 400 ml víz

És az én változatom:

  • 60 szem zölddió
  • 3,5 liter 40%-os vodka
  • 1,5 kg cukor
  • 20 g fahéj
  • 20 g szegfűszeg
  • 2 db citrom héja
  • 2 tk vaníliaesszencia
  • 300 ml víz
  • gumikesztyű

A vaníliaesszenciát azért raktam bele, mert annak idején elfelejtettem cukrot venni, és nem volt otthon elég. Viszont volt otthon megszáradt vaníliarúddal összerobotolt nádcukor és abból csináltam a szirupot. A vanília igen jót tett szerintem a likőrrel.A diók mosása után gumikesztyűt húztam (amit egyébként utálok, de másképp nem lehet elkerülni, hogy a dió kb. 2 hétre elintézze az ember kezét), mindegyiket hosszában felnegyedeltem egy éles késsel. Nem egyszerű művelet, de ha figyelünk, lehet látni a diókon hosszanti irányban egy vonalat, amelynek a mentén könnyebb felvágni, és ha már félben vannak, akkor már el lehet velük bánni.Mindent felesben két nagy (4250 ml-es) befőttes üvegbe raktam. Ráöntöttem a vodkát, beleraktam üvegenként 500 g cukrot, és felkevertem, hogy a cukor el tudjon olvadni. Szorosan rátekertem az üvegekre a tetejüket, és kiraktam őket a napra.A 300 ml vízből és 500 g cukorból szirupot készítettem. Ez azért kell, hogyha esetleg az üvegben nem lepné el a diókat teljesen a folyadék, fel lehessen tölteni.Így aztán majd 2 hónapig érlelődnek a napon, amikor is be kell őket venni, ráönteni a szirupot, és tovább állni hagyni. Ekkorra már egészen mély olajzöld színe lesz. Egészen az őszi nap-éj egyenlőségig, azaz szeptember 22-éig. Akkor majd leszűröm, és üvegekbe töltöm. A hagyományok szerint ilyenkor levitték a pincébe, hogy 1 évet állni tudjon. Na ezt majd meglátom... Mondjuk, pince nincs, van mire fogni. Annak idején is csak 2 hetet tudtam elrakni, mert S. fantáziáját annyira izgatta, hogy nem volt mit tenni, felbontottunk egy üveggel „csak” kóstolásra, és aztán szépen sorban a többit.A likőr jéghidegen a legfinomabb, evés után lezárásnak remek. Kesernyés, édes, erős, nagyon fűszeres, szinte zsibbasztja az ember nyelvét a fahéj és a szegfűszeg alkoholban oldott ereje. Nem tipikus „likőrke”, avagy konty alá való.A régiek a leszűrés után a visszamaradt diót és fűszereket feltöltötték finom fehérborral, hogy különleges vermuthot csináljanak belőle. Lehet, hogy azt is megpróbálom majd.

Közvetlenül az összekeverés után ilyen színe volt, de estére már elkezdett egészen besötétedni. Most konkrétan patakzik rajta és alatta a víz, úgy ömlik az eső.Az eső ma este 8 előtt megint nagyon szép volt, sütött a nap, közben ömlött. Az erkélyre szerencsére éppen nem csapott be, kiültem és csak néztem.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu