Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Nagy Endre, Schwend Endre

(Szőny, 1913. november 12. - Tapolca, 1994. július 12.)

Vadászmester, zoológus, trófeagyűjtő

Középiskolai tanulmányait Szekszárdon és Keszthelyen végezte, jogi diplomát Pécsett szerzett. Vadászmesteri címet Göttingenben nyert. A két világháború között csendőrtiszt, 1950-1952-ben a kormányvadászatok főnöke. Ausztriába emigrált és ott, majd Németországban vadászként, később a Frankfurt melletti állatkert egyik vezetőjeként dolgozott. Egyik rendezője volt a düsseldorfi vadászati világkiállításnak, német múzeumok megbízásából kutató és gyűjtőmunkát folytatott Afrikában.

Három afrikai gyűjtőút után 1958-ban, Tanzániában telepedett le. Az első években európai múzeumok megbízásából dolgozott, majd a Kilimandzsáró melletti Meru vulkán vadászati területén vadaskertet alapított. Tiszteletére 1981-ben tavat és kilátót neveztek el róla. Egyik szervezője az 1971. évi budapesti Vadászati Világkiállításnak, a tanzániai pavilon vezetője.

1984-ben hazatelepült és Balatonedericsen, a visszavásárolt régi családi villában a gyűjteményéből múzeumot, mellette afrikai vadasparkot létesített. Több vadásztársaság, Keszthelyen vadászklub, 1997 májusában a balatonedericsi iskola vette fel nevét. Magas állami kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Hubertus Kereszt arany fokozatát.

A keszthelyi Pannon Agrártudományi Egyetem 1993-ban A mezőgazdasági tudományok tiszteletbeli doktora címet adományozta neki. Hamvait Balatonedericsen és Tanzániában helyezték örök nyugalomra.

Forrás: www.vendegvaro.hu

Címkék: Balatonederics Meru vulkán Tanzánia Vadászati Világkiállítás vadászmester

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu