Kis türelmet...
India
Lencseleves
Hozzávalók:
1 csésze lencse
4-6 csésze víz
1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
1 teáskanálnyi só
2 teáskanálnyi vaj
1 csésze apróra vágott hagyma
1 teáskanálnyi köménymag
1 db szegfűszeg
1 db babérlevél
1 csésze apróra vágott paradicsom
frissen zúzott korianderlevél
A lencsét a kurkumás sós vízben (kuktában) puhára főzzük. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a szegfűszeget ,a babérlevelet, a köménymagot, a hagymát, s pár percig pirítjuk. Mikor megpirultak a fűszerek, és érezni az illatukat, hozzáadjuk a paradicsomot, s kb. 5 percig főzzük, hogy megpuhuljon. Mély tányérba szedjük, rámerjük a levest, majd korianderlevelekkel megszórva tálaljuk.
Ropogós édes-savanyú banánsaláta
Hozzávalók:
3 db nagyobb banán
2 evőkanálnyi citromlé
1 csésze szeletelt uborka
1 evőkanálnyi kapor
1 teáskanálnyi zöld chili
1 teáskanálnyi tört mogyoró
1 csésze joghurt
2 evőkanálnyi mentalevél finomra vágva
bors
só
A banánt nagyobb darabokra, vagy karikákra vágjuk. Összekeverjük a többi hozzávalót, végül hozzáadjuk a banánt is, és hűtőszekrénybe tesszük. Hidegen tálaljuk.
Búzadarás lepény kókuszos chutney-val
Hozzávalók:
a lepényhez:
2 csésze búzadara
2 csésze joghurt
1 csésze csemege kukorica
1 csésze aprított fejeskáposzta
2 db nagy, apróra vágott zöld chili
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
4 teáskanálnyi olaj
só
a díszítéshez:
reszelt répa
vagy korianderlevelek
vagy kókuszreszelék
vagy petrezselyem
a chutney-hoz:
1 csésze szárított kókuszreszelék
1 csésze joghurt
1 csésze földimogyoró
2 db aprított zöld chili
2 teáskanálnyi citromlé
1 teáskanálnyi cukor
só
víz
Összekeverjük a búzadarát, a sót, a kukoricát, a káposztát, a zöld chilit és a szódabikarbónát. Annyi joghurtot keverünk hozzá, hogy masszaszerű keveréket kapjunk. (Addig keverjük, amíg a keverőkanálról könnyen le nem válik.) Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a közepére egy evőkanálnyi masszát teszünk (ha nem elég folyós, a kanállal szétterítjük). A lepény mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész, kókuszreszelékkel, reszelt répával, petrezselyemmel vagy korianderlevéllel díszítjük.
A chutney hozzávalóit összeturmixoljuk (annyi vizet hozzáadva, hogy sűrű mártást kapjunk), s ezt adjuk a lepények mellé.
Aloo Pasanda
Hozzávalók:
6-8 közepes méretű főtt, hámozott burgonya
1 csésze túró
1 csésze kockára vágott hagyma
1 teáskanálnyi zúzott zöld chili
1 teáskanálnyi zúzott gyömbér
1 teáskanálnyi fokhagymakrém
1 evőkanálnyi kesudió
1 evőkanálnyi mazsola
4 teáskanálnyi olaj
bors
só
a mártáshoz:
25 dkg paradicsompüré
só
cukor
koriander
víz
Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd egy percig pirítjuk benne a fokhagymakrémet, a gyömbért és a zöld chilit. Hozzáadjuk a hagymát, amit további egy percig pirítunk, majd a kesudiót, a mazsolát, és rövid ideig tovább pirítjuk. A só és a bors hozzáadása után jól összekeverjük, s a túrót is hozzáadjuk. Így kapjuk azt a tölteléket, amit majd a burgonyába teszünk.
A burgonyákat félbevágjuk, húsát kissé kikaparjuk, és ezt is a töltelékhez adjuk. Majd a masszát beletöltjük a burgonyába.
A mártáshoz a paradicsompürét felforrósítjuk, sózzuk, borsozzuk, korianderrel ízesítjük, és egy kevés vízzel felöntve kiforraljuk.
Sütőtálba tesszük a már megtöltött burgonyákat, és leöntjük a paradicsomos mártással. Előmelegített sütőben 150 °C-on 10 percig sütjük. Rizzsel vagy kenyérfélével (például valamilyen rotival) tálaljuk.
Túrós meglepetés zöld chutney-val
Hozzávalók:
a túrós meglepetéshez:
50 dkg tört, főtt burgonya
2 csésze zsemlemorzsa
3 csésze főtt, összetört vegyes zöldség
3 evőkanálnyi búzadara
50 dkg túró
2 evőkanálnyi zúzott korianderlevél
1 teáskanálnyi garam masala
2 teáskanálnyi őrölt koriander
1 teáskanálnyi őrölt gyömbér
1 teáskanálnyi apróra vágott kurkuma
2 evőkanálnyi apróra vágott újhagyma
só
a zöld chutney-hoz:
1 csésze apróra vágott koriander- és mentalevél
1 csésze földimogyoró
3 teáskanálnyi citromlé
2 db zöld chili
1 teáskanálnyi cukor
só
A túró és a zsemlemorzsa kivételével az összes hozzávalót összekeverjük. Az így kapott zöldséges-fűszeres keverékből lecsippentünk egy darabot, és golyót gyúrunk belőle. Kilapítjuk, a közepére túrót teszünk, majd az oldalait felhajtva, jól összezárjuk.
Megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban aranybarnára, ropogósra sütjük. Zöld chutney-val tálaljuk. (A chutney hozzávalóit felaprítjuk, összekeverjük és hidegen kínáljuk.)
Kasmíri Aloo
Hozzávalók:
10-15 kis méretű főtt, hámozott burgonya
2 evőkanálnyi olaj
a szószhoz:
1 csésze apróra vágott hagyma
1 teáskanálnyi fokhagymakrém
1 csipetnyi gyömbér
1 teáskanálnyi köménymag
2 teáskanálnyi mák
1 teáskanálnyi őrölt koriander
1 teáskanálnyi vörös chili
1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
1 csésze paradicsompüré
1 csésze tejszín
1 teáskanálnyi cukor
só
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a szósz összes hozzávalóját, és felhígítjuk egy csésze vízzel. A burgonyát egészben, vagy félbevágva beletesszük, és addig főzzük, amíg átveszi a szósz ízét. Valamilyen kenyérfélével vagy rizzsel tálaljuk.
Zöld Dal
Hozzávalók:
2 csésze moong bab héjastól
2 csésze víz
2 csésze metélt paraj
1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
1 teáskanálnyi apróra vágott zöld chili
1 teáskanálnyi apróra vágott gyömbér
2 db szegfűszeg
2 db babérlevél
4 teáskanálnyi vaj
1 teáskanálnyi köménymag
1 teáskanálnyi citromlé
1 evőkanálnyi apróra vágott friss korianderlevél
1 teáskanálnyi só
Sós vízben megfőzzük a babot, majd hozzáadjuk a parajt, és még negyed óráig főzzük. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd belekeverjük a főtt, parajos babot, s jól összekeverjük.
Tálaláskor citromlevet csepegtetünk rá, és meghintjük korianderlevéllel. Rizzsel vagy rotival fogyasztjuk.
Misi roti
Hozzávalók:
2 csésze búzaliszt
1 csésze grahamliszt
1 db apróra vágott zöld chili
2 teáskanálnyi zúzott korianderlevél
1 teáskanálnyi édeskömény (mag)
4 teáskanálnyi olaj
1 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi őrölt vörös chili
1 teáskanálnyi köménymag
2 csésze joghurt
olaj a sütéshez
Az összes hozzávalót összekeverjük, és tésztát készítünk belőle, 15-20 percig pihentetjük, majd 15 részre osztjuk, és a részekből kis, 5 cm átmérőjű lapokat nyújtunk. A tésztadarabokat forró olajban addig sütjük, míg kívül aranybarnák lesznek, belül pedig puhák. (Tálaláskor vajjal megkenjük a rotikat.)
Mogyorós pulao
Hozzávalók:
3 csésze főtt rizs
1 csésze beáztatott és főtt szemesbab
1 csésze beáztatott és főtt csicseriborsó
1 csésze földimogyoró
1 evőkanálnyi mustármag
1 csésze apróra vágott hagyma
1 csésze apróra vágott paradicsom
1 teáskanálnyi őrölt chili
1 teáskanálnyi garam masala
3 teáskanálnyi citromlé
1 teáskanálnyi cukor
3 evőkanálnyi olaj
zúzott korianderlevelek
só
Az olajat felforrósítjuk és beletesszük a mustármagokat, s addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezdenek. Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a mogyorót, és 2 percig pirítjuk. Ezt követően az őrölt chilit a paradicsommal, a sóval, a garam masalával, a korianderlevéllel, a cukorral és a citromlével együtt tesszük bele. Rövid pirítás után hozzáadjuk a rizst, a babot és a csicseriborsót is. Melegen tálaljuk.
Suhai Halwa ananásszal
Hozzávalók:
1 csésze búzadara
1 csésze vaj
2 csésze ananászdarab
1 csésze ananászszirup
1 teáskanálnyi őrölt kardamom
1 csésze vegyes mag (mogyoró, dió, pisztácia, mandula)
2 teáskanálnyi cukor
0,5 csésze víz
A vajat felforrósítjuk, beletesszük a búzadarát, majd lassú tűzön 5-7 percig pirítjuk. Amikor már érezzük az illatát, hozzáadjuk az ananászszirupot, a vizet és tovább főzzük. Beletesszük az ananászdarabokat, meg a cukrot és alaposan megkeverjük, majd tovább sütjük. A tetejére kardamomot és magokat szórunk. Melegen tálaljuk.
Garam masala
Hozzávalók:
4 evőkanálnyi őrölt köménymag
10 db őrölt szegfűszeg
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
1 evőkanálnyi őrölt bors
10 db őrölt zöld kardamom
6 evőkanálnyi őrölt koriander
3 összezúzott babérlevél
1 evőkanálnyi reszelt szerecsendió
Egy serpenyőt felhevítünk, és ebbe tesszük az összetört fűszereket, s - kis lángon - addig kevergetjük, amíg illatozni nem kezdenek.
(Az indiai konyha a masalák, e speciális fűszerkeverékek számos további változatát is ismeri. Száraz pirítással, majd azt követő porráőrléssel készül például a masalam, melynek hozzávalói: 1-1 teáskanálnyi római kömény, ánizs, koriander és mustármag. Viszont például az édes masalát nem pirítják, csak porrá őrlik a hozzávalókat, azaz 1-1 teáskanálnyi szerecsendiót, fahéjat, kardamommagot, koriandert, lepkeszegmagot, római köményt, ánizst, csípős paprikát.
Az itt közölt anyagért köszönetünket fejezzük ki Shakuntala Saraf asszonynak. India gasztronómiai nagykövetének receptkönyveit Magyarországon a D&B Group adja ki.
Forrás: www.konyhamester.hu/vilagkonyha/kepek/india_
Ez a lap a Konyhamester oldala.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!