Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Hogyan lehet bekerülni a keresett, jól megfizetett modellek közé? Ki lehet-e kerülni a tisztességtelen ajánlatokat, mire számíthat egy kezdő, és hogy élnek a profik?

 

Sok tizenéves lány szeretne befutott, menő modell lenni. A modellkedés bizonyára mindig divatos foglalkozás lesz. Ahogy Díner Tamás fotóművész fogalmaz egy interjúban: "Minden modell sztárságra vágyik. Szeretnének Cindy Crawfordok vagy Claudia Schifferek lenni, és ez így van jól."

Kicsit szétnézve az interneten egykettőre minimum hetven-nyolcvan itthoni modellügynökséget és legalább ugyanennyi fotóstúdiót lelhetünk.

 

Vigyázat, csalók!

Az irodák egy része regisztrációs díj ellenében végzi szolgáltatásait. Olyan is akad - amint azt Bánki Erikától, az Erika Reklám Stúdió vezetőjétől megtudtam -, amelyik akár 20 ezer forintot kér fél évre a kifutóra vágyótól. És olyan társaságok is vannak, amelyek csak ezekből a díjakból, tehát tulajdonképpen a modellekből élnek. Nem közvetítenek ki munkára egyetlen náluk próbálkozó jelöltet sem, vagy elfogadhatatlan feltételekkel teszik azt. Csak név nélkül mer nyilatkozni az a lány, akit - miután befizette a tagdíjat és hónapokig várt, hogy végre munkát adjanak neki - végül aktfotózásra és erotikus felvételekhez való pózolásra kértek annak ellenére, hogy a vele aláíratott szerződés ezt kizárta. Mikor közölte, hogy nem vállalja, az ügynökség úgy válaszolt, hogy akkor ne is számítson több megkeresésre. A pénzéért cserébe csak kellemetlenséget és megaláztatást kapott.

 

Szereposztó díványok

Talán az ilyen történetek miatt nagyon óvatosak a modellek. Kevesen mernek nyilatkozni, nevük megjelenését pedig szinte egyikük sem vállalja. Majdnem mindegyikükkel történnek kellemetlenségek, főleg eleinte. Andrea elmondta, hogy olyan munkát ajánlottak neki, amely nemzetközileg ismertté tette volna, de ő visszautasította, mert nem akart a "szereposztó díványra" feküdni. Szerinte a legismertebb magyar modellek között is akadnak páran, akik előtt szexuális szolgáltatásokért cserébe nyílt meg az út a sikerhez. És ami még rosszabb, az ilyen lányok sokszor háttérbe szorítják a tehetségeket - magyarázta Andrea.

Az internetes modellirodák szolgáltatása többnyire ingyenes. Ha mégis van díj, azt sok képviseletnél csak akkor kérik, ha valakit kiválasztanak, és a közvetítő cég számára kell valamilyen feladatot ellátnia; ezt illik vállalni, de ilyen esetben nem számíthat az illető fizetségre. Külföldön ez úgy működik, hogy ha van is regisztrációs díj, azt a cég a modell bevételeiből, részletekben vonja le. Ha pedig nem sikerül munkát adnia egy adott időn belül, az ügynökség visszatéríti a befizetett pénz nagyjából kilencven százalékát. Az adatbankokba bárki jelentkezhet, nemtől és országtól függetlenül, csak arra kell odafigyelni, hogy melyikbe. Mezei Zsófia és testvére, Annamária több ügynökségnél is regisztráltak. Az ő tapasztalatuk szerint ahol előre kell fizetni, az már gyanús. Kipróbáltak ők is néhány olyan céget, akik regisztrációs díjat kértek, de hiába fizették be a pénzt, egy megkeresés sem érkezett. Bánki Erika is megerősítette: ahol nincs díj, általában ott van casting, azaz válogatás.

 

A nélkülözhetetlen portfólió

A modellirodák gyakran együttműködnek a fotóstúdiókkal. Portfólió nélkül nem lehet nekivágni a szakmának, így az első lépés egy leendő fotómodell számára a referenciaképek elkészítése. Ez a fotóstól, annak ismertségétől, költségeitől függően 15-100 ezer forint lehet. Egy fotózáson 100-150 képet készítenek. Ebből csupán 10-15 darabot kap meg a fotóalany. Ám olyan hely is létezik, ahol már ötezer forintért húsz képhez is hozzájuthat a modelljelölt. Kaszás Bence fotóstúdiójában fél óra fotózásért, ami körülbelül 30-40 felvétel elkészítését jelenti, amelyekből csak 10 darabot kap meg CD-re írva a modell, 8500 forintot kell fizetni. Egy óra (20 retusált képpel) már 15, két óra (30 fotóval) pedig 20 ezer forint körül van. Ehhez jön még, ha valaki nyomtatott képeket is szeretne: egy darab A/4-es 700, a feleakkora 75 forint.

A legtöbb esetben tehát komoly befektetéssel jár a karrier elindítása. Ráadásul egy remek portfólió, egy méregdrága fotósorozat nem garancia arra, hogy az illetőt foglalkoztatják majd. Andrea elmondta, ismeretség nélkül óriási szerencsére vagy rengeteg pénzre és profi fotósra van szükség. A legjobb megoldás szerinte, ha a modelljelölt talál egy hobbifotóst, és kölcsönösen segítenek egymáson, így mindketten jól járnak.

Téren Bea nyolc éve modellkedik, neki is szerencsére volt szüksége. Szép lassan belesodródott a szakmába. Szerinte a felsoroltakon kívül remek színészi képességek is kellenek. Minél több a referencia, annál többre becsülik az embert - mondta.

Mielőtt valaki belevág a modellalbum készíttetésébe, meg kell tudnia, érdemes-e. Ezt természetesen nem az illető édesanyjától kell megkérdezni, hanem valakitől, aki tárgyilagosabban tudja megítélni a dolgot. Mivel nincs objektív igazság, érdemes több modelliskolát vagy fotóst is megkérdezni. A divat világában nagyon fontosak a trendek. Aki öt évvel ezelőtt sikeres modell lehetett volna, az korántsem biztos, hogy ma is megállná a helyét. Még mindig a szőke, kék szeműek az esélyesebbek, de a barnák egyre inkább divatosak lesznek - vázolta Bánki Erika a jelenlegi divatot. Bizonyára pont emiatt, egy modellnek olyannak kell lennie, mint egy kaméleonnak - tudtam meg Téren Beától. A casting előtt meg kell kérdezni, hogy milyen karaktert keresnek, és ha szükséges, át kell alakulni. Profi modellként a kezdőknek azt ajánlja, hogy a válogatásokon kívül minél több modellversenyre is menjenek el, így szerezzenek rutint.

A kifutóra csak olyan lányok léphetnek, akik 170 centiméter fölött vannak, a fiúknál az elvárás legalább 180 centiméter. Ám a fotómodellek világában az is mesés karriert futhat be, aki alacsony, viszont szép arca és jó alakja van.

 

A tanfolyam után

A kezdő modellek közvetítése úgy történik, hogy a stúdiót megkeresik, szükség lenne statisztákra, szereplőkre például egy reklámfilmhez. A megrendelő fotó alapján választja ki a számára megfelelő lányokat-fiúkat. Az előzetes válogatás után jön csak a személyes találkozás és a további válogatás, egyeztetés. A profik világában már sokkal fontosabbak a kapcsolatok. Ha egy rendező vagy fotós meg volt elégedve egy modellel, könnyen előfordulhat, hogy legközelebb is vele szeretne dolgozni, vagy beajánlja bizonyos munkákra.

A világhálón sokan hirdetnek modelltanfolyamot. Az iskolákban azt tanítják, hogyan kell mozogni a kamera előtt, miként kell megjelenni egy válogatáson, hogyan kell sminkelni, pózolni, koreográfiákat tanítanak, és el lehet sajátítani a jellegzetes "modelljárást". Az Erika Reklám Stúdió vezetője és a nyilatkozó lányok szerint mindenképp érdemes ellátogatnia ezekre a modelltanfolyamokra az érdeklődőnek, ám az ott megtanultak nem helyettesíthetik a tehetséget. Az is előfordult már, hogy valaki nem végezte el a tanfolyamot, mégis sikeres lett. A modelliskolára inkább azoknak van szükségük, akik a kifutóra készülnek, a fotómodellek anélkül is érvényesülhetnek. Egy átlagos tanfolyam (ára 30-40 ezer forint) nagyjából három hónapig tart, és egy héten egyszer vannak foglalkozások.

Hogy mire számíthat egy kezdő? Nos, véletlenül sem hullanak a kezébe rögtön milliók. Cindy Crawford fénykorában évi 4,5 millió dollárt keresett, Claudia Schiffer pedig négyéves szerződést írt alá egy kozmetikai céggel, amelytől ezért 6 millió dollárt kap. Nekik már nincsenek gondjaik - az itthoni bérek változók. Téren Bea elmondta, vannak olyan hónapok, amikor egy átlagkereset sokszorosát is össze lehet szedni, de előfordul, hogy szinte semmit sem. A profik egy katalógusban való szereplésért, amely egy-másfél nap munkát jelent, átlag 120 ezer, reklámfilm főszerepért pedig több százezer vagy akár egymilló forintot is kapnak. A kezdőknek egy alkalomért 10-50 ezer forintot fizetnek. Magyarországon csupán modellkedésből megélni nagyon nehéz, ezért nagy részük mással is foglalkozik.

Ritka, hogy a kezdeti ráfordítás az első alkalommal megtérüljön. A modellkedéssel szép karriert lehet befutni, de ez keveseknek sikerül. Aki komolyan gondolja, annak érdemes külföldön próbálkozni, és ne feledjük, ebben a szakmában is érvényes: a tehetség és az adottság nem mindig elég, némi szerencsére is szükség van.

Knap Gábor

(A fotók illusztrációk)

Forrás: http://www.munka.org/modell

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu