Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az egykori brit gyarmatot a japánok foglalták el a II. világháború éveiben, aztán független lett, de igazából hosszú ideig a diktátorok, lázadók, gerillák földjének számított.

1988 szeptemberében újabb államcsíny következett, és a katonák vették át a hatalmat. Egy évvel később azzal az indokkal, hogy a burmai csak az országot benépesítő etnikumok egyike, új nevet adtak a köztársaságnak: megszületett Mianmar.

A határvidékeken sosem csitultak a fegyveres harcok: a híres ,,arany háromszög” területén, vagyis a burmai-laoszi-thaiföldi hármas határhoz közeli részen az ópiumbárók magánhadserege és a kormány csapatai között rendszeresek voltak az összetűzések, és teljesen még most sem sikerült megtörni a kábítószer-kereskedők uralmát. Ezért erre a területre csak az igazán bátrak utazzanak, a Magyarországnál hétszer nagyobb Burmában akad máshol is látnivaló bőven. A dzsungeltúrákon káprázatos hegyi patakokat, eldugott tavakat, ritka növényeket csodálhatnak a turisták, a városokban pedig arannyal borított pagodák ejtik ámulatba a látogatókat.

A fővárosban, Yangunban (Rangunban) négymillióan élnek. A várost öntözőcsatornákkal átszőtt rizsföldek, tavak és folyóágak veszik körül. Annyi itt a park, a fa és a csatorna, hogy néhol a nagyváros is a dzsungel részének tűnik. Esténként az utcák megtelnek árusokkal, akik látszatra finom ételeket és szivarokat kínálnak a sétálóknak. A burmai ételek alapja a rizs, amelyet nyers zöldséggel és erjesztett rákpasztával ízesítenek, majd az egészet curryvel fűszerezik. Ezt aztán le lehet öblíteni cukornádsziruppal, de népszerű a narancspálinka és a licsiből készült bor is. A helyiek kedvelt itala az úgynevezett dzsungellikőr, ami olyan erős, hogy a leheletünk lángra lobban tőle.

Rangun üzleti negyede a gyarmati világot idézi. A volt brit hivatalnokok és az indiai üzletemberek kertes villái sorakoznak az utcákon, és itt vannak a külképviseletek is. Nem messze innen, már az új városrészben található a világ egyik legnagyobb pagodája, a Sve Dagon. Az aranyozott épület csaknem száz méter magas, a szentélyhez hetvenkét kisebb templom és több gyönyörű kolostor kapcsolódik. Ezekben az épületekben számtalan Buddha-ábrázolást láthatunk. A Sve Dagon tetején több ezer arany- és ezüstcsengettyűt helyeztek el, amelyek mindig szólnak a szélben.


Az ezer pagoda országának, Burmának hivatalos elnevezése 1989-től Mianmar. Az izolált ország sikeresen megőrizte kultúráját és hagyományait. Aranyozott templomai, több, mint 5000 pagodája, a fehér homokos partszakaszok, az Irrawaddy-folyó, a helyiek kedvessége és a természet szépsége mindenkit lenyűgöz. Rangun, az ország fővárosa kertekkel és parkokkal tarkított városképet mutat. Legfőbb nevezetessége a

Schwedagon pagoda, ami a legenda szerint 2500 éves.
Mandalay az ország második legnagyobb városa, kulturális központ. Korábban a burmai királyok lakhelye és spirituális központ volt: a mai napig megtalálhatók itt a korabeli paloták, templomok és pagodák maradványai. Emellett kézműves termékei is méltán híresek. Bagan a burmai civilizáció szülőhelye, több mint száz pagodának ad otthont, Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb régészeti parkja található itt. A közeli Popa-hegy jelentős zarándokhely. Az Inle-tó lakói egyedi evezési és halászási technikájukról, valamint vízre épült falvaikról híresek.

Tegyük fel magunknak a kérdést: miért utazik az ember? Biztosan nem azért, mert élvezi, hogy órákat van bezárva egy alumíniumcsőbe tízezer méter magasan. Valami másra vágyik. Mondjuk egyszerűen kíváncsi. Milyen is ott az élet? És kicsit kiábrándult, ha az derült ki, hogy ugyanolyan, mint itt. Nos ez az, ami Burmában még véletlenül sem érheti az embert. Burma, maga a tömény egzotikum. Itt minden más, érdekes, látványos, elképesztő, meghökkentő. Az emberek máshogy öltöznek, esznek, utaznak, viselkednek és gondolkodnak, mint mifelénk. A levest az étkezés végén eszik, a férfiak hordanak szoknyát strandpapuccsal, a buszoknak hátrafelé nyílik az ajtajuk, mindegy, hogy mi van egy templomban a fejünkön, a lábunkon viszont zokni sem lehet.

Burmában a százas mellett van kilencvenkyatos bankó, az autók pedig jobbkormányosak, mégis azon oldalon vezetnek, mint mi. A legtöbben szegények, mint a templom egere, mégis talán itt van a világon a legtöbb arany, hegynyi arany Buddha-szobrok, arany pagodák, arany tornyok.

Eltelik néhány nap, míg megtelünk az egzotikummal. Kicsodálkozzuk magunkat. Meghökkenünk minden utcasarkon. Aztán lassan rájövünk, hogy minden egzotikum mellett az ember mindenütt majdnem ugyanolyan. De akkor már nem is bánjuk.

Hasznos információk:

Fõváros: Rangoon (Yangon)

Államforma: köztársaság

Terület: 671 000 km²

Lakosság: 45 millió fõ

Beszélt nyelvek: burmai, angol

Vallások: 87% buddhista, 5% keresztény, 4% muszlim

Beutazási szabályok: vízum (maximum 28 napos) szükséges, az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie

Helyi idõ: GMT + 6,5 óra (Magyarországhoz képest + 5,5óra)

Idõjárás: párás, meleg idõ, nappal 28-33 °C, éjszaka 18-25 °C

Öltözködés: buddhista országról lévén szó, a szentélyek területére tilos fedetlen vállal, rövidnadrágban, cipõben, zokniban, harisnyában stb. belépni, kizárólag mezítláb!!!

Pénznem: Kyat, 1 USD= kb. 850 Kyat. Bankkártyák használata nagy szállodák kivételével nem lehetséges. A pénzváltás is itt javasolt (amerikai dollárt váltják, eurót általában nem).

Közlekedés: az úthálózat minõsége meglehetõsen rossz. Infrastruktúrája fejletlen. A gépjármûvek jobbkormányosak és jobboldali közlekedés van érvényben!

Elektromosság: 220V AC, 50Hz

Telefonálás: Burma nemzetközi elõhívószáma: 95. A mobiltelefonok nem mûködnek Burma egész területén.
Telefonálni általában csak szállodákból lehet, a tarifa meglehetõsen magas: 1perc kb. 5-6 USD

Internet: nagyobb szállodákban általában van Internet hozzáférés, (30perc kb. 1-2USD).

Egészség: nincs kötelezõ védõoltás. Ajánlott oltásokkal kapcsolatos információk: ÁNTSZ tel.: 476-1364. A csapvíz nem iható. Palackozott ásványvíz mindenütt kapható (1liter kb. 100-150 Kyatba kerül)

Magyar külképviselet: nincs. A legközelebbi magyar külképviselet Thaiföldön, Bangkokban található.


Forrás: http://www.personaltours.hu/images/index.php?page=country...

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu