Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Áttekintés leendõ fotómodellek számára Modell kontra Fotómodell:A modell és a fotómodell szakmai lehetõségei átfedésben vannak, de alapvetõen más kritériumok érvényesülnek. A modellel szemben, aki például ruhákat mutat be közönség elõtt - ezért a közvélemény szerint magas és vékony kell, legyen, lehetõleg közel átlagos arccal - a fotómodellnél kisebb szerepe van a megszokott paramétereknek. Fotómodell lehet alacsony, lehet telt, lehet kifejezetten csúnya, hiszen a reklámiparban ma a csúnya ember is "divatos". A fotómodellek szolgáltatásait többnyire reklámokhoz, fotómûvészeti alkotásokhoz, tanulmányokhoz veszik igénybe, azaz a két alap felhasználási terület, termék/szolgáltatás/vállalkozás népszerûsítése vagy a fénykép - mint mûalkotás - önmaga. Sok felkérés esetén csak bizonyos testrész megfelelésére van szükség, így van aki megkülönböztet arcmodellt, kézmodellt, stb . de alapvetõen a fotómodell az fotómodell és egy konkrét munka vagy projekt esetében dõl el, hogy kit, miért választanak.

Fotómodell kontra Fotómodell: Fotómodell és fotómodell között alapvetõen van egy különbség, az egyik típus modellalbummal és bemutatkozó kártyákkal van felszerelve, folyamatosan válogatásokra jár és mielõtt egy forintot is keresne, a legtöbb esetben komoly kiadásai vannak. Akinek ilyen tervei vannak, nem is vállalhatnak például aktfotózást, mert az sok lehetõségtõl elzárja. A másik fotómodell típusnak nincs feltétlenül modellalbuma, válogatásokra sem igen jár, ha felkérik modellnek, és szimpatikus neki a felkérés/az anyagi kompenzáció, elvállalja a munkát és kész. Fotóstól és megrendelõjétõl függ, hogy például egy termék-reklámra felkér egy olyan modellt, akinek ugyan nincs albuma, de ismeri, dolgozott vele és megfelelõnek tartja vagy válogatást (casting) szerveznek, és/vagy ügynökségeket kérnek fel, hogy fotómodelleket biztosítsanak.


Modellalbum: Amikor a fotómodell-jelölt nekivág a modellszakmának, a legtöbb esetben az elsõ lépés egy portfolió készíttetése, ami a fotós (el)ismertségétõl és költségeitõl függõen 15.000-100.000 forint közötti összegbe kerülhet, ezért a pénzért a fotózáson készült 100-150 képbõl a legjobb 8-15 fotót nagy méretben megkapja a fotóalany. Itt sem érvényes a drágább=jobb párhuzam, de azért azt le kell szögezni, hogy olcsón nem mindig lehet ugyanazt a minõséget produkálni, hiszen a sminkes, a fodrász és a drágább irányban esetleg a stylist alkalmazása is pénzbe kerül, méghozzá annál többe, minél több gyakorlattal bírnak, azaz minél több fotóalanyt alakítottak a képein fotómodellé. Fontos, hogy a drága portfolió sem garancia arra, hogy valaha is pénzt tud valaki keresni, mint fotómodell, ráadásul, ha érvényesülni akar, akkor a portfoliója mellé készíttet még 50-200 bemutatkozó kártyát, amit széthord az ügynökségeken és bízik benne, hogy hívják, és ha megteszik, akkor válogatás nélkül jár válogatásokra, nem utasít el egyet sem, különben az ügynökségek hamar ejtik.


Kezdeti próbálkozások: Mielõtt valaki belevág a modellalbum készíttetésébe, praktikus valahogy megtudni, hogy az adott karakterrel, megjelenéssel érdemes-e nekivágni és szeretteink véleménye ilyenkor - érthetõen - kevéssé mértékadó. Mindenféle modellnek lehet esélye, de azért trendek vannak. Ügynöksége válogatja, hogy mindenkinek ajánlanak-e drága fotómodell tanfolyamot és/vagy modellalbumot vagy csak azokkal költetnek el egy jelentõsebb összeget, akikben valódi lehetõséget látnak. Ez lelkiismereti és pénzkérdés. Mivel ebben a kérdésben nincs objektív igazság, ezért van kockázat. Ezt a kockázatot lehet csökkenteni több ügynökség és/vagy olyan fotósok felkeresésével, akik vállalnak például TFP fotózást (TFP = Time for Print = Idõt a Képekért). Egy fotós biztosan nem vállal ilyen formában munkát, ha semmi fantáziát nem lát a jelentkezõben, mert a TFP fotózás eredményeként elkészült képek többnyire (de ez modellszerzõdéstõl függ) a fotós és a modell számára is csak referenciaanyagként használhatóak fel, tehát a fotós valószínûleg nem fog feleslegesen idõt és nyersanyagot fordítani olyan személy fényképezésére ingyen, akire/akinek a képeire nem lehet azután büszke. A nagy és híres fotósok persze ilyen TFP fotózást nem vagy nagyon ritkán vállalnak, ami részben mindenképpen érthetõ, hiszen annyit fotóztak már, hogy talán kicsit unják is... Az így nyert képek legalább kapaszkodót adnak a modell kezébe, de szerencsés esetben a modellalbum egy részét vagy egészét is fel lehet építeni ilyenformán ingyen, illetve jobban láthatóvá válik, hogy érdemes-e drága portfoliót vásárolni.


Modellszerzõdés: A modellszerzõdés a fotózás egyik legfontosabb része, csak szóban megállapodni nem elég, komoly szándékkal mindenképp ragaszkodni kell hozzá. A modellszerzõdés rögzíti, hogy mikor, meddig és mennyiért és milyen keretek között történik a fotózás, ki a fotós, ki a modell, a képek milyen joga kit, hol és meddig, esetleg milyen arányban illet. A modellszerzõdés azért is fontos, mert a képek hosszú évekig megmaradnak, különösen az aktfotózás esetén fontos kikötni, hogy mi lehet a képek sorsa, így többnyire elkerülhetõek a kellemetlen meglepetések.


Veszélyek: Óvatosan! Az olcsó digitális fényképezõgépek terjedésével egyre több a dilettáns fotó-amatõr, akik a nagymama a haverok és a kutya után meztelen nõket akarnak lencsevégre kapni. Nem mindenki elvetemült, aki aktfotózáshoz keres modelleket, de érdemes kicsit óvatosnak lenni, rákérdezni például a képek sorsára, a modellszerzõdésre és a válaszokból mindenki eldöntheti, hogy fotóssal, ha kezdõvel is vagy csak egy unatkozó fényképezõgép-tulajdonossal van dolga.


Rózsaszín álmok: Azok a hirdetések, ahol mesés gazdagságot/csillogó palotákat kínálnak a fotómodelleknek a bájaikért cserébe, végül többnyire néhány ezer, jobb esetben néhány tízezer forintot jelentenek a jelentkezõ számára, nem is igen történhet másképp. A "Magyarországról nem látható", "zártláncú tagság" kifejezések általában olyan szexoldalakat takarnak, ahol havi 15-25 dollárért/euróért bárki tag lehet, és noha nem magyar nyelvû az oldal, hanem angol/német, de.ezek az oldalak az interneten vannak, így hazánkból is megtekinthetõek (aki tagonként 25 dollárt akar havonta keresni, általában nem zár ki néhány millió potenciális ügyfelet!). Az ilyen "zártláncú" oldalak ráadásul adnak tagsági nélkül némi bemutatót, hogy kedvet csináljanak az összeg hitelkártyáról történõ befizetéséhez, így ha a fotóalanynak nincs szerencséje, pont az õ sorozatából jut ingyenes kép bárkinek. Persze az esély kicsi, hogy pont az õ képe, pont felismerhetõ és pont egy ismerõse találja meg, de jó tudni annak, aki belevág, hogy megtörténhet. Arról nem beszélve, hogy a tagok az egész sorozatot letölthetik, és bár terjeszteni tilos, mégis sokan megteszik, így késõbb szinte bárhol felbukkanhat egy adott kép. Ezzel az egésszel nincs is semmi baj, a fotókra igény van, a pénz is jól jön, ugyanolyan munka, mint a többi és ugyanúgy nem fizetnek milliókat, mint általában a többi munka esetében sem, a fontos, hogy mindenki tudja, hogy miért mit fog kapni cserébe, így ismét a modellszerzõdés fontosságát emelem ki, amiben szerepel, hogy hol és milyen feltételekkel fognak szerepelni a képek, valamint mennyit kap ezért a jelentkezõ.


Földön járva: Nagyon kevés ember tud csak abból jól megélni, hogy fotómodell, nekik nincs is igazán idejük más munkát végezni, de amíg a fizetõs fotózások nem kötik le a munkaidõd jelentõs részét, addig nem szabad feladni a polgári foglalkozást, tanulást. A fotómodell ráadásul hamar "kiöregszik" vagy kiég, kivételek ugyan mindig vannak, de azért érdemes arra gondolni, hogy mi lesz utána, mert nem minden fiatal fotómodell kezét kéri meg egy szép és gazdag herceg fehér lovon, így a többieknek késõbb is dolgozniuk kell...


Kereset: A fotómodell pénzt a fotózás idejére kapott óradíj vagy elõre kialkudott összeg és/vagy a fotózás eredményeként született képek értékesítésébõl származó jogdíj formájában kaphat. Kevesebb a jelentõs összeget fizetõ megbízás, ráadásul az sem jelent feltétlenül minden nap újabb megbízást, így pénzt. Tehát ha valaki egy napot tud csak fotómodellként dolgozni, mert ennyi a megbízás, nem számolhat havi fizetést annak a húsz- vagy harmincszorosával. Ez is egy munka, amiért fizetnek, mint az összes többi.


Összefoglalás: Fotómodellnek lenni jó, de nem váltja meg a belépõt a gondtalan életbe. Aki valamilyen más elfoglaltság (iskola, munka) mellett ûzi (nem mintha ez mindig könnyû lenne, ha sok válogatásra kell járni), nem csalódhat nagyot, mert nem egyedül erre teszi fel az életét, és ha ideig-óráig rivaldafénybe kerül, valószínüleg tudni fogja, hogy mit kezdjen magával azután. A fotómodell idõsebb korára sok olyan potenciálisan jó fénykép birtokában lesz, amire büszkén tekinthet vissza, unokáinak gyûrûjében mutogatva, milyen szép is volt a nagymama, nagypapa...



Forrás: Morvai Tamás - www.morvai.hu

Címkék: casting kell a jó fotós keresetek keressetek modell és fotómodell modellalbum

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu