Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A névjegykártyáján ez áll:

UNIVERSITY OF CAPE TOWN

Drs. Bruno E. J. S. Werz
      Senior Lecturer
in Maritime Arvchaeology



   A Senior cím ne tévesszen meg senkit, egy harminchat éves haditengerészeti búvár vezeti a tanszéket. Nyolc és fél éve dolgozik Dél-Afrikában. A hollandiai Weert-ben született, szülei ma is ott élnek. Nymegen városban járt egyetemre. Hogy milyen eredménnyel? Szakmai berkekben a világ legjobb búvárrégészei közt tartják számon.
   - Melyik volt eddig a legkedvesebb munkád?
   - Nehéz választani, de talán a Mary Rose csatahajó. Ez VIII. Henrik hadihajója volt és 1545-ben süllyedt el a La Manche-csatornánál. Először két hétre hívtak a hajó felmérésére, ebből két hónap lett, majd a következő évben is visszahívtak, hogy segítsem a feltárást.
Fegyvereket, köztük íjakat, hordókat, tányérokat és csontvázakat is találtunk.
Angliában és Hollandiában sok egyéb projecten dolgoztam. Többek között két holland kereskedelmi hajón, mindkettő Indiába indult és útközben süllyedt el. Az egyik az Északi-tengernél, a másik a La Manche-csatornánál.
   - Hogyan kerültél Cape Town-ba?
   - A weert-i egyetemnek van egy nemzetközi újságja, ahova a világ minden részéből írnak szakemberek, s ebben jelent meg, hogy a Fokvárosi Egyetem állást hirdet.
Az életrajzommal együtt benyújtottam egy terezetet is, mely a víz alatti régészeti elgondolásaimat is tartalmazta. Négyen bírálták el a bemutatkozásomat, s mivel tetszett a pályázatom, elnyertem az állást. Így lettem Senior Lecturer a vízalatti régészeti tanszéken. A szerződésemet először három évre kötöttük, de ennek már több , mint nyolc éve. A három év lejárta után évente kell megújítani a szerződést. 1996-ban immár ötödik alkalommal került erre sor.
Ez idő alatt a tanítás mellett több archeológiai munkám is volt.Két hajót a parton, a homokból kellett kiásnom, ezek fotóját a Maritime Múzeumban láthattad. Az itteni haditengerészet területén pedig van egy öreg kút, amit még a telepesek ástak, azt is felmértem, kitisztítottam.
1990 óta egy holland kereskedemi hajón is dolgozom, amely szintén Hollandia és India között közlekedett és a tábla öbölben süllyedt el. A leletek között indiai porcelánokra és fűszerekre is leltünk.
   - Szalóky Attila mondta, neked is köszönhető, hogy az Octopus Egyesület itt dolgozhat. Te vagy az expedíció dél-afrikai vezetője.
   - Igen, én olvastam először a faxon érkezett pályázati anyagot, s rögtön megtetszett az elképzelésük. Annyira, hogy kértem, én is részt vehessek a munkálatokban. Igazán egyedülálló feltárást végezhetünk a magyar kollegákkal.
   - Tudom, hogy ritkán utazol haza Hollandiába, de gyakran írsz és telefonálsz.
   - Édesanyám várja talán a legjobban a postát. Megpróbálok részletes beszámolót küldeni mindennapjaimról, a jelesebb ünnepekkor pedig hosszabban beszélgetünk telefonon.
   - Édesanyádon kívül kitől vettél még búcsút?
   - Édesapámtól, öcsémtől és húgomtól.
Apa és öcsém ékszerészek. Testvérem aranyra szakosodott, vagyis aranyműves. Édesapám ezüstspecialista, de természetesen készít aranytárgyakat is. Így például a katolikus templomokba kupákat, no és Beatrix királynőnek ékszereket. A királynőtől udvari ékszerész címet kapott.
Édesanym zongorázni tanult, majd a Holland Királyi Könyvtár zenei részlegében dolgozott. Ő a megalapítója a Holland Zenei Múzeumnak.
Húgom ügyvéd Hollandia legnagyobb ügyvédi irodájában. E cégnek még New Yorkban is vannak irodái. Arab jog a szakterülete. Kitűnően beszél arabul, franciául, németül és angolul.
   - Te sem panaszkodhatsz.
   - Anyanyelvemen kívül angolul, németül és franciául is tudok.
   - Nemcsak beszélni szeretsz, de írni is.
   - Még Hollandiában írtam egy szakkönyvet a haditengerészeti búvárkodásról, belső használatra. Körülbelül húsz tudományos cikkem jelent meg. Nemrég fejeztem be egy könyvet a vízalatti régészetről. Azelső rész arról szól,hogy a régi iratok, hajórakomány-listák miként segítik a vízalatti régészetet. A második speciálisabb, a dél-afrikai lehetőségekről szól, mit, hol, milyen módszerrel lehet kutatni. A harmadik fejezet pedig, hogy az előbbi részekben ismertetettek mi módon segítették három, dél-afrikai projectem megvalósítását. Ez utóbbi rész a leghosszabb, részletesen taglalom a feltárásokat.
   - Az eddigiekből már kitűnt, hogy a munkád a kedvtelésed is.
   - Az időhiány miatt mással nem is foglalkozom. Tizennégy éve judózom, egy danos fokozatot szereztem, nekem ennyi elég is. Olvasni inkább szakkönyveket szoktam.
Jól látod, nekem a munkám az életem.

                                                                   V. Gänszler Beáta


Forrás: Tolnai Népújság, 1997. április 7., hétfő  /VIII. évfolyam, 80. szám/

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu