Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A középkori feljegyzésekből és a népmesék világából olyan uralkodók képét ismerhetjük meg, akik a legnagyobb luxusban éltek: elképesztő mennyiségű drágakővel, műkinccsel vették körül magukat, hatalmas birtokokon laktak, s rendszerint "hetedhét határra" szóló lakodalmakat tartottak. A Forbes magazin legújabb listájából kiderül, a hosszú évszázadok óta semmit sem változott a világ, és a királyok továbbra is hihetetlen vagyonokat birtokolnak.

Nem tűnnek szegényebbnek a nagyvilág uralkodói azokhoz az ideálokhoz képest, akiket a különböző történetekből ismerünk. A demokratizálódó világban továbbra is létezik még számos olyan ország, ahol a király, királynő, szultán vagy hasonló címmel rendelkező uralkodó tetemes személyes vagyonnal rendelkezik.

A 15 leggazdagabb monarcha 95 milliárd dollárra rúgó magánvagyona együttesen olyan nagyságú, mint egy közepes nagyságú államvagyon, mondjuk Chile vagy Új-Zéland - példálózik a Forbes. Az amerikai magazin által rangsorolt 10 leggazdagabb uralkodó következik.

Forrás: EPA Brunei szultánja felesége társaságában
1. Haji Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja
- 22 milliárd dollár

Az uralkodók listáját Brunei szultánja vezeti. A 61 esztendős Haji Hassanal Bolkiah 22 milliárd dolláros (4,1 billió forintos) vagyonával messze a leggazdagabb "kollégái" körében: az egyik legnépszerűbb uralkodónál, II. Erzsébet brit királynőnél 36-szor nagyobb vagyont tudhat magáénak.

Az olajban gazdag ország vezetője 40 éve örökölte hat évszázados dinasztiája vagyonát. Haji Hassanal Bolkiah emellett az ország mindenese is: betölti a miniszterelnöki, védelmi miniszteri, pénzügyminiszteri, vallásügyi miniszteri tisztet is. Hobbija az ékszergyűjtés és a lovaspoló.

2. Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, EAE sejkje és elnöke
- 21 milliárd dollár


Abu Dhabi, vagyis a világ olajtermelésének egytizede fölött dönt Khalifa Bin Zayed Al Nahyan sejk, az Egyesült Arab Emirátusok elnöke. Az örökölt sejkség 59 éves vezetője az arab törpeállam modernizációján fáradozik, amelynek egyik jelképe a 2011-ben átadandó, Frank O. Gerhy által tervezett Guggenheim múzeum lesz. Vagyona közel 4 billió forintnak felel meg.

Forrás: EPA Abdullah Bin Abdulaziz
3. Abdullah Bin Abdulaziz, Szaúd-Arábia királya
- 19 milliárd dollár


A közel-keleti országban 2005 augusztusa óta király Abdullah Bin Abdulaziz, aki 19 milliárd dolláros (3,576 billió forintos) vagyonnal rendelkezik. Az uralkodó ezen összegen felül is használta állama anyagi kapacitásait: nemrég 26 milliárd dolláros költségvetéssel a saját nevét viselő várost is alapított. A 83 esztendős király arab lovak tenyésztésével foglalkozik, de két óriási könyvtárat is alapított saját országában és Marokkóban.

4. Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubaj sejkje
- 16 milliárd dollár

A Dubajban zajló nagyszabású fejlesztésekért, rekorddöntő felhőkarcolókért, mesterséges szigetekért enyhe túlzással egy személy felelős: Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vagyis a Dubai Inc. vezérigazgatója, az ország sejkje, a világ egyik legfontosabb üzletembere. Az 57 éves férfi 16 milliárd dolláros vagyona (3 billió forint) nemcsak a dubaji ingatlanokra terjed ki, hanem a világ számos nagy bankjára, például a HSBC-re vagy a Deutsche Bankra. A Forbes magazin szerint az uralkodó vagyonának nagy részét, 10 milliárd dollárt egy közel-keleti oktatási alapítványra készül fordítani.

Forrás: EPA Az "Istenség" címét is viseli Bhumibol Adulyadej
5. Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya
- 5 milliárd dollár


Az olajsejkek - akiknek vagyona dollárban kifejezve 11 számjegyre rúg - után "szerényebb" monarchák következnek. 941 milliárd forintnak megfelelő vagyonnal rendelkezik a világ leghosszabb ideje regnáló királya, aki idén töltötte be 79. életévét. Bhumibol Adulyadej az Egyesült Államokban született, Svájcban nevelkedett, és Thaiföldön megkapta az ország lakóitól az "Istenség" címét. A király vagyonának nagy része ingatlanokban nyugszik, úri hóbortból pedig olyan autót fejlesztetett magának Bhumibol Adulyadej, amely rendhagyó módon pálmaolajjal üzemel.

6. Hans-Adam II von und zu Liechtenstein, Liechtenstein hercege
- 4,5 milliárd dollár


Liechtenstein hercege "mindössze" 848 milliárd forintos summából tengeti hétköznapjait, amelyek nagy hányadát műkincsgyűjtésre fordítja. A 900 éves dinasztia Rubens 33 festményét birtokolja, Hans-Adam II von und zu Liechtenstein egy saját bankot is magáénak tudhat. A 62 éves uralkodó ingatlanokkal és egy amerikai rizstermelő céggel is foglalkozik.

7. VI. Mohammed, Marokkó királya
2 milliárd dollár

A "szegények királyaként" emlegetik VI. Mohammedet, Marokkó királyát, aki igyekszik sokat tenni az országban tapasztalható szegénység enyhítéséért. Erre nemcsak az államkasszából, hanem 377 milliárd forintos vagyonából is áldoz, persze emellett a királyi autóparkról és a ruhatárról sem feledkezik meg.

8. II. Albert, Monaco hercege
- 1,2 milliárd dollár

A leggazdagabb uralkodók tízes listáján Monaco hercege a legfiatalabb. A 49 esztendős II. Albert a csöppnyi hercegséget édesapja, III. Rainier 2005-ben bekövetkezett halálát követően örökölte, s így ingatlanok, műkincsek és Monte Carló-i kaszinók tulajdonosává vált: mintegy 226 milliárd forintot érezhet magáénak.

Forrás: EPA Egymilliárd dolláros magánvagyonnal rendelkezik Katar sejkje
9. Hamad Bin Khalifa Al Thani, Katar emírje
- 1 milliárd dollár

Hamad Bin Khalifa Al Thani elsősorban az Al Jazeera hírtévé alapítójaként vált ismertté. Az 55 éves férfi egyúttal Katar emírjének címét is viseli, s gyenge egészsége ellenére szívesen vesz részt sporteseményeken (például golfversenyeken), igaz, mostanában csak szponzorként.

10. Karim Al Husseini, Aga Khan
- 1 milliárd dollár

Karim Al Husseini negyedikként, 1957 óta tölti be az izmaelita muzlimok vezetője, az Aga Khan tisztségét. A IV. Aga Khan jelenleg 70 esztendős, uralkodásának 50. évfordulóját idén mintegy 15 millió ismaili muszlim ünnepelte. A Svájcban született, 188 milliárd forintos vagyonnal rendelkező Karim Al Husseini számos bankot, hotelt, drágakőbányát és légitársaságot birtokol részben vagy egészben. A szabadidejében lótenyésztéssel foglalkozó milliárdos a napokban válik második feleségétől, aki tekintélyes vigaszdíjra számíthat, hiszen az első feleség is 20 millió dollárt vihetett magával.

Forrás: EPA II. Erzsébet nem került fel a tízes listára
Az uralkodók tízes listájáról lemaradt II. Erzsébet brit királynő, aki csak 600 millió dollárt (113 milliárd forintot) birtokol. A 81 éves, amatőr fotós, bélyeg- és ékszergyűjtő úrhölgyet Kuwait emírje, Sabah Al Sabah sejk követi 500 millió dollárral (94 milliárd forinttal). Az ugyanekkora magánvagyonnal rendelkező Qaboos Bin Saidot, Omán szultánját egy európai előkelőség követi a képzeltbeli listán: Beatrix Wilhelmina Armgard királynő, Hollandia 300 millió dolláros (56 milliárd forintos) vagyonú első asszonya. A 15. helyen Szváziföld királya, a 39 éves II. Mswati szerepel 200 millió dollárral, aki 18 éves koronázása óta számolatlanul költi a pénzt a palotáira és 13 feleségére.

Deluxe Magazin


Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu