Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az igazat megvallva van bennem némi aggodalom, hiszen még sosem sütöttem bejglit. Eddig a Karácsonyt megelőző napon, a bejglisütés elől a tévé elé menekültem, vagy lusta kuktaként mosogatást színlelve Anya körül ólálkodtam és a töltelékeket (főleg a mákosat) dézsmáltam. Szegény anyám évekig nem jött rá, hogy miért lesz mindig vastagabb a diós rúd, mint a mákos. Tavaly aztán bevallottam, hogy közel 20 éve rájárok a mákos töltelékére, amit a spájzban szokott hűteni.

Omlós, élesztős bejgli (6 rúd lesz belőle: 3 diós, 3 mákos)


Hozzávalók:

1 kg liszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
60 dkg cukor
5 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej
csipetnyi só


40 dkg darált mák (+ reszelt citrom és narancshéj,  reszelt édes alma, pár szem meggy, 2,5 dl fele tej-fele víz keverék)
40 dkg darált dió (+ reszelt citrom és narancshéj, 2 dl fele tej-fele víz keverék, 3/4 üveg lecsepegtetett meggybefőtt, 4 dkg zsemlemorzsa)
10 dkg mazsola (leforrázva, rumba áztatva, majd lecsepegtetve)
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
1.) Elkészítjük a tésztát: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos-picit cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, majd hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót. Jól összegyúrjuk, és hideg helyen (NEM HŰTŐBEN, MERT MEGKEMÉNYEDIK ÉS NEM TUDJUK SZÉPEN KINYÚJTANI!) 1 órát pihentetjük. 

 

2.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 26 dkg cukorból + 2,5 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk. Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a (korábban forró vízzel leforrázott, rumba áztatott) mazsola felét (azaz 5 dkg-ot), a reszelt citromhéjat, 2 édes, nagylyukú reszelőn lereszelt almát és pár szem lecsepegtetett meggyet. (A meggyel óvatosan bánjunk, nehogy elsavanyítsa a tölteléket! Folyamatosan kóstolgatni kell, és akkor látni fogjuk, mennyi meggyet bír el a töltelék! No, és a hasunk... :o))



3.) Elkészítjük a diós tölteléket: 22 dkg cukorból + 2 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsola másik felét (5 dkg-ot), reszelt narancs és citromhéjat, a lecsepegtetett meggyeket (kb. egy 7 dl üveg háromnegyedét vagy amennyit a töltelék elbír), és 4 dkg zsemlemorzsát, hogy a sok gyümölcs ne áztassa el a tésztát.
FONTOS! A TÖLTELÉKEKET TELJESEN KI KELL HŰTENI, CSAK HIDEGEN SZABAD FELKENNI A TÉSZTÁRA!



4.) Közben valószínűleg lejárt az 1 óra, a tésztát elővesszük, és 6 egyenlő részre vágjuk. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy minden tésztagolyó azonos nagyságú, egyszerűen mérjük le őket egy konyhai mérlegen. (Egy golyó kb. 32 dkg nehéz lesz.)



5.) Lisztezett deszkán egymás után téglalap alakúra nyújtjuk és megtöltjük mind a 6 tésztát.


6.) A töltelék felkenésének menete: A sűrű tölteléket egy széles pengéjű késsel óvatosan a tészta széléig kenjük, és a tészta minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk. (Erre azért van szükség, hogy a töltelék nehogy kibuggyanjon majd a feltekerés során.)

 



7.) Felsodorjuk mind a 6 rudat, a végeiket szépen behajtjuk, és sütőpapírral bélelt (vagy gyengén zsírozott) tepsibe tesszük. A maradék tojásunkat felverjük, és megkenjük vele mind a 6 rudat, majd mindkét tepsit (mert 3 rúd fér 1 tepsibe) 30 percre hűvös helyre tesszük.


8.) A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, és meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul. Spéktűvel a bejglik tetejét óvatosan 3 ponton megszurkáljuk. (Az oldalát nem szabad, mert kirepesztheti a tésztát!)



9.) Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a tésztákat. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos. Kihűtjük, majd felszeletelve ízlés szerint porcukorral megszórva vagy anélkül tálaljuk.

 

 

Kellemes készülődést, sütögetést, vásárlást, szeretetteljes Karácsonyt, és egészségben gazdag új évet kívánunk mindenkinek! Ká, Mirza, Titusz és az ebek.



Forrás: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=22209

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu