Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A jós

 

 

„Az emberek nem az uralkodó szavait, hanem cselekedeteit követik. Ezért amikor az uralkodó a bátorságot csodálja, akkor a nép számtalan nehéz helyzettel kerül szembe még akkor is, ha az uralkodó szándékosan sohasem teremt viszályt és versengést. Így az országban a sok öl­döklés és fosztogatás végül teljes fejetlenséghez vezet. Ha az uralkodó a test szépségét imádja, akkor országára sötétség borul, s népe engedetlen lesz még akkor is, ha törvényekkel szabá­lyozza a féktelenséget.”    

                                                         Lao-ce

 

„Az a baj, hogy az emberek szemetek és szarok…”

                                                                                                           Egy pesti rendőr

 

 

Azon a meleg májusi napon, mikor Verpelétit, a fiatal tanárt megszólította a jós, a le­vegő éppen nem csábított filozófus eszmefuttatások végiggondolására. Egészen másra ösztön­zött az az életadó és kiegyensúlyozott fény, mely biztatóan és kitartóan melengette az alant nyüzsgő embertömeget. Az a fajta idő volt, mely még a tanárokat és más életidegen elemeket is megindítja, s amikor mindenki boldogan hódol a Napnak. A valóság ünnepe minden szép tavaszi nap, s mivel a valóság szebbik oldalát kívánta látni Verpeléti is, ezért a hazafelé induló buszban igyekezett olyan helyet találni, melyből pompás kilátás nyílik. Ez azt jelentette, hogy ha a megfelelő szögben fordította el fejét, akkor tekintete egy már nem túl fiatal, de virágjá­ban levő fiatalasszony napbarnított combjára esett. A hölgy bokáját a legújabb divat szerint egy aranylánc ékesítette, mely modernséget, kurázsit kölcsönzött viselőjének, de egyes véle­mények a szabados viselkedés legfőbb jelének tartották. Verpeléti nem tudta, valóban így van-e, ő a Szépet önmagáért szerette, l’art pour l’art csodálta, a gyakorlati megvalósítás nem érdekelte.

Mindez önmagában túlontúl ideális lett volna hősünknek. Tudvalevő, hogy a tanárok­nak csak június közepén érkezik el a paradicsom, s ez az időszak még messze volt. A köteles­ség szólította Verpelétit, s ő fegyelmezetten meg is jelent, bejelentkezett szolgálatra, gondo­san kiterítette a III. b dolgozatait, s hogy időt nyerjen addig is, amíg utazik, nekilátott az osz­tályzásnak. E kettős vonzás bűvöletében, a teher és a gyönyörködés szorításában meg is találta a maga lelki nyugalmát. Azonban, mint tudjuk, ez a jósokat – nem tudom őket másképp ne­vezni – egy cseppet sem érdekli. Jönnek a maguk nyugtalanító gondolataival és megzavarják álmodozó hangulatunkat. A jósok már csak ilyenek.

Verpeléti észre sem vette, és az illető jós egy szempillantás alatt ott termett.

- Szabad ez a hely? – kérdezte.

- Persze - válaszolta a szorgalmas tanárember, de tulajdonképpen bosszantotta a vastagkeretes szemüvegű fiatal férfi felbukkanása, mert az ablak felőli ülésre kellett húzódnia, ahonnan a kilátás korántsem nyújtott olyan pazar látványt. Papírjaiba temetkezett, bár a fülledt levegő meglehetősen elvette a munkakedvét. Ám akkor útitársa megszólította:

- Bocsánat, Ön ugyebár tanár?

Mivel a dolgozatpapíron osztályzatok álltak, ezt nem volt nehéz kikövetkeztetni. A következő feltevés már ennél merészebb: ha tanár, akkor nyilvánvalóan értelmes ember; ez nem feltétle­nül igaz, de az esetek nagy százalékában be szokott igazolódni. Ez szolgálta az alapot Verpe­léti szomszédja számára, hogy bemutatkozzon. A bemutatkozást azonban nem a szó szokvá­nyos értelmében kell értenünk, ó nem; akadnak még olyan kivételes emberek, akik nem sem­mitmondó szavakkal, hanem szellemük egy-egy felvillanásával lebbentik fel a fátylat igazi önmagukról. A jós ezek közé az emberek közé tartozott.

Manapság, mikor két olyan ember találkozik, aki figyeli a világ eseményeit, óhatatla­nul szóba kerül az emberiség pusztulása. Hogy a világ megérett a megsemmisülésre, meg­mérgezzük magunkat, lassan rothadunk el, az erkölcs szétfoszlik, az élet minősége végérvé­nyesen megromlik, és így tovább, és így tovább. Ki tudja, mire alapozzák pesszimista jósla­taikat?

- Lassan fog tönkremenni minden, úgy, hogy nem is vesszük észre – szögezte le a magas fia­talember.

Ebben mindketten egyetértettek. Verpeléti végképp kizökkent kora tavaszi, megbékélést su­galló bizakodásából. Nem szeretett volna haragudni a világra, inkább élvezni szerette volna azt a meghatározhatatlan tavasz-szagot, mely mindenünnen áradt, s még itt, ebben a bűzös, olajszagú járműben is jelentkezett. De ahogyan az ismeretlen belemelegedett mondandójába, egyre kevésbé tudott másra figyelni.

- Ötven évvel ezelőtt még a környezetszennyezés problémája sem jelentett gondot – folytatta, miközben mindketten egy olajfinomító füstölgő kéményeire vetették tekintetüket. – De azóta felgyorsultak a folyamatok, s ma már nemcsak a városok, hanem a vidék is szennyezett. Ha így pusztítjuk a környezetünket, a Föld nem lesz képes eltartani a növekvő népességet. Ugya­nakkor a javak egy szűk kör kezében koncentrálódnak, s ez a társaság féltékenyen fogja őrizni hatalmát. A felduzzadt városi lakosság két részre oszlik: a zöldövezeti, úszómedencés elitre és gettóbeli szegényekre. Mivel a gettólakók nem képesek eltartani magukat, nem jutnak mun­kához, bűnözésre adják a fejüket. A bűnözést azonban valahogyan meg kell fékezni, s a gaz­dagok ki fogják követelni a „Rendet”.

- Én azt hiszem, igen nehéz lesz biztosítani a rendet a hagyományos eszközökkel, mint ahogy most is az – szólt közbe a tanár.

 - Ebben segít majd a technikai civilizáció. Én nem a jelenről beszélek – bár a jelenből indu­lok ki -, hanem arról, mi történik ötven-száz év múlva. Ma már a robottechnika olyan fejlett­ségi szinten áll, hogy az ember fizikai teljesítményét bármikor reprodukálni tudja. Eszébe fog jutni valakinek, hogy a mesterséges intelligenciát rendfenntartásra is lehet használni. És eljön az idő, mikor jól felfegyverzett emberszabású gépek tizedelik meg a külvárosi szegényeket. Senki sem fogja sajnálni őket. Fegyelmezetlen, munkakerülő csürhének titulálják a médiában a gettók népét, amelyet senki sem képvisel szívesen.

- Az emberiség története azt bizonyítja, hogy mindig akad, valaki, aki felemeli a szavát az elesettekért. S ebben az esetben kialakulhat egy jól működő társadalmi ellenállás, akár egy –szélsőséges eseményekkor – nemzeti, nemzetközi összefogás. – vetette közbe Verpeléti.

A hatalomban ő sem bízott, a politikusok felelőtlenségére sokszor hivatkozott, az ígéretek megtévesztő voltát többször hangsúlyozta tanítványai előtt. De a józan emberi észben rendít­hetetlenül hitt, s kételkedett a jós szavában, egészséges ösztöne tiltakozott e pesszimista vi­láglátás ellen, mert utastársa saját titkolt félelmeit mondta ki.

- A tévé által manipulált tömeg fog fellázadni? A számítógépek világába belebutított emberi­ség maga szerint képes lesz erre? – kérdezte az SZTK-szemüveges és teátrálisan felnevetett.

- Na de hát vannak magasabb fórumok is, amelyek figyelnek az emberi jogokra.

- Mint például?

- Például az Emberi Jogok nyilatkozata…

- Az Emberi Jogok nyilatkozata – ismételte kétkedőn a jós.

- Az ENSZ.

- Az ENSZ – csóválta a fejét.

- Az Amnesty International.

- Az Amnesty International – a mellette ülő elfojtott egy cinikus mosolyt. – Ön komolyan gondolja, hogy ezek a szervezetek képesek megakadályozni a világ kettéosztódását?

- Azt talán nem, de az erőszakos cselekményeket biztosan. S ne becsüljük le – még egyszer mondom – a társadalmi ellenállást – emelte fel a mutatóujját Verpeléti.

- Nem lesz társadalmi ellenállás. Ezt is képes legyőzni a technika. S a megoldást csak egy végtelenül egyszerű, parányi chip jelenti, amely visszafogja az indulatokat, és jókedvet teremt ott is, ahol nincs. Például a munkahelyeken. Vagy az emberek lelkében. Egy kicsike chip az agyban, és máris minden rendben van. – vigyorodott el. – Remek reklámszlogen lenne.

Van valami ördögi a mosolyában – gondolta Verpeléti. Homályos sejtelem szállta meg, mely azt sugallta, hogy ez az ismeretlen annyira csalódott az emberekben, hogy képes lenne segíteni azt a sötét hatalmat. Talán megszervezné a reklámkampányt. Cinizmusa lehe­tővé tenné, a humora pedig megvan hozzá. De gyorsan elterelte a gondolatait erről a tárgyról, hiszen most vált igazán izgalmassá számára a téma.

- És ha valaki mégse venné igénybe ezt a szolgáltatást?

- Ki az, aki ellentmondana a főnökének? Feletteseink néha komolyan gondolkodóba ejtenek minket, s nehéz döntésekre kényszerítenek, nemde? Maga mit szólna, ha egy nap a főnöke így fordulna Önhöz: itt van ez a kis szerkezet, remek találmány, segíti az embert a mindennapok­ban. Jelentéktelen rutinműtéttel be lehet építeni a szervezetbe. Nem fog érezni semmit, nin­csenek káros mellékhatásai, csupán jótékony befolyással van a kedélyállapotra és energiát ad. Jobban fog tőle dolgozni. Nem kötelező, de… megnézheti magát, ha fel akarja venni a ver­senyt a fiatalokkal. Azok már mind rendelkeznek ilyennel. Értik az új idők szavát. Ugye tudja, hányan pályáznak a helyére?

Verpeléti megborzongott. A felvázolt jövőkép hihetetlennek tűnt, mégis valószerűnek találta. A szabadság, egyenlőség, testvériség korszaka már a múlté. Végérvényesen véget ért a tizenkilencedik század. Újra csak a teljesítmény számít. Eszmék helyett jönnek a rideg tények. No meg a modern, virtuális, cyberspace herkentyűk. (Utálom őket, a hideg is kiráz tőlük.) De miért beszél ő ilyenekről ezen a vadító tavaszi délutánon egy alkalmi filozófussal? Ahelyett, hogy a kellemes külsejű, nyáriasan öltözött nő magánéletéről érdeklődne. Férjezett? Elvált? Netán egyedülálló? De… mit tegyen? Mégis jobban érdekli, amit ez a vastagkeretes mond. Ebben legalább van ráció.

- Maga nem bízik az emberiségben – folytatta a diskurzust.

- Én? Hmm… Hiszen természeti lények vagyunk. Ha nem ismerünk magunk felett törvénye­ket, mindenre képesek leszünk. A végtelen jóra, de a végtelen rosszra is. Csak ezt elfelejtik, s elfogadtatnak velünk mindent, amit az ember valaha is létrehoz vagy létrehozhat. Pedig létez­nek törvények. Még a fizikában is. Ahogyan megállapították: a protonok, a neutronok, a leg­kisebb tartományok után a törvények következnek. Ezek határozzák meg a részecskék mozgá­sát, kapcsolódását, létét. Nehéz elképzelni, de így van.

- Szerettem volna látni a materialista tudósok döbbent arcát, amikor nyilvánosságra hozták ezt a tényt. Most sajnálták igazán, hogy megszüntették az inkvizíciót. Maga fizikát tanul? – for­dult a jóshoz.

- Inkább metafizikát – jegyezte meg az, iróniával a hangjában, de arca inkább bosszúsnak lát­szott. Mire idáig ért elmélkedésében, tekintete elkomorult, s tovatűnt a jókedv ábrázatáról. – Le kell szállnom, viszontlátásra – közölte röviden, és egy perc alatt ott termett a busz ajtajá­nál. Valami elhanyagolható kis porfészeknél jártak.

Verpeléti csak nézett utána. A jelenésszerű jelenség amilyen gyorsan meglepte délu­táni álmodozásában, olyan gyorsan ott is hagyta. Titkon várta, hogy okfejtésének végén ráve­zeti őt valamilyen távoli eredménnyel kecsegtető megoldásra, s megjelöli a biztos gyógyírt. Ezután megpróbálja rávenni, hogy lépjen be egy vallási-politikai szervezetbe, és Jézus Krisz­tus vagy Josef K. nevében keresse a kiutat. De semmi ilyesmi nem történt, s emiatt értetlenül állt a lezajlott események előtt. Míg a busz el nem indult, tekintetével nyugtalanul kutatta a jóst, hátha megpillantja, amint elrugaszkodik a földtől, s a házak fölé száll, de sehol sem ta­lálta. A jármű megzökkent, és sűrű bűzfelleget hagyva maga után elindult az útjának végcélját jelentő koszos gyárváros irányába.

Még a nevét se tudom – ébredt rá Verpeléti, azután megvonta a vállát. Mindegy, ez nem változtat azon a tényen, hogy rendkívül vonzónak találta azt a nőtt, akit kiszemelt magá­nak. Már nemcsak a szép ívű női láb vonalai érdekelték, hanem megpróbált a kurta textília mögé is nézni. Szemei felitták a látványt, végigkísérte, amint a formás vádli húsos combocs­kában végződött, s még feljebb, ahogyan a feszülő szövet mögött felsejlettek a lágy emlők. Átélte azt az érzést, mely akkor minden férfiban közös, s amely a gyermekkor boldogságára emlékeztet. Behunyta a szemét, s maga elé idézte a meztelen asszonyt. A nap változatlanul melengette az arcát. Pozitív neutronok keringtek a levegőben.

 

 

Címkék: ezoterika jövő virtualitás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve


Nagyon jó meg világítás,az olvasó azonosul a szereplőkkel .olyan jól lefested a mondanivalót.
Gratulálok.
Várom a folytatást.
Köszönőm,hogy olvashattam.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Hihii..mondjuk én rüheltem a fizikát tanulni....

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nagyon tetszik a blogod máskor is jövök,további jó alkotást!

Válasz

Paládi Zsolt üzente 12 éve

Köszönöm Béla, barátságos szavaidat. Ritka az ilyen ember, mint te. Jelentkezni fogok még, de kicsit később. Rövidebb írásaim a ritkábbak, így elosztom őket lassan-lassan.

Válasz

Gráma Béla üzente 12 éve

Drága barátom! Nagyon örültem.hogy olvashatom újabb írásodat.Megint saját magad adtad.Mélységes gondolatok és fantasztikusan jó párhuzamok.Nagyon szeretem az ilyenféle meggondolkoztató írásokat.Ne haragudj rám, de türelmetlenül várom a következőt.Olyan jó a te világodban megpihenni

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu