Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Rossz az jó, a jó az rossz. Elsőre talán elég nehéz értelmezni ezt a mondatot, de aki olvasta George Orwell 1984 című könyvét, az kapizsgálhatja miről lehet szó. Minden bűnt, rossz tettet úgy megmagyarázni, megítélni, mintha az jó vagy a jó érdekében történt volna. Hogy mit is jelent ma Magyarországon az, hogy a rossz az jó? Mára erény lett, bűnt elkövetni, értékelendő, ha az ember lop, csal, hazudik, bátor az, aki rendőröket támad meg, vagy provokál. Vagány az, aki gátlástalanul átgázol másokon. Puhány, gyáva szerencsétlen az, aki becsületesen, elvek szerint él.

„Tiszteletre méltó”-mondta Zalatnay Cini Tasnádi Péterre a hal a tortán című műsorban. Mert, hogy ezt is megértük:

A Tv2-től sosem állt messze a polgárpukkasztás és a provokáció, emlékezzünk csak olyan műsorokra, mint a Leggyengébb láncszem vagy Igazság ára. Ám minden ilyen műsornak annyi volt a célja, hogy a vezető RTL klubot ledöntse trónjáról. Így hát a programigazgatók, menedzserek elhatározták, hogy újraindítják egyik legnépszerűbb műsorukat, a Hal a tortán-t, ám, hogy a reality sorozat újfent a TV2 dicsőségének egén ragyogjon, valami robbanásszerűvel akartak nyitni. Betettek hat elítéltet a műsorba.

A szereplők között megtaláljuk Pápai Jocit, akit elmondása szerint harminc napig tartottak őrizetben (később bevallotta, hogy az három nap volt), mert drogot találtak az autójában. Nagy Éva, aki háromszáz-ötven milliót sikkasztott és emiatt négy évet ült, Stadler József adócsalás miatt volt négy és fél évig a rácsok mögött, Zalatnay Cini bűnszövetségben elkövetett csalás miatt ítélték el három évre és az ország celeb keresztapját Tasnádi Pétert erőszakos bűncselekmények okán nem jogerősen hat évre.

Műsort nézve elgondolkodik az ember, hogy ezek után bárki lehet celeb? Bármit tehet az ember, hogy képernyőre kerüljön és híres legyen? Olyan emberek kerültek rivaldafénybe, „szórakoztatnak” minket, akik más embereknek okoztak mind erkölcsi, lelki, testi és anyagi kárt.  Nosztalgikusan, humorral átfedve mesélnek börtönéveikről, tetteikről, mintha szép emlékek lennének. A rossz az jó. Az (sic!) „aranyos, kedves” Tasnádi például viccesen jegyzi meg, miközben késsel bökdösi a húst, hogy ő ezért három évet kapott. Előszeretettel fütyülték ki a rendőrnek öltözött Pápai Jocit. A rossz az jó.

A műsor hűen tükrözi a mai magyar társadalmi helyzetet, amikor a törvény kijátszása értékelendő, a mások eltaposása erény, A törvény embereinek megverése, megvetése bátorság. Gátlástalanul a törvények felett állni tiszteletet érdemel.

Szerencsére hamarosan változik a helyzet. A bűntető törvénykönyvben szerepelni fog, hogy rendőrök ellen elkövetett testi sértés kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetést von maga után.

Az ORTT sem ül a babérjain, vizsgálatot indít a műsor ellen, ami egyes vélemények szerint alkotmányos alapjogokat sért, mert bűnözőket pozitív kontextusban mutatnak be. Rossz az jó?

 

Címkék: bűn bűnügy hal a tortán krimi

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu