Kis türelmet...
A tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól. Ez a teljes immunitást élvező kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek. Legfontosabb táplálékuk a kajszibarack. Internetes oldalakon gyakran olvasható, hogy a hunza népcsoport tagjait nem sújtják az úgynevezett civilizációs ártalmak: szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek. Kik azok a hunzák?
A
fehér hunokat, Attila hunjainak rokonait nevezik így. A mindössze 14
ezer főt számláló nép a Himalája hegyei között, zárt völgyekben él,
melyeket csak igen magas hágókon át, nehezen lehet megközelíteni. A
Hunza-völgy Kína, Tadzsikföld és Pakisztán határán húzódik, ahova még
nem jutott el a civilizáció romboló hatása. Több ezer éves földrajzi
elszigeteltségüknek köszönhetően a hunzák egészséges és természetes
életszokásokat követnek. A pakisztáni-afgán-kínai határvidéken élő
közösség szellemi néprajzáról (például eddig nem ismert samanizáló
szokásairól) könyvet is írt egy magyar szerző, Csáji László Koppány
(Tündérek kihalófélben - Hunoktól a hunzakutokig). Csáji 2001-es
kutatóútját megelőzően nyolc évtizeddel egy világszerte nagyra becsült
brit sebész és orvos, dr. Robert McCarrison ezt írta az amerikai
orvosszövetség újságjának 1922. január 7-i számában: "A hunzáknál nincs
ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarack-ligetek vannak.
A sárgabarackot a napon szárítják meg, és igen bőséges mennyiségben
fogyasztják." Attila hunjainak rokonai megtanulták értékelni és
szerteágazóan felhasználni egyetlen gyümölcsüket: édesítésre is aszalt
kajszit használnak. McCarrisont Nagy-Britannia kormánya nevezte ki a
múlt század elején, a brit megszállás ideje alatt, India
táplálkozásának megfigyelésére. A brit orvos főleg a Gilgit zóna
szokásait írta le Észak-India egyik tartományában, Észak-Kasmírban.
Híressé azonban az tette, hogy fölfedezett egy népet - a hunzákat -,
melynek nem voltak orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves
átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak
örvendve. Hét évig tanulmányozta őket, s az akkori világ egyetlen
népbetegségét sem fedezte fel náluk. A 90-110 év közötti lakosok
vizsgálata során kiderült, hogy vérnyomásuk, koleszterinszintjük és
szívműködésük normális. Életerejük titkát egyedül táplálkozási
szokásaikban találta meg.
A
hunzák a zöldségeket és gyümölcsöket, gabonaféléket, a tejet és
tejtermékeket főzés nélkül fogyasztják, húst pedig csak igen ritkán
esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót,
a szintetikus táplálékokról még csak nem is hallottak. A hunzák
földjén, ahol a pénz fogalmát nem ismerték, egy ember gazdagságát a
birtokában lévő sárgabarackfák számán mérték le. Minden utazó említést
tesz a hunzák hatalmas sárgabarack-ligeteiről. A nálunk is termő
gyümölcsöt ők az év minden szakában fogyasztják, amikor friss a termés,
azt, de a magját nem dobják el, hanem a napon megszárítják, s elteszik
télire. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat,
amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják. Asszonyaik
arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még élemedett korban is
ránctalan, bársonyos. A fehér hun nők egyik jellegzetessége - és
büszkesége - a ténylegesnél 15-20 évvel kevesebbnek látszó életkor.
Dr.
Allen E. Banik szemorvos is felkerekedett, s kutatóútjáról A hunzák
földje (Hunza Land - Whitehorn Publishing Co., 1960) címmel írt
könyvet. Részletes beszámolókat ad benne a hunzák életmódjáról.
Feljegyezte, hogy a hunza felnőttek 50 gramm protein, 36 gramm növényi
zsiradék és 354 gramm szénhidrát elfogyasztásával valamivel több, mint
1900 kalóriát vesznek magukhoz naponta. (Az összehasonlítás kedvéért:
egy átlag amerikai napi energia-bevitele 3300 kalória, 100 gramm
fehérje, 150 gramm zsír.)
A
kutatók megfigyelték azt is, hogy a hagyományos hunza étrend az átlagos
amerikai étrendnél kétszázszor több nitrilozidot tartalmaz. A
gabonafélékben és a csonthájasok gyümölcsében is előforduló
nitrilozidok - dr. Ládi Szabolcs orvos meghatározásával - "olyan hatást
fejtenek ki a szervezetben, hogy a daganatosan osztódó, illetve már
daganatossá átalakult sejteket szelektíven, belülről úgymond
megmérgezik és blokkolják a daganatsejtnek a további fejlődését".
A
hosszú életű fehér hunok ivóvize hegyi gleccserek olvadásából keletkező
patakokból származik. Ez a víz tele van a kőzetekből kioldott ásványi
anyagokkal, szinte fehér tőlük, ezért a hunzák a hegyek tejének is
nevezik. Az ásványi anyagokban dús vizet a növények is felveszik és a
leveleikben a felszínre hozzák. A hunzák sok ilyen növényt (hajdina,
köles, lucerna - olyan gabonafélék, amelyek B17 vitaminban rendkívül
gazdagok, akárcsak a sárgabarack magja) fogyasztanak. Az általuk
naponta elfogyasztott ásványi anyag mennyisége a százszorosa annak,
amit a nyugati civilizációkban javasolnak az orvosok.
Hunza-föld,
a magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést nyújt az itt élőknek. Hosszú
életük titka tehát a munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes
koszt, legfőképpen a sok ezer kajszibarack fa (benne az A vitamin). A
száz esztendőt megélt hunza, aki ki van téve a hegyi szélnek, a zord
télnek és az égető napnak, a mi társadalmunkban hatvanasnak tűnne.
A
Földön élő hat leghosszabb életű népcsoport egyikének fiai, a hunzák
napi 7-10 órát töltenek a tűző napon. Bőrükön mégsem jelennek meg káros
elváltozások, mert - így egy magyar családorvos - "a napsugárzás akkor
lehet rákkeltő, ha az ásványi anyagok és vitaminok hiányától legyengült
szervezetet éri az ultraibolya sugárzás".
Forrás: MTI
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A hoszú élet titka -A vilcabambaiak
A Víz üzenete/egészség,harmónia/
új szemüvegem van avagy./idegbaj a köbön/3
új szemüvegem van avagy./idegbaj a köbön/ 2