Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Diavetítés indítása

Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

DSC06996 Öreg lebbencs

Ez egy nagyon régi pásztor étel, én már kicsit gazdagítottam.Én az Édes
apámtól tanultam a 70 -es években. Nyáron reggeltől estig a szőlőben dolgoztunk, hideg ételt ettünk . Édesanyám beteg volt,így mikor hazaértünk fogtunk hozzá ennek az ételnek az elkészítéséhez. Beszélgetés közben észre sem vettük ,hogy szalad az idő. Mikor elkészült, kiadósan be vacsoráztunk, utána finom saját bort ittunk, A fáradtságnak nyoma sem maradt,ennek a pompás ,ízletes kiadós éteknek köszönhetően., Kiadós, nagyon ízletes egytál étel.Igazából ez is bográcsban fa tüzeléssel az igazi. Városi körülmények között megteszi a jó öreg 4-5 literes öntöttvas lábas fazék.
Hozzá valók: 1 kg krumpli
1/2 kg lebbencs tészta
15 -20dkg mangalica zsír, én ezt használom, saját magam sütöm
10 dkg kolozsvári szalonna
2 szál száraz házi füstölésű kolbász
3 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom ,az a jó nagy befőzni való
2 db édes paprika
1 db erős paprika
1-1 szál fehér és sárga répa.
1 kiskanál egész kömény mag
2-3 kanál őrölt piros paprika
frissen őrölt vegyes bors,kevés kakukkfű,majoranna

Elkészítése: Én mindent előkészítek a főzéshez,csak utána kezdem el. A krumplit meghámozom,öblítés ,kockázás,a gyökereket meghámozom,karikázom,a hagymát lehéjazom közepes kockára vágom, a fokhagymát zúzom,a paradicsomot leforrázom lehúzom a héját, kockázom,a paprikát mosás után eltávolítom a magházát, majd kockára vágom, az erős paprikát szintén. A kolbászról könnyen lejön a bőre, ha meleg víz alá tartjuk és át dörzsöljük, majd szárazra töröljük,utána felkarikázom. A kolozsvári szalonnát vékony metéltre vágom. A lebbencs tésztát a kolozsvári szalonna zsírján,. miután kiszedtem belőle a megpirult szalonnát,megpirítom szép egyenletes barnára, majd kiszedem egy edénybe,a zsiradékot kiegészítem felhevítem,beleteszem a kömény magot kipattogatom,ráteszem a fokhagymát kicsit pirítom, majd a hagymát,lesütöm, megszórom a paprika felével, majd felengedem kétszer egymás után forró vízzel, mindkétszer visszapirítom zsírjára,hozzáadom a felkockázott paprikát,paradicsomot,erős paprikát , a felkarikázott kolbászt sárga és fehér répát sózom borsozom és a majorannát,kakukkfüvet is hozzá adom. 10-15 percig párolom. Utána hozzá adom a többi őrölt paprikát, elkeverem, majd hozzáadom a szalonna pörcöt is és a krumplit, annyi vízzel öntöm fel hogy egy ujjnyira ellepje. Ha kell utána ízesítem. Amikor a krumpli és a répák félig megpuhultak, hozzáadom a megpirított lebbencs tésztát. Készre főzöm. Akkor jó ha sűrű rövid leve van. Nem egy kalória szegény étel, de nem is mindennap esszük, viszont nagyon finom. Nem szokott belőle maradni.

Címkék:  

Kategória: Saját

Látta 167 ember.

Értékeld

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Üzenőfal

Dudás Jutka üzente 11 éve

Köszönöm a látogatást.

Dudás Jutka üzente 13 éve

Kedves János! Szeretném majd látni a befejezett szalmaképeket is! Jutka

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu