Kis türelmet...
Az orbáncfüvet, latin nevén hypericum perforatum-ot, vagy népies nevén Szent János füvet régóta ismerik és használják, mint kiváló anti-depresszánst. Az orbáncfű évelő növény és a mérsékelt, illetve szubtrópusi éghajlatot kedveli. Virága igen feltűnő, sárga színű és öt sziromból áll. Virágzási ideje késő tavasztól a nyár közepéig tart.
Az orbáncfű sok különböző flavonoidot tartalmaz, többek között rutint, hiperozidot, izokvercetint. Található még benne szaponin, hipericin, fenolsav, éterikus illóolajokat, és cserzőanyag. Ezek az anyagok felelősek az orbáncfű kedvező egészségügyi hatásaiért.
Az orbáncfű tea pozitív hatásai:
- nyugtató hatásánál fogva enyhíti a depressziót, az idegeskedést, és jól orvosolja az álmatlanságot is,
- jól alkalmazható fájdalomcsökkentésre, különösen gerinc és reumás fájdalmakra, de jó még az aranyeres fájdalmakra is,
- szépen tisztítja a horzsolásból eredő sebeket, sérüléseket, és egyéb bőrproblémákat, elősegíti a sebgyógyulást,
- jó vérszegénység esetén is, - csillapítja a fejfájást,
- kiváló a gyulladásgátló hatása,
- kedvező hatású gyomorfekélyre, epebántalmakra, hasmenésre, és vese-elégtelenségre is.
Az orbáncfű tea fogyasztása:
1 púpozott teáskanál orbáncfüvet öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és hagyjuk ázni 10 percig. Ezután szűrjük le. Javasolt adagja napi 2-3 csésze.
Jó tudni, hogy depresszió esetén (rendszeres fogyasztása mellett) csak pár hét elteltével fejti ki pozitív hatását.
Vigyázat! Az orbáncfű fényérzékenységet okozhat! Rendszeres fogyasztása mellett az érzékenyebbek könnyen leéghetnek. Nagyon világos bőrűeknél allergiás kiütéseket okozhat. Továbbá (mivel nincsenek erről konkrét feljegyzések) fogyasztása nem ajánlott terhes és szoptatós anyáknak sem.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!