Kis türelmet...
Krémes- ahogy én készítem
Hozzávalók
1 csomag mélyhűtött leveles vajas tészta (50 dkg)
vagy a tészta készítése:
12 dkg lisztet 2 dkg vajjal, késhegynyi sóval, 1 kávéskanál ecettel és szükség szerinti vízzel rétestésztává kidolgozunk, aztán kinyújtva 10 dkg hideg vajat. vagy rámát csomagolunk bele. Ismételt nyújtás, hajtogatás / alulról felfelé középig, majd felülről lefelé a tetejére, majd balról jobbra középig és végül jobbról balra a tetejére/ és összehajtás után 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül 2 felé vágjuk és 2 lapot nyújtunk belőle kb 2mm vastagságúra és közepes nagyságú tepsi hátoldalának méretére úgy, hogy az teljesen befedje, majd késheggyel megszurkálva forró sütőben szép sárgára sütjük.
210 fokon 8-10 perc kb
Krémhez: 3 cs vaniliás pudingpor, 1 cs. tejszínízű pudingpor/ főzős/,10 dkg kristálycukor, 7 tojásfehérje + 10 dkg porcukor 1,2 l víz
Elkészítése, ha mélyhűtött tésztából csináljuk:
A tésztát felengedjük, elfelezzük, majd 2 egyforma, 2-3 mm vastag lapot nyújtunk belőle.
Vízzel permetezett sütőlapra tesszük, és villával sűrűn megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. 20 percig hideg helyen pihentetjük, majd forró sütőben (210), egyenként, 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük .Az egyik kisült lapot kockákra vágjuk, ez lesz a krémes teteje. A másikat egy tálcára v. nyitható tepsi aljára tesszük. Ha tálcára tesszük, csinálhatunk peremet minden oldalra kemény kartonpapírból.
Saját készítésű tésztából a fent leírtak szerint.
A krémhez a pudingokat 2 dl vízzel és 10 dkg kristálycukorral elkeverjük és kicsit állni hagyjuk. 1 l vizet nagyobb lábosba teszünk, /azért kell kb 3-4 literes lábas, mert főzés után sok lesz a krém/ és ha forr beleöntjük a kikevert pudingot, sűrűsödési főzzük Levesszük a tűzről és óvatosan belekeverjük a cukorral felvert tojásfehérjét. Visszatesszük és kb. óvatosan habverővel keverve 1-percig tovább főzzük. Forrón a kisütött tészta alsó lapjára öntjük, szépen elegyengetjük és a tetejére tesszük a kockára vágott felsőlapokat. Tetejét porcukorral szórjuk meg.
Lehet a krém tetejére még habot készíteni úgy, hogy 2 dl Hullala tejszínt és 1 kis csomag habfixálót kemény habbá verek és a krém tetejére simítom, és erre teszem a kivágott lapokat.
Ha a kivágott lapok tetejét 5 dkg étcsoki és 2 dkg ráma vízgőz feletti felolvasztása után ecsettel bekenjük, akkor csokis tetejű lesz a krémesünk.
Kategória: Saját
Feltöltés ideje: 15 éve
Látta 192 ember.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!