Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A gyermekeink jelentik számunkra a jövőt ...


Élt egy törékeny öregember, aki annyira idős volt, hogy nehezen tudta eltartani magát, így hát odaköltözött a fiához, aki a feleségével és a 4 éves gyerekével élt. A bácsi keze reszketett, a látása is homályos volt már, s a lépései állandóan meginogtak.
A család együtt evett az ebédlőasztalnál, de az öregember remegő kezének és rossz látásának köszönhetően a borsó kiesett a kanalából, és amint érte nyúlt kiborította a mellette levő pohár narancslevet, összefoltozva vele az asztalterítőt.
A fiát és annak feleségét nagyon zavarta ez. „Tennünk kell valamit!” –mondta a fia.
„Elegem van a kiöntött italokból, a zajos étkezésekből, és a padlóra került ételekből!”
Így a fiú és a felesége berakott a konyha egyik sarkába egy kisasztalt, amin az idős bácsi evett ezen túl.  Miközben mindenki jóízűen falatozott, ő a sarokban próbálta megenni a vacsoráját. Egy idő után, amikor a nagypapa eltört két, három tányért, már csak műanyag edényeket adtak neki.  Néha, amikor a család ebéd vagy vacsora közben odapillantott a kisasztalnál ülő öregemberre, annyit látott, hogy néha-néha megjelenik egy könnycsepp az arcán.
Mégis amikor az véletlenül leejtette a villáját, kanalát, a család minden egyes alkalommal ráförmedt. A 4 éves unoka mindezt csendben figyelte.
Egy estén, még a vacsora előtt, az apuka konyhába menet látja, hogy a kisfia játszik a fatálakkal. „Mit csinálsz kincsem?” –kérdezte.
„Edényeket készítek neked és anyunak, hogy legyen miből ennetek, amikor felnövök.” –válaszolta a kisgyerek. A mondatot befejezve már fordult is vissza a munkájához. Ezek a szavak lesújtottak a szülőkre, olyannyira, hogy szóhoz sem jutottak. Könnyek jelentek meg az apuka szemében. Nem kellettek szavak ahhoz, hogy mindketten tudják, mit kell tenniük.
Ezen az estén a férfi megfogta édesapja kezét és odavitte őt a családi asztalhoz. Ettől a pillanattól minden egyes nap újra együtt fogyasztották el a vacsorát, és többé már nem érdekelte őket a leeső villa, a kipergő étel, és a kiöntött pohár ital.

Hogy mi ebből a tanulság?
A gyerekek rendkívül jó megfigyelők. A szemük és a fülük állandóan figyel, és az elméjük leszűri azokat az üzeneteket, amiket kimondva vagy kimondatlanul közlünk feléjük.  Ha azt látják, hogy kiegyensúlyozottak vagyunk, odafigyelünk a másikra, boldogok vagyunk, akkor ők ezt megpróbálják lemásolni, és életüket ezen értékrendek alapján felépíteni. A bölcs szülő felismeri, hogy az ő viselkedése, az ő értékrendje lesz a gyermek életének az alapköve. Ezekkel a téglákkal építi fel magában a saját jövőjét. Mivel a gyermekeink jelentik számunkra a jövőt, legyünk bölcs építők, és jó példaképek. Az életet az határozza meg, hogy hogyan állunk egymáshoz mi emberek, mennyire vagyunk pozitívak. Vigyázzatok magatokra, szeressétek egymást…ma…..holnap…..és minden nap!

Címkék: cserei józsef

Kapcsolódó cikkek:

  Karácsony ...

  Miért ?

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve



Üdvözlöm!

Nagyon szépet,és tanulságosat írt.. Én úgy gondolom,hogy a gyermekek sokat átvesznek
a szülőktől.A rosszat is,és a jót is. Egy szülőnek nagyon-nagy türelemmel kell lenni hozzájuk.Mert a gyermekek olyan nagyon érzékenyek,és nem felejtenek.Amit látnak,és
hallanak azt fogják utánozni.Nagyon-nagy odafigyelés kell ,hogy minden rendben legyen.
Ha a szülő szereti szüleit,akkor ők is fogják szeretni,majd az idős szüleiket. Én tapasztalatból így gondolom!! Szép,és kellemes estét kívánok az egész családnak!

Sályiné

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

A családi légkör milyensége egész életre nyomot hagy a gyermekben. A jó és a rossz egyaránt.A szülők feladata nem korlátozódik (és korlátozódhat) csak a család
anyagi alapjainak, életfeltételeinek megteremtésére.
Felelősek a gyermek testi-lelki neveléséért, fejlődéséért, harmónikus személyiségének kialakulásáért. Nekik
kell elsődlegesen továbbítani az erkölcsi értékeket gyermekeik számára. És nemcsak szóval, hanem
mindenekelőtt saját példájukkal. "Mintaként" kell szerepelniük leányuk, fiuk előtt.
Koszonom Jozsi,hogy elolvashattam.

Válasz

Walter István üzente 10 éve

Nagyon kedves történet. És tanulságos.
Nem azért, mert én is már 74 éves vagyok
(bár hála a jó Istennek, a kezem nem remeg még),
de a feleségemé sajnos igen, mert parkinson kóros.
Nem tudom, hogy a fiatalok - mármint a gyerekeink és unokáink -
hogyan tudnának vele együtt élni.
Nem szeretném megtudni.
Amíg bírom, addig én segítek neki mindenben.

Válasz

ecseri csopi üzente 11 éve

Tanulságos, szép történet.

Válasz

Hilda Hilda üzente 11 éve

Számomra ez a történet , nagyon megható. Sok szülő valóban tanulhatna a gyermekük magatartásából . Pedig fordítva kellenne ,hogy megtörténjen .

Válasz

Varga Zoltánné Marika üzente 11 éve

Nagyon szép megható. Sokan át gondolhatják,ha veszik a fáradtságot és elolvassák..

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu