Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 Receptverseny 

A "XXI. századi magyar konyha" receptverseny keretében olyan receptek beküldésére kértük olvasóinkat, melyek:

 
  • helyettesítik a húst valami mással
  • esetleg reform, natúr, vagy bio alapanyagokat használnak
  • ugyanakkor ízükben, fűszerezésükben megőrzik a sajátos magyar ízeket
  

A versenyt magasan, 26 szavazattal a gombabomba, Gregussné Szabó Melinda pályamunkája nyerte. Jutalmát, a könyvcsomagot (A leves hazudik, Cukorblues) és a 2006. évi Ökonaptárt postán küldjük.

Valamennyi pályázó ingyenes Fauna tagságot kap 2006-ra - részvételüket köszönjük!

 

 

Almaleves 

Hozzávalók: 4 db közepes alma, fahéj, 2 kanál cukor, szegfűszeg ízlés szerint, 2 dl joghurt, 1 teáskanál liszt.

Elkészítése: Az almát 1 l vízbe, fahéjjal és a cukorral, szegfűszeggel ízesítve feltesszük főni. Ezután összeturmixoljuk. A joghurtot kikeverjük a liszttel, majd a levest behabarjuk, összesűrítjük.

Mészáros Károlyné Julianna

 

 

Almasütemény 

Hozzávalók: 25 dkg alma, 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 3 tojás, 5 evőkanál baracklekvár, 1 csomag sütőpor, vaníliás cukor, margarin.

Elkészítése: A tojássárgákat a cukorral összekeverjük Az almát lereszeljük, és állni hagyjuk, majd szárazra kinyomkodjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk az almát, a tojások sárgáit, majd a tojások keményre vert habját. Kimargarinozott sütőedényben, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kész.

Ha kihűlt, középen kettévágjuk, baracklevárral megkenjük, a tétjét pedig meghintjük vaníliás cukorral.

Rozsnyai Dorottya

 

 

"Anyós mosolya" szósz 

Egy szép karfiolt vagy brokkolit puhára párolok vegetás vízben. Átpaszírozom, esetleg turmixolom, majd visszateszem a lébe. (Zöldborsót, felkockázott sárgarépát is főzök. Néhány szem dércsípte kökényt készítek a kezem ügyébe. Tejszínes-tojássárgás habarással sűrítem a masszát. Sűrítés után belehajigálom a többi főtt zöldséget, s a kökényt. Rántott sajttal és rizzzsel, burgonyával tálalom. Nagyon szép színes szósz, s a kökénytől kap egy ki fanyar ízt is. Enyhén meg szoktam borsozni...

Farkas Jánosné (Vízvár)

 

 

Avokádó krém 

Az avokádó nem tartozik az olcsó dolgok közé, de elvétve, találhatunk elfogadható áron is. A kis körte alakú avokádót kettévágva, találhatjuk meg, jó nagyra nőtt magját. Ez elég könnyen eltávolítható. Az avokádót felkockázzuk, és a cukkinihez hasonló módon hagymával összepároljuk. Nem ajánlott nyersen megkóstolni. Nyersen kicsit fanyar ízű, párolva pedig a sertészsírhoz hasonló, ezért bőven ízesítésre szorul. Fokhagymával, sóval és borssal azonban egy nagyon laktató és finom krémet készíthetünk belőle.

Az elkészült krém nem csak finom, hanem dekoratív is, mivel élénkzöld színét a párolás és fűszerezés ellenére is megtartja.

Pirítóssal reggelire vagy előételként is fogyasztható.

Bahor Enikő (Miskolc)

 

 

Babos tészta 

A kifőzött, lecsepegtetett babot olajon megpirítom, megpárolom úgy, hogy egy-két csepp vörösbort öntök alá. Pirospaprikát, fok- és vöröshagymát is teszek bele. Félig-meddig áttöröm villával. Sózom, borsozom. Kifőzött, le nem csepegtetett hosszúmetélttel összekeverem. Nem fogyókúrás étel!

Farkas János (Vízvár)

 

 

Babpörkölt 

Olajon lecsós alapot készítek. Kifőzöm a tarkababot. A lecsós alap közé keverem.Tejfölös, lisztes habarással sűrítem. Tarhonyával tálalom.

Farkas János (Vízvár)

 

 

Borsós nokedli 

Olajon közepes nagyságú apróra kockázott hagymát dinsztelek, majd 1kk. pirospaprikát elkeverek benne. Friss zöldborsót szórok bele, zsírjára sütöm. Sózom. Egy doboz tejfölben kevés lisztet elkeverek és azt is beleteszem, majd vízzel felöntöm annyira, hogy szósz állaga maradjon, és összefözöm. Nokedlivel tálalom a szószt. Mi nagyon szeretjük.

Takács Éva, Miskolc

 

 

Burgonyás szójapástétom 

Hozzávalók: 20 dkg szójagranulátum, 4 dl kézmeleg víz, 7 evőkanál olaj, ízlés szerint delikát, pastétom füszerkeverék, vagy egyéb Compack füszerkeverék, de bors feltétlenül, 1 nagy fej vöröshagyma.

Elkészítése: A szójagranulátumra ráöntjük az olajat, a vizet és a fűszereket. Daraboljuk rá a vöröshagymát, és kezdejük el sütni. Amikor a víz elpárolgott, és kezd rózsaszínű lenni, adjunk hozzá 2 közepes nagyságú, sajtreszelőn lereszelt nyers burgonyát, és süssük együtt tovább szép rószaszínűre. Amikor kihűlt. gyúrjunk hozzá egy fél csomag margarint, így könnyen kenhető lesz. Eltartható a hűtőben 4-5 napig is.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Cukkini krém 

A cukkini egy édeskés ízű zöldség, ami könnyen párolható, és pépesíthető, így remek szószok készülhetnek belőle. Kevés olajon hagymát párolunk. Akkor jó, ha már üveges, de nem pirult még oda. Ekkor beletesszük a kockára vágott cukkinit, és nagyon lassú tűzön elkezdjük őket összepárolni. Folyadékot nem kell alá öntenünk, de gyakran kell kevergetni! Amikor már annyira megpuhult, hogy villával is összetörhető, belekeverjük a fűszereket. Annak ellenére, hogy édeskés az íze, remekül illik bele a bors. Frissen őrölt színes borssal a legízletesebb. Kevés só és ízlés szerint zöldfűszerek (snidling, bazsalikom, rozmaring, szegfűszeg)is keverhetők bele. Joghurttal, vagy szójatejföllel is gazdagítható, bár úgy rövidebb ideig tartható el. Reggelire, vagy pirítós kenyérrel előételként egyaránt fogyasztható.

Bahor Enikő (Miskolc)

 

 

Csokoládés palacsinta 

Hozzávalók: 2 evőkanál cukor. 1 evőkanál kakaó. 1-2 evőkanál tej, 5 evőkanál puffasztott rizs.

Elkészítése: A cukrot a kakaóval először szárazon, majd a tejjel jól összekeveriük, és hozzáadjuk a puffasztott rizst. Kb 6-7 palacsinta töltéséhez elég.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Diókolbász 

Hozzávalók: 15 dkg darált dió, 30 dkg füstölt sajt, 6 kanál zabpehely, 4 kanál gríz, sok pirospaprika, ételízesítő. 2 gerezd fokhagyma. 5 tojás keményre vert habja es sárgája.

Elkészítése: A hozzávalókat jól összedolgozzuk és egy órát állni hagyjuk. Azután kolbász-szerű rudacskákat formálunk belőle, forró, bö olajban pirosra sütjük, a gázról lehúzzuk. 1 dl vizet öntünk ra. a fedőt rátesszük és lassú gázon tovább sütjük, amig el nem fö a víz róla.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Erdei marslakó 

Kiváló hozzá bármilyen erdei gomba, de a legjobb az őzlábgomba. Megtisztítom a gomba fejét, sózom, fűszerezem. A szárát nagyon apróra felszeletelem, krumplit, hagymát, petrezselymet főzök vegetás vízben. Ha megfőtt, összetöröm. A gombák kalapjába töltöm. Vagy hagyományos módon kirántom vagy tepsiben megsütöm, de akkor paprikás-fokhagymás olajjal locsolgatom sülés közben. Igen jó illatú, gyors étel.

Farkas Jánosné (Vízvár)

 

 

Életerő pástétom 

Hozzávalók: 10 dkg tökmag (héj nélkül) 10 dkg napraforgómag (héj nélkül), 1 kanál szezámmag, 1 fej vöröshagyma. 2 nagy gerezd fokhagyma, 8 evőkanál nyersen sajtolt tökmagolaj (vagy bármilyen más nyersen sajtolt olaj), 1 púpozott evőkanál extrudált pehelyliszt, 2 nagy pritanunpaprika vagy más zöldpaprika, petrezselyemzöld, zellerzöld és snidling ízlés szerint, de nem kevés, delikát ízlés szerint.

Elkészítése: A hagymát és a paprikát almareszelőn lereszeljük, a petrezselyem- és a zellerzöldet, valamint a snidlinget finomra vágjuk. A magokat darálóval vagy kávéőrlőben őröljük porrá. Mindent jól gyúrjunk össze, Finom, kenhető pépet, pástétomot kapunk. Ha netán nem sikerült elsőre elég jó ízűre készíteni, akkor nyugodtan fűszerezzük tovább ízlés szerint

Sajnos a nyersen sajtolt olajok nagyon drágák. Tudom, hogy sokan nem is tudják ezért megvásárolni. Azért szeretettel kérem őket, hogy ne dobják félre ezt a receptet. Készítsék el a pástétomot napraforgóolajjal. Lehet szaporítani margarinnal is, az olajos magvak benne lesznek, és ezek nagyon értékes tápanyagok. Bármilyen olajos magból készíthetjük: dióból, mogyoróból, mandulából, stb. ami éppen van.

Lencséből is készíthetünk finom pástétomot. Puhára áztatjuk, finom péppé zúzzuk, ízlés szerint fűszerezzük és zöldségekkel dúsítjuk. Idényben fogyasszunk hozzá még sok nyers zöldséget. Nagyon finom pirított kenyérrel. (A kenyér barna legyen, ne fehér!)

Ha a magokat, a zöldségeket és a fűszereket is változtatjuk, számtalan sokféle pástétomunk lesz. Ne mondjuk, hogy nem tudunk mit adni a kenyér mellé.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Gomba bomba 

A csiperkét( vagy más gombát) apróra feldaraboljuk. A vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, beletesszük a gombát, töröttborssal, őrölt köménnyel, piros arannyal, fokhagymával, sóval ízesítjük, puhára pároljuk. Az a jó, ha leve elpárolog. Amikor kihűlt, tejben áztatott zsemlét jól kicsavarunk, hozzátesszük, ütünk hozzá egész tojást, ha szükséges, kevés zsemlemorzsával sürítjük, hogy olyan állaga legyen, amiből gombócot lehet formálni. tehetünk bele szezámmagot, petrezselyemzöldet is. Evőkalnálnyi masszából gombócot formálunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, forró olajban kisütjük. Kiváló feltét főzelék mellé, hús helyett, de finom burgonyával, vagy rizzsel is. Teljes értékű fehérjeforrás.

Gregusné Szabó Melinda (Mosonmagyaróvár)

 

 

Gombafasirt 

Ugyanúgy, mint a hagyományos fasirtnál, beáztatom a zsemlét, kicsavarom. Tojást, pirospaprikát, borsot, sót, sok fokhagymát, töröttborsot, 1 zöldpaprikát apróra vágva, sok-sok petrezselyemzöldet, pici szerecsendiót, és a leglényegesebb alkotóelemet, az előzőleg megpirított, apróra vágott, kb. l/2 kilónyi gombát összekeverem. Ha túl lazának érzem az anyagot, akkor szoktam egy kis zsemlemorzsát is beletenni, így sokkal jobban formázható a fasirt.

Pogácsákat csinálok, és lisztben (!) forgatom meg, így sokkal szebben sül meg az egész. Még az az előnye is megvan, hogy ha kimarad, le lehet fagyasztani, legközelebb már csak elő kell kapkodni, és mehet a forró olajba.

 

 

Gombapaprikás 

Ha már unjuk a húst, együnk gombaételt, tápláló és finom. Úgy, mint ez is. A fél kilogramm gombát nagyobb darabokra vágom. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre párolom, teszek hozzá piros paprikát, beleteszem a gombát. teszek hozzá 1 zöld paprikát és 1 paradicsomot. Sóval, borssal, köménnyel és fokhagymával izesítem. Amikor megpárolódott, teáskanálnyi lisztet szórok rá, összekeverem, és teszek hozzá 2-3 teáskanál tejfölt. Kiforralom és már kész is.

Galuskával vagy rizzsel tálaljuk, de főtt biokölessel is kiváló.

Gregusné Szabó Melinda (Mosonmagyaróvár)

 

 

Hildegard keksz 

Hozzávalók: főzött vaj (ghi), teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 kg lisztre számítva 4-5 tojás sárgája (csírátlanítva). kevés méz, kevés só, 1 kávéskanál 3 evőkanálnyi vízben oldott szódabikarbóna.

A felsoroltakból keksz-tésztát készítünk, szükség esetén kevés tej hozzáadásával, majd belekeverünk 4,5 dkg reszelt szerecsendiót, 4,5 dkg őrölt fahéjat, 1,5 dkg őrölt szekfűborsot.

Ezután az egészet összegyúrjuk, tetszés szerinti süteményformával kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Sütés előtt a sütőt közepes lángon előmelegítjük, majd a tepsi behelyezése után a lángot a legkisebb hőmérsékletre vesszük vissza. Vigyázni kell, mert hajlamos a megégésre!

A sütemény sokáig eláll, de a gyermekek elöl tartsuk elzárva, mert erős mirigyműködés-serkentö hatása van. Felnőttek is csak 4-5 darabot fogyaszthatnak belőle naponta.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Karfiolos fasírt 

A hagyományos fasírthoz hasonlóan, ennek az alapja is a vízben áztatott szárazzsemle, amit sós vízben puhára főzött karfiolpéppel, tojással, sóval borssal, paprikával és petrezselyemmel és üvegesre párolt hagymával keverünk össze. A tojást összekeverhetjük tejföllel, vagy szójatejföllel. A masszához annyi zsemlemorzsát adunk, hogy könnyen formázható legyen. A formázott fasírtgolyókat lehetőleg egy kicsit hagyjuk állni, majd forró olajban hírtelen süssük aranybarnára.

Bahor Enikő (Miskolc)

 

 

Karfiolos tofupaprikás 

Hozzávalók: 2 doboz füstölt tofu, 2 közepes fej hagyma, egy kisebb fej karfiol, só, bors, pirospaprika, (bio)tejföl.

Két doboz füstölt tofut ujjnyi kockákra vágunk, megsózzuk, meghintjük pirospaprikával.

Két közepes fej hagymát felkockázunk, olajon megdinsztelünk. Egy kisebb fej karfiolt közben megmosunk, rózsákra szedünk, torzsáját felkockázzuk. Ha a hagyma már szép üveges, kicsire vesszük a lángot, rádobjuk a karfiol felkockázott torzsáját, majd 5 perc múlva a karfiol rózsáit is, és ráöntünk egy kisebb pohár vizet. Sózzuk, paprikázzuk, ízlés szerint lehet hozzá kis borsot vagy grill fűszert is adni. Fedő alatt pároljuk, vigyázva, nehogy leégjen. Ha kezd lesülni, pici vizet teszünk alá.

Amikor a karfiol félig megpuhult, rádobjuk a tofukockákat, óvatosan összeforgatjuk és még öt percig főzzük fedő nélkül. Tálaláskor tejfölt rakunk a tetejére; köretként főtt krumplit, krumplipürét vagy tésztát adunk; bármilyen savanyúság finom hozzá. Könnyen és gyorsan elkészíthető, küllemében és ízeiben is magyaros étel. Lehet variálni is ízlés szerint, ha a hagymához pár karika paprikát, pár szelet paradicsomot adunk a dinszteléskor.

Bélafalvy Kriszta

 

 

Káposztás rakott palacsinta 

Hozzávalók: 1 kg kitorzsázott káposzta, 1/2 dl olaj, tengeri so, fehérbors

Elkészítése: A káposztát megreszeljük, kicsit megsózzuk. Összenyomkodjuk, s a levétöl egy kicsit kicsavarjuk Teflontepsibe terítjük, ráöntjük az olajat, megborsozzuk, azután összekeverjük. Alufóliával lefedjük a tepsit, és a sütőben igy pirítjuk. Egyszer-kétszer vegyük le az alufóliát, és keverjük meg a káposztát. Kicsit összefonnyad, és nagyon kellemes ízü lesz. Amikor készen van, palacsintába töltjük Lehet úgy, hogy belecsavarjuk a palacsintába, leöntjük tejföllel, és a sütőben még egy picit átsütjük. Lehet úgy is, hogy rakott palacsintaként rétegezzúk a palacsintát a káposztával. A tetejére öntünk egy kis tejfölt, es igy sütjük át. De akkor is nagyon finom, ha csak belecsavarjuk a palacsintába és fogyasztjuk.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Keleties lencse 

Olívaolajon hagymát (mennyiség izlés szerint) üvegesre párulunk, majd egy paradicsomkonzervvel (finomabb rendes hámozott paradicsomból) összefőzzük, beleöntjük a legalább 8 órán át áztatott kb. 2 bögrényi lencsét (lehet vörös lencse is, ezt nem kell ennyi ideig áztatni), és kb. fél liter leveslével felöntve puhára főzzük.

Közben fűszerezzük fokhagymával, kakukkfűvel, garam masala-val, pár csepp friss citrom levével. (én még teszek bele kevés oreganót, bazsalikomot, curryt, kurkumát, őrölt szerecsendiót, de tetszés/ízlés szerint még/vagy bármilyen fűszerrel meg lehet bolondítani).

Tejföllel/yofuval elkeverve, megdarálva szenvicskrémként, ill. különféle zöldségek töltelékeként is isteni.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Kelkáposztás fasírt 

A karfiolos fasírthoz hasonlóan készítjük, csak ehhez lereszelt, megpárolt kelkáposztát, használunk, amihez esetleg keverhetünk édeskápsztát is. A káposztás ételek nagyon jók, mégsem ajánlom érzékeny gyomrúaknak, és kismamáknak sem, mert beindítja a béműködést. Nagyon ügyeljünk arra, hogy az anyatejbe beszívódva a kisbabáknál is hasmenést okoz, aminek veszélyes következménye lehet a kiszáradás! Ezt a fasírtott se süsük túl sokáig, mert a káposzta hamar megég.

Bahor Enikő (Miskolc)

 

 

Kölesfasírt 

A hántolt biokölest kevés vízben sóval puhára főzöm. Ha kihűlt, nyers tojást, szezámmagot, lenmagot, egész mákot és zsemlemorzsát keverek hozzá, annyit, hogy formázható masszát kapjak. Kanál segítségébel galuskát szaggatok, zsemlemorzsában meghempergetem, gombócot formázok és forró olajban kisütöm. Aki fűszereset szeret, tehet bele apróra vágott vöröshagymát, törött borsot, petrezselyemzöldet. Önállóan, de főzelék mellé feltétként is nagyon finom. Ráadásul a köles lugosítja a vért, ezáltal segít helyreállítani a vér sav-bázis egyensúlyát.

Gregusné Szabó Melinda (Mosonmagyaróvár)

 

 

Körözöttel töltött, rántott vöröshagyma 

Néhány szép nagy fej vöröshagymát megtisztítok, majd félbevágom őket. Kiszedem a közepét, majd a hagyományos paprikás körözöttbe belevágom (apróra). A kapott masszát beletöltöm a fél fej hagymába. Összeborítom őket és hagyományos módon panírozom. Forró olajban kisütöm. Burgonyapürével vagy főzelékkel tálalom. Önmagában is finom, dekoratív étel.

Farkas Éva (Vízvár)

 

 

Lencsepástétom 

A vízben előzetesen beáztatott lencsét kevés vízben sóval, törött borssal és húsleveskockával puhára főzöm. Annyi vizet teszek alá, hogy mire megpuhul, ne maradjon alatta felesleges víz.

Amikor kihűlt teszek hozzá mustárt, natúr sajtkrémet és vajkrémet, és egy kevés piros aranyat. Apróra vágott lilahagymát ízlés szerint. Össze lehet turmixolni, de így is maradhat. kenyérre kenve savanyúsággal, friss zöldségekkel nagyon finom.

Gregusné Szabó Melinda (Mosonmagyaróvár)

 

 

Lencsés babpástétom 

A lencsét és a babot is sós vízben megfőzzük, majd turmixgépben pépesítjük. Ízesíteni lehet petrezselyemmel, bazsalikommal, borssal csípős paprikával, vagy ízlés szerint bármivel.

A bab és a lencse is, mint a hüvelyesek általában remek húspótló.

Bahor Enikő (Miskolc)

 

 

Mákos golyók 

2 csésze zabdarát, zabpelyhet vagy búzacsirát enyhén megpirítunk, majd megöntözzük frissen kipréselt narancs-, mandarin- vagy almalével, hogy puha kását kapjunk. Hozzáadunk 2 csomag (20 dkg) mazsolát és 10-15 dkg darált mákot, majd az egészet összedolgozzuk. Tetszés szerint keverünk bele fahéjat, szekfiiszeget, vaníliát vagy ánizst. es formálunk belőle kis golyócskákat, majd meghempergetjük kókuszreszelékben.

Azonnal tálalható, de jobb ízű egynapos pihentetés után.

Rozsnyai Dorottya

 

 

Nyüzüge királyfi batyuja 

Szép, egészséges, fiatal csalánleveleket szedek. Főt burgonyát, sót, kis zsiradékot, kevés túrót, tejfölt, egy tojást összekeverek, Apró golyókat készítek belőle, kifőzöm. Forrón reszelt sajtba forgatom őket, s belecsavarom a csalánlevelekbe. Jénai esetleg római tálba sütőben átforrósítom. Sárgarépa- vagy sárgaborsó főzelékkel tálalom. Egy csepp tejföllel meg szoktam hinteni.

Farkas Jánosné (Vízvár)

 

 

Palócleves hús nélkül 

Megfuttatjuk a kockára vágott vöröshagymát némi olivaolajon. Teszünk rá egy kis pirospaprikát és felöntjük annyi vízzel amennyi levest szeretnénk. Teszünk bele kockára vágott krumplit, zöldbabot. Félig megfőzzük. Hozzáadunk, ha lehet laska gombát, de csiperke is jó (erdei gombával még jobb). Adunk hozzá sót, borsot izlés szerint köménymagot babérlevlet. Ha puhára föttek a zöldségek paprikás rántással berántjuk. Tejföllel tálaljuk.

Hamvai Julianna (Érd)

 

 

Pikáns saláta 

Hozzávalók: 1 fej saláta (ha nincs, nem gond, simán elhagyható), fél kg uborka, 4 krumpli, 2 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, só, bors, fokhagyma.

A salátát megmossuk, lecsepegtetjük. Az uborkát felkarikázzuk, a krumplit héjában megfőzzük, majd kockára vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a mustárt, ízlés szerint sót, borst, fokhagymát. (aki szereti, petrezselymet/kaprot is tehet bele). Télen uborka nélkül szoktam csinálni, krumplival, borsóval, gombával (de lehet még/vagy beletenni kukoricát, húst stb.), és úgy is nagyon finom. Könnyebb, mint a majonézes dolgok, az ünnepek alatt/után talán nem is baj.

Guber Zsuzsanna

 

 

Rakott zöldséges rizs 

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú brokkoli, 2 nagyobb répa, 1 tojás, 2 dl joghurt v. tejföl, 10 dkg trappista sajt, 20 dkg rizs, vaj.

Elkészítése: A rizst, a brokkolit és a sárgarépát megpároljuk. Kivajazott tálba egy sor rizst, majd egy sor brokkolit ill. sárgarépát teszünk. Ezután összekeverjük a tojást, a joghurtot és a reszelt sajtot. A masszával soronként megkenjük az ételt. Végezetül meghintjük a tetejét sajttal.

Mészáros Károlyné Julianna

 

 

Szójás töltött káposzta 

Egy csomag szójagranulátunot szárnyas fűszerkeverékkel összekeverünk és beáztatjuk meleg vízbe. Addig hagyjuk állni, amíg fel nem szívja a vizet. Ezután teszünk hozzá egy evőkanál sűrített papadicsomot és kb. fele annyi rizst mint amennyi a szója. Mindig sózzuk, borsozzuk meg (a szója viszonylag sok sót felvesz!) Ha a tölti porhanyós,az nem baj, majd a megfőtt rizstől összeáll.

Előkésztjük a kelkáposzta leveleket (édeskáposzta is lehet) és belecsomagoljuk a tölteléket.

Az edény aljára savanyúkáposzta ágyra fektetejük a töltiket és azzal is fedjük be. Ha maradt abból a káposztából amibe csomagoltunk, az is szeletejük fel és keverjük bele a savanyúkápszába.

Főzzünk fel egy fél liter vizet, tegyünk bele sót, paradicsom sűrítményt, egy marék egész borsot és öntsük vele nyakon a káposztánkat. Kis fokozaton kb. két órát főzzük. Ha szükséges pótoljuk a folyadékot,nehogy leégjen!

Növényi zsíros tejföllel tálaljuk.

magashegyi.harcos

 

 

Sajttal töltött burgonya 

Tisztítás után félbevágok néhány szép, nagy burgonyát. A belsejét kikaparom, sós-borsos vízben megfőzöm. Füstölt sajtot reszelek, hozzákeverem a lecsepegtetett, megfőtt masszához. Kissé megvegetázom, majd egy egész tojással dúsítom, s beletöltöm a kikapart burgonyákba. Tepsibe vagy római tálba helyezem, reszelt sajttal megszóróm, tejföllel meglocsolom. Forrón a legfinomabb!

Kelenczné Farkas Rita (Vízvár)

 

 

Sült alma 

Hozzávalók: alma, teljes kiőrlésű liszt, olívaolaj, fahéj vagy kakaópor, cukor.

Az almát karikára szeleteljük. Sűrű palacsintatésztát készítünk. Az almát a palacsintatésztába mártjuk, majd olajon kisütjük. A megsült almát fahéjas vagy kakaós cukorba mártogatjuk.

Mészáros Károlyné Julianna

 

 

Töltött burgonya 

Hozzávalók 2 személyre: 3-4 ek. olívaolaj, 1 db közepes hagyma, 1 db kisebb cukkini, 3 db közepes répa, 3 gerezd fokhagyma, vegamix, joghurt, sajt.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Olívaolajon megpároljuk a hagymát, a karikára vágott répát, fokhagymával, vegamixel ízesítjük. Később hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt cukkinit (rövidebb idejű párolást igényel). A puhára megpárolt hozzávalókat összeturmixoljuk. Meghámozzuk a burgonyát, kettévágjuk, majd kivájjuk a belsejét. A kivájt burgonyát hozzáadjuk a töltelékhez. Ezután a pépes turmixal megtöltjük a burgonyákat. Tetejére ízlés szerint sajtos, joghurtot teszünk. Olíva olajjal kikent tálba tesszük a burgonyákat, majd sütőbe rakjuk.

Mészáros Károlyné Julianna

 

 

Tökfasírt 

Hozzávalók: 1/2 kg tök (patiszon, vagy cukkini, vagy főzőtök, de sütőtökből is nagyon finom), 2 tojás, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál liszt, 1 evőkanál vegeta/Delikát, petrezselyem, fokhagyma.

Ezeket összekeverem (ha nagyon lágy, teszek még hozzá egy kis lisztet, zsemlemorzsát). SÓZNI NEM SZABAD! Pogácsákat formázok. Forró olajban sütöm.

Guber Zsuzsanna

 

 

Töltött cukkini rántva 

Néhány db. 10-12 cm hosszúságú cukkinit megtisztítok, félbevágom, s a belsejüket kissé kikaparom. (Sózom, tetszőlegesen fűszerezem.)

Töltelék:

Kevés olajon fok- és vöröshagymát párolok, ha megpuhult, meghintem pirospaprikával, sózom, borsozom. Majd 2-3 db keményre főzött tojást apróra felkockázok, s mintha pörkölt lenne- egyet rottyantok az egészen. Ha már nem túl forró, a tökök belsejébe töltöm. Összeborítom a két felet, hagyományos módon panírozom, s kirántom. Főzelékkel és krumplipürével is finom. ("Tojásínéges" időkben erdei gombával készítem).

Farkas Jánosné (Vízvár)

 

 

Töltött nyári tök 

Hozzávalók: egy zsenge, kisebb méretű nyári tök, 6 db (bio)tojás, fél kg gomba, 1 nagy fej hagyma, ízlés szerint (bio)sajt, só, kapor, tejföl.

A tököt megmossuk, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük és sütőben 200 fokon félig puhára pároljuk. (Ha nem elég zsenge a tök és már nagyobbak, keményebbek a magvai, akkor vájjuk ki a közepét és a kivájt tököket pároljuk meg.) A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, olajon üvegesre pirítjuk.

Rádobjuk a megpucolt, felszeletelt gombát és kis vizet öntve alá puhára főzzük. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. (Jól illik hozzá a kapor.) Ha zsenge tökből készítjük az ételt, vagyis nem vájtuk ki sütés előtt a tököket, akkor a két fél tök közepét kivájjuk és a kivájt darabkákat belekeverjük a töltelékbe. Ráütünk 6 tojást és állandó keverés mellett rántotta állagúra főzzük. (A tölteléket sok módon variálhatjuk; ha van otthon pár napos kenyerünk, pár szeletet tejjel meglocsolhatunk és belekeverhetjük a töltelékbe - kiadósabb, komplettebb lesz tőle az étel. Ha könnyíteni akarunk rajta, keverjünk bele pár kanál tejfölt, kefírt vagy joghurtot.)

A fél tököket olyan kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe fektetjük, amiben éppen elférnek - akár őzgerinc formába is kerülhetnek egymás mögé. (A megfelelő méretű tál kiválasztása azért fontos, mert a tökök nagyon puhák, könnyen szétesnek, ha egy picit is tovább sülnek-párolódnak a kelleténél.) Tetejükre ráhalmozzuk a gombás-tojásos tölteléket. Bőven meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük nagy fokozaton.

Komplett, teljes nyári étel, nem szükséges hozzá külön köret; elég, ha salátával, pár szem paradicsommal körberakjuk a tálat. Ízlés szerint leönthetjük kaporral ízesített teljföllel, joghurttal is.

Bélafalvy Kriszta

 

 

Tojáspörkölt 

A keményre főtt tojásokat negyedekre vágom és az előre elkészített pörköltalapba keverem, kevés ideig főzöm, hogy az ízek összeérjenek és már tálalható is.

A pörköltalaphoz olajon megpárolom a hagymát, teszek hozzá egy kevés paradicsompürét, piros aranyat, piros paprikát, borsot, fokhagymát, sót. Fedő alatt lassan szétfőzöm a hagymát, ha kész akkor teszem hozzá a tojást.

Gregusné Szabó Melinda (Mosonmagyaróvár)

 

 

Vegyes főzelék 

Hozzávalók: borsó, répa, burgonya, 2 gerezd fokhagyma, bio tej vagy bio joghurt, teljes kiőrlésű liszt, só.

Feltesszük főni a borsót és a répát, fokhagymával, sóval ízesítjük, később hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Miután megfőtt, péppé aprítjuk, tejjel, vagy joghurttal behabarjuk liszttel. (Habarás helyett rántást is készíthetünk!)

Mészáros Károlyné Julianna

 

 

Zöldség ragu 

Karikára vágott póréhagymát, sárgarépát, megpárolunk kevés olivaolajon. Teszünk rá kockára vágott krumplit és megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük kevés vízzel. Ha kell majd menet közben adunk még hozzá vizet. Ha a krumpli és a répa már jó félig megfőtt akkor teszünk bele laska gombát (lehet más gomba is). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, erős paprikával ha szeretjük (izlés szerint egyéb fűszerrel). Ha kész tejfölt, vagy joghurtot keverünk bele. Laktató és finom, különösen hideg időben ajánlott.

Hamvai Julianna (Érd)

 

 

Zöldséges fasírt 

Az áztatott szárazzsemlét összepárolt párolt hagymával, burgonyával, tökkel, patisszonnal, cukkinival, padlizsánnal összekeverjük, és annyi morzsát adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen. A formázott fasírtgolyókat forró olajban hirtelen sütjük ki. Könnyű, de laktató finomság, ami nem csak a vegetáriánusokat veszi le a lábáról.

Bahor Enikő (Miskolc)

 

Címkék: konyha magyaros ízek recept receptek ételek

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu