Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Böngéssz a videók
között!  

Lélek Boulevard : Dr. Hetesi Zsolt

Dr. Hetesi Zsolt asztrofizikus
http://www.youtube.com/watch?v=YAHInzY14Xc

Megjelenés ideje: 2013 okt. 12

Az egyre növekvő népesség és ezzel együtt a fogyasztás rohamos növekedése rövid időn belül a Föld energiatartalékainak kiürüléséhez fog vezetni -- jelenti ki Hetesi Zsolt. A kutató gyergyószentmiklósi előadásán több mint százan vettek részt.

Dr. Hetesi Zsolt asztrofizikus, az ELTE óraadó tanára, a nemzetközileg elismert Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport munkatársa tartott tudományos előadást kedden a gyergyószentmiklósi Koronaépület tükörtermében. Fenntartható-e, ahogy élünk? -- indította előadását a kutató. Válaszait történelmi példákkal, számadatokkal, grafikonokkal alátámasztott, tudományos megállapítások alapján vázolta a közönségnek.

Napjainkban az ember is többet fogyaszt, mint korábban, így egyre több erőforrást használunk.Többen vagyunk a Földön, mint amennyit az elbír -- hangzott el az előadáson. Ezek a folyamatok hatványozódó erőforrás-felhasználást eredményeznek, ám a készletek végesek. Ezért elérünk egy csúcsot, amin túl az olajkitermelés a véges készletek miatt már nem növelhető -- mondta el dr. Hetesi Zsolt, hozzáfűzve: a népességszaporulat szabályozására szükség van, ám nem mindegy, hogy milyen módszerekkel; hisz az élet ajándék.

A kutató pontos számításokkal alátámaszva bemutatta, hogy energiakincseink fele már elfogyott. Ha a Földön mindenki az amerikai életszínvonalon szeretne élni, ahhoz 6 darab Föld kellene -- hangzott el.

Előadása zárórészében dr. Hetesi a megújuló energiaforrásokból nyert energiahozamot is felvázolta. A számadatokból kitűnt, hogy a nap-, a szél-, vízenergiából, a biomasszából és egyéb megújuló forrásból nyerhető energia sem lesz elegendő a Föld lakosságának megtartani jelenlegi életkörülményeit. Ezek bevezetése azonban mindenképp sürgető, de emellett takarékosságra, lokalitásra, az emberiség mentalításváltására, változásra van szükség. Az emberiségnek ismét meg kell tanulnia egyhangban élni a természettel.

Címkék:  

Kategória: Tudomány, technika

Látta 41 ember.

Vágólapra másolás

Értékeld!

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu