Kis türelmet...
Tisztelt Olvasóm!
Ismerd meg őseid történelmi hagyatékát, ősi üzenetét!
Fontosnak tartom, hogy rövid tájékoztatást adjak azokról az antropológiai kutató munkákról, amely a vércsoportok tanulmányozásával kapcsolatos. Miért is fontos ez? Azért, mert kiindulópontja lehet számodra ahhoz, hogy további tudományos információk befogadását tedd lehetővé. Dr. Peter D’ Adamo is, e tudományos munkák eredményeit vette figyelembe, mint az emberiség történelmi fejlődésének azon korát, ahol már kialakultak az emberre jellemző olyan tényezők, amelyek választ adtak a sejteket támogató, vagy éppen ellene ható vizsgálati eredményekre. Leginkább azért tartom fontosnak ezen információk továbbadását, mert vannak olyan emberek, ismert személyek, akik a nyilvánosság előtt ismertek ugyan, de a vércsoportos étrend jótékony hatásairól való megnyilatkozásuk alapján, az ismereteik hiányosak. Mégis, e téma legjobb ismerőinek mondják magukat. Nem is véleményt mondanak, hanem nyilatkozatukkal kijelentik, hogy a vércsoportos táplálkozás tudománytalan! Természetesen, ezek a nyilatkozatok alkalmasak lehetnek arra, hogy megzavarja az egyszerű, tájékozatlan, vagy kevésbé tájékozott embert abban, hogy az egészsége érdekében tegyen is valamit. Én, az ismereteim alapján megkísérlem ezt a káoszt helyrerakni még akkor is, ha egyesek erre ingerülten reagálnak. E sorok elolvasásával, sok olyan információhoz juthatsz, amelyet a későbbiek folyamán hasznosítani tudsz.
Miért van szükségünk némi ismeretekre a fizikai antropológia kutatási eredményeiből?
A fizikai antropológia fajunk, a Homo sapiens fejlődését, biológiai evolúcióját tanulmányozza. A fizikai antropológusok az ember történelmi fejlődését próbálják nyomon követni tudományos módszerek, például a vércsoportok tanulmányozása segítségével. A fizikai antropológia fő feladata annak nyomon követése hogyan alakult ki a korai főemlős ősökből az emberi faj. A korai társadalmak vércsoport szerinti vizsgálatával foglalkozó tudományterületet paleoszerológiának nevezzük.
A fizikai antropológia azt is vizsgálja, hogy a korai emberek miként tudtak alkalmazkodni a környezet változásaihoz. A vércsoport vizsgálatának lehetősége csodálatos eszközzé vált az antropológusok kezében. Az 1950-es években a genetikai ismeretek előtérbe kerülése révén a reflektorfény a vércsoportokra és más genetikai alapú markerekre irányult. Dr. Peter D’ Adamo kutatásaihoz forrásként igénybe vette egyes kutatók, orvosok teljesen friss eredményeit: A. E. Mourant orvos és antropológus – Vércsoportok és betegségek (1978), valamint Vércsoportok és antropológia (1985) címen- megjelent két alapművet, amelyek összefoglalták a témában hozzáférhető ismereteket.
Dr. Peter D’ Adamo Mourant művein kívül számos más forrást is felhasznált, beleértve korábbi antropológiai műveket is, mint pld. William Body 1950-ben megjelent, Genetika és emberi fajok című könyvét, valamint a különböző szakfolyóiratokban 1920 és 1945 között publikált tanulmányokat.
A különböző vércsoportoknak az ősi népességekben előforduló gyakoriságát exhumációk révén lehet feltérképezni. A maradványokból vett kis mennyiségű mintából is meghatározható a vércsoport. Az emberi populációk vércsoport szerinti összetételét vizsgálva az antropológusok az adott népesség történetéből, vándorlásáról, házasodási szokásairól és változatosságáról nyernek információkat. Tovább már nem sorolom, mert a táplálkozás és életmód meghatározásához elégséges.
Ma már az őseinkhez kötődő táplálkozásról jelennek meg írások, könyvben leírt történetek az ősi táplálékokról, a ma élő emberek táplálkozásának egészségre gyakorolt hatásairól is. Őseink által megtett több évezredes útról van szó, amelyről történeti ismereteinket mindenképpen frissíteni szükséges! Ezért tartom fontosnak, hogy a különböző nézőpontok megismerésével egyre jobban tájékozódni tudunk, különösen a neolit (vagy új kőkor) csúcsán, a cro-magnoni vadászok virágkorát követve megjelenő paleolit táplálkozásról, ennél fogva a génjeinkben kódolt táplálékokról is. Ennek a kultúrának volt a meghatározó tényezője a földművelés létrejötte és az állatok háziasítása. A gabonatermesztés és az állattenyésztés mindent megváltoztatott. Miután az emberek képessé váltak saját maguk eltartására, stabil közösségeket és állandó lakhelyet alakítottak ki maguknak. A gyökeresen más életstílus valamint az étrend és a környezet nagyfokú megváltozása az emésztőrendszer és az immunrendszer teljesen új mutációját eredményezte a neolit kori embereknél. Erről írt Dr. Peter D’ Adamo amerikai természetgyógyász orvos is amikor a vércsoportok étrendjét, a különböző vércsoportú emberek reakcióit, a táplálékok viszonyát a sejtekhez felismerte.
Minden vércsoport ősi táplálkozásunk és viselkedésünk genetikai üzenetét hordozza, bár ma már távol élünk történelmünktől, annak sok vonatkozása még ma is hat ránk. Ezeknek a velünk született hajlamoknak az ismerete segít megérteni a vércsoportokon alapuló étrend logikáját.
Az ember fejlődéstörténete már nyújtott bizonyos ismereteket, de az újabbak mindig izgalommal hatnak.
Én az általam ismerteket szeretném mindenkihez eljuttatni. Tudom, hogy az alább tárgyalt kérdések, talán sok olvasó számára új ismereteket is eljuttat. Bízom abban, hogy az olvasók közül többen lesznek azok, akik nem az egészségügy alkalmazottai, és mégis megértik a tárgyalt kérdés lényegét. A vércsoportok kialakulása, szükségszerűen mentek végbe, amelynek figyelembevétele elkerülhetetlen.
Körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt a cro-magnoni ősember megjelenésével az emberi faj a tápláléklánc csúcsára került, és a Föld legveszélyesebb ragadozójává vált. Szervezett csapatokban kezdett vadászni, és rövid időn belül képessé vált arra, hogy fegyvereket készítsen és eszközöket használjon. Ebben a korban élő ember tápláléka a fehérje –a hús - volt a fő energiaforrásuk, így a 0-típusra jellemző emésztőrendszer ekkor alakult ki meghatározó módon. Az emberek húson éltek. A jó vadászmezők már szűkösnek bizonyultak, ezzel kezdődött el az emberfajták vándorlása.
A vándorlások, az újabb területek, vagy inkább a szárazföldek meghódításával változás következett be a táplálékok megszerzésének módjában, illetve a fölművelés bevezetése terén. Egy újabb változás, újabb környezeti tényezők, amelyek hatottak az emberiség fejlődési körülményeire is. A földek termőre fordításával olyan termékek kerülhettek fogyasztásra, ami a húsigényt pótolta. Több ezer év elteltével a különböző vércsoportú emberek által fogyasztott élelmiszerek, szinte beívódtak a sejtekbe, amely a későbbi évezredek során is a vércsoport nemzedékekben ismétlődtek, és a genetikai kódrendszerből kitörölhetetlenné váltak.
E hosszú fejlődési út következménye volt az „A” vércsoport kialakulása is.
Az A (agrár) típus kialakulása először valahol Ázsiában vagy a Közép-Keleten i.e. 25 000 és 15 000 között alakult ki, a megváltozott környezeti tényezők hatására. Mindez lehetővé tette számukra, hogy szervezetük jobban hasznosítsa a termesztett gabonát és más mezőgazdasági terményeket. Az „A” típusú ember génállománya a korai agrártársadalmakban fejlődött ki. A „0”- típusból A- típust kialakító génmutáció gyorsan zajlott le. Mi állhatott a hátterében ennek a kiemelkedően magas humán mutációs rátának, ami az A- típus létrejöttét eredményezte? A túlélés. A legalkalmasabb egyedek túlélése egy túlnépesedett társadalomban. Az „A” típus ellenállóbbnak bizonyult, bizonyos fertőzésekkel szemben.
Az „A” típus génállománya elterjedt egész Ázsiában, és a Közel-Keleten keresztül eljutott Nyugat-Európába is az indoeurópai népek révén, amelyek mélyen bevándoroltak a preneolit populációk területeire. Az indoeurópai invázió forradalmi változásokhoz vezetett az emberek táplálkozásában. Újfajta ételeket és új életmódbeli szokásokat hozott az ott élő, vadászó és gyűjtögető népek életébe. Ezek a változások olyan mélyrehatóak voltak, hogy megteremtették az „A” típus elterjedéséhez szükséges környezeti stresszt. A valaha vadászó-gyűjtögető életmódot élő emberek emésztőrendszere többé nem felelt meg a csak húson alapuló korábbi étrendnek. Az „A” vércsoport tehát a „0” vércsoportból alakult ki a táplálkozásbeli változások és a megnövekedett népesség okozta, sokféle fertőzés hatására.
A „B” vércsoport más módon jött létre.
A „B” vércsoport valamikor i. e. 15 000 és 10 000 között alakult ki a Himalája magas hegyei között – a mai Pakisztán és India területén. A „B” vércsoport elsősorban az éghajlati tényezők megváltozásának hatására kezdett kifejlődni. Elsőként Indiában vagy az Urál vidékén jelent meg a kaukázusi és a mongol törzsek körében. A mongolok egész Ázsián keresztül vándoroltak észak felé és elterjesztették az állattenyésztésen alapuló kultúrát. Ezt tükrözte az étrendjük is, amely főként húsból és feldolgozott tejtermékekből állt!
Az „AB” vércsoport ritka.
Ez a legújabb vércsoport, a népesség kevesebb, mint 5%-ban fordul elő. A kaukázusi „A” típus és a mongol „B” típus összekeveredéséből alakult ki kb. i. u. 600 körül.
A vércsoportok kialakulása nem véletlenszerű genetikai aktivitás műve volt. Minden egyes új vércsoport kialakulása láncreakciókra adott, forradalmi jellegű válasznak tekinthető, amit a környezeti változások sorozata váltott ki.
A vércsoportok változásai csupa „0” vércsoportú emberből álló világban zajlottak le, azok elkülönülése már részét képezte annak a forradalmi változásnak, amely végül a többi vércsoport kialakulásához vezetett.
Ma, amikor visszatekintünk erre a forradalmi jelentőségű fejlődésre, világossá válik, hogy őseink egyedülálló biológiai modell birtokában voltak, amely elősegítette a környezetükhöz való alkalmazkodást. A vércsoportok megértéséhez tudnunk kell, hogy őseink genetikai tulajdonságai ma is tovább élnek bennünk, a vérünkben.
Ma az egészséggel kapcsolatos kérdések foglalkoztatják az embereket, de sajnos a többséget nem igazán. Ennek természetesen vannak okai is, de erre pontos választ nem igen kapunk. Azonban vannak felelős emberek, akik erről nyilatkozni sem akarnak, mert úgy is tudják, hogy ebben ők is ludasak.
1998 áprilisában, pontosabban húsvét előtt nagypénteken kaptam kezembe a vércsoportos étrendről szóló könyv első kiadását, az AB0-terv címmel. Dr. Peter D’ Adamo ezt a könyvet nekünk, egyszerű embereknek, egyszerű, könnyen megérthető szavakkal írta, és könnyű módszerek elsajátításával jelölte meg alkalmazását.
Amikor a könyvet olvastam, bennem is riadalmat keltett. Azok az ételek, amelyeket fogyasztanom kellett volna teljesen idegenek voltak számomra, értsd: utáltam azokat. Amelyeket pedig ettem, mindet vissza tudtam vezetni a betegségem okozóivá. Nekem az első perctől, az elolvasott első sortól kezdve sem volt kételkedni valóm a könyv tartalmával szemben. Azóta a helyes, egészséges táplálkozást, a vércsoportoknak fontos étrendben vetett hitemet, az általam tanulmányozott kutató munkák eredményei megerősítették. Az eddigi ismereteimmel segíteni szeretném a figyelmed ráirányítani a megoldásra! Szeretném, ha tennél egy próbát, és azt követően elfogadnád érvelésem, mert rólad és talán családod egészségéről van szó!
A vércsoportodnak megfelelő táplálkozás miért figyelemreméltó? Miért csak ez alkalmazható? Miért lehetséges az, hogy vércsoport őseidtől örökségül olyan élelmiszereket kaptál, amelyek, mint táplálékok idomulnak a sejtjeidhez? Miért ez oldja meg a betegségmegelőzést? Miért ez oldja meg az egészség karbantartását, a betegségből való felgyógyulás elősegítését? Miért működik az egyik ember esetében, mint táplálék, a másik ember esetében miért lesz méreg?
Amikor a vércsoportról beszélek, mindig az jut az eszembe, hogy egészségem pontosan attól függ, hogy milyen tisztán tudom tartani a vérem. A vér kezdettől fogva táplál minket. Szerinted mi lehet az, amivel ki tudom tisztítani véremet? Hát nem a táplálék az? Egy élelmiszer hogyan lehetséges, hogy nekem táplálékot jelent, Neked pedig lehet, hogy mérget, amely lerakódik szervezetedben és anyagcserezavar következményeiből eredő betegségeket, túlsúlyt, keringési rendellenességeket, erjedési folyamatokat, talán még rákot is okozhat.
Én azt gondolom, hogy nagyon jól ismerik egyes emberek a betegségükre adott gyógyszereket, de az egészségük stabilitásához a legjobb módszereket már kevésbé. Ezért, tájékoztatásul szeretnélek megismertetni azokkal a különbségekkel, ami magyarázatot ad arra, hogy egyes élelmiszerek miért viselkednek egyes vércsoportú ember esetében sejtszinten különböző módon.
Én azt tanácsolom, hogy mindenekelőtt ismerd meg, lásd tisztán a vércsoportokat kémiai szerkezetük szerint. Ezt azért tanácsolom, mert a vércsoportunk génjeinkben kódolt, őseinktől kapott örökséget képezi, amit ma is vérünkben hordozunk. Ezt az ősi örökséget, mint a vércsoportokat Dr. Karl Landsteiner orvos és másik két orvos/kutató munkássága eredményeképpen 1900-1902 között ismerte meg az orvostársadalom. Addig a vérátömlesztéseket csupán találomra végezték, vagy sikerült, vagy nem.
Azt gondolom, hogy a tudomány mulasztást követett el, amikor e forradalmi felismerést követően nem vizsgálódott tovább a vér és a táplálékok kapcsolatának megismerése terén. Ha akkor, a vizsgálatok olyan szinten hoztak volna eredményt, mint amilyen szinten Dr. Peter D’ Adamo munkájának eredményei azt igazolják, akkor ma, nem lenne miről beszélni.
Van sejtésünk arról, hogy vérünk még számtalan titkot tartogat, de majd egyszer megismerhetővé válik! Azonban, amit ma a vércsoportunkról és a hozzá sejtszinten kapcsolódó táplálékokról megismertünk, az már alkalmazható, tényként kezelhető! Tehát építhetünk rá!
Tudom, hogy vannak közöttünk embertársaink, akik mellőzik a vércsoportos étrendet, mellőzik a népszerűsítését, sőt idegrohamot kapnak már attól is, ha említésre kerül. Egyes embertársaink távol tartják magukat a vércsoportjukban rejlő titkok megismerhetőségétől, így a sejtigényű táplálkozás bevezetésének lehetőségétől, amely biztosítékot jelenthetne ahhoz, hogy megelőzze a betegséget, illetve, hogy újra egészséges lehessen. Azért vannak biztató jelek, mert egyre több az érdeklődők száma!
Én azt gondolom, ha Te is tisztában vagy a vércsoportod kémiai szerkezetével, már másként látod az élelmiszerek, a táplálékaid és a vércsoportod speciális cukrával lévő speciális kapcsolatot.
Én az élelmiszerek és a vércsoportok reakciói szempontjából szeretném bemutatni a vércsoportok kémiai szerkezetét az alábbiak szerint:
1/. A „0” vércsoport: kémiai szerkezete fukóz cukorból áll. Tagadhatatlan a szerepe és jelentősége
a vércsoportok között.
2/. Az „A”vércsoport: Fukóz+N-acetil-galaktóz-amin,
3/. A „B” vércsoport: Fukóz+D-galaktóz,
4/. Az „AB” vércsoport: Fukóz+N-acetil-galaktóz-amin és a D-galaktóz is kapcsolódik.
A vércsoportunk és az étrend közötti kapcsolatról:
A vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció a genetikai örökségünktől függ. Immun és emésztőrendszerünk még mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerinti őseink fogyasztottak.
Amikor vércsoportunkkal összeegyeztethetetlen lektineket tartalmazó ételt eszünk, az negatív hatással lehet az emésztés folyamatára, az anyagcserére és az immunrendszer működésére.
Számos lektin (egy bizonyos fehérje) vércsoport-specifikus olyan értelemben, hogy előnyben részesítenek egy bizonyos fajta cukrot egy másikkal szemben, és automatikusan összeillenek egyik vagy másik vércsoport antigénjével.
Ez a vércsoport-specifikusság azt eredményezi, hogy a lektinek az előnyben részesített vércsoport cukorhoz kapcsolódó antigénjével alakítanak ki kötést, míg a többi vércsoport-antigént teljesen érintetlenül hagyják. A lektinek legismertebb hatása az, hogy sejtszinten felelősek azért, hogy az egyik sejt felszínén található cukrok keresztkötést alkotnak a többivel, ami végül a sejtek összetapadását eredményezi. Ezért tartom fontosnak, hogy ismerjétek a saját vércsoportotokat, mert annak speciális cukra a meghatározó abban, hogy a táplálékok megválasztása feleljen meg a sejtjeid igényének.
Dr. Peter D’ Adamo amerikai orvos a következő vizsgálatokkal jutott el a vércsoportoknak megfelelő étrend felismerésére:
A lektinek hatásai az egyes vércsoportú emberekre nem csak elméleti jellegűek, tudományos alapjuk van. Minden látszatra közönséges ételt megvizsgált vércsoport-reakció szempontjából klinikai és laboratóriumi módszerek segítségével egyaránt. Kémiai laboratóriumok révén különböző élelmiszerekből izolált lektineket és az eredmény jól érzékelhető a mikroszkóp alatt, látta, amint agglutinálják az adott vércsoportokhoz tartozó sejteket.
Egy ennél is közvetlenebb tudományos jelzőeszköz is rendelkezésre állt, ami képes kimutatni a lektinek jelenlétét a szervezetben. Ez az indikátor egy egyszerű vizeletvizsgálat, az indikán teszt. Az indikán teszt a bomlási folyamatokat méri. Ha a máj, az emésztőrendszer és a belek nem teljes mértékben dolgozzák fel a fehérjéket, akkor indoloknak nevezett toxikus melléktermékek keletkeznek.
Az indikán teszt ezeknek a toxikus melléktermékeknek a szintjét mutatják meg. Ha elkerüljük a toxikus lektinfehérjéket tartalmazó és a vércsoportunk számára nehezen emészthető ételek fogyasztását, akkor az indikán szintünk alacsony lesz.
Az indikán teszt megmutatja, hogy egy adott karcinogén káros hatása akár kilencvenszer akkora is lehet egy arra érzékeny ember esetében.
Kedves Olvasó!
Ez az írás, már ebben a formában megjelent több weblapon, különböző klubok lapoldalain, hogy segítsek azokon, akik egészségük stabilizálása, életminőségük javítása érdekében ismeretek birtokába jusson.
Talán Te is keresed a megoldást! Tudnod kell, hogy problémáid a helytelen életmód és az egészségre káros táplálkozásból erednek. Ezért egy másik utat szükséges keresned, ami az egészséghez vezet el. Ne az új, és mindig az újabb receptkönyveket keresd! Neked nem biztos, hogy a szomszédod táplálkozásának megfelelően kell táplálkoznod. A most kapható receptkönyvekben kidolgozott ételféleségek sem a sejtek táplálására vonatkoznak, hanem a zsír és cukor igényedet elégíti ki, ami eleve kockázati tényezőket jelent. Ha életminőségeden szeretnél megbízhatóan változtatni, akkor a vércsoportod igényeihez tartozó táplálékokkal ismerkedj meg!
A vércsoportos étrendet Dr. Peter D’ Adamo nem úgy álmodta meg, mint ahogy arról a rosszindulatú nyilatkozatok olvashatók, hanem az akkori antropológiai kutatási eredmények ismeretei voltak azok, amelyek a vércsoportokhoz kötődő betegségeket, mint pl.; az anyagcsere, a fertőzések, és a rákos betegség azt behatárolták. Ezekre utaló vizsgálatokat Dr. Peter D’ Adamo orvos végezte el, úgy laboratóriumi, mikroszkóp és indikán teszttel. Az eredmények alátámasztották az egyedi vércsoportok, egyedi táplálkozási igényét és szükségleteit. Ez pedig a valóság! Azon talán nem is kell csodálkozni, hogy ez miért nem került eddig, és talán még sokáig nem is fog a hivatalos támogatásig eljutni. Az eddigi szokások által kialakult táplálkozás sem tartozott a hivatali formákhoz, csupán magunk alakítottuk ki azokból az élelmiszerekből, amelyeket megtermeltünk, és amelyek nem öltek azonnal. Azonban, ma már tudjuk, hogy betegségeink, a testünk állapota, a szokásokhoz igazított élelmiszer anyagokból készült ételekből alakulnak ki, amelyek rövidebb, vagy hosszabb idő elteltével betegséget okoznak, így a rákot is. Ebben ma már nincs semmi csodálkozni való, csupán erről eddig nem voltak ismereteink, de ma már vannak. Ebben az esetben akkor kell elgondolkodnunk, hogy ilyen lehetőségekre nem vagyunk fogékonyak, még csak egy türelmes próba erejéig sem! Szerintem, minden egyes embernek át kellene gondolni eddigi ismereteit, és törekedni a szervezete változtatási igényének megvalósítására.
A tudomány a táplálékainkat megvizsgálta, de az emberek sejtjeihez igazítva a bomlási folyamatok szerint, sohasem vizsgálta meg senki Dr. Peter D’ Adamo amerikai természetgyógyász orvos kivételével.
Akkor tudjuk megközelíteni helyesen az egészségi állapotunkat, ha elfogadjuk az anyagcsere elméletet. Azért nem működnek a fogyókúrák sem, mert amennyiben nem változtatunk a táplálkozásunkon, akkor a táplálékaink sejtszinten értéktelenek maradnak, lerakódnak szervezetünkben, mint méreganyagok, amelyek az erjedést, gombásodást, mikrobák elszaporodását segítik elő, elveszik az oxigént a sejtektől és betegségeket indíthatnak el.
A vércsoportos étrend mindent a helyére tesz!
Én azért kívánom megismertetni Veled a vércsoportoknak megfelelő étrendet, mert csak ezzel a diétával juthatsz el Te is, az egészséghez. Ezeket a lehetőségeket ajánlom bárkinek, de azok számára is, akik éttermek tulajdonosai, valamely Intézmény vezetői és szeretnék a szokásos, hagyományos étrendet felváltani a kínált egészséget adó étrenddel. Gondolom, Te is azt szeretnéd, ha családod, ismerőseid szintén megismernék a vércsoportdiéta gyógyító hatását. Én elkészítettem a vércsoportok igényei szerinti étrendet, amely megfelel minden más vércsoportú ember számára!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!