Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

www.szellomagazin.hu

 

borsmenta

Tudtad, hogy a fogmosás csupán 25%-ban segít a védelemben?

 

 

Sokan azt hiszik, hogy a szájöblítők friss leheletet adnak és védik a fogakat. Jórészt téves ez a feltevés. A kellemetlen szájszag sok mindentől lehetséges, étkezés, rossz fogak, szájnyálkahártya-gyulladás, szájszárazság, és egyéb.

A szájvizeknek két típusa van: a kozmetikai és a terápiás célú vizek. Kozmetikai szájvizek ideiglenes megoldást nyújtanak a kellemetlen szájszagra, a terápiás célú, viszont maga a probléma területét veszi célba és égészügyileg hat. Hosszabb és biztosabb távú megoldás.

Egy érdekes tény, amiről kevesen tudnak: tanulmányok szerint a szájöblítők használata a fogmosással együtt csupán csak 25%-kal csökkenti a fogszuvasodás és fogínygyulladás esélyét. 25%! Nem sok! Hol marad a többi 75%? Érdemes elgondolkodni, hogy mennyi mindentől függ még a fogaink megvédése és leheletünk. (téma folyt. Cikk második felében)

Többféle szájvíz elérhető, ami már nemcsak a leheletért felelős, hanem hatóanyagai között található olyan, ami a fogkrémekben is van, pl. fluorid. Szájüregi fertőtlenítőként kedvelt hatóanyag az antiszeptikus és antimikróbás hatású klórhexidin, amivel a dentális plakk, a foglepedék és a fogínygyulladás ellen lehet küzdeni.

Hasonló hatása van kakukkfűből nyert olajnak, a timolnak vagy az eukaliptuszból származó cineolnak. Fogfehérítésre pedig a hidrogén-peroxidot szokták alkalmazni a szájöblítőkben.

Ismertek egyéb fogfehérítők és tisztítószerek, mint a szódabikarbóna, citrom, kurkumából napi 4x egy késhegyi kiváló a fogíny és egyéb gyulladásokra, ráadásnak vírusölő hatása is van. Hasonló problémáknál rakhatunk a szájvizünkhöz akár teafa illóolajat is. A szájvizek többségében még található alkohol, ami által föloldónak az illóolajok, így használjuk bátran. Keveredni vigyázzunk a természetes hozzávalókkal, nehogy savhatást érjünk el és lemarjuk a fogzománcot. Pl. szódabikarbónával dörzsöljük át a fogat vagy öblögessünk vele. Én, direktbe nem keverném pl. citrommal. A fogporok is kiváló hatásúak, viszont figyeljünk arra, hogy finom por legyen és ujjaink között ne legyen homokszemcsés érzetünk. Azok is lemarhatják, felsértik a fogzománcot.

Komolyabb célokra, mint szájszárazság, szájnyálkahártya-gyulladás esetére lehet kapni pl. ecotin tartalmú sejtvédő molekulát tartalmazó szájöblítő oldat. Ilyen esetekbe inkább ne használjunk kozmetikai célú szájvizet, mert a benne lévő mentol kicsipegeti és száríthatja még inkább az érintett terültet. Ezek esetében kerüljük a borsmenta, fodormenta, eukaliptusz, és egyéb mentás jellegű olajokat is, amíg a probléma fennáll.

Továbbá, a szájszárazság egyik oka lehet a vízhajtók szedése. A komoly betegeknek szükséges szedniük, és tisztában is vannak eme hatásról. Azonban, akinek pl. a melegtől van többletvíz a testében(nyáron), azok óvatosan, mert a víz kihajtása után már szájszárazság léphet föl. Fogyókúrázók körében is igen divatos a vízhajtó, azonban a szájszárasság mellett egyéb problémát is okozhatnak magunknak. Fontos tudni ezeket, mert ilyenkor semmilyen szájvíz nemfog segíteni a helyzeten.

vitamindús étrend

Fentebb említett 75 %- ról néhány szót. Ha a fogmosással 25%-ot nyerünk fogvédelemként, akkor hogyan tartsuk a fogainkat épen. Étkezés, emésztés, lelki-okok, emésztés, stb. Van néhány dolog, ami nagyon befolyásolja a test anyagcseréit, ami befolyásolja a fogak romlását és hatással van szintúgy a leheletre. Néhány alap dolog, aminek érdemes utánanézni és változtatni.

Sokat hallani a finomított cukor bevitelével kapcsolatos fogromlásról. Igaz, mivel a szánkban lévő baktériumok nem tudják feldolgozni, erjedésével savas hatást vált ki, illetve a baktériumok a feldolgozatlansága miatt a szervezetből von el ásványi anyagokat, mint pl. kalciumot. Ezáltal a csontozatok is romlásnak indulnak.

Étkezés: nagyon hosszú téma és sok idő végigjárni kitapasztalni, főleg összerakni egy számunkra egészséges táplálkozási módot. Lényege, fogaink szuvasodnak, mert élelmiszer-ellátásunk olyan szegényes, sok élelmiszerből teljesen hiányoznak a zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, és K. Étrendnek szükséges tartalmaznia elegendő zsírban oldódó vitamint, és elegendő biológiailag hozzáférhető ásványi anyagot. Pl. a zsírban oldódó E-vitamin a búza, rozs, árpa és zabszemek csírájában tárolódik, azonban amikor ezeket a szemeket feldolgozzák, a vitamin gyorsan oxidálódik, és a szemek megavasodnak. A rosszul feldolgozott élelmiszerek sem tartalmazzák a vitamint, így igen nehéz magunkhoz venni. Fűvel táplált állatok, vadon élő halak és kagylók, vadállatoknál, különösen az állatok szervei adnak otthont ezeknek a vitaminoknak. Nemhiába eszi meg a dzsungel királya először a belső szerveket a test többi része előtt. A medvék néha pedig csak a lazac fejét eszik meg, otthagyva a többi testrészt más állatnak. Ennek az az oka, hogy a szervek tartalmazzák azokat a vitaminokat, amelyekre testünknek szüksége van.

Az elsavasodás (acidózis) legfőbb oka a helytelen táplálkozás és az anyagcsere folyamán keletkező savak felszaporodása a szervezetben. Az elsavasodás önmagában nem betegség, de nagyon sok betegség alapfoka (pl. csontritkulás, köszvény, fogromlás, stb.). Nagyon sok betegség savi mérgezésen alapul. Az elsavasodás következménye a mészhiány is, mivel a felesleges savak közömbösítésére a szervezet a csontokból, a fogakból, a szövetekből vonja ki a kalciumot Savas közegben a vitamin és nyomelem felszívódás is gátolt. A szervezet szeretne mindig enyhén lúgos állapotban lenni, ugyanis az anyagcsere folyamatok ilyen közegben tudnak normálisan végbemenni Savak közömbösítésére a szervezet a bázikus nyomelemeket vonja el magától. Az elsődleges savképzők a magas fehérjetartalmú ételek (hús, tojás, tej, tejtermék), ezeket követi sorban a fehér cukor, az állati zsír és az ecetes ételek is. (Az ecettel nemcsak az a gond, hogy savképző, hanem hogy megköti a szervezetben a jódot.) Lúgképzők közé tartoznak a nyers zöldségfélék és zöldséglevek, a héjában sült burgonya, nyers gyümölcsök önmagukban fogyasztva, hántolatlan gabonák, főként a köles és a csírák. Nagyfokú savasodás esetén érdemes rásegíteni szódabikarbóna kúrával. Maga a kúra három hétig tart. Reggel éhgyomorra kell bevenni egy mokkáskanálnyi adag szódabikarbónát meleg vízben feloldva, ebéd és vacsora előtt pedig negyed órával egy csipetnyit. A kúrát félévente érdemes megismételni.

Utána nézve olvastam, hogy az itt említett savképző ételeket mégis javasolják enni, a szabad tartású, szalmával, fűvel táplálkozó állatoktól, mivel megfelelő ásványanyag tartalommal rendelkezik. Némi ütközést találva arra a következtetésre jutottam, hogy a testünk tudja legjobban, hogy miből mennyi és mire van szükségünk. Figyeljük meg, hogy a testünk, fogaink, mire jeleznek pozitív, ill. negatív hatással. Leegyszerűsítve: kinek mi a jó. Azonban az biztos, hogy a feldolgozott élelmiszerek nem tartalmazzák a számunkra szükséges alapanyagok jó részét. Elgondolkodtunk azon, hogy sok minden élelmiszerhez miért raknak külön vitaminokat hozzá, ha eredetileg is megvolt benne? Elsőként akkor gondoltam el, amikor megláttam az instant kakaóporokon lévő, színes vitamin jelzéseket, amiket hozzáraktak. Miért? A kakaó tele van számtalan vitaminnal, nyomelemkel. Hova tűntek? Rosszul feldolgozott, finomított élelmiszerré vált ez az instant közeg.

(Kakaóról bővebben: klikk)

Étkezés, emésztés, és ez mellett szót érdemel a nehézfém-telítettség. Sokan az amalgám tömésekre gondolnak, amit a szánkban lévő nyál szép lassan kiold és bekerül a szervezetbe. Sokan már lecserélték és manapság már nem használnak ilyenféle töméseket. A szervezetünkben nagyon sokféleképpen juthatnak be nehézfémek. Sokaknak munkájuk, munkahelyük révén és még többek táplálék formájában veszik magukhoz és a kézmosás nem elég, hogy ne kerüljön a szervezetbe táplálkozás útján a sok fém. Ez mellett be is lélegzik a fémekkel telítődött porokat, mikroforgácsokat, forrasztásos munka során a kezünkre kerül és bevisszük a szervezetbe, stb.

Egy részét említeném meg felhívásnak, aminek nem biztos, hogy mindenki örülni fog az olvasói körből, de ez nem más, mint az útszéleken árusított zöldségek, és egyéb élelmiszerek. Az autók, motorok, buszok rengeteg káros anyagot bocsájtanak ki a levegőbe és azok súlyuknak köszönhetően inkább lefelé ereszkednek, mintsem fölfelé és megtelepedik az élelmiszereken. Minél tovább van kitéve a hatásnak valami, annál több nehézfém és egyéb szennyeződés kerül rá és ivódik be. A mosás nem segít a már megtelepedett, beivódott káros anyagok eltüntetésére. Az itt elhangzottak tudományosan bizonyítottak, nagyon sok árusítóhelyet bevizsgáltak néhány évvel ezelőtt. Nehézfém kivezetésére kiválóan alkalmasak a homeopátiás szerek.

A nehézfémek eltömítik a meridiánpályákat is. És, itt már is térhetünk a lelki és pszichikai tényezőkre, mivel az eltömődés kihat más szervekre, érzelmekre, mentalitásra, stb. Ok-okozati hatással társul mindez, azonban ez már másik cikkhez tartozik majd. :)

Remélem sokan megkapták a válaszaikat, amelyeket kerestek olvasás alatt, ill. kiindulási pontot, hogy mi felé induljanak el. :)

 

Szép napot!

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu