Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


https://szellomagazin.gportal.hu/gindex.php?pg=37329830&nid=6821771


Ha esetleg elfelejtetted megnyírni a bokraidat, itt az idő! A többihez adok ötelteket :)

 

levendula

Gyógyulnál vagy csak finomakat ennél, innál?

Relaxálnál és szépülnél? Jó helyen jársz!

 

 

A levendula igencsak jól ismert növény, sőt mondhatjuk, hogy az egyik alap gyógynövényünk, mi több mára egyre többen térnek vissza a „fűszernövény” használatához is. A kert lila és illatos dísze. Tavasztól őszig lehet ültetni és évről évre növekszik. Virágzási ideje júniustól indul be. Nem mondom ki, hogy augusztusig és utána gyönyörködhetünk még benn sokáig, mert van neki egy második virágzása ősszel, ősz elején. Aki használja az értékes növény jótékony hatását, annak érdemes megmetszeni augusztus végén, hogy még több virága legyen a bokornak. Ment közben is érdemes, főleg, ha látjuk, hogy szárad, ill. ha már nagyon virágzik ki, nyílnak a kis szirmai. Metsz le és száríts ki, majd mehet a polcra és várhatod a következő virágzást. Ültetésnél még valamire felhívnám a figyelmet. A növény igencsak vízáteresztő, ezért a földet is tegyük azzá, pl. agyagos, homokos, kavicsos legyen. Amennyiben keményebb földbe ülteted, úgy fel fog tűnni, hogy a bokor szára hamar rohadni kezd, majd gyorsan szárad. Ez azért van, mert előbb szívja föl a vizet, mint a föld átereszti. Ezért szükséges laza, vízáteresztő föld.

Még gyermek koromban igencsak szerettem a levendulát és megtalálható volt a ruhásszekrényekben is, mivel elűzi a molyokat és egyéb kártevő bogarakat. Ha máshol nem, akkor nagymamád szekrényében biztosan fellelheted. Vissza gyerekfejre, egyszer azt mondták, hogy „öreg szagom” van a levenduláktól. Ezután többet nem kellett és elhagytam egészen felnőtt koromig, amikor már nem érdekelt, hogy kinek, mi a véleménye. Fel is fedeztem és jótékony hatásait is. Mellesleg ma is ott van még sok ruhásszekrényben, főleg, ahol bundák vannak. :)

A levendula nagyon sok mindenre használható fel. Mondhatni már-már univerzális hatása van, annyi mindenre jó. Illóolajként is jelen van. A levendula mindenféle negatív energiát úgymond elűz, letisztít, és nemcsak kerti-őrként lehet használni, hogy távol tartsunk minden negatív hatást a házunk tájékáról. Betegségeink is valamilyen negatív hatás következménye. Talán az egyik legismertebb gyógyhatása, hogy kiválóan segít az álmatlanságban, és nagyon jó a fejfájásokra, de még hasi és egyéb görcsökre is kiváló. A szépségápolást külön veszem elő :)

A levendulának fertőtlenítő, vírusölő, gyulladáscsökkentő hatása van, ezért nagyon jó a sebekre, sérülésekre, gyógyítja azokat. Ezenfelül a képességeinek köszönhetően erősíti az immunrendszert. Belsőleg is érdemes ezért szedni, vagy illóolajként, vagy hagyjuk, hogy bőrünkön át felszívódjon az értékes olaja. Illata nyugtatólag hat ránk, így az idegrendszerre, stresszre, feszültségre is kiváló. Teában éppen úgy érdemes inni, mint maga a virágot ránk rakni, mondjuk a fejünkre, hasunkra. Tapasztalatom szerint az ilyen használat után a virágokat ki kell dobni, mivel minden fájdalom és negatív energiát kivon belőlünk, amit csak tud.

Allergiás időszakban is tisztít, vigyük be teaként, vagy erősebb hatást előhozva, 100%-os illóolajból 2-3 cseppet csöpögtessünk egy kis cukorra, vagy mézre és együk meg. Jelezem előfordulhat nagyon erős orrfolyás.

Fáradt, fájdalmas tagjainkban masszírozzuk bele, csökkenti a reumás panaszokat is.

levedulafürdő

Tegyünk kádunkba néhány cseppet, hogy harmonikus, relax állapotba kerüljünk. Javallott tejszínbe vagy alkoholba, kiskanál mézbe feloldani, vagy az illóolaj a víz tetején fog úszkálni. Feloldva könnyebben szívódik föl bőrükön keresztül. Bele is dobhatunk 1-2 marok virágot. Nyugalom járja testünket, gondolatainkat már az illata is, hát még felszívódva!

Szappan is csodákra képes. Aki éppen nem jut levendulaszappanhoz, az melegítse fel az otthon lévőt és rakjon bele bátra illóolajat, majd formába önteni.

Testápolók, arc,-kézkrémek, pakolások csodálatos hatóanyaga. A bőrt, puhává, selymessé, tisztává varázsolja, és hatóanyagainak köszönhetően eltünteti a pattanásokat és egyéb gyulladt bőr sérüléseket, csökkenti a hegeket is. Sérülési, műtéti hegek eltüntetésére és csökkentésére is kiváló hatást tud kifejteni. Tegyünk pár csepp olajat a krémjeinkbe, vagy többet :) A bőrt nem irritálja. Nyári időszakban még leégésre is jó, bár én keverném pl. jázminnal. Nekem az vált be a legjobban. :)

Teát főzhetünk belőle. Akinek nincsen hazai, azok kaphatnak bármely gyógynövény és bioboltban. Az otthon leszedett virágokat szárítsuk, mert nyersen nagyon erőteljes az íze, hogy finoman fejezzem ki magamat. Áztassuk vagy forrásban lévő vízbe beledobjuk, elzárjuk és hagyjuk ázni kb. 10 percig. Ha főznénk, akkor a hatóanyagai semlegesítődnek. Többnyire a szálas, gyökeres növényeket szükséges pár percig főzni.

Keverhetjük mézzel is. Tegyünk bele, amire továbbra is azt javaslom, hogy kiszárított vagy enyhén szárított növényt, hogy kellemes íze legyen. A méz erőteljes jótékony hatásaival együtt, házi, kis fiatalító, egészség megőrző csodaszer, és finom önmagában, vagy bármihez adva. Kapni lehet ilyesfajta levendulás méz, viszont Tihanyi levendula mezők felől jött az információ, hogy a méhcsaládokat érdemesen telepíteni levendula-földre, mivel igencsak mézelő virágok. Az „igazi” levendulaméz.

Szintén innen ered Laci bácsi levendulateájának receptje, ami cuvve ízvilágára hasonlít: 15g levendulát, 15g zsályát 1l vízzel forrázunk le és pince hidegre hűtsük és igyuk.

Eljutottunk a kulináris élvezetekhez, ideje a konyhába betérni.

Saláták, halak, szószok, húsok, sütemények, stb., mind ránk várnak. Különféle olajakhoz tudunk hozzárakni levendula virágot önmagában vagy kombinálva és végül salátákhoz adhatjuk. Átlagban 4 hétig hagyjuk benne a növényt, aki akarja szűrje le és máris fogyasztható. Kisebb adagokban bátran próbáljunk ki több kombinációt: kakukkfüvet, rozmaringot, citromost, stb., ízlés szerint.

Citrom és levendula keveréke. Az erős aromás, fűszeres íz szerintem igényli a citrus ízvilágát, savasságát. Citrom, lime, akár még narancs is, bármi ami savanykásabb. Lágyítja a citrus a levendula erős ízvilágát.

Tegyük süteményekbe. Legyen piskóta, linzeres tészták, kekszek. Citromhéjat reszeljünk hozzá, vagy kombináljuk egyéb ízekkel.

Szintén salátákhoz levendulás ecet: fél dl ecet, 1-1 teáskanál cukor és só, 2 dl víz, végül a levendula. Lehet friss hajtásokat is belerakni most. Hagyjuk 4 hétig állni, majd szűrjük le és pár csepp mehet a salátára.

A levendula ízét szokni kell, ezért eleinte általában gyenge ízként szoktuk használni, ami fokozódik.

Áztassuk meleg,-ne forró- tejbe vagy tejszínbe pár percig és máris iható. Tejszínt érdemes hígítani :) Amennyiben keserű ízt érzünk, azt jelenti, hogy sokáig áztattuk a növényt.

Lekvárokhoz is hozzá lehet adni. Főzd össze a gyümölccsel vagy utólag adj hozzá.

Fagyi! 4 dl tejszín, 4 levendula virág vagy ízlés szerint, 3 tojássárgája, 20 dkg cukor vagy helyettesítő, 2 evőkanál levendula méz. Tojássárgát cukorral elkeverni, 2 dl tejszínt felforralunk, majd hűlés közben 5 percig áztatjuk a növényt, majd ismételten felforraljuk, leszűrjük, hozzáadjuk a többi tejszínt és hozzávalókat, krémesre kikeverjük és hűtjük.

levendulaszörp

Előkelő helyet foglal a szörp is. Aki ismeri annak ízlés szerint, aki most csinálja először, azoknak kiindulásként: 30g levendula, -többel szeretem, amikor intenzív, így lehet bátornak lenni,- 1 kg cukor, 1 liter víz, 1 db citromlé vagy citromsav. Forraljuk össze, szűrjük le és hűtsük. Citromot vagy savat a végén adjuk hozzá, mielőtt levesszük a tűzről. Előre áztatva is lehet, azonban kóstoljuk nehogy keserű vagy poshadt íze legyen a sok növénytől.

Érdekességnek levendulás vaj: 25 dkg vaj, 1 tejföl, 1 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva vagy nyomva, 4 teáskanál levendula virágot apróra morzsolni, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál snidling, só, bors. A puha vajjal alaposan összekeverjük és máris használhatjuk húsokra, halakra, bármire ízlés szerint.

Aki megszokta a használatát, főleg konyhában, bárhonnan nézve is lehetőséget lát a levendulával kapcsolatosan. Pl. az udvaromon állva körülnéztem. Gyermekkoromból ismert papsajttal volt tele a körülöttem lévő tér. Leszedtem, majd hozzáraktam levendulát, és a kert hátsó részében lévő szőlő kaccsával ízesítve készen volt a saláta. A kaccs savanykás, így helyesetsítette a citrust és saláta alapanyagnak is kiváló.

Sok-sok-sok lehetőség mind a gyógyászatban, szépségápolásban és a konyhában is. Remélem, hogy sikerült érdeklődést felkeltenem e kiváló növény megismerése felé :)

Próbáld ki! Kóstold meg! Szépülj! Használd!

Szép napot!

 

L. Anita

Címkék: bőr egészség gyógyulás levendula pihenés relax szépülés

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu