Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

www.szellomagazin.hu

 

jogalégzés

Elmélettel, gyakorlattal fűszerezve,

most elsajátíthatjuk a jóga alaplégzését.

Lélegezz Velünk!

 

 

joga

Nemcsak a hétköznapi életünknek alapja a légzés, hanem a jógának is. Légzés nélkül meghalnánk. A légzés hatással van egész testünkre, mint pl. keringésünkre, izmainkra, szívkeringésére. Nagyon fontos az egészségünk megőrzésében. Ez mellett a test-szellem egyensúlyára van még nagy hatással. A jogalégzés, egyfajta légzés irányítás, teljes légzés, mely során megnöveljük az oxigén bevitelt, fenntartva a szén-dioxid megfelelő koncentrációját a vérben. Kedvezően befolyásolja az ideg,-és hormonrendszert, növeli a szervezet energiaszintjét.

Szükségünk van a friss, tiszta, jó levegőjű helységre, csendre, félhomályra. Kint a szabadban még inkább megfelelőbb lenne, hiszen átlélegezzünk szellemünket, testünket, tüdőnkben átlélegezzük az összes levegőt, azaz kicseréljük. Legyünk kényelmes ruhában és hasnál semmi övféleség ne szorítson, ne legyen rajtunk. Lehetőleg étkezés előtt csináljuk, vagy utána 2-3 órával. Telítettségérzéssel nem fog menni, nem érjük el a kívánt hatást, hiszen el vagyunk nehezedve. Fekve, ülve kinek hogyan a legmegfelelőbb, legkényelmesebb. A légzéstechnikát meg kell tanulni, a teljes jógalégzés még a legprofibbaknak sem megy mindig, így el ne keseredjünk. Jómagam ülőhelyzetben érzem a legjobban és tudom összekötni. Úgy könnyebb. Idővel hozzászokik az ember és automatikusan így vesz levegőt.

joga

A légzés legfontosabb szabálya az orron át a tüdőbe, mély belégzéssel, erőteljes kilégzéssel.

Kiengedjük a bent lévő levegőt és kezdjük. Négy fázisa van a légzésnek: belégzés (puraka), belégzés utáni szünet (kumbhaka), kilégzés (récsakra), légzés utáni szünet (szúnjáka).

Minden joga légzés intenzív, ki-belégzés sorozat. A légzésnek egyenletesnek kell lennie, fokozni lehet, de ne erőltessük. Nyugodt egyenletes, mély légzés fogja összehangolni az egész testet és a test-szellemet, ami ellazult állapotba kerül. Békés, nyugodt, harmonikus érzetünk van. A túl szapora, felszínes légzés viszont fokozhatja a stresszt, a feszültséget, esetleg a fájdalmat. Figyeld meg magadat és ha ezt érzed, akkor máris tudatosan kezdhetsz lélegezni. Azt is fontos megemlíteni, hogy egyesek azt javasolják, hogy ne csináld a jógalégzést minden nap. Folyamatosan csinálod, akkor alapból beépül az életedbe, lényedbe. Addig viszont van az átállási és hozzászokási időszak.

A légzés egyik leggyakoribb hibája, amikor a has nem kidomborodik, hanem behúzódik. Ez korlátozza a hasi légzést, pedig a belégzett levegő 60%-a ezzel a légzéstípussal kerül a tüdőbe.

És rá is térhetünk a jógalégzés szakaszaira. Három szakasza van: hasi, közép-,és felső légzés.

 

Hasi légzés

Fellépését a hasfal mozgása jelzi, kissé előretolódik, domborodik, majd vissza. Elsősorban a rekeszizmunkat használjuk. Sokat segít az is, ha csak egyszerűen ráfókuszálunk, hogy a hasból lélegzünk. Közép-és felső légzésnél is kiválóan működik, de ennek ellenére figyeljük meg légzésünket alaposan. Testtartásunk legyen kiegyenesedett. Kilégzéssel kezdjük, rövid szünet és belégzés. Levegő csak a hasi részbe menjen, máshova ne! A levegőt sose szívjuk be, hanem az izmok mozgatása révén, magától áramoljon a tüdő alsó részébe. Belégzés után kis szünet és kilégzés.

A jogik több ezer éve megfigyelték, hogy a légzés és szívdobbanás 1:4 arányú. Egy légzés, négy szívverés. Érdemes a be-,és kilégzést 4-ig számolva csinálni. Később fokozni is lehet, hogy a szüneteket 8-ra teszed, 8-ig számolsz. Arány: be (4-ig számolj), szünet (fokozva 8), kilégzés (4), szünet (8). Van aki, erőteljesebben csinálja: 4:16:4:16. a be-kilégzést is lehet fokozni, azonban mi most maradjunk meg az alapnál. Nekem a 4 bevált, kellemes módszer. Mély be-és kilégzés, főleg a ki lazít el jobban.

 

Közép légzés

Mellkas középső részének légző mozgása, a bordák főként, ezért, bordalégzésnek is nevezik. A has rekeszizma, a váll és a kulcs csont ne mozduljon. Ha nem érzed javaslom, hogy egyszerűen csak fókuszálj a bordáidra, mintha odalélegeznél. Oda lélegzel be és onnan ki.

 

Felső légzés

Itt a mellkas felső része és a kulcs csontok jutnak szerephez. Kulcs csont légzésnek is hívják. Fontos légzés, mert a teljes légzés része, és az teszi lehetővé a tüdőcsúcsok gázcseréjét. A kulcs csont és a váll mozog, ki-belégzésnél, de a hasi és közép ne mozduljon, azok izmai most nem kellenek.

jogapasi

Teljes jogalégzés

Jogalégzésnek azt nevezzük, amikor a folyamatos áramlás erőlködés nélkül megy, teljes tüdőkapacitást kihasználva lélegzünk. A légzés izomcsoportjai között fokozottabb az együttműködés, mozgáskoordináció, ami fejleszti a légzés teljességét és a tüdőt.

Figyelmünket a légzés menetére irányítsuk, ne erőltessük, nyugodtan csináljuk. Elengedhetetlen a figyelem és koncentráció. Maga a légzés folyamok, folyamatos áramlássá egyesülnek. Belégzés lentről-felfelé, kilégzés visszafelé haladjon.

 

Gyakoroljunk és szinte észrevétlenül fog a légzésünk átállni a jogalégzésre, a teljes légzésre.

Lássunk egyéb technikákat is.

  1. Fekve szélszerűbb. Karunkat használva 45 fokos szöget zárjuk a testünkkel.

    Tovább még 45 fokot egészen vállmagasságban, oldalra nyújtva karunkat.

    Majd a fejünk fölé emelve. Így lélegezzünk be és lentről felfelé, majd visszafelé a kilégzést. Kilégzés után láb nyújtva és lazít, ellazulunk. 5-10x

  2. Majd ugyanez a módszer, annyi különbséggel, hogy a tenyerünk felfelé nézzen, 5-10x

 

  1. A következő gyakorlatsor szintén elősegíti a jógalégzést, viszont segít összpontosítani és megfigyelni. Négykézlábra ereszkedve csináljuk. Megfelelő kéztámaszként a könyökhajlatunkat forgassuk egymás felé, hátrahúzva a vállunkat. Egyfajta hullámmozgást hajtunk végre. Belégzést a farokcsontnál indítani és a fej mozdításával befejezni a műveletsort. A kilégzést is a farokcsonttól kezdeni. Első próbálkozásoknál furcsa lehet, de csak csináljuk. Tehát kilégzést indítsuk a farokcsonttól, csigolyáról-csigolyára, domborítva a hátat és legvégén a fejünket húzzuk a két felkar közé. A belégzésnél ugye az ellentétes homorítás jön. Medence, hát, fej, létrejött a hármas légzés sorrendje: has, borda, váll.

 

Íme a joga „légzésterápia”. Remélem mindenkinek könnyed lesz és meghozza a várva várt hatást.

 

Szép napot és kellemes légzést!

 

Címkék: aszana hasi légzés jóga légzés mellkasi légzés

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu