Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

www.szellomagazin.hu

 

fonalfestés

Fűben, fában, virágban a színvarázs!

Színezz velünk, légy kreatív és ötletelj!

 

A körülöttünk lévő természetben minden megtalálható, ami az életünkhöz szükséges. Étel, ital, hajlék, gyógyszer, biztonság, táplálék a testünknek, lelkünknek egyaránt. Nincs ez máshogy a ruházatunkkal sem. Adja nekünk az alapanyagokat hozzá, legyen az pamut, len, gyapjú vagy selyem. Megvannak a régi tradicionális módszerek ezek előállítására és feldolgozására. Újra meg kell tanulnunk ezeket a félig meddig elfeledett és bizonyos kultúrákban már csak kevesek által ismert, ám máig megőrzött eljárásokat. A textilkészítés az egyik legősibb foglalkozás, hisz a legtöbb éghajlaton és időjárási körülmények között az emberlét egyik alapvető igénye, hogy ruházkodik, sőt, természetes hajlandósága van a díszítésre, a színezésre is.

A növények nem csupán gyógyító erejük van, de sokan festőanyagokat is tartalmaznak. Alapvetően mindig önmagukban harmonikus színeket lehet velük festeni, de egymást is remekül kiegészítik. Minden éghajlatnak megvannak a festőnövényei, melyek bőséggel teremnek azon a területen.

Vannak kívánatos színek, melyek nehezen vagy egy sajátos módszerrel nyerhetők ki, vagy a festőanyagot tartalmazó növény vagy állat, ritka, nehezen hozzáférhető. Ilyen volt például az ókorban a bíborcsiga. A kék színt is ki lehet nyerni bogyókból (bodza, fagyal, szőlő, bogyós gyümölcsök), de igazán tartós kéket az indigó ad, mely Európában nem honos, és a történelem folyamán mindig Keletről kellett beszerezni. Egy időben próbálták helyettesíteni a festő csüllenggel, inkább kevesebb mint több sikerrel.

pitypang

Festhetünk sárgát a pitypang virágával vagy kanadai aranyvesszővel, szép színeket ad a kurkuma, a nyírfalevél vagy a sárgarépa zöldje vagy akár a lila káposzta is. A dióburok pedig nem csak a kezünket fogja be, az orbáncfűből pedig nem csupán krém készíthető.

Az alapanyagunk tulajdonképpen bármi lehet, még csupán fonal vagy kész textil: pamut, len, gyapjú, selyem, alpaka, de akár bambusz is. Sőt, csalánból is lehet fonalat készíteni, nem csupán mese tehát a kis királylányról szóló történet, akinek csalánból kellett ingeket varrnia a bátyjainak, hogy visszaváltozzanak emberré.

fonal_festes

A növényi festés mindig sokkal hosszadalmasabb folyamat, mint a vegyi festékkel való színezés, több időt és türelmet igényel. Sokan felróják neki, hogy nem elég színtartós, idővel változik a színe, fakul. Olyan, mint az ember maga, aki idős korában már nem ragyog és vakít annyira, mint húszévesen, de a fakóságot nevezhetjük bölcsességnek, megérkezésnek, a természetbe való finom belesimulásnak is. Most, mikor egyre többet hallunk arról, hogy környezetünket oly módon terheltük eddig és terheljük továbbra is, hogy az már nem fenntartható, a textilfestés terén is bölcs dolog lehet visszatérni azokhoz a módszerekhez, melyhez nem zsákmányoljuk ki a természetet, és egészséges módon részének tekintjük magunkat is.

Elérhetőség: Görgina fonal

Facebook: www.facebbok.com/handspunvool/

 

Cikk: Karl Nikoletta

textilfestés

 

Címkék: fa festés fonalak növények színek

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu