Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

a fiam 9 honap után megszületett,boldogok voltunk,kis apro fiunk született,de észrevettem hogy nehezen eszik,nehezen szusszog,hát kicsimnek beteg volt a szive,avval vigasztaltak meg lehet mütenni,teltek az évek mind jobban fáradt az aranyom,szondát nyomtak fel a szivihez de már müteni késö volt,ma már 14 éves de nagyon nagy a lyuk a szivibe,nagy a vérnyomás a tüdöben nem tudnak rajta segiteni,ezért nyitottam ezt a blogot egy pár felvilágositás a szivrendelleneségekröl

 

 

 

Szívbillentyű betegségei


 

A szívbillentyűk feladata a vér egyirányú áramlásának biztosítása, visszaáramlásának megakadályozása, ugyanakkor megfelelő nyílás biztosítása a vér normál áramlásához. Működésbeli rendellenesség már a magzati korban kialakulhat, azonban előfordul veleszületett változata is.

Kialakulása, okai
A szív anatómiailag két részre, jobb és a bal szívfélre osztható, amelyeket a szívsövény választ el egymástól. Mindkét szívfél pitvarokra és kamrákra oszlik, közöttük a szívbillentyűk alkotnak határt, ezek biztosítják a vér egyirányú áramlását. A bal szívrészben a kéthegyű, ún. mitrális billentyű, a jobb oldalon pedig a három vitorlából álló, ún. trikuszpidális billentyű választja el egymástól a pitvart és a kamrát. Ún. félhold alakú zsebes billentyűk találhatók a jobb kamra és a tüdőverőér, továbbá a bal kamra és a főverőér között.


A szívbillentyűk a szívbelhártya olyan kötőszövetesen megerősödött kettőzetei, melyek feladata a vér egyirányú áramlásának biztosítása. Szelepszerű működésükkel megakadályozzák a vér visszaáramlását a pitvarokba, ugyanakkor megfelelő nyílást biztosítanak normál áramlásához.

A szív összehúzódásakor (szisztolé) egyszerre pumpálódik ki a vér a szívből a jobb kamrából a tüdő felé, és a bal kamrából a többi szerv felé. A szív kamráinak ellazulásakor (diasztolé) a kamrák és a pitvarok közötti billentyűk kinyílnak, a vér a pitvarok felől a kamrákba ömlik. Ezt követően a kamrák összehúzódnak (szisztolé) és a vér a jobb kamrából a tüdő felé, és a bal kamrából a többi szerv felé pumpálódik. A következő összehúzódással kezdődik a kör elölről. A szív percenként 70-80 összehúzódást végez. A bal kamra egy összehúzódásra körülbelül 70 ml vért juttat a testbe. A vértérfogat a szervezetben 4,5-5,5 liter, így egy perc alatt a vér teljes mennyisége áthalad a szíven.

A szívbillentyűk kialakulása bonyolult fejlődési folyamat következménye, ezért a terhesség első trimeszterében a kismamát ért számos ártalom a szívbillentyűk rendellenességéhez vezethet, melyek a szív egyéb fejlődési rendellenességeivel járnak együtt. Ultrahangvizsgálattal gyakran már a magzati életben felismerhetők. A csecsemő- és kisgyermekkorban végzett szívműtétek eredményei hazánkban is igen jók.

A veleszületett szívbillentyű-rendellenességek mellett szerzett zavarok is felléphetnek. Felnőttkorban leggyakoribb billentyűprobléma a heveny szívbillentyű-gyulladás, mely általában a szívbelhártya-gyulladás részeként lép fel, továbbá az idült billentyűelégtelenség és a billentyűszűkület.

A heveny szívbelhártya-gyulladás általában bakteriális fertőzés következménye. Legyengült szervezet, tartósan a vérben lévő baktériumok, elhúzódó fertőzések nyomán alakul ki. A billentyű sérülése annak heveny elégtelenségéhez, ennek kezeletlensége esetén a későbbiekben a billentyű zsugorodásához, másodlagos elégtelenségéhez, illetve szűkületéhez vezethet. Elégtelenség esetén a billentyű nem zár kellőképpen, így a vér egyirányú áramlása nem biztosított.

Amennyiben pl. a főverőér billentyűjének szűkülete lép fel, a beszűkült szájadékon keresztül a bal kamra csak a bal kamrában uralkodó nyomásának emelkedése mellett tudja átpréselni a vért. Ennek eléréséhez a bal kamra munkájának jelentősen fokozódnia kell, utóbbi viszont a bal kamra falának megvastagodásához vezet.

A bal pitvar és kamra közti billentyű-rendellenesség esetén növekszik a bal pitvarban a nyomás, a vér a tüdővénában és a tüdő kapillárisaiban pang, aminek fulladás a következménye. Kezdetben csak terhelésre, majd már nyugalomban is fulladás jelentkezik, aminek következtében a beteg viszonylag gyakran fordul orvoshoz.

A billentyű rendellenességei EKG-vizsgálattal kiszűrhetőek.

 

Címkék: sziv

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Tudom, hogy nem vígasz, ha másoknak is baja van, főleg, ha szerencsésebb kimenetelű. Mégis leírom.
Hanna unokám épp akkor született, amikor összevontak 3 kórházat itt Pesten, és a legnagyobb felfordulás volt, személyzet ment, személyzet jött, közben a páciensek valósággal döglődtek....
Hanna sárgaságot kapott, elájult, nem lélegzett, majdnem meghalt. Három nap múlva kiadták őt és édesanyját a kórházból olyan zárójelentéssel, hogy minden rendben, a a baba egészséges.
Még aznap egy gyermekkórház intenzív csecsemőosztályára került, ahol rendbetették, ahogy tudták, de az alapos kivizsgálás közben észrevették, hogy lyukas a szíve!
Állítólag ezt kinövi, vagy kinőheti, s az első ellenőrző vizsgálat ezt igazolta. Ámde rendszeresen kell vizsgáltatni.
Remélem, nem lesz semmi baj, de folyton izgulok érte, és szidom az egészségügyért (és másért)felelős, felelőtlen, embertelen politikusokat.

Mindenkinek szívből kívánok kitűnő egészséget, a betegeket segítse meg a Jóisten!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szia Nagyon sajnálom a kicsi fiadat, jobbulást kivánok neki. Nagyon vigyázz rá !

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu