Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Szekeres György 2001-ben

Több olvasónk is emlékeztetett minket a világhírű magyar tudósra, az 1911-ben született Szekeres Györgyre. Ő vegyésznek tanult, de matematikus lett belőle, 1937-ben házasodott össze a szintén matematikus Klein Eszterrel.

Már megismerkedésük története is különleges, hiszen úgy jöttek össze, hogy Klein egy társaságban felvetett egy matematikai problémát, amit Szekeres oldott meg. Ez vezetett később házasságukhoz, erre utal, hogy a problémát Happy End-problémának nevezték el.

Zsidó származásuk miatt Szekereséknek a II. világháború előtt el kellett hagyniuk az országot, így életük legnagyobb részét Ausztráliában töltötték. Ennek ellenére Szekeres György 1986-tól a magyar Akadémiának is tagja volt. A két matematikus 68 évig élt házasságban, ám a feleség élete utolsó egy évét már egy otthonban volt kénytelen eltölteni. Hónapok elteltével Szekeres György is odakerült felesége mellé a szanatóriumba, és néhány hét múlva mind a ketten meghaltak 2005. augusztus 28-án, pár óra különbséggel. A Wikipédián többet is meg lehet tudni róluk, a szócikket ajánljuk mindenki figyelmébe.

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu