Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Veszprémnek mára már állandó jelzőjévé vált a „Királynék városa” utótag. Bár, ezt az összetételt szinte mindenki hallotta már, nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, hogy honnan is ered valójában: a veszprémi várban található Szent Mihály Székesegyházat Szent István királyunk hitvese, Boldog Gizella királyné építtette. Ettől kezdve a mindenkori magyar királyné lett a székesegyház kegyúrnője. 
Veszprém - a hét domb városa Később a várban királynéi palota is épült. Ezen kívül hagyományosan a veszprémi püspök koronázta meg a magyar királynékat. Hát, ezért nevezik Veszprémet a „Királynék városának”. A kereszténység itt ünnepelte első győzelmét a pogányság felett: I. István itt győzte le Koppányt. Nem mondhatjuk, hogy rossz ízléssel választott volna Gizella és Szent István. Veszprém kivételesen szép természeti környezetben fekszik: a Séd patak körül, a Bakony, a Balaton-felvidék és a Veszprémi-fennsík találkozásánál hét dombra és azok völgyeibe épült a régió legbájosabb kis gyöngyszeme. Érdekesség, hogy az összes hazai megyeszékhely közül Veszprém fekszik a legmagasabban; nem ritka a városon belül az egyes helyek közti 30–40 méteres szintkülönbség. A város neve a szláv eredetű Bezprem személynévből ered. 
Veszprém - a hét domb városa Veszprém vára az egyik legkorábban épült magyar kővár, melynek alapterülete körülbelül 400x100 méter. A várfalakon belül, a Várnegyedben pompás polgárházak között kószálhatunk. Ha már ennyire szervesen hozzátartozik a város történelméhez, kezdjük barangolásunkat a Szent Mihály Székesegyházzal! A templom épülete az elmúlt századok alatt többször leégett, így történetét sokszori átépítés, helyreállítás, felújítás jellemzi. Számtalan kis üvegablak teszi rendkívül hangulatossá az épületet. Minden képeslapon, útikönyvben, grafikán, vagy veszprémi ajándéktárgyon megtaláljuk a város egyik valódi jelképévé vált 48 méteres Tűztornyot, melyet egykor őrtoronynak szántak. Sokszáz éven keresztül védelmi célokat szolgált, ennek megfelelően sokáig Vigyázótoronynak hívták. Később a városi tüzek figyelésére használták, és állandó toronyőrt alkalmaztak, aki éjjel-nappal a várost kémlelte. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkosát játssza. A Szentháromság tér és mondhatni, hogy Veszprém egyik gyöngyszeme a barokk stílusú Érseki Palota, amely 1776-ban épült. Az épület a keleti völgyből is pompás látványt nyújt, onnan látszik belső terasza és sétálókertje. Itt működik az Érseki Levéltár- és Könyvtár. A palota mellett találjuk a gótikus Gizella-kápolnát, melyet a hagyomány szerint Boldog Gizella alapított. 
Veszprém - a hét domb városa A Várnegyed völgyre néző csücskében, a Kilátóbástyán áll Szent István király és Gizella királyné szobra, melyet I. István halálának 900. évfordulójára állíttatott a város. Érdemes megnézni a Vár utcánál a Dubniczay-házat. Az épület maga is gyönyörű, de külön említést érdemel az alatta található 16. századi kőboltozatos pince. Veszprém teljes megismeréséhez elengedhetetlen látnunk az Erzsébet liget szélén a Laczkó Dezső Múzeumot, a Magyar Építőipari Múzeumot, a Gizella Királyné Múzeumot, a Ferences templomot, a Várhegy kis, eldugott terén a Modern Képtárat és a neoreneszánsz stílusú Megyeházát. A sok történelmi emlék és régi korokat idéző szépség után kis csalódást okoz Veszprém sétálóutcája, a Kossuth utca. Bár számtalan üzletet, étteremet és kávéházat találunk itt az utca kissé néptelen és nincs azonnali hangulatteremtő ereje. Itt találhatjuk Veszprém legmagasabb épületét, a 20 emeletes toronyházat. Bárhonnan is közelítjük meg a várost ez a katasztrofális állapotban lévő, többször is lebontásra ítélt épület már messziről látszik. Ez a ház annyira csúnya, hogy már szép: kis túlzással lassan nagyobb látványosságává válik a városnak, mint a Tűztorony. 
Veszprém - a hét domb városa A belvárosból távolodva a Benedek-hegyről balra tekintve megpillanthatjuk Veszprém másik hírességét, a Fejes-völgy felett átívelő Viaduktot. A Séd-patak fölött félelmetes, 50 méteres magasságban húzódik a Szent István Völgyhíd. A Viadukt alatt csodálatos környezetben alakították ki a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot. Ma a több, mint 13 hektáros parkban mintegy 125 állatfaj 600 példánya él. Igazi kikapcsolódás mindenkinek, de főleg családoknak gyerekekkel vagy nélkülük. A park felfedezése közben ugyanis garantáltan előtör minden felnőttből is a kisgyermek. Külön öröm, hogy a vezetés igyekszik minél élhetőbb környezetet biztosítani az állatoknak, így a látogató nyugodtan élvezheti a túrát ahelyett, hogy folyamatosan az állatok életkörülményei miatt sajnálkozna. 
Veszprém mindennapjai pont olyan pezsgőek és izgalmasak, mint maga a vidék, valamint a város történelme. A helyieket és az ide látogatókat egyaránt várják a Gizella Napok, a Veszprémi Nyári Fesztivál programjai, a Veszprémi Ünnepi Játékok rendezvénysorozata és az Utcazene Fesztivál. Veszprém igazi iskolaváros, kulturális és művészeti központ. Szóval jó itt tanulni, dolgozni és élni is. 
Aki azonban nem olyan szerencsés, hogy a fenti kategóriák valamelyikébe beleessen, az kerekedjen fel, és legalább látogasson el ide! Lehet, hogy megjön a kedve a költözéshez!

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu