Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Scheftsik Tamás, 2012. július 10

A görögdinnye mellett a kisebb testvére, a sárga változat is közkedvelt gyümölcs ilyenkor nyáron, ám mégsem foglalkozunk vele annyit, mint a nagyobb testvérrel. Ismerkedjünk meg most a sárgadinnyével!



  • Honnan?
    Honnan?
    Maga a növény Ázsiából és Afrikából származik, ezeken a területeken már 4000 éve foglalkoznak a termesztésével. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy nagyon finom, a tápanyag tartalma is igen magas, valamint a vitaminokban és az ásványi anyagokban sem fukarkodik. 

    Sem az ókori görögöknek, sem pedig a rómaiaknak nem volt lehetőségük élvezni ennek a gyümölcsnek a zamatát, mivel Európába csak Krisztus után néhány száz évvel jutott el. Szerencsére azóta nálunk is jelen van, és ha megfelelő az idő, akkor dúskálhatunk a gömbölyded, sárga, mézédes finomságban.                                                                                                                                                                                                                                                                       
    Tápérték
    Azt sokan tudják, hogy a görögdinnye tápértéke nem túl magas, ez azonban nem igaz a sárga verzióra. Bár ennek a gyümölcsnek is igen magas a víztartalma, vitaminban és ásványi anyagokban is bővelkedik. 

    De nem ez az, amiért igen nagy népszerűségre tett szert. Illetve nem csak ez, hanem az is, hogy a kalóriatartalma alacsony, de az íze édes, így tökéletes kiegészítője lehet a diétáknak, sőt, egyes esetekben az is előfordulhat, hogy a karcsúbb testre vágyók 1-2 napig csak dinnyét esznek.                                                                                                                                                                                                                                       
    Gyógynövény?
    Nem is gondolnánk, de a sárgadinnye hatékony lázcsillapító és segít a gyulladásos betegségek elűzésében is. Ebben nagy szerepe van a benne található béta-karotinnak, de fontosak az ásványi anyagai is. A bélrendszer gyulladásainál ajánlott a sárgadinnye fogyasztása, mivel hatékonyan veszi fel a harcot ellenük. 

    Különösen jó hatással van a vékonybél végénél elhelyezkedő zár, az ileum megbetegedésénél, ami jellemzően azoknál a vegetáriánusoknál fordul elő, akik nagyon sok nyers ételt fogyasztanak. Ha nem foglalkoznak ezzel a gyulladással, az a bél beszűkülését krónikus megbetegedését, végső esetben elrákosodását okozhatja.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
    Otthon
    A dinnyeféléket otthon is tudjuk nevelni, de ehhez meglehetősen nagy helyre van szükségünk. Ezek a növények igen nagyra nőnek, így cserépben vagy apró kertben nem érdemes próbálkozni velük. Ráadásul egy – egy növény között az ültetési távolság a sárgadinnye esetében minimum 50 cm. 

    Ha mégis úgy döntünk, megpróbáljuk, akkor fészkes rendszerben vessük el a magokat (vagyis készítsünk egy mélyedést, és abba szórjunk néhány magot), és figyeljünk arra, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen. Ahhoz, hogy szép és beérett gyümölcsöket kapjunk sok vízre és rengeteg napra lesz szükségünk, így lehetőleg így válasszuk meg a növény helyét a kertben.                                                                                                                                                                                                                                                                               
    Szépségápolás
    Mivel magas tápanyagtartalma van, így nem csoda, hogy a szépségápolás is felfedezte magának ezt a növényt. Nem csak akkor fejti ki áldásos hatásait, ha elfogyasztjuk, hanem akkor is, ha pakolást készítünk belőle. 

    Így segítségünkre lehet a barnaság megőrzésében, vagy éppen a bőr feszesítésében és fiatalon tartásában.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu