Kis türelmet...
Hasznos tippek a nyári ételmérgezések elkerüléséhez
Táplálkozás és diéta
A kerti grillezés, a családi bográcsozás vagy a közös fagylaltozás igen népszerű időtöltés a nyári időszakban, azonban a jókedv és szórakozás mellett a biztonságra is célszerű kiemelt figyelmet fordítani. A meleg hónapok alatt az élelmiszerek kiválasztása, előkészítése és tárolása elővigyázatosságot igényel, hiszen a magas hőmérséklet kedvez a baktériumok megtelepedésének és szaporodásának. Hogyan óvd meg családodat és gyermekedet a nyári ételmérgezésektől?
A nyári ételmérgezések rendkívül gyakoriak a nagy kánikulának köszönhetően, mivel ilyenkor az időjárás kedvez a különféle baktériumok és gombák szaporodásának. Az akár súlyos következményekkel járó kellemetlenséget egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni, ezáltal pedig a kerti grillezés, az erdei piknik vagy a nyaralás valóban vidáman és kellemesen telik majd. A gyerekek egészsége és annak megőrzése még nagyobb figyelmet érdemel, hiszen az ő szervezetük árzékenyebben reagál egy gyomorrontásra vagy ételmérgezésre, mint a felnőtteké.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok kerti grillezéshez
● A kerti grillezéshez mindig megbízható helyről vásárold az alapanyagokat, amelyek lehetőleg frissek és jó minőségűek legyenek.
● A húst alaposan olvaszd ki, mielőtt felrakod a rácsra, hogy egyenletesen át tudd sütni. Amennyiben a hússzeletek egyes részei fagyosak maradnak, lehetséges, hogy nem sül át megfelelő mértékben, így maradhatnak benne olyan baktériumok, amelyek ellenálltak a hőkezelésnek.
● Kiolvasztás után mindig a hűtőben tárold a bepácold a húsokat, ne hagyd a konyhaasztalon, szobahőmérsékleten állni. Ne használj fel olyan pácolt húst, ami utána nyers hússal érintkezett.
● Lehet, hogy valamivel tovább tart, de süss át alaposan minden szelet húst. Amennyiben rövidíteni szeretnéd a sütési időt, melegítsd elő a húst a sütőben vagy a mikróban.
● Használj húshőmérőt annak megállapítására, hogy teljesen megsült-e minden egyes hússzelet. Ha nincs ilyen eszközöd, akkor egy éles kés segítségével ejts egy kis bemetszést a hússzeleten, hogy ellenőrizd a belsejét is.
● Fogyasztás előtt vágd el a szeletet, hogy ellenőrizd nem maradt-e nyers, véres a belseje.
● Amennyiben nem azonnal fogyasztjátok a rostonsült húsokat, igyekezz azokat melegen tartani. Szobahőmérsékleten csupán két óráig maradnak biztonságosan fogyaszthatóak.
● Ne hagyd a fűszereket, önteteket (ketchup, mustár, majonéz) odakint, különösen a napon ne, amíg az ételek készülnek. Ezeket csak akkor hozd ki, amikor már mindenki leül enni, és az étkezés végeztével vidd vissza őket a hűtőszekrénybe.
Ételmérgezések elkerülése családi piknikek és kempingezések alkalmával
● A vásárlás utolsó momentuma legyen a hús vásárlása. Ha már megvetted a húst, menj egyenesen haza, hogy minél hamarabb hűtőszekrénybe, fagyasztóba kerüljön. Ha még menned kell utána valahova, vigyél magaddal egy hűtőládát, hogy biztosítsd a hús megfelelő hűtését.
● Amikor ebédet csomagolsz, gondoskodnod kell az élelmiszerek megfelelő hűtéséről. Ne feledd, hogy az ennivalóknak nem szabad 2 óránál többet állniuk szobahőmérsékleten. Különösen figyelj erre a gyermekek esetében.
● Ha jóval a fogyasztás előtt főzöd meg az ételt, ügyelj arra, hogy az ételek lehűljenek, mielőtt a hűtőszekrénybe kerülnek. Tárold őket kisebb tálakban, dobozokban, hogy megfelelő mértékben kihűljenek. Csak az indulás pillanatában vedd ki a hűtőből.
● Használj kisebb edényeket a megfőtt ételek tárolására, így csak éppen annyit veszel elő, amennyit egyszerre elfogyasztotok, és a többi hűtve maradhat.
● Tárolj sok jeget, jégakkut a hűtőtáskában, hogy alacsony hőmérsékleten tartsa az élelmiszereket. A baktériumok 40 és 140 C˚ között szaporodnak a leggyorsabban.
● Az innivalót mindig külön hűtőládában tárold, ne legyen egy helyen a romlandó élelmiszerekkel. Az ember gyakrabban szomjazik meg az autóban a nyári nagy melegben, így gyakrabban nyitja fel az italos hűtőtáskafedelét, tehát a jég is hamarabb elolvad benne.
● A hűtőládát soha ne tedd a csomagtartóba, legyen az autó légkondicionált részében, bent az utastérben.
● Amint kiértetek a tervezett piknikhelyre, úgy tárold a hűtőtáskát, hogy védve legyen a közvetlen napfénytől.
● Amint befejeztétek az étkezést, azonnal helyezz vissza minden megmaradt ennivalót a hűtőládába. Azokat az ételeket, amelyek több, mint 2 órát voltak szabadon, hűtés nélkül, inkább dobd ki!
● A visszaúton se feledkezz meg arról, hogy a hűtőtáska helye az utastérben van. Abban az esetben ha a kirándulás 5 óránál hosszabbra sikerült, viszont az élelmiszereket az előírásoknak megfelelően a hűtőtáskában, jégen tároltátok, akkor a haza vezető úton még fogyaszthatóak lesznek. Azért miden esetben ellenőrizd, hogy valóban hidegek-e. Amennyiben nem hidegek, inkább ne kockáztass és dobd el őket!
● Ha bizonytalan vagy, inkább dobd ki, ne egyétek meg azt az élelmiszert, ami már nem biztos, hogy jó. Ne kockáztass egy esetleges ételmérgezéses megbetegedést!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!