Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Hasznos tippek a nyári ételmérgezések elkerüléséhezCikk nyomtatása 
Táplálkozás és diéta

A kerti grillezés, a családi bográcsozás vagy a közös fagylaltozás igen népszerű időtöltés a nyári időszakban, azonban a jókedv és szórakozás mellett a biztonságra is célszerű kiemelt figyelmet fordítani. A meleg hónapok alatt az élelmiszerek kiválasztása, előkészítése és tárolása elővigyázatosságot igényel, hiszen a magas hőmérséklet kedvez a baktériumok megtelepedésének és szaporodásának. Hogyan óvd meg családodat és gyermekedet a nyári ételmérgezésektől?

 

nyári ételmérgezések rendkívül gyakoriak a nagy kánikulának köszönhetően, mivel ilyenkor az időjárás kedvez a különféle baktériumok és gombák szaporodásának. Az akár súlyos következményekkel járó kellemetlenséget egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni, ezáltal pedig a kerti grillezés, az erdei piknik vagy a nyaralás valóban vidáman és kellemesen telik majd. A gyerekek egészsége és annak megőrzése még nagyobb figyelmet érdemel, hiszen az ő szervezetük árzékenyebben reagál egy gyomorrontásra vagy ételmérgezésre, mint a felnőtteké.

 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok kerti grillezéshez

● A kerti grillezéshez mindig megbízható helyről vásárold az alapanyagokat, amelyek lehetőleg frissek és jó minőségűek legyenek.

● A húst alaposan olvaszd ki, mielőtt felrakod a rácsra, hogy egyenletesen át tudd sütni. Amennyiben a hússzeletek egyes részei fagyosak maradnak, lehetséges, hogy nem sül át megfelelő mértékben, így maradhatnak benne olyan baktériumok, amelyek ellenálltak a hőkezelésnek.

● Kiolvasztás után mindig a hűtőben tárold a bepácold a húsokat, ne hagyd a konyhaasztalon,  szobahőmérsékleten állni. Ne használj fel olyan pácolt húst, ami utána nyers hússal érintkezett.

● Lehet, hogy valamivel tovább tart, de süss át alaposan minden szelet húst. Amennyiben rövidíteni szeretnéd a sütési időt, melegítsd elő a húst a sütőben vagy a mikróban.

● Használj húshőmérőt annak megállapítására, hogy teljesen megsült-e minden egyes hússzelet. Ha nincs ilyen eszközöd, akkor egy éles kés segítségével ejts egy kis bemetszést a hússzeleten, hogy ellenőrizd a belsejét is.

● Fogyasztás előtt vágd el a szeletet, hogy ellenőrizd nem maradt-e nyers, véres a belseje.

● Amennyiben nem azonnal fogyasztjátok a rostonsült húsokat, igyekezz azokat melegen tartani. Szobahőmérsékleten csupán két óráig maradnak biztonságosan fogyaszthatóak.

● Ne hagyd a fűszereket, önteteket (ketchup, mustár, majonéz) odakint, különösen a napon ne, amíg az ételek készülnek. Ezeket csak akkor hozd ki, amikor már mindenki leül enni, és az étkezés végeztével vidd vissza őket a hűtőszekrénybe.

 

Ételmérgezések elkerülése családi piknikek és kempingezések alkalmával

● A vásárlás utolsó momentuma legyen a hús vásárlása. Ha már megvetted a húst, menj egyenesen haza, hogy minél hamarabb hűtőszekrénybe, fagyasztóba kerüljön. Ha még menned kell utána valahova, vigyél magaddal egy hűtőládát, hogy biztosítsd a hús megfelelő hűtését.

● Amikor ebédet csomagolsz, gondoskodnod kell az élelmiszerek megfelelő hűtéséről. Ne feledd, hogy az ennivalóknak nem szabad 2 óránál többet állniuk szobahőmérsékleten. Különösen figyelj erre a gyermekek esetében.

● Ha jóval a fogyasztás előtt főzöd meg az ételt, ügyelj arra, hogy az ételek lehűljenek, mielőtt a hűtőszekrénybe kerülnek. Tárold őket kisebb tálakban, dobozokban, hogy megfelelő mértékben kihűljenek. Csak az indulás pillanatában vedd ki a hűtőből.

● Használj kisebb edényeket a megfőtt ételek tárolására, így csak éppen annyit veszel elő, amennyit egyszerre elfogyasztotok, és a többi hűtve maradhat.

● Tárolj sok jeget, jégakkut a hűtőtáskában, hogy alacsony hőmérsékleten tartsa az élelmiszereket. A baktériumok 40 és 140 C˚ között szaporodnak a leggyorsabban.

● Az innivalót mindig külön hűtőládában tárold, ne legyen egy helyen a romlandó élelmiszerekkel. Az ember gyakrabban szomjazik meg az autóban a nyári nagy melegben, így gyakrabban nyitja fel az italos hűtőtáskafedelét, tehát a jég is hamarabb elolvad benne.

● A hűtőládát soha ne tedd a csomagtartóba, legyen az autó légkondicionált részében, bent az utastérben.

● Amint kiértetek a tervezett piknikhelyre, úgy tárold a hűtőtáskát, hogy védve legyen a közvetlen napfénytől.

● Amint befejeztétek az étkezést, azonnal helyezz vissza minden megmaradt ennivalót a hűtőládába. Azokat az ételeket, amelyek több, mint 2 órát voltak szabadon, hűtés nélkül, inkább  dobd ki!

● A visszaúton se feledkezz meg arról, hogy a hűtőtáska helye az utastérben van. Abban az esetben ha a kirándulás 5 óránál hosszabbra sikerült,  viszont az élelmiszereket az előírásoknak megfelelően a hűtőtáskában, jégen tároltátok, akkor a haza vezető úton még fogyaszthatóak lesznek. Azért miden esetben ellenőrizd, hogy valóban hidegek-e. Amennyiben nem hidegek, inkább ne kockáztass és dobd el őket!

● Ha bizonytalan vagy, inkább dobd ki, ne egyétek meg azt az élelmiszert, ami már nem biztos, hogy jó. Ne kockáztass egy esetleges ételmérgezéses megbetegedést!

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu