Kis türelmet...
Itt a nyár, a gyümölcsök szezonja, amelyek nem csupán finomak, hanem élettani hatásuk is kedvező. Müller Szilvia dietetikust arról kérdeztük, melyik finomság milyen betegségekre jelenthet gyógyírt.
Mint megtudtuk, a feketeribiszke régóta ismert vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat enyhítő, vértisztító és izzasztó hatású. Hólyag-, vese- és prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok esetén valamint vérnyomás csökkentésére is használják. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erősítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetően növeli a vörösvértestek és a hemoglobin mennyiségét, ennek köszönhetően a gyermekek és nők vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere. B-vitamin tartalma idegvédő hatású.
A meggy mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik – arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, jó hatással van a szív működésére. A B-vitamin minden fajtája megtalálható benne, ami segíti az emésztés kiegyensúlyozását, befolyásolja az idegek működését. Elősegíti a légzőszervek gyógyulását, különösen meghűléses betegségek esetében. Kitűnő vízhajtó, alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok kezelésére.
Az őszibarackban sok a boron és a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója. Ellenállóbbá teszi a bőrt a különféle betegségekkel szemben, segíti a légzőszerv nyálkahártyáinak egészségét. Kitűnő alapanyaga lehet az arcpakolásnak, megtisztítja a bőrt, ami rugalmasabbá, fiatalosabbá válik. Képes a testet megszabadítani a felgyülemlett vegyszertől, valamint a kisugárzásos szennyeződéstől. A computerhasználóknak is ajánlatos minél több őszibarackot fogyasztaniuk.
A kajszibarack elsősorban szellemi munkát végzőknek ajánlott magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét. Nyersen fogyasztva különféle betegségek esetén is jótékonyan hat – ilyen például a megfázás, a hörghurut, a székrekedés.
A szederben nagy mennyiségben található vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, réz, mangán, cink, boron, nikkel, szelén, króm. Tartalmaz nyomelemeket és vitaminokat, baktériumölő hatása van. Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentő és vérszaporító.
A szilva rendkívül gazdag káliumban, az egyik legjobb vértisztító. Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen. Szabályozza, normalizálja a szív ritmusát, segít a test salakanyagainak kiürítésében. Véd a belső vérzések kialakulásával szemben, tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.
A vörös szőlő gazdag antioxidáns hatású (bio) flavonoidokban, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlott, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye. Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként is alkalmazták.
/minap.hu-/
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!