Kellemes illata már messziről hívogat. Friss, édes íz és kellemes, hűvöskés utóhatás jellemzi. Semmihez sem hasonlító íze a legegyszerűbb ételt is különlegessé varázsolja. Ételekbe és italokba is kiváló.
A menta mitológiai növény: Plutó, az alvilág istene, szerelmes lett a gyönyörű nimfába Minthébe. Plutó felesége, Perszephé iszonyú féltékeny haragra gerjedt, és Minthét növénnyé változtatta.
Plutó sem tudta megmenteni a nimfát, így a növény finom illattal ajándékozta meg, amit róla nevezett el.
Népies neve köményes menta, de
kerti mentának is hívják, valószínűleg azért, mert
szinte bármilyen kertben(gyakorlatilag odafigyelés nélkül)
burjánzik. Aki jót akar magának, és a kert többi fűszerének, ültesse egy alj nélküli fadézsába vagy fém keretbe, hogy ne túrjon ki minden más növényt. Vízpartokon és nedves réteken is előfordul.
A leszedett mentaleveleket azonnal használjuk fel, vagy tartsuk néhány napig hűtőben.
Jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk, száríthatjuk is. Használjuk teákhoz, italokhoz, zselékhez, szirupokhoz, cukorkákhoz, fagylaltokhoz,
gyümölcssalátával is isteni, de egy egyszerű levest vagy zöldsalátát is feldobhatunk vele.
Korianderes-mentás pitasaláta
Hozzávalók:
2 chili, 1 zöld citrom (lime), só, olívaolaj, 2 szál újhagyma, 1 fej római saláta, 2-3 pita, 1 csokor koriander, 1 csokor friss menta, 1 avokádóElkészítés:A chilit, a zöldhagymát, a mentát és a koriandert apróra vágjuk. A salátát és a pitakenyeret összetépkedjük. Az avokádót kikanalazzuk. Egy salátástálban mindezeket összekeverjük. A lime héját lereszeljük, levét kinyomjuk, elkeverjük 1 teáskanál sóval és 3 evőkanál olívaolajjal, majd ezt az öntetet a salátára öntjük, összeforgatjuk, és tálaljuk.
Mentás csirkeleves
Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé, 4 kávéskanál olaj, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg zeller, 4 evőkanál retekcsíra, 4-4 evőkanál 10%-os tejszín és friss citromlé, 1 evőkanál finomra vágott mentalevél, só, őrölt bors - ízlés szerintElkészítés:
A kockára vágott csirkemellet kevés olajon fehéredésig sütjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a vékonyra karikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a kockára vágott zellert. Addig főzzük, amíg a zöldség is megpuhul (15-20 perc). Tálaláskor a tejszínt kikeverjük a citromlével és a mentával és hozzáadjuk a leveshez. (A "bátrabbak" több mentát is adhatnak hozzá.)
Mentás-halas lasagne
Hozzávalók:
2 nagy szelet tengeri halfilé, 2 evőkanál olívaolaj, 30 dkg fagyasztott spenót, 20 dkg fagyasztott vagy konzerv kukorica, 9 db zöld lasagne lap (3 sorra elegendő), 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 dl tej, 15 dkg reszelt sajt, friss menta- és bazsalikomlevelek (ízlés szerinti mennyiségben), 3 szelet citrom, sóElkészítés:
A halszeleteket
kevés olívaolajon a mentalevelekkel együtt megpirítjuk. A vajat egy lábosban felmelegítjük, keverés közben a lisztet beleszórjuk, kicsit pirítjuk, majd apránként, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tejet. Addig forraljuk, amíg tejszín sűrűségű lesz, utána még néhány percig főzzük. Egy lapos, négyszögletes sütőedényt vajjal kikenünk,
alulra öntünk egy kevés mártást, majd rárakunk egy sor tésztalapot. Erre kerül 1 szelet apró darabokra szedett hal, a spenót és a kukorica fele egyenletesen elosztva (előtte felolvasztjuk őket), a bazsalikomlevelek, só, majd a mártás harmada. Majd újabb sor tészta, zöldségek, fűszer, mártás.
A tetejére ismét tésztalap és mártás kerül, végül a reszelt sajt, valamint 3 szelet citrom díszítésnek. 180 fokos sütőben (alsó-felső hő) 35-40 percig sütjük.
Húsos rizs mentával
Hozzávalók:
40 dkg vegyes darált hús, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, cayenne-bors, 2 zacskó (125 grammos) előfőzött, hosszú szemű rizs, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kávéskanál ételízesítő, 25 dkg zöldbab, 2 ág menta, só, borsElkészítés:1 liter sós vizet felforralunk. Az olajat nagy serpenyőben felhevítjük, és morzsalékosra sütjük benne a darált húst. Hozzáadjuk a vékony cikkekre vágott hagymát, rövid ideig sütjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd
sóval és cayenne borssal fűszerezzük. A rizst forrásban lévő enyhén sós vízbe tesszük, és fedő alatt kb. 10 perc alatt megfőzzük. A rizst lecsöpögtetjük és a darált húshoz vegyítjük, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, és finomra vágott mentával tálaljuk.
Mentás almazselé
Hozzávalók
(kb. 8 db 2 dl-es üveghez): 6 dkg friss menta, 30 dkg savanyú alma, 2,5 dl almabor, 1 citrom leve, 1 kg befőző cukorElkészítés:A mentát leöblítjük, szárazra rázzuk, kb. 15 levelet félreteszünk, a többit fél liter forró vízzel leöntjük, és lefedve 30 percig állni hagyjuk. Az almát meghámozzuk, a húsát lereszeljük. A mentás vizet leszűrjük,
a levet összekeverjük a borral, a citromlével, hozzáadjuk az almát és a befőző cukrot. Kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Három perc elteltével belekeverjük a félretett mentaleveleket. A levet az üvegekbe szedjük, lezárjuk, és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Hűlés közben többször megfordítjuk az üvegeket, hogy a menta ne süllyedjen le az aljára.
Sárgarépa mentával
Hozzávalók:
80 dkg sárgarépa, 1 csokor friss menta, 2 evőkanál olívaolaj, 2 dkg vaj Elkészítés:A sárgarépákat meghámozzuk, megmossuk, kis darabkákra vágjuk. A megmosott mentát finomra aprítjuk. A sárgarépadarabokat forró sós vízben 5 percig főzzük. Közben serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat.
A répát lecsepegtetjük, és az olajban hirtelen megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mentát és a vajat. Jól összekeverjük, és melegen tálaljuk. Magában és köretként is kitűnő.
Mentalikőr
Hozzávalók:
2 citrom, 1 nagy csokor menta, 10 dkg cukor, 5 dl vodkaElkészítés:
A citromok héját burgonyahámozóval leszedjük, a mentaleveleket megmossuk. Jól záródó üvegbe kerül a vodka, elkeverjük benne a cukrot, majd következik a citromhéj és a mentalevelek.
21 napig kell sötét, hűvös helyen érlelni, naponta egyszer összerázni, végül átszűrni egy szép üvegbe. Ha hosszan szeretnénk megőrizni szép zöld színét, csavarjuk az üveget alufóliába, vagy tartsuk hűtőben.
Kommentáld!