Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Lehet azonban másként is edzeni, mint egy-egy ilyen ideált hajszolva.

Ennek kulcsa, hogy magát az edzést használjuk fel a testtudat fokozására. A kulcs a figyelem megfelelő irányítása. Mikor is figyelünk testünk jelzéseire? Leginkább akkor, ha egyedül vagyunk, semmi és senki nem zavar bennünket.

Az edzőteremben viszont számtalan tényező terelhet el a magunkra való figyeléstől: a körülöttünk edzőket nézzük és hallgatjuk, vagy az edzéstervünk végrehajtására, a teljesítményünkre irányulunk, a test jelzéseit pedig inkább elnyomjuk. Egy kisebb fájdalom a vállban vagy a térdben csak nem téríthet el attól, hogy a megadott súllyal és ismétlésszámmal végezzük a nyakból nyomást vagy a guggolást? Pedig éppen erről van szó.

Az apróbb jelzésekre is oda kell figyelni, mert ezek a sérülés veszélyét jelzik. Edzés közben a felszabaduló endorfinok csökkentik a fájdalomra való érzékenységünket, ezért tehát könnyen tovább tudunk dolgozni akkor is, amikor az már nem lenne helyes. Hogy így nem lehet fejlődni? Csak így lehet! Az apróbb sérüléseket meg kell előzni, mivel ezek idővel komolyabb sérülésekké válhatnak, amelyek valóban akadályozzák az edzést, beszűkítik a végezhető gyakorlatok számát. Ha viszont óvatosak vagyunk, a hetek és a hónapok szövetségeseinkké válnak: csontjaink, ízületeink és izmaink hozzászoknak az edzéshez, és egyre többet engednek meg nekünk. Akit az első időkben térdfájdalmai akadályoztak a guggolásban, de más gyakorlatokkal megedzette a lábait, az egyszer csak minden gond nélkül képes lesz guggolni.

A testérzések adnak támpontot annak eldöntéséhez is, mikor válthatunk nehezebb súlyokra és gyakorlatokra. Ennek is vannak jelei. Akkor léphetünk előre, amikor kifejezetten jó kondícióban vagyunk: ezt jelzi, ha nagy kedvünk van az edzéshez; ha kiegyensúlyozottak és energikusak vagyunk; és ha már a gyakorlatok elkezdésekor érezzük, hogy többet bírunk, mind addig. A kondíció függ edzésen kívüli tényezőktől is, mint például a stressz és az érzelmi állapot; és edzésen belüliektől, elsősorban attól, hogy az előző edzésterhelést mennyire sikerült kipihennie a szervezetünknek (és persze az előbbi befolyásolja az utóbbit).

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu