Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A gyaloglás fogyaszt, gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti a vérnyomást! Olvasd el edzéstervünket, és gyalogolj az egészségedért!

A gyaloglás, mint testedzés a világon már harminc éve ismert, de nálunk, Magyarországon még „új hullám”. Most kezd divatba jönni, szerencsére egyre többen gyalogolnak. Miért szerencsére? Mert a gyaloglás egyike a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb sportnak (talán pont ezért nem is gondolsz rá), mellyel, akárcsak a futással, hatalmas erőnléti és testsúlybéli eredményeket érhetsz el.

Mire jó a gyaloglás?A heti 5-6 alkalommal (pont minden reggel, munkába menet) végzett séta, mely nem kell, hogy több legyen, mint fél óra, már elegendő ahhoz, hogy számos betegséget megelőzz. Gyakorlatilag semmilyen kockázattal nem jár, nincs sebesség, nincs nagy megerőltetés, nem tudsz honnan leesni, felborulni, és nincsenek társaid, akik neked ütközzenek.
Előnyei:
  • Gyorsabb mozgásra készteti a szívizmokat, tehát csökkenti a vérnyomást és a szívroham rizikóját.
  • Egy a Harvard School of Public Health által végzett, 15 évig tartó és hetvenezer embert érintő vizsgálat szerint azok az emberek, akik reggel gyalog mennek munkába (tehát legalább napi fél órát töltenek intenzív sétával) 40%-kal ritkábban kapnak agyvérzést.
  • Erősíti a csontokat, izmokat, de nem veszi igénybe annyira a térdet, mint például a futás, vagy a kosárlabda.
  • Gyorsítja az anyagcserét, így könnyíti a fogyókúrát. Azt azonban nem árt tudnod, hogy ha egy intenzív fogyókúra kiegészítőjeként szeretnéd alkalmazni, akkor a napi harminc perc nem elegendő, mert a hatékony zsírégetés csak 35 perc után kezdődik meg.
Természetesen a kitartás és fokozatosság itt is, mint minden más sportban, elengedhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez. Pár hét alatt állóképességed javul, munkabírásod nő, közérzeted egész egyszerűen jobb lesz.
A kezdet
  • Eleinte nem kell rögtön kilométereket gyalogolnod. Elegendő, ha munkába nem autóval és nem is busszal mész. Sétálj le pár megállót, enyhén erőltetett tempóban, mint, aki késésben van. Hogy ne terheld meg szervezeted, ez legyen maximum 15-20 perc.
  • Aztán pár nap, hét alatt nő annyira edzettséget és erőnléted, hogy ezt a negyed órát már nem találod elegendőnek, sőt meg sem fogod érezni. Emeld a séta hosszát és intenzitását, de mindig csak fokozatosan. A cél az, hogy egy idő után a járásból, vagy sétából, gyaloglás legyen, tehát, hogy mozgásod intenzitását a kirakat nézegetésnél erősebbre növeld.
  • Minden héten eggyel előbbi megállóban szállj le a buszról, vagy villamosról. Ha emeleten dolgozol, ne használd a liftet, hanem gyalogolj fel. Minden héten egy emelettel magasabbra. Nem is gondolnád, de a munkahely bizony remek edzőterem lehet.
Ki gyalogolhat?

 

A válasz egyszerű: mindenki! Ez benne a legjobb. Tulajdonképpen már így is gyalogolsz, hiszen lemész a közértbe, elmész a postára, vagy leviszed a kutyát. Ha viszont ez tényleg egy mindennapos tevékenység, tehát nem igényel külön energiabefektetést, akkor miért ne csinálhatnád úgy, hogy egészségedre nézve hasznossá váljon?!
  • Gyalogolhatsz akkor is, ha még nagyon fiatal vagy, de akkor is, ha már nagyon öreg!
  • Gyalogolhatsz, ha már sportoltál valaha, de akkor is, ha még a kötelező testnevelési óra alól is fel voltál mentve!
 

 

femina.hu 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu