Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az első olvasásra össze nem illő fogalmak között szorosabb az összefüggés, mint gondolnánk - állítják a tudósok. A legújabb kutatások eredményeiről elsőként a Shape olvasói szerezhetnek tudomást.

 

Ciklus kontra edzéstervHormonrendszerünk szinte teljes életünket, bioritmusunkat befolyásolja, így természetesen fizikai aktivitásunkra és teljesítőképességünkre is nagy hatással van. Épp ezért napjainkban tengernyi vita tárgyát képezik a hormonok. A sportorvosok és fitnesz szakemberek számára még mindig számos megválaszolatlan kérdés okoz fejfájást: vajon segítenek-e az izomszövet felépítésében, hozzájárulnak-e a fogyáshoz, mekkora szerepet játszanak a kóros elhízás kialakulásában? Ám a legnagyobb dilemmát mégis az jelenti, szabad-e egyáltalán hormonokat szedni vagy mesterséges pótlásuk túl nagy veszéllyel jár?

A legújabb felfedezések a hormonokkal kapcsolatos aggályokat félretéve, jóval egyszerűbb megoldással rukkoltak elő: ezek szerint a hatékony testformálás érdekében az is elegendő, ha a szervezetünkben természetesen jelen lévő hormonok pozitív hatásait megfelelően kiaknázzuk.

A kutatóorvosok figyelmét a petefészkekben termelődő és a nőies jegyekért felelős ösztrogén nevű hormon keltette fel. E nemi hormon befolyásolja az érzelmeket, erősíti a csontokat, gondoskodik a gömbölyded formákról, fiatalossá varázsolja a bőrt, szabályozza a felfogóképességet, ráadásul erőteljesebb hatást fejt ki az izmok felépítésére, mint azt eddig hittük.

 

A vizsgálatok során különféle sportágakkal foglalkozó nőket figyeltek meg ciklusuk meghatározott időpontjaiban. Az eredmények szerint az erőfejlesztő edzés a legmagasabb ösztrogénszintű időszakban, vagyis közvetlenül peteérés előtt a leghatékonyabb. Azok a női sportolók tehát, akik edzéseik során a terhelést a havi ciklust meghatározó hormonszinthez állítják be, valószínűleg jóval hatékonyabban dolgoznak, elkerülik a sérüléseket és könnyebben szabadulnak meg a felesleges zsirtól.

Súlyos" napok

A női szervezetben a tüszőrepedést megelőző két hétben az ösztrogén, míg az azt követő hetekben a progeszteron kerül túlsúlyba. A kétféle nemi hormon különbözőképpen hat a testformálási folyamatokra: míg az ösztrogén a fehérjék felépítését segíti elő, ezáltal előnyösen hat az izomfejlődésre, addig a progeszteron inkább a lebontó folyamatokat erősíti, ennek köszönhetően fékezi az izomszövetek gyarapodását. Ebből következően abban az időszakban, amikor az ösztrogén koncentrációja magasabb a vérben, szervezetünk gyorsabban, látványosan reagál az elvégzett súlyzós gyakorlatokra.

Az orvosok azért óvatosságra intenek, mivel a ciklus közepén (10-14. nap) jelentkező magas ösztrogénszint némi kockázatot is hordoz magában. E hormon hatására ugyanis fellazulnak a szövetek, ez pedig megváltoztatja a közérzetet. Emiatt a sportolók általában a reálisnál többet vállalnak, s a vakmerőségnek gyakran komolyabb sérülés a következménye. Hasonló jelenség figyelhető meg a ciklus második felében, amikor a progeszteron értéke éri el csúcsát.

Fogyás teljes gőzzel

Bár a harmadik héten még az ösztrogén koncentrációja is viszonylag magas, ettől kezdve megemelkedik a progeszteron szintje is, melynek feladata a méh nyálkahártyájának előkészítése a megtermékenyített petesejt számára. E két hormon keveréke hatásos szövetségesként szolgálhat az alakformálásban: ez az időszak a legkiválóbb a zsírégetéshez! Azok a hölgyek tehát, akik nem az erősítés, hanem a plusz kilók felszámolását tűzték ki célul, ajánlatos súlycsökkentő edzéseiket inkább a ciklus második felére összpontosítaniuk, s a befektett munka duplán kifizetődik. A meghökkentő felfedezéseket ausztrál sportolónők körében végzett kísérletek is alátámasztották: a felmérések alapján egyértelműen kiderült, hogy a ciklus második felében sport segítségével gyorsabb és látványosabb a testsúlycsökkentés. Mindez azzal magyarázható, hogy a nemi hormonok felgyorsítják a zsíranyagcserét, kellemes mellékhatásként pedig jelentősen lerövidítik az edzés utáni regenerációs időszakot.

Az ellenpólus

Mint minden új teóriánál, a szakma ez esetben is megosztott, az újonnan született irányzat ellenzői kevésbé bizakodóak. Véleményük szerint a ciklus második felében tapasztalt magasabb arányú zsírégetés mindössze a peteérést követő megemelkedett testhőmérséklet számlájára irandó. Szerintük a fogyás serkentése érdekében hasznosabb lenne edzésenként negyed órával hosszabb ideig kocogni, mint a súlycsökkentő edzéseket a második két hétre halasztani.

Ezen felül azzal érvelnek, hogy egyes sportorvosi tapasztalatok alapján a peteérés egyáltalán nem befolyásolja mérvadóan a női sportolók versenyformáját. Vannak, akik az első, míg mások a második két hétben érzik csúcsformában magukat, ugyanakkor általánosságban az is elmondható, hogy a jó sportolók egyformán fittek és kiemelkedő teljesítményre képesek az ovuláció előtt és után, sőt akár a menstruáció napjai alatt is.

Sport - PMS 1:0

A premenstruációs szindróma, azaz a menstruációt megelőző kellemetlen tünetek összessége - mellfeszülés, haspuffadás, fejfájás, fokozott idegesség, ingerlékenység - a legtöbb nő esetében jelentősen visszaveti az edzés hatásfokát. Mindezt feltehetőleg a süllyedő ösztrogén- és progeszteronszint okozza. A rendszeresen végzett testedzés azonban korlátozza a nemi hormonok drasztikus ingadozását, s ezzel lecsökenti a menstruáció előtti napok kínjait is. Érdemes megjegyezni, hogy a ló túloldalára sem szabad átesni: előfordulhat ugyanis, hogy a túlzásba vitt fizikai megterhelés hatására a petefészkek kevesebb nemi hormont termelnek, melynek később súlyosabb következményei is lehetnek (például a csontokba nem épül be kellő mennyiségű kalcium, s ez a változókorban csontritkuláshoz vezethet). 

 

hoxa.hu 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu